Last news in Fakti

6 Септември, 2019 13:06 5 005 57

Самотният президент

  • румен радев-
  • опозиция

Президентът може да спекулира, може и да е прав, че „времето за промяна изтича“, но няма как да не усеща, че собственото му време да инициира политическа промяна наистина изтича

Самотният президент - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Георги Георгиев

При формалното наличие на три опозиционни сили, доста страно е, че трябваше президентът да заеме най-ярката антиправителствена позиция при откриването на новата сесия на Народното събрание. И ако все пак ДПС и "Воля" играят ролята на скрити патерици на управлението, то бе донякъде странно, че дори БСП бе доста обрана в своята декларация. Всички сякаш „стъпваха на пръсти“ преди предстоящия местен вот.

Съпътстващата я ораторска сивота придаде само още по-ярък характер на обръщението на Румен Радев. Но това едва ли ще му спести поредната порция медийни и политически атаки. Готовността на държавния глава да влиза и издържа на подобен двубой е белег не само на политическа смелост, но и битка за политическото му оцеляване. За да изпълнява пълноценно възложените му функции, Радев е задължен да провокира промяна в днешното управление или по-просто казано -

да свали Бойко Борисов.

Президентът може да спекулира, може и да е прав, че „времето за промяна изтича“, но няма как да не усеща, че собственото му време да инициира политическа промяна наистина изтича. Избирането му за държавен глава бе най- яркият анти-ГЕРБ вот на обществото ни, но управляващите успяха бързо да локализират „пробива“. Те умело изолираха Румен Радев от всякакво влияние по отношение на важните вътрешни и международни проблеми с ясното намерение, че подобен процес ще доведе и до политическото му маргинализиране. Просто хората ще свикнат, че от президента нищо не зависи, а от тук и че той на нищо не е способен.

За да не попадне в този капан, за президента е важно постоянно да се позиционира като антипод на правителството. Досега той умело изпълнява тази роля. Но простото разграничаване може да го откроява, но не го превръща в противоположния полюс. Затова и повече от две години той не е способен

да трансформира личностната си репутация в обществена енергия.

За да изведе борбата си на нов етап, от него се изисква не само да каже как не трябва да се управлява, но и да изгради визия за бъдещото управление. И той това се опита да направи в обръщението си. Поиска усилване на парламентарния контрол върху министър-председателя, нов подход за изразходването на бюджетните излишъци, мерки за повишаване на качеството на законотворчеството и др.

Проблемът е, че подобни предложения може да звучат много адекватно за всяка една утвърдена демокрация, но в България те отекват крайно абстрактно. Тук дребните промени нито се харесват, нито се забелязват. За да се получи резонанс у хората, е необходимо много ярко полоитическо послание, натоварено с още повече популизъм. От рода на установяване на президентска република или рязко намаляване на броя на депутатите.

Самият факт, че Радев продължава да артикулира с „оферти на дребно“, говори, че той или не знае, или не желае

да използва най-действащите механизмите на българската политика.

Или все още не рискува да ги вкара в употреба. И той, както и останалите български политици, се съобразява прекалено много със създадените от герберската медийна химера „правила“, които изискват блатото да не се закача. Иначе ще ти лепват етикета на предател, глупак или маргинал.

Но Радев и досега е бил подложен на медийната преса на управляващите. Всяка негова публична изява се представя като пример за неподобаващо поведение на един държавен глава, който, видите ли, воден от персоналните си интереси внася разделение сред нацията и напрежение в политическия живот. Всъщност президентът консумира непрестанно негативите от поведението си и

не се възползва от главното си преимущество.

А такова има. Всъщност една от причините да бъде постоянно атакуван е именно да не си помисли да отиграе основния си коз - да се приближи плътно до своите избиратели. Онези 60 процента от българския народ, които ненавиждат ГЕРБ и Борисов. Истината е, че ако иска да бъде адекватен на обществените настроения, Радев трябва да отхвърли ограниченията на медийните манипулатори и да бъде много по-рязък и напорист.

След като правилно дефинира управлението като котерия, преяждаща с власт и преливаща от корупция, той е длъжен да предприеме енергични стъпки за борба с нея. Дори да начертае стъратегия за нейното сваляне. Без да се съобразява с реакциите, които ще последват и обвиненията, които ще му се отправят.

В действията си той може засега смело да се опира на одобрението на хората.

И да се надява в един момент то да се трансформира в подкрепа. Думите му, че „улицата ще помете статуквото“, бяха колкото открито предупреждение, толкова и скрита надежда, че нацията ще намери в себе си сили да отхвърли ярема на Борисов.

Изправен пред поредна тежка борба, държавният глава ще бъде силно обезкървен, ако точно сега БСП реши да възприеме по-предпазливо поведение. Ако това се случи, партията ще се окаже и с двата крака в капана на ГЕРБ, наречен самоограничаване. Неслучайно веднага след евроизборите мастити анализатори изтъкнаха конфронтационното поведение на Корнелия Нинова като основна причина за изборната загуба. Тези хора едва ли са загрижени за благополучието на столетницата, просто изпълняваха директивата да лишат от „жило“ единствената парламентарна опозиционна сила в България. И да я върнат във времената на Михов.

А на евроизборите БСП постигна незабелязан, но огромен успех:

стопи наполовина електората на ГЕРБ в сравнение с парламентарните избори през 2017 година. Без негативното и конфронтационно говорене, без масираното изнасяне на скандали, това нямаше да се случи. И хората на Борисов правят всичко възможно да не отиват на нови избори в подобна обстановка.

В този смисъл на Радев е необходимо да галванизира наново социалистите. Времето до местните избори трябва да бъдат максимално наситено с напрежение, за да може всяка проява на политически неуспех на ГЕРБ да прерасне в открит антагонизъм между обществото и управлението. Наместо да се ангажира с поредица законодателни инициативи, които няма да видят бял свят, по-добре БСП да внесе вот на недоверие към правителството поради загубата на формално мнозинство, след като "Атака" бе изгонена от патриотичната коалиция. И да поиска персонален вот на недоверие към Борисов заради изказването му за отказа ни от Шенген.

Рецепта как да се свали ГЕРБ от власт все още няма,

но е ясно, че ако президентът иска да извърши подобно нещо, той трябва да заеме много по-радикални позиции. Така ще накара хората, които го подкрепят, да се чувстват емоционално обвързани с позициите му, което с времето ще се структурира като осъзната политическа общност. Способна не просто да свали ГЕРБ, но и да дискредитира трайно герберизма.

Разбира се, има риск от провал. Машината на управляващите е колосална и нищо чудно да смеля президента. Както се случи с Яне Янев или Бареков. Но

за Румен Радев едва ли има смисъл да се бори за втори мандат, ако ще продължава да бъде държан в днешната си клетка.

Където поне днес изглеждаше много самотен.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 знаещ

    32 68 Отговор
    Пингвинът!!

    Марш в СеСеСеРе!!!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Зайко Байко многознайко

    20 53 Отговор
    Жалко за празните надежди, явно Тиквоций Едно, макар и неук е хитър тактик. Радев , много образован , но слаб тактик, с две думи военен, изпълнител, трябва да му се нареди. Кой му нарежда вече е друг въпрос?

    Коментиран от #12

  • 9 Щирлиц

    23 34 Отговор
    Пълни глупости. Другарят Румен Георгиевич ще спечели втори мандат през 2021г и ще е вторият президент на България управлявал два мандата като другаря Георги Седефчович.
    Най-великият президент е Румен Георгиевич Радев, след това е Георги Седефчович Първанов. Горе-долу поносим но враждебен към нас русофилите беше Петър Стефанович Стоянов. Покойния Желю Митевич Желев пък беше не особено подходящ за президент но поне не ни бъркаше в здравето както го правеше Росен Асенович Плевнелиев най-вредния президент.

    Коментиран от #33

  • 10 Горан Вишнич

    47 17 Отговор
    Самотен бил. По-скоро Премиера е самотен че няма партньорка.

    Коментиран от #34, #55

  • 11 Ю Кортес

    28 42 Отговор
    Кое му е самотното на Фатмака,даже си е гот,няма да му мисли като в казармата,Деса фльо.цата му казва какво да прави.
  • 12 00000014

    44 12 Отговор

    До коментар #8 от "Зайко Байко многознайко":

    Четири коментара са на един гербаджия. 1-4-5-6
  • 13 Начо

    25 38 Отговор
    Ма верно ли.има си цели три началнички,курнела,йотовата,десата
  • 14 Панов

    21 44 Отговор
    Депутатът на БСП Иво Христов сподели че 80% от българите били дебили.това напълно оправдава Румен грипена.
  • 15 Те партиите

    14 1 Отговор
    Си делят баницата,някой трябва да им дърпа
    Ушите
  • 16 Българин

    56 20 Отговор
    Всички българи стоят зад него. Как ще е самотен. Той това го знае, както и политиците, както и народа. Платъените коментатори по-горе също !

    Коментиран от #42, #47

  • 17 Фридман

    60 25 Отговор
    НАЙ ДОСТОЙНИЯ БЪЛГАРСКИ ПРЕЗИДЕНТ ЗА ВСИЧКИ ВРЕМЕНА! РЕЙТИНГА МУ Е НАД 50%!

    Коментиран от #40

  • 18 Джон Уик

    56 20 Отговор
    Гнусната герберастня се пука от яд по шевовете заради президента Румен Радев!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 хаха

    7 3 Отговор

    До коментар #19 от "ГРЕЙВС":

    Защото охлювите са двуполови - няма мъжки и женски, взаимно се работят.
  • 22 Абсурдно е

    40 15 Отговор
    да се счита, че Радев е самотен. Той е президент и не може да се обвързва с политически приятели. Затова винаги истинският президент е и трябва да е самотен. Това, че други политически сили не припознават неговите позиции за обществото е друг въпрос и проблем на самите политически сили. Радев го подкрепя народа - над 2 млн.души. Друго нему трябва и не го жалете.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Нео

    17 40 Отговор
    Хареса ми заглавието "Смотаният президент". Да, България се нуждае от промяна, но хора като Радев с тотално дефектирал морален компас не могат да я инициират. Не само морал, но и пипе трябва, а при него отсъстват.
  • 25 До 22

    22 32 Отговор
    Стига се заблуждавахте с тия 2 милиона гласоподаватели за Радев и антивот за ГЕРБ , хората гласуваха така просто защото Ц.Цачева не беше подходящият човек !!! Харесваха Радев, като шеф на ВВС, като умен и образован мъж, стегнат и обран в изказа си , но тогава не демонстрираше силната си привързаност към БСП и Русия, така , че да втори мандат няма да има толкова гласове !
  • 26 До герберасткия лайномет 💩

    33 15 Отговор
    Той е мъжкар, има кой да оправя, ама на теб ежедневно ти се изреждат ББ и ЦвЦв и те пръсват по шевовете, герберски плужек! 🤪
  • 27 Behemoth

    15 5 Отговор

    До коментар #1 от "EL chochone оригинала":

    Ебахтъ у тъпото животно!
  • 28 А БЕ

    20 39 Отговор
    ПО ТОЧНО Е НАЙ ГЛУПАВИЯТ ПРЕЗИДЕНТ !
  • 29 Кирил

    12 25 Отговор
    Мунчо не трябва дори да мисли. Вместо него мислят трите му началнички.трябва само да прочете написаното му.

    Коментиран от #30

  • 30 Панов

    13 22 Отговор

    До коментар #29 от "Кирил":

    И скромно да се разпише на 8000 лева заплата плюс фатмашка пенсия
  • 31 Тръмп

    17 30 Отговор
    Този Комуноиден фатмак ако продължи да дразни хората,улицата ще го изхвърли първо него!!!:):):)Та да внимава какво си пожелава!!!:):):)
  • 32 Полу - защитник

    12 18 Отговор
    Статията цели да провокира у Президента действия, които водят към държавен преврат. Да се надяваме, че демократичните правила няма да бъдат погазени!
  • 33 goni

    15 1 Отговор

    До коментар #9 от "Щирлиц":

    Пане знаеш ли името на актьора, който изпълняваше ролята на Щирлиц?!:) За името на автора на книгата няма смисъл и да питам.
  • 34 Просто така

    4 2 Отговор

    До коментар #10 от "Горан Вишнич":

    Стани му половинка тогава
  • 35 Просто така

    13 9 Отговор
    Румката е супер обаче вемаже сам срещу стазо вълци безсрамни
  • 36 Димитър

    24 11 Отговор
    Президента г-н Румен Радев сие на точното място, в точното време . Истински президент , но народа търпи лешоядите политици , които доведоха народа до мизерия и нищета .

    Коментиран от #38

  • 37 Волф Никел

    14 18 Отговор
    Пършива руска подлога. Всичките от БСП са такива и им трябва само повод за да станат предатели в полза на червената кочина. Правили са го и при възможност пак ще го направят. Руснаците от преди Лени са си хранили лакеи у нас. Народът ги е наричал "рубладжии". Е , те тоя "гений на правдата и истината " е точно такъв "рубладжия". Добре, че почетно чучело на РБ и няма никаква власт. Слага вето на всичко, но му свикнаха и предвиждат дни за повторно приемане, наречени "радевки".
  • 38 Убиец на ревящи некадърници

    10 10 Отговор

    До коментар #36 от "Димитър":

    Ти си заслужаваш нищетата некадърнико. Никой не ти е виновен, че и двете ръце са ти там, дето слънце не огрява. Свърши тая с парите по заслуги. Който иска да живее добре учи, усъвършенства се, работи ако трябва на по две, че и три места и е добре. Оплакващите се некадърници в цял свят са зле. Дерзай моето момче и чакай някой да ти "оправи" дереджето. Червената армия не и стиска , колкото и да мечтае за това Радев, Нинова и сие, да дойде и пак да даде власт на некадърници и червени храненици.
  • 39 Жоро

    7 5 Отговор
    Тридесет и осем коментара на простаци .
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Обикновен българин

    9 16 Отговор
    Тоя Румен Радов нищо не работи, освен от време навреме да захапва правителството. За да отчете дейност! Направи нещо полезно за българите, вмест само да плещиш!
  • 42 Обикновен българин

    8 17 Отговор

    До коментар #16 от "Българин":

    Тоя Румен Радов нищо не работи, освен от време навреме да захапва правителството. За да отчете дейност! Направи нещо полезно за българите, вмест само да плещиш!
  • 43 Критик

    14 14 Отговор
    Чехльо на Десито!
    За 2 години НИЩО НЕ НАПРАВИ!
  • 44 БЪЛГАРИН

    12 14 Отговор
    РУМЕНЧО, кой ти дърпа конците?
    МАФИЯТА те използва за оръжие срещу Борисов, щото им разплака майката!
  • 45 Баце

    12 10 Отговор
    Все пак, каквото и да плюят срещу Радев, поне не ме кара да се срамувам като Чейлю, простата Мутра ми е достатъчен. Давай Президенте, казвай им в очите това, което цял народ би желал да им каже. И след най-дългата нощ идва белият ден.
  • 46 Р.Радев

    6 5 Отговор
    Ша казвам каквото ми каже началството.имам си ги три началнички.
  • 47 Валентин Ангелов

    7 5 Отговор

    До коментар #16 от "Българин":

    Защо не обяви национална стачка за сваляне на това Престъпно правителство , заедно с корнелия и бсп , 60%от народа е с него????Това питам , откакто го направихме президент????
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Тома

    2 0 Отговор
    Хубаво писание на Г. Георгиев та ако Радев все пак чете -да клъвне. После - на станалото му казват държавна измяна, та Радев може да е един от малкото, подложени на отхвърляне- impeachment
  • 51 Тома

    2 0 Отговор
    Хубаво писание на Г. Георгиев та ако Радев все пак чете -да клъвне. После - на станалото му казват държавна измяна, та Радев може да е един от малкото, подложени на отхвърляне- impeachment
  • 52 Тома

    0 1 Отговор
    Хубаво писание на Г. Георгиев та ако Радев все пак чете -да клъвне. После - на станалото му казват държавна измяна, та Радев може да е един от малкото, подложени на отхвърляне- impeachment
  • 53 Баба Вуна

    2 1 Отговор
    Долу Гешев!
  • 54 Обикновен български гражданин

    3 1 Отговор
    Боже, Боже, чета коментарите и съм погнусен. Що за народ сме ние, думи нямам. Заслужаваме още 1300г. да бъдем гетото на Европа.Не прочетох един смислен коментар по темата, бил то хвалебствен или укорява, само цинизми и простотии.Не съм политически обвързан или симпатизанти, просто гледам обективно на нещата и не съм очарован от това, което чета.Прост народ-слаба държава.
  • 55 Мая

    2 2 Отговор

    До коментар #10 от "Горан Вишнич":

    То пък една партньорка, кон ли е Магаре ли е(да точно така - Магаре, а не магарица), ще видим!
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Зайко Байко многознайко

    0 0 Отговор
    Гарван гарвану око не вади. Държавата ни е малка и всичко за всички се знае. ДС срещу ВКР , там е заровено кучето. Корона, ВИС, СИК, 777, Аполо и Болкан, ТИМ. Вътрешно партийните борби между клановете на БКП, доведоха държавата ни до това състояние. Първо народа целенасочено беше обезоръжаван, след това гражданското общество беше унищожено в зародиш, благодарение на Зелю Зелката, Филип Димитров и Драгалевския натурален индо-европеец. Последствията са съсипване на образователната система преиначаване на историческата истина, разграбване на пенсионния и здравния фондове. Съсипване на печелившите отрасли в промишленоста ,особено в енергетиката, спомнете си Козлодуй 1,2,3 енергоблокове. "Мариците" продадени на безценица а сега, когато световният енергиен концепт се промени се оказа, че трябва ние а не собствениците да плащат т.н. такса вредни емисии. За коя поредна година ни лъжат, че още малко и влизаме в Шенген, но всъщност си не влачат, като шарани на дънна въдица. Заболява ме мозъка, като си помисля за пропуснатите шансове, благодарение на нашите " умни" управляващи. 2009 , обещанието ма ГЕПИ ( герб ) , беше , че първо ще се заемат с Доган , но излъгаха , както лъжат и сега! Мерзавски ибрици безродни. Единственито успокоение на нас , които скачахме като маймуни по площадите е следната поговорка : " Ковчегът няма джобове"