5 Май, 2019 16:00 30 548 63

Закъсняло разкаяние – Борисов като Цачева

  • бойко борисов-
  • разкаяние-
  • премиер-
  • цецка цачева-
  • прошка

Имаме проблем, искаме прошка

Закъсняло разкаяние – Борисов като Цачева - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Първата фаза на пиеската бе гарнирана с оставки, но и с половинчати, крайно неубедителни мерки. Особено спрямо зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов. Основната защитна теза на управляващите беше, че разкритията, направени от медии като „Свободна Европа”, „Биволъ” и други, коварно обслужвали БСП. Самокритичният тон почти отсъстваше. Той бе заглушен и надвикан от изблиците на арогантност, от типа „мене няма кой да ме накаже” – както заяви самият Цветанов няколко седмици по-рано - също в предаването „Панорама”.

Какво разбрахме от интервю на г-н Борисов?

Първо, най-после – след близо 10 г. начело на държавата – премиерът дава вид, че започва да разбира, да проумява, че оставките не са решение. „Всеки немислил с главата си, всеки поддал се на манталитета си или решил, че всичко му е позволено, ще си понесе най-тежкото наказание и отговорност”; „Подаването на оставка е половината от работата”, заяви г-н Борисов. Освен оставки, той „гарантирал на българите” по-строги наказания за провинилите се членове на ГЕРБ: „Или ще върнат парите, или ще им бъдат конфискувани, а тези, които са злоупотребили, им се търси наказателна отговорност”.

Второ, в характерния си стил, лидерът на ГЕРБ йезуитски се извъртя, като този път благодари на „свободните медии в България” за разкритията. Нито дума обаче за това, че една птичка пролет на прави – медийният пазар в страната е в ръцете на монополисти и олигарси; нито пък за цензурата и автоцензурата в полза на силните на деня, които отреждат на България печалното 111-то място по свобода на словото.

Трето, г-н Борисов, на практика, отново не пое лична отговорност за проблемите в ГЕРБ, партията, която е създал и ръководи еднолично. Да, той каза: „Яд ме е, срам ме е, грешката е моя”. Но забележете къде премиерът смята, че е сбъркал: „Нито веднъж не отидох на гости на нито един мой министър, кмет, областен управител. Ако бях отишъл да видя, сигурно щях да взема много по-рано мерки”. Ами да бяхте ходили, г-н премиер! Има ли някой, който е толкова наивен, че да Ви повярва на уверенията, че е трябвало да навестите велможите си, за да разберете, че зловредстват? Вие, г-н премиер, носите лична отговорност за всичко, което се случва в коридорите на властта, защото сте архитектът на това правителство. Незнанието не Ви извинява.

„Отговорност за това, че не знам кой къде живее, може би имам и затова казвам, че греша” –изтъкна Борисов. Но веднага след това побърза да прехвърли топката, да свали тежестта от плещите си: „Всеки попълва данъчна декларация и всеки си носи отговорност”.

Кой ще опере пешкира

След това премиерът го удари на мелодрама, в духа на най-баналните турски сериали. Сценката напомни за сълзите, които проля Цецка Цачева на злополучния за нея последен кандидат-президентски дебат: „Аз съм се родил, живея и ще си живея в къщата си в Банкя. Там съм се родил, там си живея и там ще си умра. Колко ми остават - 10-15 години, Господ знае - ще бъда там! Аз не съм позволил един лев да се даде там, където обитавам”. Ох, г-н премиер, Лама Сабахтани, недейте така! За Бога, не си отивайте!

Да се върнем на думите на Борисов, че оставките не са достатъчни. Тази реплика, изглежда, има пряко отношение към казуса „Цветанов”, когото „Борисов обичал като дете, но, видите ли, той (Цветанов) сложил „лъжица катран в меда”. Струва си да припомним, че Борисов подчертаваше бащинските си чувства и спрямо уволнените във връзка с катастрофата край Своге и скандала с обществените поръчки - министрите Радев, Нанков и Московски. Засега обаче няма информация на тримата да е потърсена наказателна отговорност. Изглежда, по традиция, дребните рибки ще операт пешкира.

Борисов остави и вратичка за измъкването на Цветанов. За последния „денят на прошката” щял да бъде 26 май – денят на евроизборите. Трудно е - както впрочем в повечето неща, казани от Борисов - да се улови логиката. Какво трябва да разбираме: че ако ГЕРБ се представят добре на вота, шефът на предизборния щаб г-н Цветанов да бъде пощаден?!

Възможно ли е качествата на партиен архитект и организатор на избори да заличат проблемите, които има даден човек със закона? За г-н Борисов очевидно отговорът е „да”. Съмненията около г-н Цветанов датират още от първия мандат на партията. Кога точно зам.-председателят е сложил катранената лъжичка в меда, кога г-н Цветанов, този човек с „изключителен авторитет”, е „заличил всичко добро с това, което е направил”?

Катранът или медът?

През тези 10 г. начело на държавата управляващите от ГЕРБ построиха магистрали и спортни зали, но изглежда, че апартаментите и къщите за гости са повече. На фона на изядения суджук, произведеният „мед” бледнее. Кои надделяват – хорът на пчеличките или този на калинките и търтеите? Кое преобладава – катранът или медът?

В резюме, като оставим патетиката настрани, важното е, че Борисов – това „дете на народа” (както сам се нарече) – не мисли да подава оставка.

Преди няколко седмици една новина обиколи света за секунди: стана ясно, че Алан Гарсия, бившият президент на Перу, се е самоубил, когато научил, че полицията идва да го арестува. Той е разследван за това, че е получил подкупи от бразилска строителна компания.

Как ще ги стигнем...

Автор: Петър Чолаков


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Контрабандиста

    144 17 Отговор
    Щом Велето и то вече критикува герберстите са ЧАО!
  • 2 Право куме в очи

    174 19 Отговор
    Обрахме ви,ама искаме пак да сме на власт.

    Коментиран от #4

  • 3 SAAB

    160 18 Отговор
    Тичай да те гали папа .....главанак прост !
  • 4 Един от Село съм

    153 12 Отговор

    До коментар #2 от "Право куме в очи":

    Онзи ден каза, че били само един апартамент една тераса и една къща за гости. Според него няма нищо смущаващо че е имало преди това проверка на набостъргач в строеж с изстекло разрешително и че след тази проверка 5 човека от ГЕРБ се сдобиват на безценица от същата фирма с апартаменти!
  • 5 Зойн

    114 24 Отговор
    Оставка и никога ГЕРБ ?то са Апартаменти къщи за гости ? Своге ? Хитрино ? Каракачанов и той купил и Джамбазки и той ? Никога ГЕРБ ? гласува номер 11

    Коментиран от #23

  • 6 И сега

    141 24 Отговор
    Оставка. Оставка Оставка Оставка Оставка Оставка Оставка Оставка Оставка Оставка
  • 7 Будалата

    114 18 Отговор
    На Паламара ходиш на софри с лидери на ДПС през седмица две. Нищо не знаел той.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 123

    96 16 Отговор
    Махаите се и вие сте като другите . Крадци от най долна класа.
  • 10 Петко войвода

    120 19 Отговор
    ТАЗИ ПРОСТА НАГЛА КРАДЛИВА ТИКВА Е ВРЕДНА ЗА БЪЛГАРИЯ !!!

    Коментиран от #52

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Почти нормален

    116 10 Отговор
    Този горе да ви прости.Докато съм жив ще ви псувам, защото немога да ви избия.
  • 13 кубадински

    142 5 Отговор
    Проблемът е че цялата политическа класа е такава. Политик се става за да се краде, а не за да се гради държавата. На никой не му пука за народа, те отиват там за лични облаги, всички без изключения. И до като народа си мълчи ще е така.
  • 14 КОНТРАТА

    31 4 Отговор

    До коментар #8 от "onq s konq":

    5 Май е почивен ден за това!
  • 15 Коня на оня

    34 4 Отговор

    До коментар #8 от "onq s konq":

    Ей хазяин ти да не си случайно плод на анална инвазия или майка ти е имала разстройство а
  • 16 Усмивката

    87 11 Отговор
    Във въпросното интервю в Панорама ,Борисов надмина дори великия Чарли Чаплин.С тази разлика че Чаплин осмиваше диктатора Хитлер, а Борисов играеше сам себе си от първия мандат ,кога обещанията и скърцанията със зъби и заканите биваха гарнирани и с „гарантирано от ГЕРБ”.Народа пак се смя ,ама за друго.Видяха че царят бил гол.
  • 17 Матей

    88 15 Отговор
    Няма разкаяние,това е фасон,вместо това пристига папа ди тути папи.Посещението е политическо,усилване на западното влияние за сметка на православието.Изгражда се и духовен фронт срещу Русия.А ГЕРБ печели точка,поне така си мислят,от страх да не загубят властта ,преди изборите.За целта ще се хванат и за опашката на дявола.
  • 18 задмина и Холивуд и Боливуд

    84 13 Отговор
    Иииии наградата Тиквар за главна роля във филма "Диктаторът от Банкя" се присъжда на... Дон Бойко Борисов, всички останли награди също !
  • 19 И аз да кажа

    88 10 Отговор
    Ей, отворковци, няма да закачате другаря Борисов. Той каквото построи, вие не можете да го боядисате: пътища,магистрали,заводи,пейки на Графа. Същия като бай Тошо. Ма не можел да се изкаже с правилен словоред. И Тато не можеше. Ма бил прост. И Тато беше прост. Ма били крадливи около него. Ми комунисти- какви да са. Той нали не е. Така че за него само с уважение. И да не вземете сега на 26 май да ги биете с лопатата по главата. Не може. Не бива. Кой ще ни даде после пари, кой ще се грижи за нас,питам кой?

    Коментиран от #21, #51, #57

  • 20 Архитект

    38 5 Отговор
    До автора на статията: Архитект не е професия, архитект е диагноза. Но не може наляво и надясно да ползвате "архитект". Това е обида за професията. Браво, браво, браво, господине
  • 21 Усмивката

    51 4 Отговор

    До коментар #19 от "И аз да кажа":

    То на 26 ти какво имаше? България търси таланти ли.

    Коментиран от #26

  • 22 Пешо

    77 10 Отговор
    Тиквоний и ГЕРБ са пуснати по пързалката. "Свободна Европа" и "Дойче веле" пускат статии срещу режима в България!? Доживях и това! Явно, слагачеството вече не минава и се търси друга фигура на родната политическа сцена, която да смени герберите.
  • 23 Народа

    18 61 Отговор

    До коментар #5 от "Зойн":

    А данеби Иванчева да е по различна.И тя искаше,ама не е къдър да си вземе,мръсницата долна.

    Коментиран от #43

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Бастун

    79 11 Отговор
    Има човек има проблем.Няма човек, няма проблем. Така казал навремето другаря Сталин.В случая има ТИКВА има проблем. Опечете ТИКВАТА и няма проблем.
  • 26 И аз да кажа

    51 4 Отговор

    До коментар #21 от "Усмивката":

    Не е смешно . Отвратен съм. Няма да питам. Знам, че мислите същото. Избор между нищо неставащи.
  • 27 Весо Аптекаря

    10 56 Отговор
    Тоя пак ще ви го натакова на 26,усещате и затова ревете !
  • 28 Centurion

    65 9 Отговор
    Всички от ГЕРБ в затвора, без обяснения!!!Строг тъмничен затвор,до гроб!
  • 29 Иванов

    67 7 Отговор
    Как може да има хора да гласуват за такъв кретен.Гостуването му в панорама доказва че наглоста му няма граници,не чуства вина все другите му виновни.Крайно време е да се спре да се спекулира бкп и комунисти,времето показа че всички са били.Все пак изминаха 30 години.
  • 30 Г ЕРБ

    47 4 Отговор
    "...Всеки от ГЕРБ, поддал се на манталитета си, ще бъде наказан ...", като бъде назначен, като ШЕФ на КАЗАН.
  • 31 ГЕРБ

    18 5 Отговор
    "...Всеки от ГЕРБ, поддал се на манталитета си, ще бъде наказан ...", като бъде назначен, като ШЕФ на КАЗАН.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 ха ха

    38 6 Отговор
    Борисов е б...лук
  • 34 Леле

    42 3 Отговор
    Мога да простя (както и на останалите партии-БКП, БСП, ДПС, ВМРО, И т.н.) след като върнат ОТКРАДНАТОТО! И понеже няма да стане, значи прошка НЯМА! Кой каквото си е надробил - да си го сътба
    Партията ти май я основаха кукловодите (и това не си разбрал!)!?
  • 35 Иван

    11 63 Отговор
    Тъпаци,вярно е че герб имат грешки,ама изберете комунягите пак да катастрофират държавата за пореден път,глупаци.То не беше ктб,фалиралите банки,жан виденовата зима,купоните за хляб.Малоумници такива,пак изберете комунетата,както са изгладнели..?ще е вашата тогава

    Коментиран от #56

  • 36 Коко

    11 44 Отговор
    Ей злобата на неуспелите и пропаднали жлъчни хорица на който все някой друг им е виновен край няма бе е с такава народ винаги ще сме на дъното и след 100г. беше им виновен бай Тошо после Костов Станишев сега Боико после как Кури сигурно спрете се бе хора сравнение с това което ви очаква Боико управление е слнце нека дойде кака Кури и комунягите та да видите за какво става на вапрос май много бързо забравихте Орешарски ама сте на път да си го припомните
  • 37 Коко

    9 35 Отговор
    Ей злобата на неуспелите и пропаднали жлъчни хорица на който все някой друг им е виновен край няма бе е с такава народ винаги ще сме на дъното и след 100г. беше им виновен бай Тошо после Костов Станишев сега Боико после как Кури сигурно спрете се бе хора сравнение с това което ви очаква Боико управление е слнце нека дойде кака Кури и комунягите та да видите за какво става на вапрос май много бързо забравихте Орешарски ама сте на път да си го припомните
  • 38 Коко

    12 32 Отговор
    Ей злобата на неуспелите и пропаднали жлъчни хорица на който все някой друг им е виновен край няма бе е с такава народ винаги ще сме на дъното и след 100г. беше им виновен бай Тошо после Костов Станишев сега Боико после как Кури сигурно спрете се бе хора сравнение с това което ви очаква Боико управление е слнце нека дойде кака Кури и комунягите та да видите за какво става на вапрос май много бързо забравихте Орешарски ама сте на път да си го припомните
  • 39 112

    41 2 Отговор
    Тежко му на народ,който си избира крадливи олигофрени за управници!Да се сърди на себе си.
  • 40 гнида

    41 3 Отговор
    Прошка се иска на заговезни ... Сега се иска справедливост !
  • 41 патриотъ

    38 6 Отговор
    Няма милост за крадците и предателите Герб и персонално Борисов!Кой каквото е надробил,да си го сърба!Ако имах власт,щях да ги разпъна на два коня,такава жестокост ме обзема,когато си помисля особено за Борисов,нищо че е жестоко и нечовешко,но това ,което той причини на българския народ,няма оправдание и прошка!

    Коментиран от #44

  • 42 Винтяга

    11 24 Отговор
    Голямата омраза на тия комунизоиди сега е не че се краде и то не както трябва а че ТЕ НЕ МОГАТ ДА КРАДАТ както са доказвали и както трябва, че то това кражба ли е сега , ех да дойдем ние на власт да ви покажем какво се казва хайдутлук.
  • 43 Стягайте багажа за първия влак гашници

    8 18 Отговор

    До коментар #23 от "Народа":

    Какво ревете бе ревльовци. Не ви е удобно да пълните затворите ? Иванчева ли ви е идола ? Няма да има аванта ! Било каквото било !

    Коментиран от #59

  • 44 Псевдо патриотчета сте

    19 6 Отговор

    До коментар #41 от "патриотъ":

    Много тарикати сте тука. Няма вече балами да ви вярват. Грешни сметки си правите. Стига крадене, бачкане му е майката !
  • 45 Иванчо

    34 4 Отговор
    Народа мрем като мухи, Народа живеем повече от мизерно!А те живеят охолно в " къщи за гости " и в апартаменти от 300 кв.м!И не само това ... Боли ме душата , боли ме сърцето, мъчно ми е,не го заслужаваме ...
  • 46 Някой

    10 10 Отговор
    Борисов бе проект на ДС и Кремъл сега се изчерпа, както и неговия цар довел България до ниво на най корумпирана в Европа. Сега незнам кой ще вадят,може би Слави им е надеждата. Толкова е наивен и прост народа че постоянно се вързва на въдицата. Честните хора са забутани в 9та глуха от медиййте който са в ръцете на Доган и огромните капитали с който разполага.
  • 47 Те така те

    18 3 Отговор
    Аз 10 г. съм с розови очила, цъкам си мачлета и белот, имам си остров в гръцко, имам си палат в Барцелона и сметки за около 3-4 млрд. и въобще не ме е*е за племето и тея дето сега Ми развалят рахътлъка.

    Коментиран от #55

  • 48 Главния

    16 1 Отговор
    За тази измет трябва да се построй специален нов затвор
  • 49 Личен

    4 11 Отговор
    Не помня, червен сайт да не е създавал анти движение. Не помня, защо с всичките подали оставки не се спря внушението за незаконност. Но помня опашките по магазините, осигуряването на 4ч раб ден, а работата на 8 и 12ч. Помня заплатата ми от 1,5долара. Високите лихви на влоговете и фалиралите банки. Помня и дупките по улиците, когато отивах на работа. Помня съсипаните предприятия, пълните бюра за безработни и липсата на търсене на работници. Да има такива, които си купили апартаменти, но има и такива построили огромни почивни комплекси. Е, има негативи всеки преминал през мелачницата на управлението, но не за вашата алчност, трябва всички да са виновни, защото всеки в гладните години се пребираше в дома си несигурен, а днес с претенции за още и още.

    Коментиран от #53

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Не си прав

    13 2 Отговор

    До коментар #19 от "И аз да кажа":

    Бойко не може да се качи и на малкото пръстче на Тато, най-вече поради простата причина, че при Тато по-малко се радеше и оставаше за всички, а при Бойко краденето е огромно и само за една шепа айдуци. И друго - на 26 май не само трябва с лопата по главата да ги бием, но после и със същата лопата да ги изринем, да изхвърлим боклуците от ГЕРБ на бунището на историята. Тогава ще отпадне и въпроса ти за #Кой.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Лукул

    9 2 Отговор

    До коментар #49 от "Личен":

    и аз помня...но да не забравяме откъде излизат герб и бсп....Едни същи са-само дето едните казват на другите комунисти....ами нали са същия дол дренки....Не го забравайте
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 джендьр от магисрала тракия

    8 0 Отговор

    До коментар #47 от "Те така те":

    здрасти брато ,що некажеш че си от наще/ щом си с розови очила/ ,и аз се опитах да надцаквам няколко тираджии турски ама не ми стана номера ,ти как ги правиш тия работи с цакането ,за туи ли взе тоз остров .
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Факт

    8 0 Отговор
    Анти ГЕРБ ФАКТическа пропаганда
  • 59 Народа

    1 5 Отговор

    До коментар #43 от "Стягайте багажа за първия влак гашници":

    Казвам,че всички са айдуци които са за затвора включително и Иванчева.
  • 60 Народа

    7 3 Отговор
    Никаква прошка, никаква милост за Бандата ГЕРБ. Съд, конфискация и затвор за всички престъпници и крадци начело с главатаря на Шайката ГЕРБ!
  • 61 14/88

    3 2 Отговор
    Ко ме боли че тоя се разкаива
    Нужно ли е да му простим геноцида над
    Българския народ ?
  • 62 14/88

    4 0 Отговор
    Цяла България знае кое на кои е и никому нищо.
    Как цял един народ стои и чака ?
    А какво чака?
    Да дойде някой от вън и да му реши проблемите
  • 63 Гроб

    1 1 Отговор
    Гробарите се изказаха.