Last news in Fakti

2 Септември, 2019 10:00 4 280 37

Чугунените комунисти с гражданска позиция

  • камен алипиев-
  • емил кошлуков

Или как посадихме Кедър насред сцената на Миланската скала

Чугунените комунисти с гражданска позиция - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Автор на коментара е читателят ни Красимир Димитров

България беше развълнувана от казуса „Дарина Такова“ до степен на първа новина по националните телевизии. Фактологично, световноизвестна примадона решава да предаде опита си в средно музикално училище в София, възмущава се от неподходящите условия на конкурса за нея, негодува в социалните мрежи, министърът на културата реагира лабилно със заплаха за уволнение на директорката, осъзнава се от всички, че законът е спазен, но трябва да се търсят възможности за специален режим за утвърдени в културата личности, оперната певица е удовлетворена, че е предизвикала достатъчно гласност и не желае повече да се занимава, всички останали също.

Крайният резултат е, че се предизвиква важен дебат в българското общество на тема компетентност и законосъобразност. Стига се до всеобщо съгласие, че трябва да се мисли за различен, разчупен режим относно заемането на позиции от изключително надарени хора, като световноизвестна оперна певица например. Такова разбиране е близко и до здравия разум, защото таланти на планетарно ниво се броят на пръсти и поощряването им административно би се отразило само положително на всички останали.

Вместо министърът на културата да свика екипа си, да възложи нормативно разрешаването на проблема и да удовлетвори гражданството с решение от типа „Уважаеми българи, предлагаме най-изявените ни артисти да бъдат провокирани от държавата да предават опита си ето така“, всички подло замълчават и ескалацията идва по естествен път. По ирония, новото бойно поле за болната тема компетентни хора на точни места се оказа Българската национална телевизия. Камен Алипиев, известен и като Кедъра, се оказва под угрозата да бъде уволнен поради липса на образование и квалификация за длъжността „изпълнителен продуцент“. За да работиш такава работа, за ужас на тревожното множество, се налага да отговаряш на изисквания, едно от които е да си завършил висше образование. На всичко отгоре, в такава хипотеза, презреният българския Кодекс на труда предвижда възможност за уволнение с предизвестие от работодателя. Но не е тук мястото за правен анализ, който се заключава просто от спазване на буквата на закона.

Кедъра работи в БНТ от 1987 г., когато е едва 20- годишен. Започва да се развива като журналист във времената на престъпния комунистически режим по времето на сатрапа Тодор Живков. Назначен е от председателя на Комитета по радио и телевизия другаря Лалю Димитров, кандидат-член на ЦК на БКП и е син на един от основателите на спортната редакция в медията. Какви са били изискванията за заемане на длъжността тогава е неизвестно. Вероятността да е бил назначен като наше момче е доста висока, с оглед на свидетелствата на всички антикомунисти, за какъвто се представя и Кедъра. Разбира се, нищо не пречи да е попаднал там и съвсем случайно.

Едва ли е случайно обаче, че в продължение на 32 години работи в националната медия, без никой да изисква от него висше образование. И докато в краткия период до 10 ноември 1989 г., когато все още човеконенавистната комунистическа власт върлува, това е обяснимо, то в демократичните времена е цяло чудо как Кедъра е оцелял без диплома и е стигнал до изпълнителен продуцент днес. Като се има предвид колко правителства и директори се смениха оттогава и колко журналисти бяха уволнени, в комплект с каква партизанщина се ширеше на Сан Стефано, се набива на очи способността на Алипиев да оцелява. При това, без да се притеснява, че дори не е завършил висше образование, каквото изискват за портиери и хигиенисти в националната телевизия.

Храброто гражданско общество обаче не спи. То е по-възмутено дори от казуса с оперната певица Дарина Такова. Посяга се на свободата на словото и на критериите за компетентност в държавата, направо на демокрацията. Кедъра е обявен освен за най-великия баскетболен журналист в галактиката и за невероятно добър човек, с невероятен чар и излъчване. В негова подкрепа ризи късат ред отбрани лица от екрана. Търси се сметка от Сашо Йовков, прекият му ръководител, който се оправдава, че такива са изискванията и иска да работи с безценния Кедър, дори и на граждански договор.

Най-фрапираща е реакцията на самия Алипиев: „Когато ти правиш нещо от години, то ти се удава и ти си превърнал уменията си в стандарт в своя бизнес, не можеш да бъдеш унижаван, заради това, че не си взел дипломата си, особено, когато тя дори няма общо с професията ти".

Той окачествява работата си в държавната телевизия като бизнес и дори се чувства зле, че някакъв си директор иска от него диплома. Наглостта експлодира в истерия с примери от ранга на Невена Коканова…Кедъра, който за тридесет години се е научил да коментира баскетбол, е сравняван с иконата на българската сцена. И никой не възразява. Никой не пита не е ли прекалено. Никой не се чувства засрамен от това сравнение. Има ли изобщо ценностна скала в блатото, в което живеем? Поради това, че някакъв си Кедър го е мързяло да изкласи едно пършиво висше четвърт век в БНТ, ще го правим национален герой ли?

И ако непремерените реакции за Дарина Такова бяха оправдани с нейните триумфи по световните сцени, то всичките позиции за Кедъра са комунизъм, от най-долнопробния. Нашият е прав, дори когато съгреши, защото е много готин и ни е приятел, и правилата не важат за него. И които не сте съгласни, сте купени от Пеевски, Путин, Тръмп, Кошлуков и мафията. И даже Такова не е толкова важна, защото може да е пяла където си ще, но не ни е толкова близка като Кедъра и важна е не Миланската скала, а нашия да си седи на Сан Стефано, защото е пуснал корени и там трябва да се пенсионира.

Българското обществено мнение е жалко, ретроградно, тенденциозно, без минимални признаци за досег с европейското, специално по случая с Кедъра, избуял насред сцената на Миланската скала. За тези хора няма никакъв шанс да се променят. Защото са чугунени комунисти, за които няма ценности, няма закон, няма принципи. Принципите са ние, чугунените комунисти и нашите врагове.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 27 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ботев

    36 3 Отговор
    Нищо изненадващо, просто осъзнаваме, че живеем в царството на наглостта!!!

    Коментиран от #18

  • 2 Кой68

    27 1 Отговор
    Както преди така и сега по един и същи начин се назначават?Като сега "дипломата"може да си я купиш,ако си миска и засукана ставаш говорителка/репортерка и много нововъведения.Някой правил ли е проучване във БНТ и БНР колко са журналистите -водещи,репортери със журналистика и евентуално висше/за длъжноста ако се изисква/?

    Коментиран от #11, #33

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Коментар📝

    30 15 Отговор
    Прочетох СТАТИЯТА.ЗАГУБИХ СИ ВРЕМОТО
  • 7 Престъпника от Банкя

    31 3 Отговор
    И Кошлуков, и Кедъра са едно и също - парашутисти!
    Кошлука не е комунист, но е идрикчия на Пеевски и Доган! А Доган, комунист ли е??

    Коментиран от #10

  • 8 Подкупен червен овчар

    15 13 Отговор
    "Нашите" червени хора са недосегаеми - не бива да се пипат! Независимо дали става дума за некадърни "журналисти" без диплома, които дразнят много отдавна (не само Кедъра, а и Петела), но и когато взимат подкупи, трупат имоти, докато уж пазят правата на Народа (Манолова), лъжат за резултатите от социологическите "проучвания" и т.н., и т.н. Това е отвратително!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Зевс

    9 1 Отговор

    До коментар #7 от "Престъпника от Банкя":

    Вероятно имаш предвид иБрикчия?
  • 11 Баба Вуна

    13 7 Отговор

    До коментар #2 от "Кой68":

    Моята баба казваше навремето, че завистниците умират по-рано! Един въпрос! Колко от нашите футболни звезди от отбора на Пенев, които качиха през 1994 година България на 4то място в света , имат завършен ВИФ?

    Коментиран от #29

  • 12 Кирето

    10 16 Отговор

    До коментар #5 от "Зевс":

    Връзката е че ужасните комунойди, не са допускали деца на бащи и майки от не тяхните политически убеждения. Толкова много талантливи деца са искали, да се състезават за България, ама пияните червенки, са избирали тяхни си синчета.

    Коментиран от #14

  • 13 onq s konq

    26 0 Отговор
    А неграмотните чугунени гербаци начучкани по всички етажи на властта от пажвантина на Тодор Живков кой же разобличи. За тях като за умрял или хубаво или нищо. Нали сте уж много морални и честни. Ха ха ха
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Шабиха

    16 4 Отговор
    А пещерните антикомунисти и костовистите от седмия ден, докога ще ги търпим ? Докога ще засират журналистическото пространство с глупостите си за "античовешкия" и "човеконенавистния" режим, който ги изучи и отгледа безплатно, който ги направи хора ?
  • 16 Госあ

    19 7 Отговор
    Много посредствена статия. Не бих я нарекъл чугунена, щото чугуна не е лош материал. Лично аз харесвам кедъра и мисля че е професионалист, което още веднъж ме подсеща,че каквито и да са били онези имаше професионалисти. Сега са поклонници със съмнителни дипломи в най "добрият случай" купени от Англия,щото само там продават,а и в сащ,ма е по далече и по скъпо. А тези които вземат образованието си там с конкурс, повярвайте,не се връщат в България. Познавам такива хора. И този пък кедър, толкова не можа да си купи една диплома,като всички останали... От друга страна, спорт няма,така че за какво са ни и спортни журналисти ? И все пак, правила трябва да има, но трябва да важат за всички. България е управлявана от пожарникар и физкултурник, а ние коментираме един спортен журналист.

    Коментиран от #17

  • 17 дс агрнтури бивши цървули

    10 2 Отговор

    До коментар #16 от "Госあ":

    Що бе, агентурите от ДС са навсякъде и продължават да изпълняват поръченията си, като Емо Кошлуков агент на ДС и шеф на БНТ, познай, за кой работят тези хора, дали е България, а?
    При капитализмът мишко управляват ПАРИТЕ, не физкултурници и пожарникари, мисли повече и ще се сетиш.
    Аман от прости хора!

    Коментиран от #25

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Бесен Язовец

    12 3 Отговор
    В България може да сложат откровен доказан простак диплома за висше за директор на БНТ но доказан спортен коментатор със средно не може да има!
  • 20 Чугунените демократи

    13 5 Отговор
    Прочитач заглавието "Чугунените комунисти с гражданска позиция" и подминаваш статията.
    Има елементарни хора на коити за всичко комунистите са им виновни.
    Спрете да се излагате, 30 години минаха, все друг ви е срал в гащите..
  • 21 Пане

    7 5 Отговор
    И какво иска автора?
    Да махнем всички правила ли?
    Навсякъде можем да намерим по един Кедър който се е намърдал на сладка служба без да има право на това.
    Тази статия е открит призив да не спазват правилата.
  • 22 someone

    15 4 Отговор
    пореден лигльо , на който комунистите му криви за всичко лошо
  • 23 от кибуца

    13 2 Отговор
    Абе ше кацнете вие на дедовия. Комунизма бил крив. Само гледайте сеири.
  • 24 Гого

    7 4 Отговор
    да се замислим....
    Диплома , диплома ..... Ок
    НО ! Колко грамотни излизат с тази диплома а???
    Предпочитам да работя с човек с 10-20...годишен опит отколкото с купени дипломи платени изпити.
    Добър лош журналист човека ИМА ОПИТ това не се учи
    Има една приказка за старите хора че няма нужда от тях.......
  • 25 Госあ

    5 2 Отговор

    До коментар #17 от "дс агрнтури бивши цървули":

    Те не разбирам. Явно и ти мен. Нивото ти е много ниско. Не се напрягай.
  • 26 Кумчо Вълчо

    9 2 Отговор
    И какво излиза Красимирова,че при Сатрапа Тодор Живков ако си кадърен прогресираш ,а при Демократа Боко не можеш, хммммм за това ли блеехме по площадите?
  • 27 Още едно доказателство

    8 1 Отговор
    че антикомунизмът е примитивен. Авторът не знаел изискванията за подбор през 1987 г. , но знае, че"човеконенавистническата комунистическа власт върува" в този период. Защо не се е опитал да ни го обясни, по какви изисквания такава власт избира това свестно момче, което между другото в първите 10 години си беше един смешник.
  • 28 Пипи дългото чорапче

    2 0 Отговор
    Добре,имаме 2 примера.Ами останалите?Нима няма говорители с Библиотекарския,музикално образование,с актьорство-и тях ли да гоним че нямат дипломи.Или да накараме Валя Балканска да не пее щото няма висше музикално.Държавата не поощрява ли инженери да станат педагози само с 1 година учене
  • 29 Кой68

    3 1 Отговор

    До коментар #11 от "Баба Вуна":

    За да играеш футбол не се иска висше образование,а за да си треньор се иска лиценз доколкото знам.....ВИФ го учат по професията и да имат някакво висше/за спортните среди/.Смятам че ти отговорих капацитет?
  • 30 Един

    7 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "Принципите са ние, чугунените комунисти и нашите врагове." Идиоти сте вие - какво сте написали?
  • 31 Калиан Мбапе

    3 1 Отговор
    Не би следвало да се изисква висше образование. Спортен коментатор може да бъде и човек с основно, стига да е достатъчно еродиран и да има природен интелект, какъвто е Кедъра. Да си корегират длъжностните характеристики и проблема ще бъде решен, но явно причината е друга, на лична осова. Никой не се съмнява в професионализма на Алипиев, професията е такава, че няма как да не се разбере става ли или нестава съответния спортен журналист.

    Коментиран от #37

  • 32 Иванов

    3 2 Отговор
    А тук не си прав. Тия дето дърпат конците са от бившата комунистическа партия. Нищо, че нямат нищо общо с комунизма като идеология
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 ......

    5 8 Отговор
    Още от 1990 година съм извън България.След като прекарах 22 години в концлагера НРБ,отидох в САЩ и там бях мияч на чинии.След 2 години научих езика и станах сервитьор.Минаха още няколко години и си отворих заведение в Минесота(разбира се с помощта на кредит).Изплатих кредита и вече 20 години си имам заведение за българска храна в Минесота.Печеля добре,няма тъпи русофили които да ми национализират ресторанта и вече дори съм дядо.Шанс да се върна в България няма,освен ако режима на БКП не падне и на власт не дойде някой 25-30 годишен интелигентен българин,завършил някъде по Западна Европа и с националистическо(НЕ НАЦИСТКО) мислене,който да мисли за етническите българи.

    Коментиран от #35

  • 35 Кой68

    8 1 Отговор

    До коментар #34 от "......":

    Щото янките мислят за чернокожите?Живей си там никой те невика в България..И аз живея в чужбина но се връщам в родината за да се видя със близки и приятели.Тъпо е да се оправдаваш с това и онова....
  • 36 Слави

    2 2 Отговор
    Ти си много тъп,комунистите са умряли отдавна , сега има социал-демокрация.
    Само жизофрениците си въобразяват други хора, че ги преследват.
  • 37 дод

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "Калиан Мбапе":

    Един неграмотник защитава друг неграмотник .
    Колко правописни грешки имаш , клетнико?
    - ерОдиран :
    - корЕгират :
    - проблемА ще бъде решен:
    - осова :
    -НЕстава съответниЯ спортен журналист.