24 Септември, 2019 13:00 13 427 50

Хитрата Мая – с двата крака?

  • мая манолова-
  • електорат-
  • борислав игнатов-
  • борис бонев

Независимостта ѝ се проявява единствено като бягство от лявото

Хитрата Мая – с двата крака? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Искрен Вълчев

В началото малко литература. Имало едно време една сврака, тя намира синьо стъкло от бутилка. Иска да го ползва като огледало, но по пътя към гнездото го изпуска в река. Вижда птиче, плуващо под водата, моли да ѝ намери стъкълцето. Истинската цел на свраката обаче е да накара наивното птиче да примами на сушата риби, за да ги изяде. Рибите излизат, настава врява, идва лисица.

Лисана… изяжда свраката.

Още литература - една царица непрекъснато пита коя е най-голямата красавица на света; въпросът е към огледалото в стаята, то все не дава правилен отговор; в края царицата свършва като свраката.

Всичко това, кой знае защо, са детски приказки. Първата е на Емилиян Станев, втората - “Снежанка”. Възрастните не ги четат, а трябва.

Тези дни една отдавна пораснала жена държи синьо огледалце и постоянно го пита тя ли е най-дясната на света. Отсреща ѝ – гротеска.

Ако се доверяваме на литературата, краят на тази жена е ясен.

За Мая Манолова иде реч и нейната политическа съдба. Откакто се кандидатира за кмет на София, тя направи следното:

Каза, че иска да е кмет на всички граждани, независим; бори се срещу статуквото, не в полза на партии.

Яви се на пресконференция заедно с представители на листа. Те са партийци, листата – партийна. Тези хора от месеци работят за Манолова. Тя недвусмислено даде да се разбере, че това ще е групата ѝ в общинския съвет.

Участва в общо предизборно мероприятие с други двама кандидати за кмет. Единият - партиен, другият – не, но прицелен в същия партиен електорат. Седяха в инвалидни колички на цената на нравствен, естетически и политически потрес.

Каза, че на втори тур би подкрепила единия от тези двама кандидати.

Разкая се за Пеевски и Орешарски. Беше им и острие, вече е гъба – попивателна. Попива себе си. Катарзис. Не се харесва.

Даде специална пресконференция, за да заяви по адрес на БСП, че ако партията я счита свой за кандидат срещу ГЕРБ , по-добре да си бе издигнала сама кандидат. БСП подкрепи Манолова, тя БСП– не. Припомням: омбудсманът в оставка застана зад ДБГ и други десни формации за листата, също и в аванс зад Борислав Игнатов и Борис Бонев.

Обобщено: Мая Манолова официално е непартиен независим кандидат, издигнат от инициативен комитет. Независимостта ѝ обаче се проявява единствено като бягство от лявото.

Стане ли дума за дясното, на мига Манолова започва да приглася на десните партии. Не кои да е десни – а умните и красивите, които лично гонеше из улиците като бясно куче. Иска да е една от тях. Да, това е същата Мая, до скоро знаме и боксова ръкавица на БСП, бузлуджанска прима, пазеща гърба на Станишев с името Орешарски на гърди. Днес първата задача на тази нова Мая е да се разграничи от БСП, да спечели десните извън ГЕРБ – това е най-отличителна черта на кампанията ѝ до момента.

Моралните измерения на този сюжет са ясни. Манолова да се отрече от БСП е все едно Цветан Цветанов да се разграничи от ГЕРБ. Атанас Атанасов – от Иван Костов. Десните да я заобичат, означава все едно да любят Гешев. Животът е предлагал къде-къде по-големи изненади,

затова е напълно възможно десните избиратели да я припознаят, а един ден и прокурора Гешев.

Друго обаче е по-важно в битката сега. То касе пряк технически изборен въпрос. А именно – прави ли си добре сметката Мая Манолова.

На пръв поглед поведението ѝ е обяснимо. София е дясна, никога ляв кандидат не е печелил. Амнезията е отличителна черта на българския избирател, включително десния. След като “глупавият” десен електорат припозна бившия член на БКП Бойко Борисов за антикомунист, защо да не припознае Мая? Нима тя е разтривала ушите на Живков?

След като умните десни възприеха министър от кабинета на Борисов за враг на Борисов (Трайчо Трайков на президентския вот), защо тя да не е враг на Борисов и Нинова?

Но това не е всичко. Българският избирател не само е вечно забравящ, но и перманентно обича “Няма ляво, няма дясно”. Една червена по плът и кръв Мая, отречена от лявото, напълно се вписва в този лозунг. Ще го вее и след кметските избори.

На полето на аритметиката обаче нещата не са толкова розови и симпатични, както цветовете на дъгата и “Да, България”.

Камъче се мъдри в доскоро червените токчета.

Първо, умните и красиви десни не са единственият столичен електорат. Той бе равен на около 40 000 гласа (10%) на предишните избори, спечелени от Вили Лилков и Виктор Лилов. 67 000 гласа бяха левите избиратели (14%), подкрепили Михаил Мирчев и Георги Кадиев. 103 000 - през 2011 г. зад Кадиев. На терена са и националистите. Преди четири години вечният кандидат Джамбазки взе към 20 000 гласа. Тоест жълтопаветният сегмент нито е най-важен, нито най-голям. Не е сигурно дали Манолова ще спечели и малка част от него. По-същественото – не е сигурно дали няма да загуби голяма част от левия след толкова антилеви пози.

Ако мисли, че каквито и магарешки истории да твори, привържениците на БСП ще гласуват за нея, защото си е “тяхно магаре”, бърка.

Пак да видим цифрите – над 100 000 гласа за Кадиев през 2011 г. са почти два пъти повече от актива на Мирчев след 4 години. Тоест, когато не искат, червените просто не излизат да гласуват. Няма праволинейност, дисциплинираността отдавна е мит. Освен това, ако продължава с магариите, лидерът на БСП Нинова съвсем може да бойкотира доскорошната си съпартийка – начини безброй на тихия фронт.

Второ, най-успешната формула на независим кандидат в ерата на ГЕРБ не е на някой, който се отказва от една партия и флиртува с други.

Най-успешната формула е на Румен Радев.

И той пазеше дистанция от БСП, но се престраши един-два пъти да иде на партийните форуми. Дори търпеше делегати да го хокат. Нито за миг Радев не тръгна да заема стойки срещу БСП, най-малко пък да се прави на десен.

Трето, официално кампанията едва започва. Ако Манолова поддържа същата линия, не само ще прекали, но и ще кара хора да повръщат. Ако пък “смени плочата”, ще стане за смях. Някак “тайминга” на всички тези прояви не бе улучен.

Най-интересно в цялата история е поведението на лидера на БСП.

Няколко пъти Манолова дърпа за опашката Нинова, втората мълчи.

Но Нинова не от политиците, които дълго се спотайват като задрямала котка. Какво ли предстои? Прави впечатление, че едната от двете мълчи. Обикновено го прави по-умният.

Отделно от това Манолова се подиграва не с Нинова, а с цялата партия. Нима е фактор без хилядите софийски социалисти? Нима струва стотинка без БСП?

Партията майка подкрепя кандидат – нехранимайка?

Без БСП Манолова не само балотаж, но и четвърто място няма да вземе. Ще е “гигант” от ранга на Борис Бонев. Всичко това е от ясно по-ясно, независимо от фантазиите на стратезите зад нея.

В крайна сметка с поведението си Мая Манолова пое голям риск.

Той е да си ритне столчето – загуба на подкрепата на голяма част от електората на БСП, върху който е покатерена и извисява ръст.

Без него тя просто няма да бъде забелязана. Рискът е хитрата Мая да падне от столчето с двете токчета.

Но е възможно и друга игра да се играе пред очите ни – целта на Манолова да е кметския пост, само че Фандъкова да седне в него, не тя. Да не забравяме, че ГЕРБ я направи омбудсман. Играл ли е Борисов досега с двама кандидати? Да, няколко пъти.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 38 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 EL chichone

    70 47 Отговор
    ФАНДЪЧЕ ПАК СИ ТИ,ГАЛЕВИЦА Е КОМПРОМЕТИРАНА,НАРОДА НЕ Е ПРОСТ,ПОМНИ....!!!
  • 3 ХА ХА

    50 54 Отговор
    Много точно написано.
  • 4 Горо

    89 52 Отговор
    Нека този блогър Искрен Вълчев,който се опитва да омаскари Мая Манолова да напише ода за Йорданка Фандъкова или пък сравнителен анализ на двете личности, за да можем да преценим доколко той е обективен и доколко - предубеден. Но от прочетеното лично аз мога да направя извода, че той е от групата на говорителя на ГЕРБ Тома Биков.

    Коментиран от #7, #26, #30, #45

  • 5 КУРнинов

    46 53 Отговор
    Мая картечарката кво прай след изборите като ги загуби? НА борсата безработна!

    Коментиран от #34

  • 6 Гъдю Гъдев

    73 42 Отговор
    По глупава статия отдавна не бях чел.
  • 7 Рорчо,ма тя

    39 24 Отговор

    До коментар #4 от "Горо":

    Майчето си е стара маската,народа си я знае и без някой да го пише.!

    Коментиран от #8

  • 8 Горо

    57 35 Отговор

    До коментар #7 от "Рорчо,ма тя":

    А ти, приятелю, може би си лягаш вечер с иконата на светицата Йорданка Фандъкова? През десетгодишното й управление като кмет София не само погрозня, но и остаря,като особено трагично е положението в кварталите.

    Коментиран от #11, #13

  • 9 Газ пикаят

    16 4 Отговор
    Точно смехотворно и "философско". Истината има три нюанса. Истина за някой е една. Истина за друг е друга. Истината за политик е винги "фризирана" и е за интерес. Конструктивни дебати, вятър и мъгла - ед а от трите "истина"!
  • 10 месара

    37 48 Отговор
    пчеличката мая, кмет на София ❗😂🤣😂🤣😂🤣стига с тия майтапи.

    Коментиран от #50

  • 11 МА ГОРЧО,

    50 55 Отговор

    До коментар #8 от "Горо":

    ТИ ЗА НЯКОЙ ДРУГ ГРАД ЛИ ГОВОРИШ,ЗАЩОТО МОЯ РОДЕН ГРАД СОФИЯ ИМА ОГРОМНА ПОЛОЖИТЕЛНА ПРОМЯНА ПРИ УПРАВЛЕНИЕТО НА ДАНЧЕТО.

    Коментиран от #12, #14, #40, #46

  • 12 Горо

    48 34 Отговор

    До коментар #11 от "МА ГОРЧО,":

    Пчеличката поне носи мед. А какво носи Фандъчето?

    Коментиран от #22

  • 13 ХаХа

    23 12 Отговор

    До коментар #8 от "Горо":

    Ти сигурно живееш в някоя от Диканите.!?
  • 14 Горо

    43 27 Отговор

    До коментар #11 от "МА ГОРЧО,":

    И в какво точно се изразява тази "положителна промяна" Може би чрез бетонните акули по ул."Граф Игнатиев", в които се пребиха не малко хора. Или пък чрез пропадналите нови настилки или зеещите навсякъде изкопи?
  • 15 Начо

    31 39 Отговор
    Човек трябва да е много елементарен за да го излъже к.рветина като мая.
    Има и такива мъже и то не малко.
  • 16 Панов

    25 20 Отговор
    Бита карта е от всякъде,ама нека се надяват.
    Разултатът ще е че избирателите на БСП ще вкарат общински съветници от други партии фантоми.
  • 17 Гражданин

    13 4 Отговор
    Евти и алагачески мнения с цена 0,15 лв.!
  • 18 Жорже

    44 38 Отговор
    Мая Манолова е новия кмет на София! Ако Софиянци искат да спре крадене то от Столична Община трябва да гладуват за Мая. Стига пейки за по 18 000 лв, стига ремонт на скъпия ремонт, стига люлки по 5000 лв

    Коментиран от #29, #31, #47

  • 19 БСП ДПС Евророма

    28 20 Отговор
    МАЙЧЕ, КАЖИ СИ ЗА ДИПЛОМАТА. ТЕ ЩЕ ТЕ РАЗБЕРАТ :-)))
  • 20 ХА ХА ХА

    36 27 Отговор
    БСП Е ВПРЕГНАЛА ВСИЧКИ КРАДЛИВИ МАЙМУНИ В ПРЕДИЗБОРНА КАМПАНИЯ .ПАЗИ БОЖЕ БЪЛГАРИЯ ОТ ТИЯ ПОБЕСНЕЛИ ПСЕТА , ЕДИНСТВЕНАТА ИМ МИСЪЛ Е , КАК ОТНОВО ДА ОГРАБЯТ ДЪРЖАВАТА НИ !

    Коментиран от #48

  • 21 Какъв им е проблема на гробаджиите

    29 11 Отговор
    Половината отявлени и дейни гербаджии са плюли яко боко тиквата преди да ги купи, нспример Тома Биков. Мая или ще работи както трябва, или ще върши работа на боко. Ако работи, ддобре за София. Ако не, все едно продължава сегашната кражба.
  • 22 Последния софиянец

    18 13 Отговор

    До коментар #12 от "Горо":

    Пейки от по 10 бона.
  • 23 Дондел

    25 22 Отговор
    В интервю по БНТ Мая повтаряше като рефрен или честушки, заучени
    подготвени фрази; много непрофесионално и това говори за безпътица. Дали не разбира, че това са избори не за политик а за място където се
    се работи ежедневно и се мисли за работата 24/7/365?! Да не забравяма също отговорност за свъшеното до живот.
  • 24 Българофил

    29 23 Отговор
    Мая е защитник на бедните и онеправданите.Но София е най-богатият град на България. В София хората имат най-големи финансови възможности. Мая няма дори теоретичен шанс за кмет! Нищо лично!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Иво

    10 4 Отговор

    До коментар #4 от "Горо":

    Горчо, фащай гората, бате! Там ще си сред свои!
  • 27 Toko

    20 19 Отговор
    Още ли има хора които смеят да си помислят , че София ще е на Корнелия??? Боже колко наивен тапир трябва да си ! От друга страна Мая Манолова си мисли ,че ще влиза в парламента и ,че ще приказва глупости на воля! Да, тя със сигурност ще приказва глупости (това го може ) но в София тия работи не фащат декиш ... Ела на вънка да се разбереме като мъже ... Клати ми се ръката г-жо Корнелия !!! Нема да стане ! Тази жена вече съсипа БСП , но няма да може да съсипе София . Може да прави каквото си иска , може да вари кокали , може да дупчи парцалени кукли , може да коли петли - но София няма да управлява никога ! Пратете много здраве на ЛАМБО....
  • 28 Димитър Талев

    15 10 Отговор
    И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
  • 29 Кочо Честименски

    9 5 Отговор

    До коментар #18 от "Жорже":

    ....да гладуват за мая! браво! много точно си го написал!
  • 30 Джони

    15 13 Отговор

    До коментар #4 от "Горо":

    Бих казал, че не съм фен от герб а още по малко от бсп. Но десен избирател никога няма да гласува за летвата мая. Колкото и да се опитват да ни внушават и лъжат някой добре платени политолози и социолози. Десните имат кандидат и той е Борислав Игнатов. Ако искаме да разбием червеното статукво и двете кандидатки трябва да бъдат отстранени още на първият тур. Старите партии начело с бсп ползват последните години една и съща схема донесена от Русия от кагабееца решетников. Ползваха я през президенстките избори сега пак я ползват, чрез мая Манолова галева от която не става и чеп за зеле. София не е опитно поле другарко Манолова.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Nik

    14 19 Отговор
    Манолова няма как да излъже нормалните софиянци,които виждат много добрите неща,направени от Фандъкова!Виждат и грешките,за които сегашната кметица се извини!За Манолова ще гласуват необразовани,слабокултурни и хора свързани с мафиотски структури в София!Също така и отявлени нихилисти,вечно недоволни и злобни!Мисля,че Данчето Фандъкова ще бие още на първи тур!

    Коментиран от #41, #44

  • 33 Рафа

    16 5 Отговор
    Тъпа и подвеждаща статия!
  • 34 Николай

    11 5 Отговор

    До коментар #5 от "КУРнинов":

    Приятелю тези никога не остават безработни. Ще я видим или почетен консул в някоя държава или съветник на премиера, президента по някакви въпроси или някаква друга длъжност ще измислят за нея. Може да я направят помощник треньор на някой от националните отбори.
  • 35 МИМИ

    14 3 Отговор
    МНОГО...АМА МНОГО ПЛАТЕНА СТАТИЙКА.....
  • 36 onq s konq

    9 3 Отговор
    Остава неясно авторът на този пасквил за Фандъкова лие или не е. Такива платени матрялчета с използване на отдавна ичвестни истини и пълни с негативизъм не издигат учителката по руски.
  • 37 Другар

    3 12 Отговор
    Много смислен анализ,адмирации.

    Коментиран от #39

  • 38 Анани Куртев Пурков

    12 5 Отговор
    Нещо много скочи прогнозният процент на Мая и се появи спешна нужда от подобни "автори", като този и пасквилите им. Така, или иначе софиянци Знаят каква е Фандъкова, няма как да се получи и този път!
  • 39 Анани Куртев Пурков

    6 3 Отговор

    До коментар #37 от "Другар":

    Смислен колкото трима като тебе, безсмислени..
  • 40 Анани Куртев Пурков

    9 4 Отговор

    До коментар #11 от "МА ГОРЧО,":

    Ама твоят роден град София, само на тебе ти е роден, а мама и тати са от бургаските села дето говорят на старотурски, нали, бе!?

    Коментиран от #42

  • 41 София градът на Дявола

    10 2 Отговор

    До коментар #32 от "Nik":

    Нихилизъм- реалност от кво да съм доволен само немога да разбера.София стана отвратително място за живот не че някога е била добро място ма да речем по малко гадно.Откраднаха се милиони застрои се всичко и е гъз до гъз но само че никой не се сети а можеби не му пукаше тези къде ще паркират колите си е да има паркоместа които могат да си купят ма те повечето са си дали последните пари за усмърдела панелка в "Софето" а други са стиснати и небиха дали пари. булевардите и улиците са прекалено тесни за толкова много народ отделно всеки дойде с селянията си отвсякъде като манталитет.Да не говорим че се прави ремонт на ремонта при всеки ремонт.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 G Draganov

    7 5 Отговор
    Всички, който искаме промяната сме зад Майчето.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Какъв е

    6 3 Отговор

    До коментар #4 от "Горо":

    този предизборен агитационен материал и защо не е обозначен, като поръчкова платена публикация?
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Той

    3 1 Отговор

    До коментар #18 от "Жорже":

    Хахаха мечти, мечтиии...или сънуваш на яве или не мислиш въобще, а най лошото е, че следствие на написаното, най вероятно не можеш...
  • 48 Той

    2 1 Отговор

    До коментар #20 от "ХА ХА ХА":

    Точно така е !!!
  • 49 истинко

    2 1 Отговор
    Ха ха ха! Мая проверява простатата на Б.Борисов! Охххх....
  • 50 Ами да

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "месара":

    Не забравяй че пчеличките са изключително работни .
    Ааааааа и мн.задружни ииииии мн.грижовни