Last news in Fakti

21 Септември, 2019 09:59 4 645 22

Да си транссексуален в турски затвор

  • гей-
  • затвор-
  • транссексуален-
  • турски затвор

Те са систематично унижавани, тормозени и сексуално насилвани: в препълнените турски затвори ЛГБТ-хората са подложени ежедневно на хомофобски атаки. Актуално изследване документира драматични човешки съдби

Да си транссексуален в турски затвор - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

44-годишната транссексуална Бусе Айдън е политическа затворничка в Турция от 24 години. Тя се чувства така сякаш е пленник на два затвора едновременно: зад решетките на строго охранявания турски затвор в Текирдаг и заточена в „грешното тяло“.

Но от чувства никой не се интересува в затвора: от пет години Айдън чака за операция за смяна на пола. Накрая Министерството на здравеопазването отхвърля молбата ѝ с лаконичното обяснение, че нищо не налага подобна операция. От отчаяние тя започва гладна стачка, надявайки се, че по този начин ще се пребори за така желаната от нея операция. Когато и това не помага, в тоалетната на затвора тя сама си отрязва пениса.

В изолатора

През август случаят с Айдън беше оповестен от една организация, следяща за условията в турските затвори. Така случаят стана достояние на широката общественост в Турция и породи огромно възмущение.

За Хилал Басак Демирбаш от изследователския екип този случай не е изключение, а само още едно доказателство за съществуващия структурен проблем в турските затвори. "Там ЛГБТ-хората биват държани в изолатори, особено ако в затвора няма други като тях", казва тя. Друга причина, според нея, е систематичната пренаселеност на местата за изтърпяване на наказания в Турция. Тя дава пример с един затвор край Алания, в който се били събрали няколко представители на ЛГБТ-общността, но затворът бил толкова препълнен, че не е било възможно да се отдели помещение за тях и накрая те са изпратени в изолатора. Според Демирбаш, ЛГБТ-затворниците биват държани понякога повече от 8 месеца в изолация - наказание, предвидено обикновено само за осъдените за тежки престъпления.

Унижения, обиди, сексуален тормоз

За да бъдат предпазени от атаки и дискриминационно отношение от страна на хетеросексуалните затворници, лесбийките, гейовете или транссексуалните биват държани в отделни помещения, се посочва в проучването. Според неговите автори, има известно обостряне на чувствителността на служителите на затворите към проблемите на тази група хора. Но като цяло проявите на дискриминация, унизително отношение и сексуален тормоз си остават ежедневие.

Адвокат Айлин Кирикчу защитава няколко затворници от ЛГБТ-общността и посочва и други проблеми, с които се сблъскват нейните клиенти: „Когато влизат в ареста, транссексуалните жени често изразяват желание медицинският им преглед да бъде извършен от жени“. Това обаче рядко се случва, обяснява той. "Това може да доведе до нежелано физическо съприкосновение, което се възприема от клиентите ми като сексуално изтезание." Също така някои се оплакват от сексуални посегателства по време на задържането им от страна на служители от мъжки пол.

Решение ли са т. нар. "розови отделения"?

Още през 2014 г. турското правителство предложи да се създадат така наречените „розови отделения“ в турските затвори, които да гарантират безопасността на хомо- или транссексуалните затворници. Оттогава темата е на дневен ред, но засега не е направено нищо по въпроса. От друга страна активисти на ЛГБТ-общността и опозицията остро критикуват идеята. Според тях, това допълнително ще насърчи изключването на сексуалните малцинства от обществото.

Демирбаш също е скептична към предложението на турското правителство. „Такъв затвор само би институционализирал съществуващата дискриминация“. По-смислено би било да се полагат повече усилия за бързо решаване на съществуващите проблеми, допълва наблюдателката.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шамсу имамов

    29 3 Отговор
    Не си е работа, анала ти става като дулото на 500 мм противотанкова гаубица
  • 2 Ххх

    16 2 Отговор
    От опит мога да ви кажа , че за българските затвори са по предпочитани от трансексуалите от колкото турските.

    Коментиран от #7, #17

  • 3 Гост

    29 2 Отговор
    Затворници хетеро се подлагат на сексуални посегателства от своите братя по съдба не само в Турция. Защо трансексуалните смятат, че само те имат право на специална защита? Да мислят преди да извършат действията, довели ги до лишаване от свобода. А не попаднали там да се вайкат, че мястото никак не е приятно за живеене. А още гей парад да им спретнат чиновниците в затвора не искат ли? И как така транс жена с пенис ще недоволствува, че я преглежда мъж? Ами ако му пратят жена, то също може да се оплаче, тъй като има мъжки полов член.

    Коментиран от #6

  • 4 Boxer 3.0

    21 3 Отговор
    Живота там е мечтата на всеки евроджендър ;)
  • 5 Любопитен съм

    12 4 Отговор
    Как така същите тия дето казват че ги е гнус и са отвратени от хомосексуалните па ги изнасилват , то на теория и на практика се самоунижават
  • 6 Гест

    12 16 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    Единственото престъпление на политическите затворници в Турция е, че не са съгласни със султана и фашистките му методи.....така, че малко преувеличаваш, като казваш да е мислил по-рано
  • 7 Еl comandante

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "Ххх":

    Потвръждавам, в СЦЗ-то е по добре.

    Коментиран от #8

  • 8 Ага Манаф

    9 1 Отговор

    До коментар #7 от "Еl comandante":

    Ах, синпатяго да черпя едно леко кремче?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Мехмед

    16 12 Отговор
    Как може да изобразявате картата на Р.Турция в педалски цветове. Ами ако някой направи същото с тази на България, ще ви хареса ли?

    Коментиран от #13

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Гад

    12 10 Отговор

    До коментар #11 от "Мехмед":

    Че откога червеното, оранжево, жълто зелено и синьо са педалски цветове? Болен мозък анадолски.

    Коментиран от #18

  • 14 onq s konq

    11 0 Отговор
    А в българските затвори под мъдрото ръководство на Първия цари ред, законност и уважаване на европейските ценности. Смееех
  • 15 Оли гърмиии😂😂😂😂сестра ми😂😂

    5 3 Отговор
    Когато и това не помага, в тоалетната на затвора тя сама си отрязва пениса.😂😂😂😂😂😂
  • 16 Ярак

    7 0 Отговор

    До коментар #9 от "Гледач":

    Изпита го на собствения си з@дник и сега знаеш, че е така.
  • 17 Исус Зарков град Ямбол

    4 2 Отговор

    До коментар #2 от "Ххх":

    Аз пък от опит мога да ти кажа, че съм смятам турските затвори за класи пред българските. В турските затвори активните затворници имат индивидуално отношение към пасивните затворници /особено транссексуалните/.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Сега

    10 1 Отговор
    за педалите в затворите ли ревете? Каквото са надробили, това и сърбат.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Националист

    1 1 Отговор
    Платена публикация за пропаганда на ЛГБТ култура.
    Не на джендъризма в България и света.
    Имат си равни права, но искат и децата ни дръпнат в извратената си култура.
  • 22 Карамучевь

    0 0 Отговор
    В Анадола как ли се третират тези казуси???