Last news in Fakti

12 Юни, 2019 11:10 5 193 12

Защо спестиха името на ГЕРБ в телевизионен материал за техен кмет?

  • репортаж-
  • герб-
  • пегел-
  • нова телевизия-
  • здравей българия

Пищящият звук на пегела се заби в ушите

Защо спестиха името на ГЕРБ в телевизионен материал за техен кмет? - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

След като тези дни кметът на село Медени поляни беше въвлечен в скандал, че продава електричество от трафопоста на кметската сграда, а семейство с болно дете се оплака, че от дни е с изключен ток, тъй като не било "гласувало правилно" на последните избори, екип на Нова телевизия отиде на място да ни запознае с проблема и да даде право на участниците в конфликта да изкажат гледните си точки.

Дотук всичко звучи съвсем в реда на нещата, а стремежът на телевизията с нов собственик да отрази и двете позиции, е напълно професионален. И наистина - в репортажа чухме гледната точка на кмета Абдула Абдулах, както и няколко думи от хората, обвиняващи го, че са наказани да останат на тъмно, заради това, че не са гласували за политическата партия, която го подкрепя.

Политическата партия, стояща зад Абдула Абдулах е ГЕРБ. И това явно вече е повод за проблем. Защото вижте какъв сигнал подаде Арман Бабикян в профила си във фейсбук, след като е изгледал материалчето за село Медени поляни, излъчено набързо в един твърде ранен за широката публика час, някъде малко преди 7 сутринта:

По наш стар навик, веднага проверихме това абсурдно на пръв поглед твърдение, че в голяма национална телевизия са си позволили да спестят в техен материал споменаването на име на политическа партия. При това без той да е излъчен в ден за размисъл или за гласуване, когато откритото изговаряне в ефир на имената на политически партии изрично се забранява от закона.

Уви, твърдението се оказа напълно вярно - убедете се сами във видеото! В момента, в който жената казва, че кметът им е изключил тока, защото не са гласували за ГЕРБ, на зрителите на "Здравей, България" е отнето правото да чуят коя точно е била "задължителната" партия, за която или гласуваш, или оставаш без ток. По най-забележимия начин - с пегел. А пегелът е онзи звук, който чуваме вместо срамни, нецензурни или твърде неприемливи за културата ни думи, или както казва господин Бабикян - "стигнах до извода, че в тази медия смятат ГЕРБ за мръсна, нецензурна дума."

Ние не искаме да вярваме, че телевизията налага нов стандарт на представяне на проблеми, според който е забранено да се споменава името на управляващата партия при негативни за нея ситуации. Абсурд, това тука да не е Северна Корея! Но звукът, заглушаващ конкретното име очевидно е сложен от някого там, при това едва ли без причина. Може би някой отговорен редактор е пресолил манджата и сам е решил да махне името на партията? Но и това е не по-малко страшно - самоцензурата е признак на страх и малодушие. Дори някой на своя глава да е решил да го направи, без директно да го изискват от него - това звучи доста тъжно! И говори за много дълбоки процеси и зависимости, от които трудно се намира път обратно.

Затова, макар много да не го вярваме, стискаме палци пегелът да е попаднал там случайно. Някак сам да е уцелил точно думата "ГЕРБ", когато обработващият материала монтажист е разлял ранното си сутрешно кафе върху клавиатурата и без да иска нещо е натиснал, докато я бърше. А случайността се е възполвала от шанса да се пошегува и е настанила сочен пегел баш върху думата "ГЕРБ".

Иначе, без този пегел, материалът най-вероятно щеше да мине пред зрителите далеч по-незабелязано и безпроблемно, особено в този твърде ранен час. Но сега пищящият му звук се заби в ушите и предизвика дразнение, което претръпналите ни от всякакви политически машинации мозъци най-вероятно щяха да пропуснат...

Автор: Боян Тончев, отговорен редактор на gospodari.com


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 user

    8 74 Отговор
    Предполагам, че и БСП да бяха казали пак щеше да има пегел. Иначе ниско падате като ни съобщавате какво казал Бабикян. Няма да им простите на Нова, че не ви искат вече.
  • 2 Читател

    69 3 Отговор
    Че това учудва ли някой? Слугинажът на медиите към управляващите си го имаше и при бай Тошо. Нищо не се е променило, само мерцедесите на управляващите са по-нови модели ...

    Коментиран от #10

  • 3 Престъпника от Банкя

    58 4 Отговор
    Престъпниците Киро Гела и Боко Тиквеника смятат българите за малоумни!!
    За жалост, в определена степен са прави..
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 мафия а не партии

    36 2 Отговор
    Да, у нас все още действа чл. 1. от комунистическата конституция - за водещата роля на управляващата партия! Крайно време е това да се промени! Стига привилегии за тези партии! Стига държавни субсидии! Стига партийни назначения на некомпетентни хора на важни държавни постове! Стига търговия с влияние на партийни функционери! Стига!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Townboy

    11 3 Отговор
    В капиталистическия свят от векове медиите са собственост на богатите и "информират" масите.
  • 8 123

    4 19 Отговор
    За съвременните журналисти важи правилото на 'зеления кон и даскала! Жалка работа! Спрели един ток и голямата работа! Смешници....
  • 9 jo hustan

    21 1 Отговор
    От както я купиха мутрите , тази телевизия я премахнах от менюто. Там вече всичко е манипулирано.
  • 10 Да да

    5 5 Отговор

    До коментар #2 от "Читател":

    Ако имаше слугинаж,защо изобщо излъчват този репортаж? Ако не беше пуснат изобщо,от телевизията с НОВИ собственици ,нямаше ли да е по-угодно за ГЕРБ. Гледах репортажа и още на него се чу че е ГЕРБ,вепреки пенгела. За мен е странно че в район на ДПС,кмета е от ГЕРБ. Вероятноста да има измама с цел опорочаване на ГЕРБ е голяма. Нека се видят гласовете в избирателните списъци по години как се е гласувало. И защо пак кухите мюслита,а не нормални българи,какъвто съм аз. Защо някой не ми каже на мен за кой да гласувам? При ДПС е така - или слушаш ходжата или кмета. Ако не слушаш,Бат Сали ти спира тока.
  • 11 Нова мърша

    10 1 Отговор
    Подлога на гробаджийте и то не от сега както и босвор тв, само да пръдне тиквуна и веднага го слагат във всичките новинарски емисий
  • 12 Мордекай

    0 5 Отговор
    Глупости говори лайномет , съвсем ясно се чу името. Въпреки опита уж да го заглушат , това едно а да не говорим че това е казано от ромката която е толкова стриктна в плащанията а политиката е едно от нещата които истински я вълнува, никога не би пропуснала да отиде да гласува , като гласа и ще е продиктуван от силно нейно вътрешно убеждение. Стига глупости , циглето се мъчи да мине метър и да шантажира кмета да и опрости поне една сметка за тока , тролчета с ушанки