Last news in Fakti

10 Май, 2019 14:00 2 503 48

Първо либерализиране на неизбежната отбрана. А после курсове по стрелба ли?

  • неизбежна самоотбрана-
  • неизбежна отбрана

Парламентът прие на първо четене закона, иницииран от т.нар. "патриоти", за либерализиране на неизбежната отбрана. Явно властта тотално се е провалила в осигуряването на ред и сигурност и сега залага на саморазправата

Първо либерализиране на неизбежната отбрана. А после курсове по стрелба ли? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Обединените патриоти" успяха да вкарат предизборно закона за либерализиране на неизбежната отбрана. На първо четене парламентът прие инициираните от национал-популистите промени в Наказателния кодекс, според които отбраняващ се гражданин няма да носи наказателна отговорност за действията си, когато "нападението е извършено чрез противозаконно влизане в жилище", както и когато "нападението е насочено срещу живота, здравето, свободата или половата неприкосновеност на отбраняващия се или на другиго и е извършено от две или повече лица, от въоръжено лице или нощем".

Ако в българския парламент имаше истинска опозиция, тя вероятно щеше да отбележи, че щом едно управление разчита на саморазправата, то тотално се е провалило в осигуряването на обществен ред и сигурност. Само че опозиция няма.

Брутализъм. Във всички идеи на "патриотите".

Ако т.нар. "патриоти" продължат да бъдат необходими за крепене на правителството, те едва ли ще спрат дотук. Вероятно на следващите избори ще се улесни носенето на оръжие, на по-следващите ще се организират курсове по стрелба за бабите по селата и още, и още...

Във всичките идеи на тези хора присъства брутализъм. Ако ще решават въпросите на здравеопазването, първото, за което се сещат, е да вкарат в затвора някакви лекари или инвалиди-мошеници. Ако ще ходят в Европейския парламент, неизменно обещават, че ще тропат по масата, ще се инатят, ще отказват всякакви преговори и компромиси. Така е и в сферата на правосъдието - единственото, което им хрумва, е да увеличават наказанията.

През миналия век в Англия бесели на площада домашните помощници за едно откраднато пени - с тези свои думи Валери Симеонов изложи интересна визия за правото. Той можеше да се позове и на други времена - например когато са разпъвали хората на кръст или са ги набивали на кол. Можеше да се позове и на някои ислямски страни, в които и днес все още режат ръце. Да, съществува и такава версия на правосъдието, прилагана в предмодерните общества. Те не са достатъчно добре организирани, което не позволява на властта да улавя всеки нарушител - повечето престъпници никога няма да бъдат осъдени. Но пък който бъде хванат, се подлага показно на ужасни мъки за назидание. Новото време променя този модел: благодарение на все по-добрия контрол, наблюдението, териториалните регистри, научните методи и пр., тенденцията е все по-голяма част от нарушителите да се залавят. Затова пък наказанието губи своя зрелищен характер: осъденият потъва в затвора, не чуваме за него, забравяме го. От историята знаем, че този втори модел е далеч по-успешен.

Връщане към Средновековието?

Очевидно провалът на българските институции кара популистите да мечтаят за връщане към Средновековието. С тази разлика, че показните наказания днес се случват не на площада, а в медиите, които препредават неуморно кадри като белезниците на Десислава Иванчева. Няма съдебно решение, което да не е оспорвано, осмивано, посрещнато с улични протести, а това кара политиците зрелищно да затягат законите. Законът като отмъщение - не е ли това оксиморон?

Да, темата за отмъщението се завърна в нашето общество. Помагат холивудските трилъри, в които героят обикновено губи доверие в полицията и се хваща сам да изтреби негодниците; помагат социалните мрежи, които подкопават всякакви авторитети. Какво ни чака, когато вместо в доверие и разум започнем да живеем в страх и омраза? Виждаме го в Америка - в тази свръх-въоръжена страна периодически някой изперква, нахлува в някое училище и изпозастрелва децата. Само си представете как ще си ходим на гости, ако знаем, че онзи е в правото си да ме убие, понеже съм проникнал в имота му след залез слънце - дали пък вчера нещо го ядосах? Редовият български расист вероятно си представя, че по този закон българите ще могат да избиват ромите. Но нека се опита да си представи и другата хипотеза - роми избиват българи, например рокерите, дошли да ги тормозят в гетото. Когато всички започнат да се избиват, няма да е по-добре. Редът в обществото предполага омиротворяване на междучовешките отношенията. А нагласите на българските законодатели вървят тъкмо в обратната посока.

Популизмът в правото е много опасен

Учените отдавна са установили, че увеличаването на наказанията не води до намаляване на престъпността - тя е резултат от системното и организирано действие на правоохранителните органи. Смъртното наказание не намалява престъпленията, а отвързва дееца от човешкия свят и го радикализира, защото няма какво да губи. Въоръжаването на населението не помага на слабите да се защитават, точно обратно - то помага на силните да налагат волята си, защото именно те умеят да си служат с оръжие.

Надявам се, че между първо и второ четене този законопроект ще бъде отменен или поне съществено редактиран. През 1997 Конституционният съд отмени един опит за разширяване на неизбежната отбрана. Главното е да разберем, че популизмът в сферата на правото е изключително опасен. Там трябва водещ да е разумът, а не страстите и политическата пропаганда.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Расим

    2 45 Отговор
    За Българите само Бой!Ще отсвиря няколко Българина днес спокойно щеги смачкам яко!

    Коментиран от #8, #17, #48

  • 3 Генсек БКП

    37 5 Отговор

    До коментар #1 от "ФЕЙК":

    Ти си за народния съд имаш 3 варианта за наказание 1.Публичен Разтрел,2.Доживотен затвор с постоянен строг режим, или на Полезен труд на Трудов лагер с 30 години изпитателен срок без право на почивка!

    Коментиран от #10

  • 4 Борисов

    6 30 Отговор
    Герб изправи на крак България

    Коментиран от #9

  • 5 ха ха

    29 1 Отговор
    расиме клизмата направи ли си,ако да да пращам El comandante
  • 6 Върнаха ни два века назад

    54 3 Отговор
    Истината е, че тази държава не може да се справи с битовата престъпност, защото преди 30 години темата за неизбежната самоотбрана не стоеше на дневен ред. Сега най-добре е да приемем правилата на Дивия запад - всеки с пищов ... печели по-бързия стрелец!

    Коментиран от #24

  • 7 Госあ

    38 3 Отговор
    И масова продажба на оръжие без ограничения ;) това ще подпомогне демографията 😂
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Цветанов

    28 9 Отговор

    До коментар #4 от "Борисов":

    ГЕРБ наведе България в най-ниска поза

    Коментиран от #11, #14, #42

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 БКП

    27 8 Отговор

    До коментар #10 от "СЛУШАЙ ВЕ ГЕНСЕК":

    По наше време за олигофрени като тебе се полагаше наказание Разтрел или Полезен труд в трудов лагер или уранова мина или заточение тогава нямаше сайтове в които дасе празниш след като си глътнал шепа наркотици жалки наркомани за наркомани като тебе само Публичен разтрел без право на обжалване

    Коментиран от #19

  • 13 11ап

    32 0 Отговор
    Там където законноста и чувството за безнаказаност са ежедневие Там ще има саморазправа , и въоще няма да чакаме Някой да ни Учи да стреляме! ВЕРВАЙТЕ ми!
  • 14 Герб

    0 4 Отговор

    До коментар #9 от "Цветанов":

    Нее верно!
  • 15 ДДРОнег

    51 1 Отговор
    Какво ли щеше да напише авторът на статията, ако живееше сред мургаво население ?! Дали тогава нямаше да е радетел за тази поправка на закона ?! Иначе е прав, тази поправка ОТДАВНА трябваше да е въведена, защото държавата никаква я няма и потърпевшите сме именно ние, които спазваме кирливите закони !!!
  • 16 Гост

    52 1 Отговор
    Айде вече да престанете да бъдете проводник на отвратителните левичарски анти- български идеологии на Дойче Веле! Дойче Веле е пропагандно издание, изцяло финансирано от немското правителство. Много подобно на пропагандата от времето на второата световна война и ераа на комунизма. Сходствата са твърде много- подсатвени никому неизвестни журнялчета, които пишат откроврени лъжи и глупости, финансиране от държавния апарат и прокарване на крайни идеи. В гнусното лъжливо Дойчче Веле вчера имаше статия, как миграцията била ИМАГИНЕРЕН ПРОБЛЕМ и в България проблем с миграционния натиск нямало, а допускането на черни субекти до Европа щяло да я обогати, понеже това били млади, свежи, образовани хора. Колко миловидно, но за съжаление на тъпунгерите от Дойче Веле далеч не отговоря на реалностите, които са огромна младежка безработица сред местното население в т.нар Западна Европа - за справка Гърция и Испания. А тези уж образовани африканци интересно къде са се образовали, понеже досега не сме чули за един възпитаник на АФРИКАНСКИ УНИВЕРСИТЕТ...
  • 17 Емил

    26 0 Отговор

    До коментар #2 от "Расим":

    Важното е, че са те научили да пишеш "Българин" с главна буква! Сигурно много бой си изял, но си поумнял!
  • 18 Коментара

    36 1 Отговор
    Какви са тези братвежи и свободни съчинения по тема?! Става дума всеки от нас да има правото да защитава домът и семейството си! И да в едно сте прави - държавата отдавна се провали! Има много въпросителни, но реално всеки трябва да има спокойствието и правото да отстоява конституционно гарантираните му права........... КОНСТИТУЦИЯ на Република България Чл. 17.
    (3) Частната собственост е неприкосновена. Чл. 32. (1) Личният живот на гражданите е неприкосновен. Всеки има право на защита срещу незаконна
    намеса в личния и семейния му живот и срещу посегателство върху неговата чест, достойнство и добро име.
  • 19 ЧИЧКА

    7 2 Отговор

    До коментар #12 от "БКП":

    И ТОГАВА СИ БИЛ СЪЩАТА МИШКА НАВЕДЕНА.!!!ПАЛЯК
  • 20 прасчо

    11 8 Отговор
    Веднага си поръчвам 6 цевен Маузерунг, пушкостерл с лазерен прицел и термоскенер. Каска, мачетес и шанцов инструмент и ш се окопая в хола, завит маскировъчно под персийския килим, да дебна некой лошав человек да не ми открадне рикията и мезето от мазето!
  • 21 Bahti

    16 0 Отговор
    Кой има Ще стреля. Който няма ще коли.
  • 22 О.Ч.З

    13 3 Отговор
    Това става така като държавата и органите не си гледат работата и ще трябва сами да се пазим даже ще ни връщат и пари за тази работа
  • 23 Анти седераст

    12 1 Отговор
    Deutwche Welle на Сорос....
  • 24 goni

    21 1 Отговор

    До коментар #6 от "Върнаха ни два века назад":

    Е! Има и още нещо! Ако, знаеш че и много възрастен човек е въоръжен, ще си помислиш преди да го нападнеш! Колкото до бързината...! Възрастните нямат нужда от много сън, а и когато спят са будни с едното ухо!:) Не разчитайте на това че не чуват!
  • 25 Митко

    26 0 Отговор
    Най-сетне! От доста време се опитвам да повдигна дебат за легализиране притежанието на оръжие, писах до националните телевизии да организират предавания и дискусии по темата, но никой не отговаряше. Надявам се сега, след като вече ще се промени закона за самоотбраната, да се направи и следващата крачка, защото така законът не е достатъчно полезен - нямаш ли огестрелно оръжие, въпреки че на теория имаш право да се защитаваш, ако у вас влязат 2-3ма по-здрави, законът си остава само написана хартийка.
  • 26 Чудо от заглавие

    8 0 Отговор
    Какво се опитва да "каже" това заглавие? Внесто отговор виц разказан от Иван Костов (бивш премиер): "Построяват ми платформа 5 сантиметра под водата на Панчаревското езеро. Минавам по него. Заглавията на другият ден. Иван Костов не умее да плува!". Чувал сън го някъде, някога: Частната собственост е свещена и неприкосновена. Мисля, че тук и на полигон за артилерия може да е полезно да се научиш да боравиш с оръдие!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Иванов

    21 1 Отговор
    Кой соросоиден галфон е писал този пасквил? Този простак изобщо не е наясно с истинската картина в българската провинция. Селата обезлюдяват точно в следствие на циганския бандитизъм. Като унищожат селата, идва ред и на градовете, но тогава вече всичко ще е загубено. ДВ са едни буклуци и нищо повече!
  • 30 ай де бе

    21 1 Отговор
    От либерализирането на неизбежната отбрана ще го отнесат крадливите цигани, затова антибългаристите от Дойче реват.
  • 31 САП

    18 1 Отговор
    Автора на статията е: професор Ивайло Стефанов Дичев. Професор по културна антропология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Господин "професор" израснал и живял в центъра на София където всичко сравнително уредено и органите на реда са наблизо. Не давайте мнение застанал удобно седнал за бюро и под светлините на прожекторите за необходимостта от неизбежна само отбрана. Живота ви е минал в капсулата на неосъзната защитеност давана от обществото и мястото на живот. Такива закони трябва да са пределно ясни и опростени за да няма нужда човек попаднал в кризисна ситуация да обмисля сложни юридически казуси. Просто нямаш време за това. А по въпроса за провала на държавата. Интелектуалци, като вас носят най-голямата отговорност за това. Вие водите по този път. Налагането на свръх либерална система без обществото да е готово за това. Либералната система предполага определени норми и изградено самосъзнание за обществото на, което ромите не отговарят и никога не са отговаряли. Те се водят от правото на силния,. В момента в, който се почустват силни и безнаказани те почват да се държат арогантно и потъпкват законите. С правилото за размер на кражба под, които не се наказва сериозно доведохте точно до това "усещане за безнаказаност". В държавите в, които преподавате САЩ и Франция института за неизбежна самозащита е тотален и са доста по добре от нас.

    Коментиран от #43

  • 32 Националист

    15 0 Отговор
    Статия платена от Дойче Веле! Това е Сороска финансирана организация работеща срещу БЕЛИЯ ЧОВЕК!
    Дойче Веле не за първи път заема анти-Бълагрски позиции! Наскоро плащаха пропагандите, че Турско робство/иго не е имало.
    Щом тия казват нещо, над 90% обратното е доброто за нас.

    Стария закон е долу горе такъв: Ако трима цигани влязат незаконно у вас ти имаш право да защитаваш себе си и семейството си само с каквото оръжие те те нападат. Ако те те нападнат със тояги, максималната самозащита на която имаш право е твоята не трябва да е по-здрава и по-дълга от тяхните.
  • 33 Националист

    22 0 Отговор
    Автора на статията да се премести да живее в коя да е циганска махала за 3 месеца. После ако е останал жив нека ни разкаже опитностите си.
  • 34 Националист

    10 0 Отговор
    Автора на статията да се премести да живее в коя да е циганска махала за 3 месеца. После ако е останал жив нека ни разкаже опитностите си.
  • 35 СТАЛИН

    9 0 Отговор
    ТОЗИ КОЙТО ОТРИЧА ПРАВОТО НА САМОЗАЩИТА Е ЗА СИСТЕМАТА ДЪРЖАВЕН ТЕРОРИЗЪМ-КАКТО БЕШЕ ПРИ КОМУНИЗМА -НИЕ ЩЕ ВИ ПАЗИМ ВИЕ САМО РАБОТЕТЕ .НЯМА ЛИЧНОСТИ НЯМА ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ .КОГАТО НАКАЗАНИЯТА САМО ЗА ОП РЕДЕЛЕНА ЧАСТ ОТ НАСЕЛЕНИЕНИЕТО СЕ ПРИЛАГАТ ИМА БЕЗЗАКОНИЕ.МНОГО БЪЛГАРИ НЕ ГЛЕДАТ В ИСТОРИЯТА НИ .
  • 36 Наглата старица

    3 4 Отговор
    Без оръжие, всеки ден има убити хора, достатъчно е спец, службите да имат такова...! Всеки ако има оръжие в къщи, ще станем като една известна държава...!
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Краси

    8 0 Отговор
    Срещу този закон могат да скачат само крадците... И да, за тези, които не могат да стрелят трябва да се въведат безплатни курсове по стрелба.

    Коментиран от #39

  • 39 Помнещ

    2 0 Отговор

    До коментар #38 от "Краси":

    И техните защитници- НПО- та, адвокати, политически,,партий" и т.н.
  • 40 123

    5 0 Отговор
    Крайно време е за тази поправка! Само който не разбира какво значи тя подскача като катил! Идеята не е да стреляш по някого, идеята е да възпреш тези, които искат да ти влезат в дома! Като знае че може да му треснеш 2 куршума в г*За или пък да му навреш нещо по право там, то определено от 100 идиота поне 99 ще се замислят къде и кога да влизат! След 2, 3 трупа, надупчени в тиквите, ще се кротнат всички боклуци, които за съжаление сега се разхождат свободно с по 20 висящи присъди! И те така ще настане паритет, око за око, зъб за зъб, куршум за крадеца!
  • 41 Така трябва

    4 0 Отговор
    Да се приеме и на второ четене. Щом е тръгнал да граби си е направил сметка А и аз да си направя как да го посрещна. Колко народ пострада вземат му животни пари таго и осъдят накрая че е решил да удари крадеца
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 БРАВО

    5 1 Отговор

    До коментар #31 от "САП":

    Стрхотен отговор на глупава статия ! Човек роден и живял със сребърна лъжичка в устата, НЯМА ПРАВО ДА СЪВЕТВА И ДА ДАВА МНЕНИЕ ! Швейцария всеки мъж има под леглото си екип - "Бойна готовност"+ заредено дългоцевно оръжие - във Швейцария ! През 90-те години водихме този спор !! Един от примерите.... САЩ ... пенсиониран рейнджър, избран за кмет на град с силна престъпност - издава заппвед : Всички граждани да носят задължително и открито поне КНО /отстъпка за някой религиозни и инвалиди/ иначе тежки глоби ! Резултата е : 15 години в града и окръга няма сбиване дори в кънтри клуб ! Материала е от Таймс ! Колко години " държавните пазители на реда" ловиха "Жоро-павето"? Изнасилвача от Альошата в Пловдив? Братята с грабежите по Черноморието ? Ако ме нападнат няколко мургави "братовчеди", аз как да се "размножа" ??? Който иска и може да се защищава! Който иска да свежда главица ! Овен със звънец води стадото в кланницата, овена заобикаля кланицата...следващото стадо !
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 да да българин

    3 0 Отговор
    Цялата работа да се напише тая статия е, че този проектозакон е внесен от патриотичната коалиция. А Сороса много много ги обича. Питам се ако закона беше внесен и приет от някой либерали дали тоя шушу щеше да пише тия глупотевини.
  • 47 патриотъ

    5 0 Отговор
    Носенето и употребата на оръжие трябва да се узакони и всеки да има право да се защитава,иначе няма спасение!
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.