Last news in Fakti

4 Юни, 2012 11:41 2 608 0

Отложиха делото срещу Брендо

  • делото за пране на пари-
  • евелин банев - брендо
Отложиха делото срещу Брендо - 1
Снимка БГНЕС

Делото за пране на пари срещу Евелин Банев – Брендо бе отложено от съда за 24 юли 2012 г.

Адвокатите на Брендо заявиха, че се нарушава правото му на защита. Те поискаха по делото да бъдат приложени протоколите от задържането му и обиска, както и протоколите за иззетите от дома му вещи, като документи и книги. Поискаха от съда да бъде направена проверка на какво основание миналата седмица от него са иззети документи, които са му предадени от защитата. "Миналата седмица, след като приключи делото за задържането му във връзка с европейската заповед за арест, аз му предадох документи, които са за осъществяване на защитата. Те са му били иззети напълно без основание, защото документите, които се предават от адвокат във връзка с делото, са неприкосновени. Това препятства защитата", обясни адвокатът на Брендо Ина Лулчева.  Според нея това не гарантира тайната между адвокат и подсъдим.

Съдът намери за основателно искането на защитата - да бъдат предоставени протоколите от задържането му.
Адвокатите му обясниха, че Банев е бил настанен за един ден в болница, но по основателна причина е изведен оттам, а епикризата от престоя му в болничното заведение е иззета. Двама от свидетелите по делото са от чужбина и в момента пребивават там. Те отказват да дадат свидетелски показания по делото.

В съдебна зала прокурорът заяви, че обвинението е издало единствено постановление за арест.

Евелин Банев бе задържан на 16 май тази година при полицейска операция "Кокаинови крале". Акцията е международна и при нея бяха задържани 15 българи и 15 чужди граждани, сред които 12 са италианци, един словенец, румънец, грузинец. На 1 юни Софийски апелативен съд остави за постоянно Брендо в ареста.
Евелин Банев - Брендо е подсъдим за организиране на престъпна група за пране на пари заедно с бившата му съпруга Моника Добринова, Десислава Дишлиева - съпруга на застреляния Константин Дишлиев, и брат му Симо Карайчев. Според обвинението, те са изпрали 11 138 650 евро или над 21 000 000 лева – пари от наркотрафик. Групата е действала на територията на България, Швейцария, Австрия и Германия.
На 21 юни 2011 г. съдът даде ход на делото. Според обвинението, прочетено в залата, Евелин Банев - Брендо, Десислава Дишлиева, Моника Добринова, Симо Карайчев и покойният вече Константин Дишлиев са участвали в организирана престъпна група за пране на пари. Те са извършвали финансови операции с пари, за които са знаели или са предполагали, че са от наркотрафик. Според показания парите са се прали чрез дружеството PFU /"Прайвит файнънс юнион"/, превеждайки ги в банкови сметки.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА