Last news in Fakti

4 Октомври, 2019 20:30 4 452 23

Защо в САЩ умират толкова много родилки

  • родилка-
  • бебе-
  • родилен дом-
  • смъртност

В някои американски щати животът и смъртта явно зависят от цвета на кожата

Защо в САЩ умират толкова много родилки - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В някои американски щати животът и смъртта явно зависят от цвета на кожата. Смъртността сред тъмнокожите родилки в САЩ е доста по-висока, отколкото сред белите жени. Расизмът там е част от ежедневието.

През април 2016 година Кира Джонсън ражда втория си син с цезарово сечение в една болница на Лос Анджелис. Няколко часа след раждането се оказва, че жената има вътрешни кръвоизливи. Но спешно необходимата втора операция се забавя до безкрай. Съпругът ѝ на няколко пъти настоява лекарите да побързат, но от отделението му заявяват: „Тя не е най-спешният случай". Едва 10 часа след раждането Кира отново е на операционната маса, но пациентката издъхва малко след като я поставят под наркоза.

Тъмнокожите жени са три пъти по-застрашени

Кира Джонсън не е изолиран случай: годишно в САЩ умират 700 жени по време на бременност, при раждането или в първите месеци след това. Нито една друга развита индустриална държава няма по-висока смъртност сред родилките. В Германия, например, тя е наполовина по-ниска.

Особено застрашени са тъмнокожите жени в САЩ – рискът от подобна смърт сред тях е три пъти по-висок, отколкото сред белите жени. В някои щати цветът на кожата оказва голямо влияние върху живота и смъртта на хората. Неясно е защо спешната операция на Кира Джонсън се забавя толкова фатално, но пък са добре известни причините, поради които афроамериканските жени в САЩ са много по-застрашени от останалите. Една от тези причини е свързана с достъпа до здравни услуги, казва акушерката Аза Недари, която ръководи малък медицински център с родилно отделение във Вашингтон. Проектът е известен като Mamatoto Village. Във Вашингтон има много болници с родилни отделения, но нито едно, което да работи в южните квартали на града - там, където преобладава тъмнокожото население.

Родилното отделение на Недари е с твърде малък капацитет и може да обслужва само пациентки, при които бременността преминава без усложнения, и които раждат по естествен начин. Много от бъдещите майки - и особено тези с тежка бременност - обаче са принудени да постъпят в болница. За жените от южните квартали това означава понякога повече от един час път в едната посока, казва Недари. Затова бременните жени, които работят, редовно пропускат задължителните си профилактични прегледи по време на бременността, допълва акушер-гинеколожката.

Стейси Стюарт също смята, че липсата на достъпни здравни грижи е основната причина за високата майчина смъртност в САЩ. Ръководителката на женската правозащитна организация March of Dimes настоява за реформа в сферата на акушерската помощ, така че майките да могат да я ползват там, където живеят. Тази организация се застъпва за това медицинските прегледи на жените през първите 12 месеца след раждането също да се поемат от здравната осигуровка Medicaid. Сегашната практика е такава, че защитата свършва едновременно с раждането.

Расизмът си остава част от ежедневието

Други причини, според Стюарт, са финансови. В САЩ, където едно следване по медицина струва около 200 000 долара, има сравнително малко чернокожи лекари. Независими журналистически разследвания през 2017 година стигнаха до извода, че афроамериканските жени се натъкват на по-лошо отношение в болниците, а на техните оплаквания и болки не винаги се гледа сериозно.

Гинеколожката Естер Мадзивайр от Северна Каролина и сама е изпитала на гърба си подобно отношение. Двете ѝ деца се родили по-рано от определения срок и имали нужда от интензивни медицински грижи, но младата майка се натъквала предимно на безразлично отношение от страна на персонала. Оттогава насам и тя се застъпва за правата на тъмнокожите жени. „Най-сетне стана възможно открито да се говори за смъртността сред родилките и за дискриминацията на тъмнокожите майки. Преди на тези теми се гледаше като на мръсна тайна", казва тя.

Аза Недари и Стейси Стюарт обаче не споделят оптимизма ѝ. "Има нужда от здравеопазване, което не допуска лошото отношение към пациентите само заради цвета на кожата им. Докато расизмът е част от ежедневието на тъмнокожото население в тази страна, ще лекуваме само симптомите, но не и самата болест", казва Аза Недари.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Еи.....

    24 5 Отговор
    Ми да са изселват бе.
  • 2 Интересен въпрос

    17 19 Отговор
    Защо в Щатите? Ами сигурно , защото никъде другаде не умират родилки. Даже в Русия - хич!

    Коментиран от #16, #17

  • 3 Реалист

    15 14 Отговор
    Хамериканците са талибани !!!
  • 4 Гост

    67 4 Отговор
    Расизъм има тук в Европа, защото белите работят, за да плащат на черните да си живеят като кърлежи. В САЩ поне всеки получава, това което заслужава - като не работиш, няма да ползваш здравни услуги. Ама DW май не знае какво е расизъм и за пореден път показва, че е супер жалка медия!
  • 5 К. за БХК на евреина Сорос

    22 0 Отговор
    Сорозззззззз
  • 6 Гост

    47 3 Отговор
    И белите сигурно получават същото отношение, но никой не ги отразява, защото не е расизъм.
  • 7 Чичо

    25 3 Отговор
    затова пък черните там, раждат два пъти повече деца, те са бъдещето на америка
  • 8 Брат ми

    38 4 Отговор
    Както винаги тъпотии от DW .
  • 9 онзи

    9 8 Отговор
    Дългата и безмилостна ръка на Путин з поредн път няазва активните въглени,този път в щатите....Кога му стига времето да прави тези злини и DW надали знае...
  • 10 Щото е много скъпо в САЩ

    25 0 Отговор
    Не много семейства могат да си позволят качествено здравно обслужване. Там е казват ти колко струва, ако не можеш буквално мреш.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 мнение

    17 7 Отговор
    Не вярвам на написаното. Статията е пример на нечистоплътна журналистика. Плюя на написаното.
  • 13 Пълен фейк

    25 2 Отговор
    В Калифорния повечето лекари са индийци или иранци, т.е. и те са си доста тъмнокожи... Отношението към всички е еднакво. Не могат да си позволят каквато и да е преференция, защото следват ужасни дела за милиони. Даже бих казал, че поради тази причина, са по-внимателни с тъмнокожите отколкото да речем с източноевропейците

    Коментиран от #15

  • 14 Morgoth

    24 1 Отговор
    Американците и най-вече техните активисти са свикнали да обясняват всичко лошо с расизъм и сексизъм. А дали тази смъртност е при черните или при бедните? Дали всъщност проблема не е бедността, а не цвета на кожата? Но, разбира се много по-лесно е да се обвиният белите в расизъм, с малката подробност колко са индийците и китайците работещи в болниците, ама нищо - белите са виновни, защото са привилигировани.
  • 15 Гост

    8 1 Отговор

    До коментар #13 от "Пълен фейк":

    Донякъде си прав , обаче това важи само за държавните и общински болници , там персонала е предимно от афроамериканци и латиноси . В частните обслужването е на ниво , но е много скъпо .
  • 16 Ако баба ти беше мъжка

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Интересен въпрос":

    Чети заглавието ,блонди.
  • 17 Ако баба ти беше мъжка

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Интересен въпрос":

    Чети заглавието ,блонди.
  • 18 Д-Р ХАУС

    5 0 Отговор
    Операцията е успешна.....
    Ама.....пациента умре.....
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Иван

    1 0 Отговор
    Лекар ходил на лов. Връща се вкъщи. Жена му го пита:
    -Успя ли да убиеш нещо?
    -Нищо, не ми излезе късмета. - отговаря лекарят.
    - Май трябваше да си вземеш допълнителна смяна в болницата. - коментира съпругата...
  • 21 стоян георгиев

    3 1 Отговор
    проблема в сащ не е расиски ,но е расов.белите се грижат повече за здравето си от черните,тва веднъж ,втори път белите раждат по-малко деца тва втори път и белите са по стриктни в плащането на здравни осигуровки от черните тва трети път.в европа проблемите са по-малки предвид че черните са доста по-малко ,а и здравните плащания са задължителни при което в последствие здравната помощ е безплатна .
  • 22 Опа

    2 0 Отговор
    Това ли е ви най великата демокрация? Спите и си продължете да спите
  • 23 някой си

    4 0 Отговор
    В болниците в САЩ се чака МНОГО ! Просто такава е практиката. Това което се описва в статията не е нито изолиран случй , нито расизъм. Пример : Преди 2 години на работа ми премазаха пръст на ръката. Това беше в петък след обяд. " Консервираха " го , и го обработиха другата седмица. При условие че имам много добра медицинска застраховка !