2 Юли, 2019 06:29 4 449 13

Рецептата на Северна Корея: с женшен срещу смъртоносни вируси

  • северна корея-
  • спин-
  • туберкулоза

Дълги години КНДР тръбеше, че в страната няма СПИН. Но това се оказа пълна лъжа

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Дълги години Северна Корея тръбеше, че в страната няма СПИН. Но това се оказа пълна лъжа. Режимът в Пхенян предпочита да пази всичко в тайна и да разчита на чудодейни средства, които лекували всичко.

По време на последния Световен ден за борба със СПИН, проведен миналата година в Пхенян, представители на правителствата и сътрудници на Световната здравна организация (СЗО) все още ликуваха, че поне Северна Корея не е засегната от бедствието. Излизаше, че в пълната изолация на страната има и нещо положително. Но и това севернокорейско твърдение се оказа лъжа: учени от севернокорейски произход и американци се усъмняват в данните на здравното министерство в Пхенян и решават сами да направят проверка. Резултатът: установени били 8400 случая на хора, заразени с вируса на СПИН. Първите случаи били още от 1999-та, а в последните години броят на болните нараснал рязко.

Необичайното сътрудничество между САЩ и Северна Корея

Както пише списание "Science", необичайното сътрудничество с учените със севернокорейски произход, живеещи в САЩ, започнало още през 2013-а година. "Нашите севернокорейски колеги се обърнаха към нас", разказва Тайхун Ким, един от съоснователите на дружеството "DoDaum" в Ню Йорк, което организира здравни и образователни проекти в Северна Корея. "Те изразиха своите опасения от разпространението на СПИН в селските райони на страната и ни попитаха дали можем да помогнем."

И тъй като говорехме един и същи език, между нас се установиха отношения на доверие, споделя Ким. "Започнахме да обикаляме най-отдалечените краища на страната, за да се срещнем с пациенти и да разберем проблемите." Но тези сведения, споделени от съоснователя на "DoDaum" няма как да се проверят - както по много други въпроси, свързани със Северна Корея, така и по този, няма как да се получи достоверна информация от изолираната държава.

От 2005 до 2015 севернокорейският Център за борба с епидемиите регистрира постоянен ръст на инфекциите. През 2018-а Националната комисия за борба със СПИН на Северна Корея възлага извършването на национално проучване, което доказва големия ръст на заболяванията - най-вече сред донорите на кръв и наркоманите.

Сходствата с Китай

Всичко това напомня на един скандал в Китай през 1990-те години, когато над 37 000 донори на кръвна плазма - най-вече от селата - биват заразени с вируса ХИВ, посочват от "DoDaum". И в Китай наличието на заболяването дълго време беше отричано. А най-вероятната причина за разпространението му е многократното използване на замърсени спринцовки при взимането на кръв. От което някои търгаши очевидно са извлекли големи печалби.

Подобни случаи навярно има и в Северна Корея, където няма надежден механизъм, който да гарантира качеството и сигурността на медицинските услуги. Те са "по-скоро въпрос на случайност", както казва д-р Ким Мун Сонг, директор на отдела "Външни връзки" в севернокорейското Министерство на здравеопазването. Според експертите на "DoDaum", честотата на заболяването в Северна Корея възлиза на 0,069%, което е изключително нисък показател в сравнителен план - при положение, че в някои африкански държави той е двуцифрено число.

Първоначално севернокорейските власти молят американското дружество "DoDaum" да запази в тайна информацията за нарастващия брой зарази с вируса ХИВ. Но Ким Мунг Сонг, с когото основно се поддържат контактите в Пхенян, решава, че с оглед на драматичната ситуация не бива повече да мълчи.

"Възможно е съобщението за съществуването на тези пациенти да предизвика точно противоположната реакция на правителството, тъй като то изпитва голям страх от инфекциозните заболявания", казва Ким Мун Сонг пред списание "Science". "Но ако проблемът се премълчава и игнорира, това няма да реши проблемите на болните."

Чудодейното средство на Ким

През 2015-а режимът обяви, че разполага с чудодейна ваксина срещу смъртоносни вирусни заболявания като МЕRS (Близкоизточния респираторен синдром, известен и под името „камилски грип“), ебола и СПИН. "Изключително ефективната" субстанция, наречена Кумданг-2, според държавната информационна агенция, била в състояние да лекува още туберкулоза и рак, да помага срещу сутрешното гадене при бременните, както и срещу "увреждания на организма, причинени от прекомерното ползване на компютри". Чудодейното средство се състояло от екстракт на женшен и редки почви.

От "DoDaum" смятат, че Северна Корея е изправена пред огромен проблем, с който не би могла да се справи. По данни на Ким Мунг Сонг, в цялата страна имало само три лаборатории, в които могат да се извършват модерни анализи на тестовете за наличие на ХИВ. От "DoDaum" твърдят, че в момента се грижат за терапията на около 3000 севернокорейски пациенти. Но затегнатите международни санкции срещу Северна Корея правят почти невъзможно вкарването на необходимите медикаменти в страната.

Туберкулозата, недохранването и санкциите изострят проблема

Към всичко това се добавя високата степен на заболеваемост от туберкулоза, включително мултирезистентна, в Северна Корея. При заболелите от туберкулоза хора вирусът на СПИН се развива много по-бързо, а постоянното недохранване допринася за още по-голямо разпространение на болестите.

Авторите призовават международната общност да окаже по-голяма подкрепа на Северна Корея в борбата срещу СПИН и предупреждават, че Северна Корея може да прибегне до драстични мерки срещу заразените - например, за ги хвърли в затвора или изгони от страната.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 360

    22 10 Отговор
    ЕДИНСТВЕНИЯТ НАЧИН СПИНЪТ ДА ПРОНИКНЕ В С. КОРЕЯ Е ЧРЕЗ АМЕРИКАНСКИ АГЕНТИ. СЪЗДАДЕН В АМЕРИКАСКИ ЛАБОРАТОРИИ И ИЗПРОБВАН В АФРИКА ПРЕЗ 80-ТЕ
  • 2 да ве

    15 7 Отговор
    Оставете какво пише Дойче зеле, нека същите да пишат-Що пуснаха пак Свободна Европа ? От кого ще ни "освобождава " нЪл уж сме свободни ? Навремето ги слушахме скрито да чуем "истината" а тя каква била ?!Та нали падна комунизЪма сега какво целят може би да падне глобализЪма и неолиберализЪма май това ?!

    Коментиран от #3, #8

  • 3 висок

    9 0 Отговор

    До коментар #2 от "да ве":

    Това което ни пробутват сега като Свободна Европа, няма нищо общо с оригинала!!! При нас е ченгеджийска история платена от балъци!
  • 4 да ве

    6 2 Отговор
    до 3 висок
    Пишеш оригинала бешеее ехее къде по "демократичен" и казваше само "истината" без да ни зомбира ?
  • 5 Да го кажем направо

    17 3 Отговор
    След безумните статии на DW за разстрелваните сьс зенитно орьдие генерали-след идиотското инфо преди седмици,че били разстреляли дипломат след срещата Трьмп -Ким...а той след дни се появи на официална среща с китайският президент--как да вярваме на ново инфо поднесено ни от DW ??? Всички сме на ясно че С.Корея не е цветуща дьржава-а коя дьржава няма своите проблеми??? Да не би 30- те милиона американци без здравна застраховка не са проблем за дьржавата си? Точно заради едностранното и политическата корекност на предоставеното на инфо от DW все повече хора не им вярват.Убеден сьм,че в С.Корея наистина има такива случаи-но премьлчаването на нашите проблеми-визирам страните от"цивилизованият свят" и показването на политически удобни констатации просто дразни читателите-факт.Когато в светьт се появи дьржава сьс идиалната социална и политическа система-тогава медиите ще имат правото да хулят останалият свят....
  • 6 Удивен

    10 4 Отговор
    Брей ! Пак се започна с фалшива еврокраварска пропаганда ! " Нямат достоверна информация но се съмнявали" а после ходили и разпитвали" ! И как са ходили и разпитвали като с всяка група пристигнала в Северна Корея има екскурзоводи които казват какво, как , къде и кога може да се прави ?

    Коментиран от #7

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Знаещ

    1 7 Отговор

    До коментар #2 от "да ве":

    Налага се да ни освобождават от русия.И дано срутят великата кочина час по-скоро.
  • 9 Другари дебили

    0 7 Отговор
    Северна Корея е концлагер създаден от Съветския съюз. България е посткомунистическа кочина.
  • 10 Дойче веле

    3 0 Отговор
    Сайта за фалшиви и манипулирани новини.
  • 11 Я спин не мога да фана

    0 0 Отговор
    Щото страня от човеците и си трескам чакия😂😂😂

    Коментиран от #12

  • 12 Патето яки

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Я спин не мога да фана":

    За по безопасно ползвай презерватив че хваща по въздушно капков път.
  • 13 Румяна Костова

    2 0 Отговор
    Ако статията не бе написана от Дойче Веле можеше и да се заинтересувам. Като толкова журналистите им кършат ръце за болните от спин, защо не напишат една обзорна статия относно това как така се е случило, че само 4 процента от евреите могат да се заразят с тази болест? Случайност, добра имунна система или целенасочена работа на еврейски учени по тема био оръжия?