7 Септември, 2019 13:00 4 217 55

9 септември 1944 г. и другото след него

  • ссср-
  • сащ-
  • червена армия

Влиянието на тези десетилетия и нещо върху живота на обществото не завършва въпреки изминалите 30 години от 1989 г.

9 септември 1944 г. и другото след него - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Владимир Костов

Имам предвид да ги оценим без политикантство и партизанщина. А с усилие да бъдем по-верни на историята и да служим на националния интерес.

Първата стъпка към подобна оценка е осъзнаването, че 9.09.1944 и последвалите го 1 - 2 години са едно, а дошлите след тях четири десетилетия и нещо - друго. Съвсем друго - бих казал, като мое лично мнение.

9.09.1944 и последвалите го 2 - 3 години не са нещо значително за Втората световна война в цялост. Но за България са изключителни.

Въпреки общо взето предпазливите действия през войната и на монарха и на правителствата, и на опозицията, в смутните месеци на втората половина на 1944, България е можело да изпадне в тежко положение и да плати с лихвите и за “символичната война” срещу Великобритания и САЩ, и за “символичния неутралитет “ спрямо СССР. Ако Москва не беше се възползвала от уговорката със съюзниците си, че България ще бъде в съветската зона на влияние и не беше стъпила с тежестта на Червената армия на българска земя, какво? Аз поне не успявам да въобразя, в тогавашната обстановка, какво друго, по-добро за България, е можело да се случи.

Да, Съветският съюз търси да реализира свои интереси - защо му е иначе зона на влияние, но той още няма своя политика за съветизация на други държави в следвоенния период. Нито Западът - политика за противопоставяне на една провеждана от Москва съветизация.

И едното и другото идват бързо след края на войната. С подновяването на съперничеството за световно лидерство.

Западът, начело със САЩ, залага на вече изпитана политика - активни стопански връзки, технологична и научна ефективност, военни съюзи.
Съветският съюз не успява да подеме своя, максимално открита за и към света, политика. Управляващата партийна бюрокрация в СССР, и макар и с някои различия и тази в страните от зоната на съветско влияние, поставя като своя главна цел, укрепването и стабилизацията си във властта. Разбира се, това става за сметка на обществото, за сметка на динамичността и ефикасността в много решаващи области.

Налагането, вместо нужната за СССР в следвоенната реалност отворена и динамична политика, на една консервираща линия за приоритетно укрепване на управляващата бюрокрация, не закъснява да даде фатални последици. Конфликти между СССР и Югославия, Албания, Китай. Охладяване на отношенията с новоосвободилите се колонии. Неуспешен експеримент с Информбюро. Конфликти с партиите от течението на “еврокомунизма”. Сериозни кризи в ГДР, Унгария, Чехословакия, Полша. Неумение да се използват военните победи в Северна Корея и във Виетнам. Стопански и научен застой и блокиране смяната на поколенията в управлението.

Вместо да излезе с амбициозна политика за световно лидерство, съветската бюрокрация се крие зад призиви като “ще стигнем и задминем американците!”, и утопичния блян “за мирно съвместно съществуване!”. И така, докато тази бюрокрация не сложи кръст и на самия Съветски съюз, с надеждата да запази каквото може от собствените си интереси.

Ето тази действителност, а не някогашният победен ход на съветската армия, определя политиката, мисленето, действията и на българската партийна и държавна бюрокрация до промените в края на 1989. Осъществени по инициатива на Москва и с активното участие на нейната агентура в София.

Влиянието на тези четири десетилетия и нещо върху живота на българското общество не завършва въпреки изминалите 30 години от 1989. Но за да познаем и се съобразяваме с това влияние в съответствие с българските национални интереси, първото условие е да го осъзнаем. Такова каквото е било, и е. За лошо, и за добро.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СИГАН ОТ КОМЛУКА

    17 10 Отговор
    АКО 9-ТОТО СЕПТЕМБЕР БЕШЕ НА 10-ТОТО...ВСИШКОТО СИГАН ПАРТИЗАН ЩЕШЕ ДА СТАВА..
  • 2 El chochone оригинала

    14 44 Отговор
    ИМА ЛИ БГ НАДУПЕНИ РУСУФИЛИСТИЦИ У ТОА КОПЕЙКАДЖИЙСКИ САЙТ БРЕ.??? СЛАВА НА САЩ
  • 3 За добро не свършва

    63 17 Отговор
    Хубаво е че все още има хора, които помнят тези 45 години и не минават соросоидните лъжи за 30 хил хиляди убити, два-три фалита на държава, изнесено злато, източвана икономика и т.н. Хубаво е че все още има хора, които знаят какво е да има държава, да има производство, износ, общество, култура. Не всичко е било перфектно, но къде е перфектно? Лошо ще стане когато тези хора си отидат и соросоидни подлоги ще могат да пренаписват историята и да манипулират младите поколения. Лошо ще стане защото няма да има кой да прави сравнение между сегашната вакхналия и истинската държава.

    Коментиран от #10, #19

  • 4 За добро не свършва

    34 12 Отговор
    Хубаво е че все още има хора, които помнят тези 45 години и не минават соросоидните лъжи за 30 хил хиляди убити, два-три фалита на държава, изнесено злато, източвана икономика и т.н. Хубаво е че все още има хора, които знаят какво е да има държава, да има производство, износ, общество, култура. Не всичко е било перфектно, но къде е перфектно? Лошо ще стане когато тези хора си отидат и соросоидни подлоги ще могат да пренаписват историята и да манипулират младите поколения. Лошо ще стане защото няма да има кой да прави сравнение между сегашната вакхналия и истинската държава.

    Коментиран от #8, #9, #15

  • 5 Госあ

    29 4 Отговор
    Мисля че един безпристрастен сравнителен анализ между България и Гърция след втората световна ще даде много отговори. България като загубила и Гърция като спечелила. Технологии, производство,Наука, Култура, Отбрана. И да стандарт, щото май знам че България е плащала помощи на Гърция. Може след това да се продължи с прехода....

    Коментиран от #42

  • 6 Измет!

    14 34 Отговор
    Болшевишката култура каква култура е :))

    Коментиран от #7

  • 7 Госあ

    13 8 Отговор

    До коментар #6 от "Измет!":

    А пиратската ? Та какво е. Съгласен съм, обаче че диктатурата на пролетариата далеч не е била философската представа за идеалната социална държава.
  • 8 Усмивката

    13 23 Отговор

    До коментар #4 от "За добро не свършва":

    Що с№ занлиждаваш.Производство имаше, не нроим качествпт, а знаеш ли ти ,,очрводецо" че половината се изйфурляше.Като лудите.У нас , покрсй града ,има №дна дига,по точмо запълнено дере с соцматериали ,чисто нови машини двигатели със сребро 99 процемта .Сега върху тоз клондвйкт направиха път и складове.Безхаберието бе имблематично.Отговорноста ,размита.Нещо да се подсещаш.Сегашното какво е.Размита отговорност.По точно колективна.Значи ничея.Погледни партия ГЕРБ.Статутквото.Няма виновни.Няма осъдени.Същите са приятелю.Соросоидите са в главата ти

    Коментиран от #43, #51

  • 9 Усмивката

    13 17 Отговор

    До коментар #4 от "За добро не свършва":

    Що се заблуждаваш.Производство имаше, не броим качеството, а знаеш ли ти ,,очеводецо" че половината се изхвърляше.Като лудите.У нас , покрай града ,има една дига,по точно запълнено дере с соцматериали ,чисто нови машини двигатели със сребро 99 процента .Сега върху тоз клондайкт направиха път и складове.Безхаберието бе емблематично.Отговорноста ,размита.Нещо да се подсещаш.Сегашното какво е.Размита отговорност.По точно колективна.Значи ничея.Погледни партия ГЕРБ.Статутквото.Няма виновни.Няма осъдени.Същите са приятелю.Соросоидите са в главата ти
  • 10 Гост

    14 45 Отговор

    До коментар #3 от "За добро не свършва":

    Нито е имало държава, нито икономика, нито призводство, нито износ, нито култура, аз съм свидетел. Имаше само сервилничене по комунистическа линия.

    Коментиран от #44

  • 11 Тръмп

    12 32 Отговор
    Всички допускате една грешка, защото се правят Ревизия и Анлиз основно за Физическото Влияние и Контрол на СССР,а най-тежкото поражение е 45години на духовно претопяване на хората в България чрез Пропаганда и Лъжи на Комуноидите!!!:):):)Подмяната на Историята на България,на Контрола над Църквата са най-стаховития удър по една Нация!!!:):):)Лъжата,че сме славяни и част от "Великата СССР" и деца на Комуноидни Вождове беше опит да се заличи Културно най-древната Нация на Балканите-Тракийската!!!:):):)
  • 12 Тръмп

    11 20 Отговор
    От Културното Претопяване на България,пострада и Левски с фалшивите басни за цървули и прескачане на плетове!!!:):):)Пострада и Паметта на Ботев,че е убит в челото от турците!!!:):):)
  • 13 ПОЗНАВАЧ

    16 9 Отговор
    "И така, докато тази бюрокрация не сложи кръст и на самия Съветски съюз, с надеждата да запази каквото може от собствените си интереси."
    По-добре не може да се каже. Сложете НРБ на мястото на Съветски съюз, и ще получите вярна представа за комунистическата номенклатура у нас.
  • 14 Тръмп

    10 32 Отговор
    Дори с днешна дата 90% от българите не Знаят Истинската Фактология при Залавянето на Левски и нито един Учебник не е казал още Истината!!!:):):)Това означава,че комуноидите все още ни владеят духовно с фалшивите си истории и устои!!!:):):)Чрез внедряване на Комуноидни преподаватели на всички нива!!!:):):)Като Искра Баева от СУ и много други съветски подлоги!!!:):):)

    Коментиран от #20

  • 15 Бай Яни

    10 27 Отговор

    До коментар #4 от "За добро не свършва":

    Явно си от тези дето дружно са крали за собствена облага от държавата. Водил си учение на трудови бригади да бъдат експлоатирани от КГБ И БКП. Ленин ските съботи си ги искарвал с някои партиец на чашка. Или си надзирава поредният строеж на някой партиен дом от горките воиници. Или си дът комунист кадър на ДС. НО вече в учебниците е записано, тоталитарния режим е бил престъпен и продажен. БКП е обявена за терористична организация създадена от Москва и КГБ. Г. Димитров. В. Червенков. П. Младенов са руски граждани. Всички кметове на черноморския краи са руски граждани, после не сме били окопирани.

    Коментиран от #22

  • 16 Тръмп

    8 25 Отговор
    СССР и Югославия се разпаднаха духовно,много преди да се разпаднат физически!!!:):):)Защото бяха изградени с Лоши намерения и в Лъжа!!!:):):)Така ще стане и с Путиновата Псевдо Империя,гаранция!!!:):):)А Истините за Комунизма няма как да бъдат скрити при наличието на Интернет-Бога на Истината!!!:):):)Изграден по негова воля,от негови хора,по негов образ и подобие!!!:):):)
  • 17 някой си там

    39 15 Отговор
    Ако не беше стъпила съветската армия в България, щяха да ни разкъсат като територия и всичко щеше да свърши с наистина национална катастрофа! Това е само едната беда. Другата е че ни чакаше гражданска война по-страшна от тази в Гърция където са избити близо 200 хиляди човека и 1.5 милиона интернирани и прогонени от Гърция. Какво е щяло да подпали всичко това! В този период България е бедна мизерстваща страна с никаква индустрия и разпокъсано земеделие където се препитават 80% от населението.Във всяка мизерстваща селска къща е имало средно по 6 деца , които трябва да разделят на още по-малки парчета бащините нивички и незнайно как да преживяват в още по-голяма мизерия с тях. Тотално закъснялата индустриализация на градовете е вървяла твърде бавно и не е била способна да поеме тези гладни гърла пристигащи от селата.Миграцията и скитането за работа в чужбина е било почти невъзможна по това време. Едва през 60те години по-богатите страни в Европа дават квоти за работници от по-бедните Италия,Гърция, Испания, Португалия и Турция главно заради страха на Запада от възникване на напрежение в тези страни и идването на комунистите на власт там.Всичко това е вещаело страшна гражданска война в България.Благодарение на колективизацията на земята става възможно нейното механизирано обработване. Мизерстващият до тогава български селянин е нямал пари да си купи гащи, а какво остава за трактор, който му е ненужен за неговите 5 или 10 декара.Под ръководството на здравата

    Коментиран от #18, #30

  • 18 Усмивката

    10 28 Отговор

    До коментар #17 от "някой си там":

    Недей да тълкуваш ако....И история на следосвобожденска България не познавашм.За твое сведение България след националната катастрофа 1920 се възражда за има нема 10 години.Но тогава начело на държавата не е имало комуноиди да чакат от Москва или Европа подаяние ,а истински патриоти ,родолюбци начело с Цар Борис [[.Това не ср изучава в учебницитеи има защо.И до сега подържат същото невежество у народните маси, за да си гарантират сигурен електорат

    Коментиран от #26

  • 19 Хаджи хаджи Българин

    21 4 Отговор

    До коментар #3 от "За добро не свършва":

    🖒🖒🖒🖒🖒🖒🖒🖒🖒 тя сороснята е налазила като чума всички области на културата и трябва препарат или скалпел да се използва за нейното премахване! Първо да се започне от Парламента, МС, чалгата и дрогата!
  • 20 гост

    17 0 Отговор

    До коментар #14 от "Тръмп":

    Тръмпи, то и за Кенеди нищо на се знае бе брат, а колко по-нова му е историята. Така се гради нация! Сплотяват я хиперболизираните добродетели в изграждането на национални герои и прикриването на реалността. Това е държавата - единство, около национални идеали и идоли изградени и с помощта на пропагандната машина. Нещо като вътрешна религия, отклоняването от която се анатемосва. BTW Цървулът си е факт! Останалата истина би замъглила ореола на Левски! Дори "историята" е отклонила вниманието от истинските причини и факти около залавянето му с измисленото на лошият герой и предател в лицето на поп Кръстьо. Виж, че години не се знаеше и пишеше за какво реално е осъден Дякона? Сещаш се защо, нали?! Е, в духът на новата "българска" история, писана от твоите подчинени очаквам след 10-ина години, към 500 годишното османско присъствие да се осмелят и да преразгледат и дейността на Левски. Дали пък според новите евроатлантически ценности е бил просто терорист от гледна точка империята?!

    Коментиран от #25

  • 21 някой си там

    23 9 Отговор
    Прости соросоидни селяни! Ако не беше дошла Съветската армия вашите сегашни господари от краварника и Запада щяха да ни разгонят фамилиите и да ни върнат в границите на Княжество България.Ако не беше започнала колективизацията и закъснялата механизация на българското земеделие където са се препитавали цели 80% от населението сме щели да гладуваме както в Етиопия. Ако не е започнала ускорената, страшно закъсняла индустриализация в градовете и образоване на хората е щяла да избухне гражданска война.Благодарение на огромната помощ от изстрадалият от войната СССР и мъдрата политика на БКП започват тези процеси.Колективизацията и бързото механизиране на селото позволяват освободените гладни селяни да се преместят в градовете поети от строящите се заводи и промишленост и да започнат нов живот.Всичко това е вървяло контролирано пред зоркият поглед на БКП на принципа постепенно изтегляне на многобройното селско население за нуждите на индустрията в градовете. Само за 20-30 години България става буквално неузнаваема. Соросоидите селяни, когато плюете против СССР и социализъма си спомнете за скъсаните и насрани гащи на дядо ви и баба ви! Сега същите тези злобни мизерници от преди 9септември се върнахте на власт и заедно с това върнахте мизерията, злобата и простотията.

    Коментиран от #27, #31, #38, #39

  • 22 антрашпиц

    15 2 Отговор

    До коментар #15 от "Бай Яни":

    Оф,то пък сега не се краде.Аве момче,ти на Марс ли живееш?
  • 23 ПЕНКО

    14 4 Отговор
    --- ОБЯВЯВАЛИ ЛИ СМЕ ВОЙНА НА САЩ- И ИМАМЕ ЛИ МИРЕН ДОГОВОР С БОМБАРДИРАЛИТЕ СОФИЯ -САЩ ????? ЗАЩОТО ТЕЗИ С ПАКТ ЗА КАПИТУЛАЦИЯ /ЯПОНИЯ И ГЕРМАНИЯ/ ИЗДЪРЖАТ "КАУБОИТЕ НА "ЧИЧО САМ " НА СВОЯ ТЕРИТОРИЯ - В ЯПОНИЯ БАЗИ С 60 ХИЛАДИ -"КАСКО ДЬОРИ" - В ДЖЪРМАНИТО- 50 ХИЛЯДИ ОТ ХОЛИВУУД .../ТУК МИЛИАРД -ТАМ МИЛИАРД ПРОНУДИТЕЛНА ИЗДРЪЖКА/ ...--СРЕЩУ РУСКОТО -ДОСТОЙНО -БРАТСКО ОТНОШЕНИЕ КЪМ ТЕЗИ ДЪРЖАВИ !!!!!!!
  • 24 анова

    15 1 Отговор
    Искам да попитам защо даже немците не дадоха един изстрел срещу съюзническия десант в Гърция а Българските укопационни войски се прибраха пеша у дома и англичаните спряха на Маказа
  • 25 Тръмп

    3 16 Отговор

    До коментар #20 от "гост":

    Ти си прекрасна рожба на комуноидното културно претопяване на българите от СССР!!!:):):)Левски е осъден два пъти на смърт,веднъж за грабеж придружен с убийство и по другия член за Бунтовничество и Открито призоваване към бунт срещу Властта!!!:):):)Фалшивия мит за цървулите и плета е обречен на забрава,както е било с мита,че земята е плоска!!!:):):)

    Коментиран от #28

  • 26 гост

    15 2 Отговор

    До коментар #18 от "Усмивката":

    Човекът ти тълкува просто факти. Логично разсъждава. А я теб да те попитам - какъв капитал влиза във възраждането за което говориш? Чужд или български. Каква е собствеността на фабриките?! Май почти няма 100% българска такава, а? Което всъщност е нормално, имайки предвид, че управленските позиции във властта след освобождението отива в грамотните наследници на някогашните чорбаджии и обучени пришълци от Европа, намерили поле за изява без конкурентна, местна среда. Националната жертвоготовност на армията обаче тогава е била истинската сила на народа. За жалост или за късмет армията се е подчинявала на небългари!

    Коментиран от #40

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 гост

    10 2 Отговор

    До коментар #25 от "Тръмп":

    Я да видим колко още знаеш: колко годишен е бил убитият от Левски, за който му е издадена смъртната присъда? Убийство при грабеж - FOX Crime! Хахаха Залавянето на Левски съвсем не е било целенасочено, а е било провокирана случайност от самият него.
  • 29 ПЕНКО

    21 3 Отговор
    НАРОДНАТА РАДОСТ ИЛИ РАДОСТТА НА НАРОДА - СЛЕД 09.09.1944Г. -ТРЯБВА ДА БЪДЕ ЗАБРАВЕНА !!! ТРЯБВА ДА ЗАБРАВИМ ,ЧЕ СЕ ХРАНЕХМЕ С -"ПЪРВО ;ВТОРО И ТРЕТО " НА ОБЯД !!! ТРЯБВА ДА ЗАБРАВИМ " МОРСКИТЕ ПОЧИВКИ ЗА ВСИЧКИ И Л. ЗА УЧУНИЦИТЕ И СРЕДНОШКОЛЦИТЕ "!!! ТРЯБВА ДА ЗАБРАВИМ ЗА СПОРТА ЗА ДЕЦАТА- УСШ...ЗА МЛАДЕЖИТЕ -80% В СПОРТА;ЗА РЕКОРДИТЕ И ОЛИМПИЙСКИТЕ МЕДАЛИ ;ЗА ТОВА ,ЧЕ ОТ 5 МИЛ. СТАНАХМЕ 9 МИЛИОНА И ЗА ТОВА ,ЧЕ СЕ ОБИЧАХМЕ !!!!!!!!!!!
  • 30 ПАТРИОТ

    3 17 Отговор

    До коментар #17 от "някой си там":

    Абсолютни глупости. България, Франция и Испания тогава са имали най развитото земеделие в Европа. България е имала силна индустрия - текстил, кожи, шивашка, сериозен занаятчийски еснаф, тютюнева

    Коментиран от #33

  • 31 ПАТРИОТ

    2 15 Отговор

    До коментар #21 от "някой си там":

    Да, бе.... Комунистите убиват дядо ми на 9. 9. Без да има вина за нещо. 1949 ни взимат 500 декара ниви, 700 декара ливади, гори, 1500 овце, 30 коня и волове. Имали сме от 30 до 50 ратаи. Зверски труд на цялата фамилия от тъмно до тъмно. Комунистите забраняват на родителите ми да завършат средно образование

    Коментиран от #34, #36, #45, #50

  • 32 Връл червен комунист

    21 6 Отговор
    В навечерието на един от най-светлите национални празници 9 септември с приповдигнато настроение да си спомним за,, Златната ера"на комунизма в която България бе развита, силна и богата държава.
    Неоспорима и неопровержима историческа истина!
  • 33 Госあ

    16 1 Отговор

    До коментар #30 от "ПАТРИОТ":

    Франция освен земеделие братчед, е имала култура и наука. Чувал ли си за Парижките изложения на които се представят последните достижения в областта на науката, техниката, производството, изкуството. Къде си тръгнал да сравняваш онази България на чорбаджиите с Франция ?
  • 34 Госあ

    21 2 Отговор

    До коментар #31 от "ПАТРИОТ":

    Добре са направили. Ти трябва да си туркофил и освен комунистите да ненавиждаш и революционерите. Всъщност ето защо толкова мразите руснаците, защото е било по добре за вас турското иго. Това е. Просто е.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Зверски труд

    15 2 Отговор

    До коментар #31 от "ПАТРИОТ":

    От тъмно до тъмно ама за ратаите... Айде молим, нема нужда.
  • 37 Поздравления за гн Костов

    2 0 Отговор
    и чудесен урок занашите историци и политолози от всепризнат авторитет, който е и съвременник на събитията , които коментира.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 БГГГ

    1 16 Отговор

    До коментар #21 от "някой си там":

    Проста ушанко,наври си мнението там,където не огрява слънце,пийвай одеколон и хващай пътя за “развитата” Русия,боклук недоносен!!!
  • 40 Усмивката

    2 5 Отговор

    До коментар #26 от "гост":

    Заблуждаваш се .Българинът е първо добър стопанин,трудолюбив и издръжлив.И чак след това идва жертвоготовнос,войник и силен на война.Тия дет наричаш ,армия ,са башибузук и касапи.Защото мотивизмът е заграбване и насилие.Това са войниците на България.Силни на полето ,с ралото,с добитъка.Това спасява и издига България.И чак тогава идват чуждите капитали.Не както е сега.Рекет, политически.Усвояване на чужди средства и прочие.Кой инвистира в крадлива държава.Това е същественото между тогава и сега, приярелю
  • 41 Тръмп

    3 9 Отговор
    Наскоро гледах интервю с високопоставено лице от КГБ,който каза че СССР не са пращали техни хора за спец операции в България,защото цялата информация събирана от ДС е идвала при тях и ДС реално е бил на подчинение на КГБ!!!:):):) България беше изцяло на подчинение на СССР и духовно,и физически!!!:):):)А това е перфектното научно определение за РОБСТВО!!!:):):)Робство и Тирания,това получихме от Сталин и СССР,както и загуба на Македония и Беломорска Тракия!!!:):):)Нека русофилите се гордеят с това,че са роби на по-прости от тях крадци и убийци!!!:):):)

    Коментиран от #52

  • 42 България

    9 0 Отговор

    До коментар #5 от "Госあ":

    изплаща на Гърция огромни за времето си репарации по вина на царя и политиците до 9.9.44 г., които ни набутват на губещата страна, както става и през Първата световна война, Между съюзническата, както става и в наши дни.
  • 43 Коментара

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "Усмивката":

    ти е пример за неграмотност!
  • 44 Глупост

    7 0 Отговор

    До коментар #10 от "Гост":

    си написал! 27-ма икономика в света, развито селско стопанство, а сега - разруха, мизерия, корупция.
  • 45 Зверският труд

    5 0 Отговор

    До коментар #31 от "ПАТРИОТ":

    са полагали ратайте, а дядо ти си е платил за греховете. Рано или късно се плаща, така, че и на теб ще ти представят сметката.
  • 46 Лора, внимавай...!!!!

    6 1 Отговор
    Ако я нямаше тази велика дата и година, въпреки всички противоречиви изказвания и отричания, след няколко години, никой от нас нямаше да съществува..! След като нашата история я отбелязва аз я уважавам като такава...! Да наистина, от по долните слоеве на народа, не знаеха какво се случва точно около тази дата и след нея, само висшия ешалон знаеше всичко с точност...! Всеки период от историята на даден народ със своите войни, герои и порядки...!
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Хаджи хаджи Българин

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Усмивката":

    Усмихвай се, колкото си пожелаеш! Превода на английските инструкции, дори да ги преведеш с гугъл- преводач, те издават! Направи си три да, поне да научиш английски! Няма да личи толкова!
  • 52 Хаджи хаджи Българин

    3 1 Отговор

    До коментар #41 от "Тръмп":

    А сега! На кой снасяме информацията! Би ли ми подсказал???
  • 53 Иванов

    1 0 Отговор
    Можеше ли да не се случи 9 септември? Да, можело е преврата да не успее, но с оглед военно-политическите интереси и договорености на Съветския съюз, Англия и САЩ, на 10 сеотември Бъгария ще е осъмнала с повсеместни съветски военни комендатури и НКВД ще е поело управлението на вътрешната сигурност.
    Не е имало начин Червената армия да заобиколи България и да остави вражеска държава в тила си. Нито Англия, нито САЩ са имали намерение да се скарат със Сталин, още повече след десанта в Нормандия, на който за да успее, е бил нужен натиска на Червената армия върху Вермахта.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.