Last news in Fakti

30 Май, 2012 14:13 3 183 1

Политическият чадър над кокаиновите крале

  • политически чадър-
  • кокаиновите крале-
  • тихомир стойчев-
  • пламен николов-
  • евелин банев - брендо
Политическият чадър над кокаиновите крале - 1
Снимка БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Тази сутрин "Горещата точка" в България освен традиционно в центъра на София се пренесе и на родното Черноморие край Лозенец.
В пряко включване от курортното селище разследващият журналист на TV7 Асен Иванов показа луксозния хотел-оазис, свързван с името на Евелин Банев-Брендо, за който бе заявено, че е попаднал зад решетките през 2007 година заради алиби.
Кой е Брендо и как държавата подкрепяше през годините неговия престъпен бизнес?
От пет години се води дело срещу Евелин Банев за организиране на престъпна група за пране на пари. Според обвинението около 12 млн. евро са били "изпрани" именно в луксозния комплекс в Лозенец, като по всяка вероятност стойността на базата е в пъти по-голяма. Немалка част от апартаментите там вече са продадени.
Гости по темата в студиото бяха Тихомир Стойчев, оглавявал службата ЦСБОП и Пламен Николов - парламентарен секретар по време на правителството на Жан Виденов.
Николов за пореден път изложи своята теза, че ДС продължава да съществува в България под формата на една частна политическа полиция, която задкулисно успява да контролира много процеси в обществото. Така той на практика подкрепи тезата на вътрешния министър Цветан Цветанов, който посочи, че у нас първо държавата си отгледа мафия, после мафията вече си имаше държава.
По повод новината, че през 2008 година българските служби за сигурност са получили информация за това кой е Брендо и два часа по-късно му е докладвала, Стойчев, посочи, че такива данни в родната система е имало много преди този момент.
Симбиозата политици, управленци и мафия е налице отдавна, посочи още Стойчев. Според него не бива цялата вина да се прехвърля върху Държавна сигурност и хората с агентурно минало. Организираната престъпност е съществувала по време на всички правителства до сега и всички те по някакъв начин носят отговорност за размерите, които е достигнала към днешна дата беше и тезата на вицепремиера Цветан Цветанов.
Комплексът на Брендо близо до с. Лозенец все още не е отворен. Подготовката за сезона обаче е в разгара си и по нищо не личи, че собственикът е зад решетките, освен по засилената охрана. Никой от работниците не се престраши да застане пред камерата ни.

Местните хора разказаха, че комплексът на Банев е построен преди близо 15 години. Посещаван е предимно от руски туристи. Никой обаче не е подозирал с какво се е занимавал.

Миналата година фирмата стопанисваща плажа на къмпинг Оазис, която се свързва с името на подземния бос, отказа да освободи ивицата и да пусне във владение новите концесионери - двама братя от Царево. След като те потърсиха съдействие от държавата, фирмата им беше откупена от тогавашния концесионер, който държеше да си запази концесията на плажа.
Кой е Брендо и как държавата подкрепяше през годините неговия престъпен бизнес?
През 2007 г. Евелин Банев се предаде на органите на реда, след като беше обявен за общодържавно издирване, припомни Николов. Малко след това обаче беше убит ключов свидетел – майката на Константин Дишлиев Йорданка Запрянова. Възниква въпросът дали това попадане на Брендо в ареста не е един ход за подсигуряване на алиби, пита се Николов. В последствие мярката на Евелин Банев беше променена, посочи още Николов.
Държавна сигурност съществува и функционира и до днес като частна полиция, която генерира престъпния контингент. Лице на “Октопода бил доскорошният президента Георги Първанов, смята Николов, който дословно каза, че ексдържавният глава бил лице, а не глава на Октопода, защото главата не била едноличен, а колективен орган.
Стойчев отбеляза, че много важен момент е да се проследи целият процес във времето, фактите да се разглеждат един по един. Той върна зрителите към 1997 година, когато Алексей Петров беше назначен в ДАНС.
Кой е проучвал и назначил Петров за агент под прикритие, попита Стойчев. На власт по това време беше правителството на СДС. Брендо, Таки и Алексей Петров могат да се превърнат в много неудобни свидетели и удобни мишени, смята Стойчев.
Стойчев отбеляза, че за 19 години службата ГДБОП е сменила 15 директора, като е имало политизация в нея и на по-ниски нива.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пендо

    0 0 Отговор
    Стига бе, невъзможно, тва момче бачкаше на пазара, продаваше картофи, от там са ми милионите....