Last news in Fakti

4 Юни, 2019 20:49 3 725 27

Шест партии трябва да връщат над 6 млн. лева субсидии

  • партии-
  • слави трифонов-
  • субсидии-
  • избори

Прокуратурата разпореди тройна проверка за надвзетите партийни субсидии

Шест партии трябва да връщат над 6 млн. лева субсидии - 1

Прокуратурата разпореди тройна проверка за надвзетите партийни субсидии. На финансовия министър е дадено указание да осигури връщане на надвзетите над 6 милиона лева в бюджета. Паралелно депутатите приеха и законодателно предложение по темата, съобщи бТВ.

Главният прокурор е поискал от министъра на финансите в 30-дневен срок да се предприемат действия за връщане на парите.

Проверка за начина на отпускане на парите започва и Сметната палата. Първи за надвзетата субсидия съобщиха от "Шоуто на Слави".

А прокуратурата трябва да установи - има ли служители на Министерство на финансите, извършили престъпления по служба.

В момента партиите в нарушение са 6. Това са ГЕРБ, БСП, ДПС, Обединените патриоти, „Воля” и „Възраждане”, която не е в парламента, но има над 1% на изборите.

В края на месец май стана ясно, че вместо да получат 32 милиона лева, партиите на държавна издръжка са се разписали общо срещу 38 милиона и 600 хиляди.

Затова започва тройна проверка по случая - на прокуратурата, сметната палата и министерство на финансите.

Главният прокурор е поискал "Да започнат незабавни действия за събиране и възстановяване на изплатените в повече суми на партиите". За целта днес правната комисия на парламента разгледа и законопроект за връщането на парите, внесен от кабинета.

Зам.-министър на финансите - Росица Велкова, предложи да се върнат или прихванат парите.

От БСП бяха за връщането, но продължиха да оспорват мотивите.

Филип Попов отбеляза, че големият отсъстващ е Министерството на финансите и заключенията на прокуратурата не са в негова полза. „Искаме оставката на Владислав Горанов”, заяви още Филип Попов.

Видя се, че грешката не е в закона, а в министерство на финансите, отбеляза и депутатът от БСП – Крум Зарков.

Правосъдният министър обяви, че грешката не е в квадратчето "не подкрепям никого", а в процентите на малките партии под един процент, чиито избиратели са били "броени" към другите партии, за да се достигне сметката от 100% от гласувалите.

Министър Данаил Кирилов уточни, че премиерът Борисов му е казал да отговори на искането на БСП за оставката на Владислав Горанов с категорично „не”.

Законът беше подкрепен единодушно. За партиите, които продължават да имат субсидия, ще се направи прихващане от бъдещите им субсидии. За тези, които вече не взимат обаче, все още няма яснота как точно ще се съберат държавните пари.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El chochone

    35 2 Отговор
    ГЕРБ, БСП, ДПС, Обединените патриоти, „Воля” и „Възраждане” - Е никой ли не се замисли и обади, като ви даваха парите, А?!

    Коментиран от #2, #9

  • 2 nnn

    32 3 Отговор

    До коментар #1 от "El chochone":

    Горанов трябва да бъде съден за умишлено ощетяване на държавния бюджет.Партиите не са в НИКАКВО "нарушение" както е писал някой в статията,защото те не са длъжни да разпределят парите,а само да ги получат.МФ в лицето на "безимотния" минфин е в нарушение/ПРЕСТЪПЛЕНИЕ/ защото по закон е отговорен за изразходването на парите в държавата.
  • 3 Циганин да се наричам,

    16 0 Отговор
    И Бойка да обичам,
    Магистрали да гадая и Заводи да обая,
    Два пласта асфалт да сложа и Задимено да ми стане,
    Птички, сойки всички под ножа от Заводи замърсени!
    А па дупки след година,
    с мойта трошка джипка ще задмина...магистрали магистрали, шукарийка, харабийка и министтри аз ше возя и селфита за фейсбуци ше нагозя. И народа ше ми пеи,
    колко хубаво в сън живеи,
    а циганетата в резерва,
    50ка струва сделка!
  • 4 Garrincha

    6 0 Отговор
    Мизерни душици … дребнички, но пълни с комплекси … и червиви, червиви ...
  • 5 Един

    13 0 Отговор
    Всичките са в кюпа!!!
  • 6 Именно

    22 4 Отговор
    Евала! Слави може да е всякакъв, но е първият, който чувам да е накарал политици да върнат откраднати пари! :)

    Коментиран от #10

  • 7 ЗЕВС

    14 2 Отговор
    Нема такава държава.
  • 8 Това

    17 1 Отговор
    Обяснява луксозния външен вид на ръководствата им. Лъскавия здрав тен на лицата и сияещите от радост очи. Надменния говор и арогантната интонация. Всичко е изписано на външността. Поведението е следствие от вътрешното състояние. А то е самодоволство, незаслужено.

    Коментиран от #14

  • 9 Ел Чочоне

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "El chochone":

    Ал капоне, вие с Бойка сте ми бройка. Седи драскай и задраскай, докат всичко живо пей, как хубаво живей...минимална, максимална то вече стана една банална, комунистче пише на листче да го духа тоз народец, жал не ни е, а се кради...щом от Аврупата парата обади!
  • 10 обикновен комунист

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "Именно":

    Ама как така,ще връщаме.

    Коментиран от #12

  • 11 Хора

    7 0 Отговор
    Които незабелязват грешки в сметките си ни оправляват, ако бяха по-малко парите дали щяха да забележат...?
  • 12 Само питам

    6 1 Отговор

    До коментар #10 от "обикновен комунист":

    Има ли някой който е от найстина управляващите без значение името на партията който да не е (бивш) комунист

    Коментиран от #13, #16

  • 13 Комунист

    2 2 Отговор

    До коментар #12 от "Само питам":

    Се слага в Комуна за да се излекува. Болест е това по хората, вирус...по страшно от хероина! Веднъж комунист, завинаги си такъв! Затова е Белене за тях! Ама нас младите не могат да ни заразят и затова ни пъдят към Терминал 1 и 2.

    Коментиран от #24

  • 14 Парата момко Парата

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Това":

    Тя прави играта! Ще си алчен и доносен и ще трепеш като недоносен. Ей на туй аз викам Тиквена Демокрация!
  • 15 ххххй

    3 0 Отговор
    Кога чумата върне на хората децата,и кога некой се върне от оня свят,тогава ще ги върнат.Иначе има начин.Спират им паричките докато се изравнят на нула и готово.
  • 16 ЗЕВС

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Само питам":

    Бивши Комунисти? Няма такива, 100% клептократи- капиталисти!
  • 17 що за грабеж

    5 0 Отговор
    Какви са тия субсидии? Да го карат на членски внос!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Живко тубата

    10 1 Отговор
    Охо-о-о , 6 милиона са нищо , близо милиард са крадените пари от Бандитите
  • 20 Зайко Байко многознайко

    3 1 Отговор
    Кражби безмилостни на всички нива, доведоха до просешка тояга, нашата страна. Пенсионери гладни мъждукат през ноща и не знаят, дали ще срещнат сутринта. Болни умират навред, пари за операции няма ,потънали незнайно къде без отчет. Откраднаха живеца на нашата страна скопците в Парламента и на меките бюра! Нямам нищо против Цецо КрадецО да има дом, но да направи така, че ние да не живеем в този облом! На Тиквоций Едно остров пожелавам не само един , но да мисли ( ако има с какво) ний живота тежък, как ще продължим!?!
  • 21 бай Коста

    4 0 Отговор
    Хйдутин обратно пара не дава ,, пак ние будалите ще ги върнем тези пари ,,,
  • 22 Простак

    4 0 Отговор
    преди години Хайдутите бродили по горите , а сега бродят по градовете
  • 23 Баба Вуна

    5 1 Отговор
    Предлагам субсидиите на партиите, да преминат в детски добавки за българският етнос! Така, няма субсидии, а има деца! С цената на 38+ мил. евро, се създават условия, за преборване с демографският срив!
  • 24 Зелена карта и ЕС

    5 0 Отговор

    До коментар #13 от "Комунист":

    Сега разбрахте ли схемата? Първо висшистите- специалистите напуснаха България! След това среднистите, а сега и общаците! Първите в безплатната образователна система спестиха милиарди от социалните програми на Запада! Втората милиони! Отидете в едно село и питайте , кой е доктора и ветеринарният лекар! Отдавна ги няма!
  • 25 Кош

    2 1 Отговор
    Абе за въпросните хора който са баневи Арабаджиев и други и да са крали ми направете закон да ги върнят има начини какви престъпници са ми тези партии който са взели какви са пратети ги в затвора и тях или те имат имонитет
  • 26 111

    0 0 Отговор
    6te vi izbieme s kamuni
  • 27 Рекетьори

    0 0 Отговор
    Голямо благодаря на Слави за гражданската позиция, сега ако сме народ трябва да им покажем, че веднъж за винаги трябва да се спрат тези субсидии, в противен случай ще продължават да ни правят на маймуни.
    Как се наричат хора които упражняват рекет върху 3 млн. души?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове