Last news in Fakti

6 Юни, 2019 17:09 5 307 35

Сърдитите Борисов и Горанов заплашиха, че ще останат без пари. Брей!

  • слави трифонов-
  • субсидия-
  • субсидии-
  • партийна субсидия-
  • партийни субсидии-
  • владислав горанов

Трябваха им 942 дни след референдума, за да предложат субсидия от 1 лев, как за три бюджета не се случи...

Сърдитите Борисов и Горанов заплашиха, че ще останат без пари. Брей! - 1
Снимка: БГНЕС, архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Днес за пръв път премиерът Борисов направи предложение за 1 лев партийна субсидия. Направи го на 942-я ден от провеждането на националния референдум, на който над 2,5 милиона българи поискаха точно това – 1 лев субсидия за партиите на получен глас.

От 6 ноември 2016 г., когато се проведе референдумът, до днес Народното събрание не е обсъждало и гласувало самостоятелно предложение за 1 лев партийна субсидия.
От 6 ноември 2016 г. до днес правителството на Бойко Борисов изготви три републикански бюджета – за 2017 г., за 2018 г. и за 2019 г. И нито веднъж в тези три бюджета Борисов и финансовият му министър Горанов не предложиха 1 лев субсидия. Припомням, че субсидията за партиите се предлага и гласува ежегодно със Закона за държавния бюджет. Нещо повече – и в трите години правителството предлагаше 11 лева субсидия, а Народното събрание одобряваше без дебати.

Единствено дебат имаше в края на 2016 г. Тогава депутатите Мартин Димитров и Петър Славов предложиха таван на партийната субсидия в размер на 1,6 млн. лв. за всяка отделна партия или коалиция. Освен проведения референдум, мотив за предложението им беше и че не може да има задължително гласуване без да има таван на субсидиите. Хипотетично, ако всички избиратели бяха осъществили вмененото им задължение да гласуват, то общата годишна партийна субсидия можеше да надхвърли 70 млн. лв.

Предложението на Димитров и Славов обаче беше отхвърлено... основно с гласовете на ГЕРБ.
Ако беше прието, през 2017 г. и 2018 г. ГЕРБ щеше да получи партийна субсидия от около 1,40 лв. на получен глас. ГЕРБ обаче избраха да получават по 13,23 лв. на глас.

И ето че на 942-я ден от референдума Бойко Борисов и финансовият му министър Горанов предлагат най-после субсидия от 1 лев. И как само я предлагат!
Веднага след референдума Борисов излъга, че ще работи за намаляване на партийната субсидия. „Щом 3,5 милиона искат това (1 лев субсидия) – глас народен, глас божи. Аз по-умен ли съм от тези 3,5 милиона?“ - каза тогава Борисов. И изведнъж тези 3,5 милиона „умни“ българи днес за Борисов станаха „луди“. Почти сърдит той мотивира предложението за 1 лев субсидия така: „В една лудост, който се обяви срещу лудите, сам го обявяват за луд“.

Освен това, днес сърдитите Борисов и Горанов заплашиха, че с 1 лев субсидия партиите ще изпаднат в зависимост и ще останат без пари. Брей!
Давайте сега, всички вкупом, да зажалим, че партиите ще останат без пари.
Давайте да зажалим, че партиите, които в момента взимат субсидия, ще трябва да почнат да харчат от спестените си 50 милиона лева!
Припомням – всяка една партия в Парламента, получаваща субсидия, има на влог милиони левове, спестени от държавната субсидия. Общо имат 50 милиона. 50 милиона.
Значи да жалим за партиите, че ще си харчат тия 50 милиона, а да не жалим за онези един милион и половина пенсионери, които получават под 320 лева пенсия?

Сега и на депутатите на ГЕРБ няма да им е лесно – 3,5 милиона българи гласуват за нещо и те не го приемат, но същото го предлага един човек от Банкя – и всички клякат.

Всъщност, ако не беше установено престъплението с незаконно надвзетите пари от партиите, предложението на Борисов и Горанов щеше да се случи далеч след 942-я ден. А можеше и въобще да не се случи. Но пък сега си е супер – идват избори - да спасим един ключов министър и да удържим народния гняв.

Автор: Слави Трифонов


Поставете оценка:
Оценка 4 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БКП ТВ HD

    60 4 Отговор
    Никога не се подигравайте на глупав човек. Нищо чудно някой ден да стане министър... :)))

    Коментиран от #23, #33

  • 2 Браво Слави

    80 5 Отговор
    Това е малка победа за българската хазна и данъкоплатците. Сега да намалим и рекордните 240 депутати, които за 6 милиона население са абсурд. 120 са достатъчни.

    Коментиран от #3, #16

  • 3 БОко ДОко

    33 7 Отговор

    До коментар #2 от "Браво Слави":

    Не си прав това са 239 и ВЕЛИКИЯ!

    Коментиран от #5

  • 4 учиндолски чалгар

    27 66 Отговор
    Прост учиндолски чалгар популист ...

    Коментиран от #19

  • 5 ВЕЛИКИЯ

    15 2 Отговор

    До коментар #3 от "БОко ДОко":

    не е дупетат. 😂
  • 6 ВЕК

    24 55 Отговор
    Славчо ясно личи,че завиждаш на Бойко, че и ти не си като него....изпята песен си вече....Пиий си хапчетата и не се занимавай с неща,който не разбираш!!!

    Коментиран от #8

  • 7 коко

    23 33 Отговор
    Ставаш досаден вече г-н Слави.Покажи поне една данъна декларация от последните 8 години.Ако имаш кураж!!??
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Давид

    17 27 Отговор
    Слави - чалгаря го пробутват същите , които доведоха всички останали през трите десетилетия от преврата . Нова система и нови кукловоди трябват иначе този продавач на мартеници или Манолова или който и да е чифут ще ни приспят и крадят .
  • 10 коментар

    18 28 Отговор
    Брейй ти да видиш..........Чалгата плаши, че ще става политик!Все едно бояджия да плаши, че ще става космонавт!Бареков-2 ще ни е новия ""'Спасител""' та и на целия свят може би!!!!Слафчо новата маша на мафията!
  • 11 боби

    16 22 Отговор
    в коя офшорка са ти милионите чалгар смешен
  • 12 Д-р Знам

    20 19 Отговор
    Слави е мафия отдавна и скоро всички ще го разберем!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ВЕК

    14 12 Отговор

    До коментар #8 от "Цуци":

    И за такива като теб, ще вметна само,че Слави е един говорител на групичка от хора (сценаристи и други финансови такива),които всички заедно са на един акъл :) и му казват какво да говори, а той е като дълга кукла на конци!!! Лошото за него,че е болен и употребен вече!!!
  • 15 Балъка от BG

    18 4 Отговор
    Едно е да предложи , друго е да се приеме ! Бас , че са се наговорили да не мине.

    Коментиран от #21

  • 16 А бе

    13 8 Отговор

    До коментар #2 от "Браво Слави":

    Каква победа за хазната при условие че тиквата харчи народна пара по свое усмотрение, даже сам си прави услуга,. Сега ще има повече за харчене наляво и на дясно предизборно
  • 17 Гледач

    9 13 Отговор
    СЛАВИИИ СЛАВИ КОЛКО СИ ЗЛЕ.ЕВТИНО ОМ ИЗЛЕЗЕ
  • 18 Спас безделника

    19 9 Отговор
    Славчо, дете мое, идат избори. Боко тиквата най-сетне разбра, че е декорирал гащите си в кафяво, а сега и холандецът му каза,че не мирише на хубаво. Ти какво си мислиш, че му е лесно?
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ТОЧКАТА

    4 9 Отговор
    по стара традиция все в канчето на другия да гледаме...На фона 10 милиарда откраднати!!!!!!!какво са тия 50 милиона?????Дай да се дръвчем за 50 за да си крадат 10 милиарда!!!!!ТОВА е манипулацията....
  • 21 Бай Яни

    7 1 Отговор

    До коментар #15 от "Балъка от BG":

    Е как да не, на първо четене е приет вече🤔, ти къде живееш. Ся че БСП И ДПС го бойкотираха🤔😁😁😁, явно кумонистите, социалистите и помаците не се и наядоха.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Матей

    8 3 Отговор
    Има и Соломоновско решение--закриване на партиите и НС и преминаване на президентска република,просто и лесно.Вече е правено след 1934г. с положителен ефект.Партиите разделят народа и хората се нахвърлят едни срещу други има и куп други съображения против партийната система,видяхме и докъде стигнахме след 30 г. с прехвалената американска "демокрасИ".тОГАВА БЪЛГАРИЯ ЩЕ МОЖЕ ПО-ЛЕСНО ДА НАПУСНЕ НАТО И ЕС и да поднови ползотворните си отношения с Русия.

    Коментиран от #26

  • 25 Zidarina

    6 1 Отговор
    Партиите да се издържат от членовете си.
  • 26 onq s konq

    1 4 Отговор

    До коментар #24 от "Матей":

    Според тебе със "Соломоновско решение" БГ може лесно и бързо да излезе от НАТО и ЕС.Е КАК си го представяш лично Основателя и Председател на Атлантическия клуб в България СОЛОМОН ПАСИ със "соломоновското си решение" внушено от тебе да извади БГ от НАТО?!!А мислиш ли че БОРИСОВ КАТО ПРЕЗИДЕНТ НА новата ПРЕЗИДЕНТСКАТА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ще я извади от НАТО и ЕС,за да може Русия спокойно да я УЗОРПИРА ОТНОВО?Бе не ти знам ракиите колко са,ама ВЗЕМИ СЕ В РЪЦЕ бе човек...и НЕ СЕ ПУСКАЙ за нищо на света:)
  • 27 без значение

    2 1 Отговор
    Какъв по удачен начин от това, да отрежеш клона, на който се канят други да се покачат, а ти слизаш от там. Я по-добре да го няма изобщо, или пък, ако искаш да гледаш сеир, не го отрязваш до край, а може и да блъфираш та да няма кандидати да се катерят там. Възможности много, но ако дълго време висиш на клон--омръзва, па и сили се губят. Ако пък и добре си обрал плодовете от клона, защо повече да висиш там.
    Я бегом, а другите да чакат до като дървото роди отново,
    а може и да е изсъхнало--знае ли се. Плодче--левче, или
    левче--плодче--а бе, все тая ---важно е алъш- вериша да върви,
    че ще останем без МАСКАРИ.
  • 28 смешник

    4 3 Отговор
    Учиндолска мастия комунистическа рубладжийска
  • 29 Анонимен

    0 0 Отговор
    Всичко в живота се свежда до пари,а всъщност тези партии от години наред могат ли да променят нещо като ги избираме,но правилата на играта си остават същите?
    От години изборът е ясен,че който имаме да избираме и сменяме ездача на умрелия кон не води до промени,защото умрелия кон не се оставя,а се тъсят нови ездачи или се разработват стратегии как се язди умрял кон и т.н.
    Партиите само ни разделят,а разделението води ли до успех?
    Защо човек иска да има водачи и избира да бъде воден след като години наред всичко е едно и също и става все по-зле?
    Кой искабда бъде воден,използван и ограбван?
    Казват,че робите си търсят водачи.
    Промяната на цените в годините и действията на партиите и държавните институции спазвайки познатите правила и закони промениха ли живота ни и разрешиха ли липсата и вечния недостиг на пари за да функционират нормално държавните и частни институции?
    Явно не,но ако това се вижда и е факт,защо продължаваме да следваме този до болка за нас път и да правим това от което няма успех така упорито и да си доказваме какви големи мазухисти можем да бъдем?
  • 30 Иванов

    5 1 Отговор
    Изобщо не е нужен парламент. Има достатъчно закони и това гнездо на корупция, некомпетентност и алчност трябва да се закрие. Парламентът може да се свиква за нещо неотложно а не да смуче милиарди постоянно без да има ефект за държавата
  • 31 Воденичаров

    2 0 Отговор
    БСП - Идиот Стара Мома -Комунистка Чака Рака са са
  • 32 Слави Трифонов

    3 2 Отговор
    Правя партия и сегашните сите у ЗАТВОРО........
  • 33 Умнияяяя

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "БКП ТВ HD":

    По тъп от тиквата няма, така че който и да дойде ще е малко по-умен от него и от теб, разбира се.

    Коментиран от #35

  • 34 Има държави ,

    1 0 Отговор
    В които няма Парламент и не живеят по- зле от нас. Дори напротив! На върха, по доходи, в световен мащаб, са им гражданите.
  • 35 Ха ха ха

    1 0 Отговор

    До коментар #33 от "Умнияяяя":

    Какво БКП ве кукумицин какви комунисти какви болшевики В кой век живееш ве психар