Last news in Fakti

14 Юни, 2019 09:18 7 958 19

Евгени Игнатов пред ФАКТИ: Няма да има проблеми със "Зелена карта" за автомобилите

  • евроинс-
  • евроинс-
  • зелена карта-
  • евгени игнатов

"Гражданска отговорност" ще поскъпва с около 5% годишно, заяви изпълнителният директор на "Евроинс България" АД

Евгени Игнатов пред ФАКТИ: Няма да има проблеми със "Зелена карта" за автомобилите - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Няма да има проблеми със Зелена карта за автомобилите. Това заяви в интервю за ФАКТИ изпълнителният директор на „Евроинс България“ Евгени Игнатов. Той отбеляза, че всички водачи на автомобили могат да бъдат спокойни и да пътуват навсякъде, където сертификатът важи, без да се притесняват.

Евгени Игнатов заяви за ФАКТИ, че очаква „Гражданската отговорност“ да поскъпва плавно до 10% годишно.

Покачването на цените може да бъде овладяно донякъде, ако се решат два конкретни проблема - ако се намали твърде високата щетимост по “Гражданска отговорност” в страната и ако се въведе ясна методика за определяне на обезщетенията за неимуществени вреди, смята изпълнителният директор на „Евроинс България“.

Ще поскъпне ли „Гражданска отговорност“?

Силната конкуренция на пазара и наличието на много на брой фактори, които влияят, прави прогнозирането трудно, но моите лични очаквания са полицата “Гражданска отговорност” (ГО) да поскъпва плавно с 5-10% годишно, докато постепенно настигне ценовите нива в съседните на България страни като Румъния например, където цената ѝ е двойно повече. Има достатъчно фактори за повишаване на цените - дори на фона на силния ръст на брутния премиен приход през 2018 г. (42% до 936 млн. лв.) и поскъпването на полицата с около 30% за годината, “Гражданска отговорност” продължава да носи загуби на повечето застрахователи.

Говорим за устойчиви загуби от години, потвърждение, за което беше и специалният доклад на КФН в началото на миналата година. Освен констатираните в доклада на КФН загуби от застраховката “Гражданска отговорност”, по-рязкото поскъпване на полицата през 2018 г. се дължеше и на няколко извънредни събития, които допълнително увеличиха натиска върху цените - тълкувателното решение на ВКС за присъждане на обезщетенията за нематериални щети по “Гражданска отговорност”, фалитът на един от големите играчи в сегмента на “Гражданска отговорност” в България - кипърската „Олимпик“ и други. Същевременно, изплатените обезщетения по “Гражданска отговорност” в сектора в България се увеличават - за 2018 г. имаме 26% ръст по този показател. За последните 2 години застрахователите сме платили 2 млрд. лева обезщетения по “Гражданска отговорност”. Нарастват и резервите, които трябва да заделяме задължително по закон - за миналата година те са се увеличили с 353 млн. лв.

Покачването на цените може да бъде овладяно донякъде, ако се решат два конкретни проблема - ако се намали твърде високата щетимост по “Гражданска отговорност” в страната и ако се въведе ясна методика за определяне на обезщетенията за неимуществени вреди. За решението на първия проблем може да помогне въвеждането на бонус-малус, което до известна степен би повлияло на поведението на водачите на автомобили. Приемането на методиката ще внесе повече предвидимост, прогнозируемост и прозрачност, както за застрахователите от гледна точка на това да могат да оценяват риска си по-адекватно, така и за пострадалите и увредени лица. Доколкото знаем държавата в лицето на нейните отговорни институции работи за решаването на двата проблема, а ние като бранш сме на разположение да допринесем, с каквото можем.

Ще има ли проблеми със сертификата „Зелена карта“ при пътуване в чужбина по време на лятната ваканция?

Не, всички водачи на автомобили могат да бъдат спокойни и да пътуват навсякъде, където сертификатът важи, без да се притесняват. Вече е постигнато положително развитие по темата, за което бяха положени необходимите усилия от всички членове на Националното Бюро “Зелена карта”.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Български По Хелзинкски Комитет

    40 1 Отговор
    При пазарната икономика губещите фирми фалират.Нещо не виждам да се закривате.А тази статистика,дето си я правите вие си я наврете...
  • 2 Бай Шиле

    33 2 Отговор
    ГО за 2000 см3 през 2018 г. : 200лв. 2019 : 300лв. Това 10 % ли са? И тия милиарди дето сте ги изплатили,кой ще ги потвърди.Вероятно новата Р.Агайн.Ясно е,че ще ни ограбвате но поне не бъдете арогантни,излъскани тарикати такива.
  • 3 ЗАСТРАХОВАТЕЛ

    29 1 Отговор
    В миналото беше "елате вие,да не идваме ние".Млада демокрация.Сега си пишем сами законите и разни мерзавци ни ги гласуват.Зряла демокрация.На печелившите честито.
  • 4 Застраховател

    24 2 Отговор
    Ние си имаме лоби в Парламента, и ще правим каквото си искаме!Вие ще плащате!
  • 5 Батката

    16 4 Отговор
    Всичко при застрахователите е стъкмистика! Моята кола е с каско описана щета- спукано предно стъкло и ожулен преден калник. Този ремонт струва от порядъка на 300-320лв, в техен оторизиран сервиз ,в документа който подписах пишеше 586лв. Калкулира се загуба от застраховката защото полицата е за стойност 486лв.

    Коментиран от #8

  • 6 Само питам

    20 2 Отговор
    Защо държавата търпи недоразумения като Булинс и Дал Бог..., които са основна причина за лошото състояние на застрахователния сектор?

    Коментиран от #7

  • 7 Потресен

    24 0 Отговор

    До коментар #6 от "Само питам":

    За Булинс потвърждавам! Бавят изплащането на признати щети с месеци, изключително нагло, бих казал отвратително отношение към клиентите, някои от служителите им не познават продуктите, които предлагат...Ходил съм по пет или шест пъти в централата на „Джеймс Баучер” докато ми изплатят конкретна щета, няма такива олигофрени, късали са ми нервите много пъти. Лицензът им поне за автозастраховане трябва да бъде отнет, такива като тях нямат място на пазара! Тези мои впечатления се споделят от много мои приятели и познати, определено не става въпрос за изолиран или частен случай! Писал съм жалби и до КФН, никакъв ефект...
  • 8 Много си зле

    4 15 Отговор

    До коментар #5 от "Батката":

    Само боя на един елемнт ти е в порядъка на 200-250 лв с ДДС, отиди при бай Пешо на село да ти го боядиса с валяка за 50 лв, няма да ти пусне фактура споко. Много сте ми интересни такива където нямате никаква идея, първо колко струва литър на автомобилна боя, а изказвате мнение.

    Коментиран от #12, #18

  • 9 мафия в застаховането

    10 4 Отговор
    Публикувано във факти.бг:" Говорим за устойчиви загуби от години, потвърждение, за което беше и специалният доклад на КФН в началото на миналата година." - Това са пълни глупости. Напротив, компаниите печелят най-много от тази застраховка, защото е задължителна. Цената й расте всяка година, защото КФН работи в полза на застахователите, а не на застрахованите. А в този бранш работят много от бившите "борци", които през 90-те застаховаха с бухалки. Сега са "почтени бизнесмени".
  • 10 АРЕС

    11 6 Отговор
    Като носи загуби защо продължават да правят тази застраховка.Никой не ги кара на сила.Това е пълна измислица и лъжа за да могат да вдигат цената.На който не му изнася да се маха от сверата.

    Коментиран от #16

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Батката

    9 2 Отговор

    До коментар #8 от "Много си зле":

    Разбирачо, за боядисването не ми обяснявай! Ремонта на един детайл е около 150лв и то не при бай Пешо.Но дори и да е 200-250лв както пишеш ти, стъклото струва 160лв с монтажа, затова че сметката пак не излиза!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 gero

    4 3 Отговор
    Застрахователите в БГ са;
    - Дженерали, Алианц и Булстрад
  • 15 Бай Благой

    5 1 Отговор
    Защо ми изтрихте предния коментар?!
    Зададох въпрос към мафиотите - застрахователи!
    Като генерирате загуби защо не хлопвате кепенците?!
    И кога най-после ще въведете бонус-фалус за да се "овладее" поскъпването?

    Коментиран от #17

  • 16 Гост

    3 1 Отговор

    До коментар #10 от "АРЕС":

    Като не си "в час", защо пишеш глупости! Щом си застраховател по Общо застраховане /сега трябва да ти обяснявам какво означава това, нали?!/ си ДЛЪЖЕН да предлагаш този вид застраховка! Ама ти откъде да го знаеш това!
  • 17 Гост

    1 2 Отговор

    До коментар #15 от "Бай Благой":

    Когато направят свястна информационна система, което не виждам да се получи в обозримо бъдеще! Дотогава - изрядните шофьори ще плащат и заради джигитите! И докато продължава тази обща безотговорност - така ще е!
  • 18 Вени

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Много си зле":

    Боята е 10-15лв за 100грама и стига за 1 калник! Автобояджийчетата си мислят, че ядем доматите с колците
  • 19 Николов

    0 0 Отговор
    На ВИС им хареса, какво спретнаха СИК с Олимпик и сега да не го спрегнатите?