ФАКТИ.БГ

Проф. Искра Баева: Двама атакуват учебниците, но защо не написаха свои

Няма как всички автори на всички пособия, рецензентите и оценителите, учителите, които са ги избрали, да грешат в положителните си заключения, а двама души, самоназначили се за цензори да се обявят за носители на единствената и окончателна истина

Публикувана: 27 Юни, 2019 16:00
30 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2581
Проф. Искра Баева: Двама атакуват учебниците, но защо не написаха свои
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.2 от 25 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на проф. Искра Баева

Не за пръв път констатирам, че българското общество живее от скандал до скандал. Още минал не заминал скандалът със субсидиите за политическите партии и влязохме в нов – този път за учебниците по история.

Преди година отново имаше остра дискусия с обучението по история – тогава беше за програмите, по които да се пишат учебниците. Преди няколко години беше за термините „турско робство” или „турско присъствие”. Въпросът е дали наистина нашето общество не може да живее без скандали или политиците предпочитат да му ги поднасят, за да отклоняват вниманието му от по-важни проблеми? Защото моето впечатление е, че повечето скандали са по-скоро театрални, отколкото реални.

Така ми изглежда и днешния с учебниците.

За да докажа своята теза ще се върна малко назад – към неверните твърдения, които обикновено предизвикват най-острите дискусии. Например онова за османското присъствие, термин, който никога не е фигурирал в учебниците.

Такава е и първата теза на новопоявилите се борци за „истината”. Че „комунизмът” (както странно наричат социализма, защото комунизмът е нещо съвсем различно, което никога не е било факт не само в България, а където и да било) най-после трябва да влезе в учебниците. Всъщност въпросният строй намира място още в първите учебници на прехода, издадени през 1996 г. Те са и първите алтернативни, след като през 1992 г. правителството на Филип Димитров спря всички действащи учебници и предложи на „верни” хора да напишат набързо „Записки по история”.

В „Записките” социализмът действително липсваше, вероятно защото авторите не знаеха какво да пишат, след като само няколко години по-рано са следвали „повелите” на конституционно абонираната за властта БКП. Но всички учебници от 1996 г. не само представяха социализма, а и достигаха до прехода. И никъде той не беше възхваляван, а навсякъде критикуван заради репресиите, липсата на политически свободи и икономическата криза, която в края на краищата го довежда до крах.
Следващият кръг учебници бяха подготвени в началото на новия век – през 2001 г., и в тях отново присъстваше следвоенния период и отново без да бъдат изразявани каквито и да било симпатии към системата.

Сегашните учебници са трети кръг, като в програмата, по която са написани, стриктно са регламентирани темите, очакваните резултати, понятията, които трябва да присъстват. Пет издателства се ангажираха с подготовката на учебници и представиха своите проекти пред Министерството. Тези учебници са преминали през рецензии на професионални историци, методисти и учители, след което са ги оценили комисии от Министерството. И всички те са одобрени, което означава не нещо друго, а че отговарят както на научните критерии (професионалната историческа оценка), така и на методическите изисквания (методиците) и на приспособеността им към възможностите на 17-годишните младежи (оценката на учителите). Така че всичко дотук изглежда нормално.

Изведнъж обаче в медиите се появиха двама души, които атакуваха учебниците, макар и да признават, че те отговарят на програмата и изискванията. Причината е, че не отговарят на техните лични представи как трябва да се интерпретира периодът на „комунизма”. Проблемът е, че те са били активни и при предишните скандали и са сред създателите на програмата за учебниците. Вместо обаче да се опитат сами да напишат учебник според собствените си изисквания и с него да се състезават с останалите колективи, те си запазват правото на окончателни съдници. Няма как да не си зададем въпроса на какво основание?

Откровено казано, не разбирам. Това не са академични изследователи на периода. Вярно е, че журналистът Христо Христов се е посветил на проучването на документите на Държавна сигурност и има поредица от книги, но те нито отговарят на академичните критерии, нито пък историята на ДС е равнозначна на историята на България в целия период. Д-р Евелина Келбечева е написала дисертация за културата на България в годините на Първата световна война, но не е известна в академичните среди като изследовател на социализма. Да, има и такива писания, но те са политически, по-точно емоционално-антикомунистически. В което няма нищо лошо, но не бива емоционално-политическото виждане на един човек да се налага на всички останали, включително и на цялото младо поколение. Защото ако това стане, по какво днешното демократично общество се отличава от еднопартийното управление на БКП и стриктната цензура върху историческата наука, която добре си спомняме и нямаме никакво желание да се връщаме към онова време.

После щафетата на скандала беше поета от политически организации от рода на: дискусионен клуб „Свободна България”, Съюз „Истина”, Движение 7000, Християнски център „Прелом”, фондация БАМО, Апостолската реформирана църква и Църквата „Царството на Христос” в Габрово, Демократична България. И в това няма нищо лошо, всеки има право да изразява мнението си в една демократична държава. Но ми се струва, че щеше да бъде по-добре, ако първо бяха проверили твърденията на двамата нови цензори. Защото в техните обвинения има сравнително малко истина – повечето от темите, за които пишат, не отсъстват от учебниците – има ги, вероятно представени не точно по начина, по който те искат. Но нали затова има плурализъм и свобода, дори и при учебниците. Пак ще повторя: ако тези искат да наложат своите тези, нека напишат свой учебник, който да се състезава редом с другите.

Доказателство за манипулативния характер на обвиненията са отговорите, които написахме по отношение на нашия учебник. Прилагам и него в друг файл, защото трудно би се събрал в една статия (той е с обем от 50 000 знака или 25 страници -Отговори на Булвест на МОН ). В него са посочени пространни цитати от учебника, както и изследванията по повдигнатите въпроси. На как да обявим българската антикомунистическа съпротива за първа и най-масова в Източна Европа, като това не е вярно – полската антикомунистическа съпротива е по-ранна и значително по-масова. Същото се отнася и до искането да напишем, че „народният съд” в България е издал повече смъртни присъди от всички останали, като дори ни предлагат да направим сравнение с Германия. Защото Нюрнбергският процес е само върхът на айсберга в наказанията срещу военнопрестъпниците – процесите срещу тях са десетки и дори стотици и то не само на територията на Германия, а и в страните, окупирани от Третия райх в годините на войната, а издадените смъртни присъди са многократно повече от българските.

Струва ми се, че няма как всички автори на всички учебници, всички рецензенти и оценители на учебниците, всички учители, които са ги избрали, да грешат в положителните си заключения, а двама души, самоназначили се за цензори и очевидно не познаващи основните изследвания за периода, да се обявят за носители на единствената и окончателна истина и да поискат да я наложат на всички останали. Зная, че те имат силни политически покровители, включително и от средите на управляващите, но това достатъчно ли е, за да станеш носител на абсолютната истина? Ако това е така, значи сме се върнали във времената на политическата цензура, когато някъде отгоре, от политическия връх ни нареждаха какво трябва да пишем.

Нека не се плашим, а се доверим на нашите изследвания и върху тяхната основа се преборим за правото на свободна научна воля!

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.2 от 25 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Диамантената ръка
1 Отговор
Ами какво да напишат тез чугунени кратуни, като смисълът на целия им живот е соц... Няма как сам да напишеш, че животът ти е бил безсмислен, а пък и от тяхна гледна точка може и да им изглежда хубав. Не че днес всичко е мед и рози, ама не баламосвайте децата. Ако изобщо последните си отворят учебника да прочетат де.

Коментиран от #3


Оценка:
-32 +21

bbb
2 Отговор
Мухлясала комунистическа издънка

Коментиран от #4


Оценка:
-37 +34

Ххахаха
3 Отговор

До коментар #1 от "Диамантената ръка":


Правилон си се описал Диамантено ръчище! Само където точно от такива като теб чугунини кратуни живота ни става все по лош!
Соца в много отношения бе много много по-добър то сегашния дето му викате демокрация!
Всеки социален строй има проблеми, по-лошото е когато чугуни като теб пущат непрекъснато лъжи че по-убаво нема то твоето! Професор Баева много добре е охарктеризирала двамата циркаджии особено оня мазен жулналист дето все пише за ДС! Няма какво да се баламосват децата, те трябва да научат истината, а не да се крие! Защо да лъжем децата че здравеопазването беше безплатно и че те лекуваха, а не като сега ДА СЪБИРАШ КАПАЧКИ!!!!! Ай де чугун!

Коментиран от #7, #24


Оценка:
-19 +31

Ххаха
4 Отговор

До коментар #2 от "bbb":


Тя поне се опитва да каже истината, а не като дебелото Лили да маже филийта заедно с чугуна Бойко!

Оценка:
-12 +33

професора
5 Отговор
е била в ИБ на БСП, по време на Виденовата зима, не и прилича на нея да ни облъчва, и да ни учи на ум, десет пъти ще ги напишете тези учебници, докато не ги напишете както трябва, комунизма е престъпен чудовищен режим, и това трябва да се чете в учебниците, не е въпроса кой има двама души, и кой двадесет, ние и без теб професоре, знаем че още е пълно с комунисти, роднините им и симпатизантите им в научните среди, сядайте и пишете пак, докато не ви дойде правилния акъл и вдъхновение

Оценка:
-27 +24

6
Този коментар е премахнат от модератор
Диамантената ръка
7 Отговор

До коментар #3 от "Ххахаха":


Никой не бяга от хубавото, глупако. Ако беше хубав, комунизмът още щеше да е жив, ама се разпадна поради собствената си несъстоятелност. И е крайно време да разбереш, че безплатно е само сиренцето в капана за мишки.

Коментиран от #19


Оценка:
-29 +20

Историк
8 Отговор
Професор Искра Баева е една овехтяла комунистка.

Оценка:
-26 +20

Бай Хуй
9 Отговор
Когато хора незапознати с материала коментират са смешни. А кажете господа разбирачи: Кой е прославил България пред света в музикалния жанр. Софи Маринова или Валя Балканска. За това иде реч . Ама Вие си знаете вашето: комунизъм и демокрация. Жалки сти

Коментиран от #21


Оценка:
-7 +23

ай де бе
10 Отговор
Защо ми се струва ,че тази натири простите шорошомолки в миша дупка.

Коментиран от #28


Оценка:
-8 +21

Тръмп
11 Отговор
Тази комуноидна дебилка да обясни какво е БКП,а социалиЪма да го изучи в Швеция или Франция вместо при Брежнев и Путин!!!:):):)Гнусна лъжкиня!!!:):):)

Оценка:
-20 +20

Слав
12 Отговор
Сега е на мода крещящото малцинство.

Оценка:
-0 +24

месара
13 Отговор
ся последно : били ли сме под турско робство 5 века , и под ссср ботуша 45 г.?

Коментиран от #15


Оценка:
-2 +7

Генчо
14 Отговор
Защо през година две трябва да се пишат нови учебници?Нещо ново ли е станало в миналото или нова математика са измислили,или става въпрос за едни пари,дето да се вземат от определени хора?

Оценка:
-0 +23

ВМОРО
15 Отговор

До коментар #13 от "месара":


Били сме. И почти 2 века под римско/византийско.

Оценка:
-0 +7

16
Този коментар е премахнат от модератор
ТОЧКАТА
17 Отговор
когато америка е зад гърба ми,всичко желано е възможно...И тия двама борсука ,активни НПОсорос грандполучатели са отличен пример за ,,дейността,,, на Отровено Общество....Слава богу ,че има и нормални българи ,като Искра Баева....

Оценка:
-9 +17

Михал
18 Отговор
Ала, антикомунистите, не толкова просташки, бе пиленца. Историята е наука за миналото. Каквото било-било. Пише се истината и учителя заедно с учениците анализира написаното. Отделя се сеното от плявата и остава "синтезата". Какво сте се разпенили? Комунисти няма, измряха, анти-комунистите по тези причини са пунта мара. Ако майките ви са лели сълзи по някой комунист, а бащите ви за отмъщение ви е надъхал с омраза, какво ви е виновна бг историята. Във всеки период от развитието на човечеството има доволни и недоволни. Докога ще се джавкаме като палета? Нашият народ е минал през много тежки изпитания, но за първи път една малка, невежа и крещяща част, изхранва семействата си чрез тотално отричане на всичко положително, което е сътворил народа ни. Ясно е, че не ви е срам, но страх от Бога нямате ли? Безбожници!

Коментиран от #25


Оценка:
-5 +21

19
Този коментар е премахнат от модератор
Агонията
20 Отговор
на примитивния антикомунизъм и политическия слугинаж на историците са очевидни. Напъните за реанимация имат обратен ефект.

Оценка:
-9 +10

21
Този коментар е премахнат от модератор
хахахах
22 Отговор
Какво друго може да каже член на БКП освен да прикрива зверствата на този антибългарски режим? Истината е, че България беше един концлагер, където те застрелват ако се опиташ да "избягаш" (разбирай да напуснеш концлагера, където трябва да се трудиш за благото на "избраните" до живот). Имаш право да живееш, но както партията каже, да живееш където партията каже и да работиш където партията каже.

Оценка:
-9 +8

Какво значи комунизъм?
23 Отговор
От всекиго, според способностите, всекиму, според потребностите! Върхушката и преди, и сега живее в комунизма! И професорката също!

Оценка:
-1 +7

antimediator
24 Отговор

До коментар #3 от "Ххахаха":


Я си пий хапчетата и не се опитвай да ни баламосваш !
Ти също си чугун !
Има една приказка:
Комунист на снимка да го видиш ,удари му шамар.
На теб ще ударим 2 шамара !

Коментиран от #27


Оценка:
-7 +3

Не е положително
25 Отговор

До коментар #18 от "Михал":


Една малка група, от хора, да преразпределят, На ползУ, не на народа, а на своя, повече от 70 години! Сигурно си от облагодетелствалите се, и преди и сега! Номенклатура, а? На ЦК, РК, или ПБ?

Оценка:
-3 +2

Неподготвена,
26 Отговор
Се явявА даскалицата, въпиящо! Сега трийте, нали сте биз- бизе, а на Факти!

Оценка:
-1 +0

Шопо
27 Отговор

До коментар #24 от "antimediator":


А на Бацо колко шамара ще удариш - щото той е дърт и доказан комунист!?

Оценка:
-0 +1

Гьоте Петрофф
28 Отговор

До коментар #10 от "ай де бе":


Струва ти се така, защото си простичък... Кога си купуваш билета за Северна Корея?

Оценка:
-3 +1

Историк
29 Отговор
Проф.Баева, виден партиен, червен функционер да спира да дава мнения. Комунистическата власт в България хрантутеше празни картуни като нея. Да бъде благодарна на Иван Костов, че не прие лустрация каквато има в Полша,Чехия и Германия и не я прати да плете пуловери у дома и

Коментиран от #30


Оценка:
-3 +1

ЗайоБайо
30 Отговор

До коментар #29 от "Историк":


Доколкото чета, жената има мнение, аргументи и стил. А ти не си историк, а комик или чалгаджия, или поне така коментираш

Оценка:
-0 +2

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери
Стефан Константинов
Здравният министър в оставка Стефан Константинов коментира наследничката си Десислава Атанасова
След тежката артилерия може би следва ядрено оръжие."

Още бисери
ТОП 5