Last news in Fakti

17 Май, 2019 06:33 2 726 20

Чавес е искал да даде Венецуела на Куба?

  • уго чавес-
  • фидел кастро-
  • куба-
  • венецуела

Днес Венецуела е затънала в дълбока криза, в която Хавана играе важна роля

Чавес е искал да даде Венецуела на Куба? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Преди 20 години Уго Чавес обяви ерата на "социализма на 21 век" във Венецуела. Твърди се, че той е обмислял идеята да даде страната си на Куба. Днес Венецуела е затънала в дълбока криза, в която Куба играе важна роля.

"Нерушимата дружба" между Куба и Венецуела води началото си от ерата на Уго Чавес. Венецуелският президент беше пламенен поддръжник на кубинския революционен лидер Фидел Кастро. Преди точно 20 години Чавес обяви ерата на "социализма на 21-ия век" във Венецуела. Според венецуелския писател Алберто Барера Тиска, Чавес дори е обмислял идеята да даде Венецуела на Куба.

"Уго Чавес искаше да бъде герой, да се превърне в мит като Фидел. Той обаче не е подозирал, че ще умре млад и затова си е мечтаел да продължи делото на Фидел в Латинска Америка. Още в началото на своя президентски мандат Чавес установи близки отношения с Хавана, от които Куба извлече големи икономически ползи. Още по онова време имаше спекулации, че Куба иска да си присвои венецуелския петрол. Чавес даваше на кубинците все повече власт над неговата страна. Но причината за това не беше идеологическа", казва Алберто Барера Тиска, чийто роман "Последните дни на Команданте" е посветен на кубинско-венецуелските отношения.

Петрол за Куба. Лекари за Венецуела.

Чавес доставяше петрол на комунистическия карибски остров, а в замяна на това получаваше кубински лекари, които работеха из бедняшките венецуелски квартали. Да се учиш от Куба означаваше да се научиш да контролираш всичко и всички. След смъртта на Чавес и идването на Николас Мадуро на власт, сътрудничеството между органите за сигурност на двете държави се засили, казват запознати със ситуацията лица като генерал о.з. Кливер Алкала, който живее в изгнание в Колумбия.

"Има доказателства за това, че като младеж Мадуро е бил обучаван от кубинските тайни служби. Още от онова време са били създадени редица тесни контакти, а Мадуро редовно пътувал до Куба. Той е бил изцяло под кубинско влияние - включително и поради това, че неговите собствени тайни служби са съставени от кубински служители", твърди Кливер Алкала.

Около работата на тези тайни служби във Венецуела има какви ли не спекулации, също както и около влиянието на Куба над наследника на Чавес, който пое властта през 2013 година. Твърди се, че Николас Мадуро е бил предпочитаният от Хавана кандидат-президент заради това, че близостта му до Куба го прави лесно контролируем. В сравнение с Уго Чавес, Мадуро е слаба фигура, без харизматично излъчване. Провалът му като президент си пролича особено ярко по време на настоящата икономическа криза.

Кубински сценарий?

За да бетонира властта си над страната, Мадуро заложи на армията, тайните служби и на т.нар. кубински сценарий, по който функционира репресивният режим. Методите му са познати: ограничаване на свободната информация чрез блокада на интернет, както и създаването на въоръжени граждански отряди.

Някои дипломатически кръгове, опитващи се да помогнат за решаването на венецуелската криза, като Групата от Лима или контактната група от европейски и латиноамерикански държави, междувременно забелязаха важната роля на Куба и дори отправиха към нея молба за посредничество. Писателят Барера Тиска обаче е твърде раздвоен относно тази идея:

"Куба сама създава този проблем, а после се представя като част от неговото решение. Кубинците действат много ловко и водят изключително интелигентна дипломация. За Куба е от фундаментално значение да гарантира своите интереси в региона. Задачата на Куба се улеснява от това, че нейният отявлен противник - американският президент Доналд Тръмп - си е създал лоша слава на международната сцена. Затова Куба успешно използва своите козове, така че в крайна сметка да няма ограничения за петрола, който Хавана получава от Венецуела", казва Теска.

Сега американските санкции обаче забраняват експорта на венецуелски петрол. Настоящият момент е подходящ за нови преговори между Куба и Мадуро, защото позициите на венецуелската опозиция бяха отслабени след неуспешния бунт на нейния лидер Хуан Гуайдо, казва още Алберто Бареро Тиска, който твърди, че са отслабени и позициите на онези чужди страни като Германия, които признаха Гуайдо за временен държавен глава.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mихо

    29 27 Отговор
    СоциализЪма и комунизЪма винаги водят до банкрут.
  • 2 Бай Бай

    25 21 Отговор
    Чавес и Мадуро отдавна са дали Венецуела на Куба и Русия. За сметка на безпрецедентното прехвърляне на природни ресурси - нефт почти безплатно към Куба, венецуелците стигнаха до невиждано в световната история. А самият Мадуро е строго охраняван от кубински и руски наемници.
  • 3 Само питам

    26 27 Отговор
    Защо всички диктатори и боклуци са приятели на Русия?

    Коментиран от #4

  • 4 Batushka

    22 15 Отговор

    До коментар #3 от "Само питам":

    ААааа повечето са на САЩ приятели...и с тебе не се ли разбрахме да не задаваш глупави въпроси?
  • 5 А стига бе

    20 15 Отговор
    Глупостите на DW нямат край...Пускат партенки за шизо-бальци ,като тая,че навремето сме искали да станем част от СССР..

    Коментиран от #9

  • 6 ЗайоБайо

    22 11 Отговор
    Венецуела ПРЕДИ Чавес е била дупка, без лекари, учители и т.н. малка част от населението е било грамотно. Само Куба помага в тези времена. Защо не пишете как е било преди Чавес, преди социализма? Венецуела още помни

    Коментиран от #11

  • 7 Да го кажем направо

    22 9 Отговор
    Трябва да си тотален олигофрен за да вярваш на DW.По -льжлива медия от тях,едва ли човечеството е виждало.

    Коментиран от #8

  • 8 Рубладжийче

    14 14 Отговор

    До коментар #7 от "Да го кажем направо":

    Олигофрените вярваме на ТАСС и РИА Новости.
  • 9 Историк

    16 12 Отговор

    До коментар #5 от "А стига бе":

    Единствено шизорусобалъци не вярват, че руските подлоги от БКП са искали да направят България 16 рупублика на СССР. Има публикувани стенограми от Пленум на ЦК на БКП от 31 юли 1963 година. Русофилите винаги са искали да продадат България на руснаците.
  • 10 outlander

    12 15 Отговор
    Няма и не е имало в историята на човечеството по-големи национални предатели от комунистите, социалистите и русофилистиците!
  • 11 гост

    12 9 Отговор

    До коментар #6 от "ЗайоБайо":

    Тая "дупка" Венецуела след като загуби след Чавес над половината от икономиката си има БВП 333 милиарда !!!!!! Та можеш ли да сметнеш преди него колко е имала ???? За сравнение Куба има малко повече от 80 милиарда и никога не е имала повече !!!! Та що за идиот трябва да си да заложиш 7-8 пъти по-голяма икономика , за да се подмажеш на някакъв "идол" ??

    Коментиран от #16

  • 12 Диди

    10 12 Отговор
    7 Милиона народ гладуват,живеят в мизерия. Венецуелският народ трябва да се отърве от кубинските тайни служби на Мадуро,а Мадуро да бъде осъден.Комунистите са паразитите на световното общество.

    Коментиран от #13

  • 13 outlander

    11 10 Отговор

    До коментар #12 от "Диди":

    Не само комунистите са паразити, но и социалистите и русофилистиците. Те са раковите клетки в съвременното общество.
  • 14 хихихихи

    8 3 Отговор
    Ехаааа, благодатна тема за козяшките асматици!
  • 15 Дойче зеле

    9 3 Отговор
    С поредната доза фалшиви новини и манипулации.
  • 16 Любопитко

    6 2 Отговор

    До коментар #11 от "гост":

    Цитат:”Та можеш ли да сметнеш преди него колко е имала ???”.Имала? Чудесно! А в чии джобчета са отивали?

    Коментиран от #18

  • 17 ПЕНКО

    3 1 Отговор
    ТОЗИ ПЪТ -САМО ИНФОРМИРАМ : -"И КОГАТО БЯХ ДОБРО ДЕТЕ НА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА БЪЛГАРИЯ - ДОЙЧЕ ВЕЛЕ -БЕ НА 100% ИЗДЪРЖАНО ОТ ЦРУ /САЩ/ "!!! ТА ТАКА Е И ДНЕС !!!
  • 18 гост

    4 3 Отговор

    До коментар #16 от "Любопитко":

    Ами можеш да провериш дали е имало заплати по 5-6 долара и храна с купони !!!! Та аз пък да питам , в чии джобове отиват сега 333 МИЛИАРДА , та не стигат даже за храна на няма и 32 милиона народ ????
  • 19 11ап

    0 0 Отговор
    ТИ да ВИДИШ?!
  • 20 АНАЛИЗАТОР

    3 0 Отговор
    ПЕТРОЛ СРЕЩУ ЗДРАВЕ. КАКВА ПО ХУБАВА ДАЛАВЕРА ОТ ТОВА И ТО В БЕДНЯШКИТЕ КВАРТАЛИ. ВСИЧКИ ЗНАЕМ,ЧЕ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО В КУБА Е НА ЕДНО ОТ ПЪРВИТЕ МЕСТА В СВЕТА. ТАМ НЯМА ЗА БОГАТИ И ЗА БЕДНИ,КАКТО Е У НАС В БЪЛГАРИЯ. ДОРИ ОТ САЩ,ХОДЯТ ДА СЕ ЛЕКУВАТ В КУБА.