ФАКТИ.БГ

Пак ще вият на умряло...

За всичките наведени политолози, социолози и журналисти, проблемът на държавата винаги са „сатаните“, „новите варвари“ и „аятоласите“ - никога не са крадливите политици

Публикувана: 24 Юни, 2019 15:36
35 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 6089
Пак ще вият на умряло...
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.2 от 32 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Започва още една седмица, в която говорителите на партиите ще вият на умряло за партийната субсидия от 1 лев.
Драгомир Стойнев, Румен Гечев и Крум Зарков от БСП пак ще вият, че 1 лев субсидия е „разстрел на демокрацията“, след който „партиите ще изчезнат“. Ако БСП наистина са толкова загрижени за демокрацията, да бяха участвали в референдума като агитират срещу предложението за 1 лев субсидия. Ама не участваха. Явно са очаквали, че референдумът е нещо, което ще го намажем с ракия и ще мине.
В контекста на днешното виене на умряло е изключително важно да припомним, че нито една от големите партии не се регистрира в ЦИК, за да участва в кампанията за референдума през 2016 г. Нямаше ГЕРБ, нямаше ДПС, нямаше ВМРО, нямаше НФСБ, нямаше АТАКА, нямаше ВОЛЯ, нямаше и БСП. Тогава на БСП не им е пукало, че 1 лев субсидия ще унищожи демокрацията, както твърдят сега. Ами, след като сами доказвате, че не ви пука за демокрацията – изчезнете! Наистина изчезнете!
Или пък просто приемете факта – пряката демокрация ще ви отнеме много – цели 12,23 лв. от субсидията.

Йордан Цонев от ДПС пак ще вие най-много, че с 1 лев субсидия партиите ще станат зависими от икономическите субекти. Той даже започна виенето още вчера по БНР. Интересно ми е да попитам – при 13,23 лв. ДПС грам ли не е зависима от икономическия субект, собственик на ТЕЦ-Варна и пристанище „Езерово“?
Всъщност, Йордан Цонев нелепо се опитва да заблуди, че огромният проблем с политическата корупция и черните каси на партиите се лекува със субсидия от 13,23 лв. на глас. Нима кражбата на субсидии е спряла другите кражби – от търговия с влияние, от приемане на лобистки закони, от раздаване на обществени поръчки? Отговорът е ясен на всички.
Ако няма субсидия от 13,23 лв., ДПС предлага алтернатива на инат – да излекува болестта „Политическа корупция“, като се приеме от всички, че тя вече не е болест за лекуване. И предлага това да стане по „американски модел“, който въобще не е американският. Явно ДПС са открили нова Америка – не тая на Колумб.

Тезата, че с 1 лев субсидия партиите ще станат зависими от бизнесмените отдавна я развива и самият финансов министър Владислав Горанов. И пак ми е интересно да попитам – 13,23 лв. субсидия спасиха ли финансовия министър от това да живее безвъзмездно в тузарски апартамент на бизнесмен? И всъщност – какви зависимости го спасяват да е още министър, въпреки извършеното престъпление по надписването на партийните субсидии?

Тази седмица пак ще вият и от ГЕРБ – как субсидията от 1 лев не е добра идея, но изпълняват волята на народа. Истината е, че на ГЕРБ въобще не им пука за волята на народа. Ако не бяхме осветили надписването на партийните дотации с милиони левове, темата за едното левче субсидия въобще нямаше да е на дневен ред. Но стана – на 942-ия ден от референдума.

Тази седмица по темата за партийните субсидии пак ще вият на умряло и придворните политолози, социолози, журналисти. Политолозите вече се събраха и пак се подписаха под общо писмо колко е опасна субсидията от 1 лев. Ще рече човек, че са притеснени от думите на Борисов, че при 1 лев субсидия партиите няма да има с какво да плащат на политолозите.
Между другото, с изненада установих, че председател на българската секция на организацията „Прозрачност без граници“, подписала се във въпросното писмо, е бившият член на БКП и бившият преподавател по „Научен комунизъм“ – другарят Огнян Минчев. И тая организация тука сме си я направили „по нашенски“ – чиста „българска работа“. А както пише Иван Хаджийски, българската работа – „това е работа необмислена или недомислена, зле започната, без ръководство или нескопосно ръководена...“

Дали и горките български медии не са притеснени от орязването на субсидията, след като стана ясно, че най-голямото перо от нея е отивало по посока медии?
„От цялото това намаляване (на партийната субсидия) най-много ще се засегнат медиите – даже се опасявам да не ви намалят заплатата заради това“. Наглото изказване е от миналата седмица – направи го Хамид Хамид от ДПС пред колегата Антон Хекимян. Разбира се, журналистическата гилдия не намира проблем в тия думи и затова няма никаква позиция. Но пък намира време да ви обясни колко е опасен „популизмът“ на „гологлавия шоумен“ и „гологлавия лешояд“.

Всъщност, вече имам ново любимо изказване, направено по мой адрес. В предаване на близката до властта телевизия „Европа“, Георги Коритаров и гостите му са дали оценка колко е прост народът, подкрепил референдума. Според самия Коритаров, на референдума са гласували огромно количество невежи, поддали се на шоупопулизма на един телевизионен аятолах. Телевизионният аятолах съм аз. Не си заслужава да коментирам надълго Коритаров, защото през годините той загуби много по-ценни неща от малката си масичка. И няма как да е другояче – вече не води от „пещерата, която прави свободата“.
Преди около 20 години бившият шеф на СЕМ (тогава НСРТ) Димитър Коруджиев ме нарече „сатана“.
Преди 18 години писателят Александър Томов, също бивш шеф на СЕМ, написа памфлет, в който аз бях квалифициран като „варварин“ в ново време.
Днес съм повишен в „телевизионен аятолах“.

За всичките наведени политолози, социолози и журналисти, проблемът на държавата винаги са „сатаните“, „новите варвари“ и „аятоласите“ - никога не са крадливите политици.
Ще ги чуете и тази седмица – от сутрин до вечер ще вият как въпросът за партийните субсидии е твърде сложен, че не трябва да се бърза, че трябват сериозни анализи и изчисления, че трябват дебати. Бла-бла-бла.
Помнете ми думата – някой ден така ще говорят и за мажоритарния вот: „Да не бързаме, ще трябва време за задълбочен анализ, пък и районирането трябва да се прави поне 2 години...“

Всъщност, чухте ли наведените политолози, социолози и журналисти да бъдат безкомпромисно критични за дългогодишното престъпно надписване на партийните субсидии с десетки милиони левове? Няма как да ги чуете.
Ще ви кажа какво още няма да чуете от тях по темата за партийните субсидии.

Те никога няма да кажат, че при 1 лев субсидия партиите ще получат 3 милиона лева. Не, те ви убеждават, че 3 милиона лева от вашите пари всъщност са нула лева.
Те никога няма да кажат, че освен тия 3 милиона лева, партиите в Парламента ще продължат да получават и онези 6 милиона лева на година за т.нар. „представителни“ – за съветници, за секретарки, за кафенце. Стават 9 милиона лева. Но 9 милиона лева от вашите пари са нула лева – това ви убеждават.
Наведените политолози, социолози и журналисти никога няма да кажат, че партиите в Парламента имат спестени 50 милиона лева! Не, те ще ви кажат, че при 1 лев субсидия партиите ще фалират.

Те никога няма да ви кажат, че високият размер на субсидията е изцяло в полза на големите партии и безапелационно убива шансовете на малките. ГЕРБ има спестени 23 милиона лева, а БСП и ДПС са с по 6,5 милиона лева. Да видим малките – „Глас народен“ има 208 000 лева, ДБГ - 144 000 лева, АБВ - 111 000 лева, СДС – 32 000 лева, създадената от Иван Костов ДСБ – 11 000 лева, а „ДА България“ има 769 биткойни. Но наведените всичколози ви казват, че при 1 лев субсидия ще се ударят малките партии. Даже ви го казват в момент, в който стана ясно, че големите партии са лапали пари от гласовете, получени за малките партии. Фамозно.

Наведените никога няма да ви кажат, че дадените наготово милиони от субсидия въобще не насърчават партиите да събират членски внос и дарения от физически лица. Във всяка нормална демократична страна партиите разчитат в огромна степен на съмишленици, които споделят политическите идеи и каузите на съответната партия. И тези съмишленици финансират политическите формации с членски внос и дарения. Този процес е необходимо условие за водене на автентичен политически живот.
Оказа се, че у нас единствената партия в Парламента, която е получила дарения от физически лица през 2018 г. е БСП. Другите не са декларирали и един пробит лев дарение.

Подобно е положението и с членския внос. Всичките партии, които получават субсидия, са събрали от членски внос общо 1,7 млн.лв. (като 938 000 лв. от тях ги е събрала БСП). Тази обща сума от 1,7 млн. е с 200 000 лв. по-малко от субсидията само на партия ВОЛЯ.
ВОЛЯ, АТАКА и „Възраждане“ не са декларирали нито една стотинка от членски внос. Най-голямата партия ГЕРБ пък е събрала от членски внос едва 161 000 лв. Дори малката извънпарламентарна партия „Движение България на гражданите“ е получила повече от членски внос – 167 000 лв. Нормално – те си нямат милионна субсидия, получена наготово. Ще отбележа, че в Холандия партиите се издържат основно от членски внос, като държавното финансиране, въпреки че е законово уредено, не играе съществена роля. Подобно е положението в Швейцария и Малта. Това наведените няма да ви го кажат.
Наведените няма да ви кажат и че партиите не развиват позволената им от закона издателска дейност. Т.е. партиите нямат никакви авторски права и интелектуална собственост, от които да печелят. На партиите им е по-лесно да платят на наведените и да се рекламират чрез тях.

Наведените няма да ви кажат, че партиите, разбира се – големите, имат и имоти, от които могат да печелят. Няма да ви кажат, че множество офиси на основните партии тънат в разруха и са затворени, вместо в тях да се води някакъв партиен живот. Наведените обаче ви казват, че на партиите им трябват големи субсидии, за да водят... партиен живот. Няма обаче да ви кажат, че тоя партиен живот всъщност са семинари в приятни курорти, на които жените си правят селфи за фейсбук с Бойко, а Цецка Цачева пее „Цъфнал ГЕРБ“ и песни на Булат Окуджава.

Наведените няма да ви кажат и как партиите използват парите от държавната субсидия за гнусен политически пи ар – ходят партийните ръководители и даряват печки и хладилници на угнетени и изстрадали българи. А всъщност си купуват фалшиво благородство, защото парите за тези печки и хладилници са дошли от същите тези угнетени и изстрадали българи. Наведените ще ви кажат, че в това няма нищо лошо – парите се връщат при хората. Но и тук ще ви излъжат. Защото партиите, за да трупат пари на влог, постепенно се отказаха и да правят щедри дарения. Забележете – през 2012 г. ГЕРБ дарява 3,4 млн. лв., а през 2013 г. - 3,1 млн. лв. И изведнъж щедрото сърце на партията става каменно – през 2015 г. ГЕРБ дарява... едва 183 000 лв., през 2016 г. – 106 000 лв., през 2017 г. – 157 000 лв., през 2018 г. – 165 000 лв. Познайте колко е дарила БСП миналата година – 6000 лв. Ех, можеше малко повече да им се откъсне от „червеното сърце“ - поне в годината, в която са получили 2 милиона лева над законно полагаемото.

Но най-важното, което наведените няма да ви кажат е, че за крадливи партии и 1 лев е много. Няма да се възмутят и да попитат: „Ало, партиите да не сте семейство, че да държите пари за черни дни, в случай, че някой се разболее? Или сте семейство? Ами, ако сте такова, ще се оправяте като всяко българско семейство – с колкото има. А за вашето семейство има 1 лев.“

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.2 от 32 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Цвети Пеевска
1 Отговор
ДПС вие на умрело чак от сараите се чува Цонем как реве :)

Коментиран от #2


Оценка:
-3 +60

Цвети Пеевска
2 Отговор

До коментар #1 от "Цвети Пеевска":


ЦОНЕВ е подлогата на Пеевски е подлогата на Боко! ;)

Оценка:
-8 +45

ха ха ха
3 Отговор
боковата подлога не може място да си намери, че вече не върви с манипулациите :D

Оценка:
-16 +24

славчото залезе
4 Отговор
преди да изгрее...

Коментиран от #15


Оценка:
-38 +12

мустакЪт
5 Отговор
....и ТОЯ се отвори на фейсбук, смЕтай бате.

Оценка:
-40 +11

Гост
6 Отговор
Много точно казано, но кой да Ви чуе г-н Трифонов!?

Оценка:
-11 +63

Bahti
7 Отговор
Не чета Наведени чалгари пред тикви!

Оценка:
-49 +17

Денерис Таргериан
8 Отговор
Трифнов прикрития гербераст! Само Как ви подлъга на референдума, после целува ръката на господорите си най покорно в студиото на БТВ

Оценка:
-45 +19

Защо манипулирате
9 Отговор
Маркирах една ЗВЕЗДА А ВИЕ ИЗПИСВАТЕ 3 !!!!!!!
Това не го е писал Славчо,а "неговия"платен (от спестените пари от данаци) екип !!!!!!

Оценка:
-30 +19

ИМПЕРИАЛИСТ
10 Отговор
Субсидийте за партийте са да създаваме политическа класа на БЪЛГАРИЯ, а не алкохолизирани всезнайковци от махленските капанчета.

С орязване на държавното финансиране парламентът ни ще се напълни със СКРИТИ ЛИМОНКИ. Това е целта на ....? Техниката на вербуване е стара колкото света и е доведена до съвършенство в съвременния свят. Няма как ИЗБИРАТЕЛИТЕ да контролират един парламент съставен от СКРИТИ ЛИМОНКИ.

Оценка:
-32 +4

един
11 Отговор
Слави, не се напъвай, вече сме наясно за кой отбор си и втори път на твоето хоро няма да се хванем... обясни това и на шефа си ТИКВА!

Коментиран от #17


Оценка:
-39 +12

Стършел
12 Отговор
Др. славчо, това всичкото, което казваш е така, но ако си коректен трябва да кажеш, че Минчо Христов тези неща ги говори от около 10 тина години. Интересно защо чак сега се сетихте, или за да е коректно през 2016г, но пак със задни мисли (с твоите "умни" сценаристи)? И не се взимай чак за аятолах - по-вярното го е казал Ал. Томов. Не Лупи - другият.

Оценка:
-6 +21

13
Този коментар е премахнат от модератор
258
14 Отговор
Чалгаря Сл. Тр. няма умствен капацитет да напише такава обширна публикация. Да не се взима толкова на сериозно. Знаем колко пари струва, така че да не се напъва много.....

Коментиран от #28


Оценка:
-21 +24

Нушка
15 Отговор

До коментар #4 от "славчото залезе":


Славчо как реве баджанака ти радев?

Оценка:
-17 +10

Bahti
16 Отговор
Бе зима. Аз си отивам на Робиня наречена работа. И една баба проси за Хляб! 40 годин учителка. Купих й баничка. И те така цяла зима. Срам нямат. Никой от нас няма да се пенсионира.

Оценка:
-3 +25

Guest
17 Отговор

До коментар #11 от "един":


Ще се хванем Троле, ще! Вчера в Истанбул показаха как се пряви: 84 % избирателна активност и на Ердо му дръпнаха с половин млн. гласа! Те така се прави ДЕМОКРАЦИЯ, със заинтересованост и мисъл в бъдещето. Та интересно ние ли сме по-по демократи или Комшу-то?! Едно е да си кмет със 6 млн. избиратели и съвсем друго н.ср.н премиер с 300 хиляди!!!

Оценка:
-5 +23

Рангел
18 Отговор
Ей мръсен русофил казвам ти, гледай го как извъртя нещата. Партиите му били виновни, Бойко бил виновен. Как не те е срам бе серсем.? Кой друг може да ни докара до туй дередже бе бунак, варварин, аятолах такъв недин.

Оценка:
-17 +9

Непукист
19 Отговор
Славчо, ти не се прави на толкова загрижен. ДПС и БСП си имат за гръб доста милионери. Всичко е пародия ... цирк, панаирииии !

Оценка:
-7 +14

Николов
20 Отговор
Този човек се прави на светец и на света вода ненапита, ама забравя че имаше общински съветници имаше партия и откраднаха каквото можаха да откраднат, гласуваха каквото можаха да гласуват и зарязаха всичко. Йордановден, Драганов ден, Гергьовден не помня какъв ден беше. Гласуваха заедно с БСП гласуваха за ДПС гласуваха заедно и за всички които може да се гласува. А сега е голям и чист. Поредния политк.

Оценка:
-4 +12

Марияна
21 Отговор
Браво на Слави за тази позиция.Дано повече хора я прочетат

Оценка:
-14 +16

Дондел
22 Отговор
Без значение дали е собствено произведение (прилича да е с редакция на..), това е по-добро от ТВ предаването му (лично мнение; рядко съм гледал части от него и не мога да дам реална оценка). След тази публикация не вярвам 1-ят лев да се размине; вече на половина е решено. Глас народен...

Оценка:
-0 +14

Сяров
23 Отговор
Славчо лично на мен и без пари да ги напавят субсидиите за партиите ми е все тая и да ги забанят ми е все тая но-Ако утре ти направиш политическа партия да не стане така-че с твоите камъни по твоята глава че лично ти няма да искараш пари от джоба си че чуваме че си много стиснат , е, и ще я карате ли с по един лев голям сеир ще е да не обърнеш палачинката !?

Оценка:
-2 +10

иии
24 Отговор
и все пак слави , бабати оплете ли ти презерватив? трябва да се пазиш от лошите.я се яви на избори и ще видим фактите.

Оценка:
-3 +13

123
25 Отговор
Точно !

Оценка:
-1 +4

26
Този коментар е премахнат от модератор
27
Този коментар е премахнат от модератор
Даскал
28 Отговор

До коментар #14 от "258":


Боко Тиквата е 10 пъти по-умен, нали.

Оценка:
-0 +3

29
Този коментар е премахнат от модератор
Неотрален
30 Отговор
Почти всички коментари са написани от един човек, факти сложете ограничение "вече сте коментирали". Всичко което казва Слави е вярно. Както е вярно че Славчо върна 13млн. лв. в бюджета. Както е вярно, че е на път да спести всяка година по 30млн. от субсидии за партиите. Не знам друг общественик да е направил толкова значимо нещо за тази държава.

Коментиран от #32


Оценка:
-5 +7

ти слафчо
31 Отговор
се появяваш когато има какво да се заглуши... какво гоно прикриваш на цар ТИКВА пак?

Оценка:
-3 +4

ха ха ха
32 Отговор

До коментар #30 от "Неотрален":


ще ти се някой да ти повярва ))) тоя изтръпнал портиер, вече не върви ;)

Оценка:
-3 +4

Емил
33 Отговор
Новия Бареков,овцете му пляскат и се радват,горко му на такъв народ

Оценка:
-6 +2

Шаран БГ
34 Отговор
Коментаторите, ало .... Разбрахме, С.Трифонов е отвратителна личност- сатана, дявол, аятолах и прочие . Какво от написаното по-горе не е вярно, не е така , не е в " полза роду. Какво коментирате ? Голата кратуна на Слави, или написаното? От няколко години С.Трифонов / лично той или неговият екип/ когато напише нещо се надпреварвате да ругаете и да плюете . Много рядко ще се появи анализ или мнение по написаното. Озверели ли сте или добре Ви се плаща ?И аз го недолюбвам Слави !! Какво лошо имаше в някоя от точките на Референдума, който предизвика. Но Парламент, тогавашния президент и цялата политическа и управленческа пасмина , начело с т.н. "конституционен съд" скочи, побесня , уплаши се, че ще и измъкнат кокала от зъбите !!! Това не го коментирате, не Ви засяга, доволни сте ! Но С.Трифонов е мръсник !?

Оценка:
-0 +0

шоп
35 Отговор
Славчо, да не дава господ да влезнеш с твойта нова партия в парламента, ама и ти ще виеш на умряло.ще виеш та чак ушите ще ти порастнат.

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери
Бойко Борисов
Премиерът отговаря на журналистически въпрос какво ново е научил през 2017 година и има ли време да чете книги
Ако другите четат колкото мен, цена няма да има"

Още бисери