Last news in Fakti

27 Септември, 2019 10:02 1 114 5

Големият Жак трудно ще бъде забравен

  • жак ширак-
  • божидар чеков

Френският президент се ползваше с уважение навсякъде

Големият Жак трудно ще бъде забравен - 1
Снимка: EPA/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Булдозерът", както го наричаше Жорж Помпиду, напусна света на простосмъртните на 87-годишна възраст. С два президентски мандата в своя актив Ширак остави дълбоки следи във френската и световната политика.

"Шиши", както го наричаха гальовно неговите привърженици, не отстъпваше никога. Като истински побойник, той падаше и ставаше, изчезваше и възкръсваше за късмет на Франция. Надарен със здрав стомах, Ширак оставаше с часове на маса, с най-обикновени хора. Любител на бирата, през целия си живот той никога не изневери на любимата си марка - мексиканската "Corona".

Във външната политика за него се заговори, когато по време на войната в бивша Югославия, Ширак заповяда на "Чуждестранния легион" да замести миротворителните "Сини каски" в Босна. Французите дадоха 71 жертви, но успяха да прекратят войната. Изключително предан на приятелите си, френският президент остана верен до край на Саддам Хюсеин. Единствен от всички "големи" държавници, той се противопостави категорично на Джордж Буш и твърденията, че Ирак притежава оръжия за "масово унищожение". Жак Ширак предупреди американците от трибуната на ООН, че ако свалят Саддам от власт ще дестабилизират целия Близък Изток... За съжаление неговата далновидност се оказа вярна.

Френският президент се ползваше с уважение навсякъде. Малко са политиците, които можеха да разговарят откровено и с евреите, и с арабите. Незабравимо е неговото посещение в Израел през 1996 година. Тръгвайки към палестинския квартал, Ширак направо изблъска израелската охрана, за да срещне сам арабите. Той беше смел и прям човек.

Тежкоболен от няколко години, Ширак живееше обкръжен само от близките си.

Близък до народа, Големият Жак трудно ще бъде забравен!

Автор: Божидар Чеков


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Госあ

    10 0 Отговор
    За съжаление такива политици вече са рядко. Гнилия капитализъм направи всички еднакви. Алчни и безскрупулни хора.
  • 2 Шико

    10 0 Отговор
    Пример за истински патриот поставящ интересите на страната си на първо място. Както Де Гол преди него, на когото той е последовател.
  • 3 ТОЧКАТА

    9 0 Отговор
    С УВАЖЕНИЕ за големият ЖАК....
  • 4 ПЕНКО

    0 4 Отговор
    КОЛКО СЕ ПОМНИ ЧОВЕК ??? ДОРИ ПАМЕТНИЦИТЕ НЕ ГОВОРЯТ НИЩО НА НОВИТЕ ПОКОЛЕНИЯ !?!?!? САМО ГЕРОИТЕ НА МОМЕНТА СА С ПРИОРИТЕТ !!! И ЖАК ШИРАК НЕ Е РАБОТИЛ ...САМО СИ Е БЛЪСКАЛ ОТ БЮРО В БЮРО !!! НЕЩАТА НА ЗАПАД СА РЕШАВАНИ ОТ ЕВРЕЙСКАТА БАНКЕРСКА СГАН - СОБСТВЕНИЦИ НА ДЪРЖАВНИЯ РЕЗЕРВ НА САЩ !!!!!!!!!!!!!!
  • 5 ели

    4 0 Отговор
    За съжеление отиде си един от големите лидери на века ( лека му пръст) Е вропа няма и по всяка вериятност близките години няма да има такива лидери.