Last news in Fakti

18 Юни, 2012 18:23 7 270 22

Добро утро от Децата на прехода

  • орлов мост-
  • протести-
  • закон за горите-
  • децата на прехода
Добро утро от Децата на прехода - 1
Снимка: Емил Теофанов (Фейсбук)
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Този текст, подписан от Георги Деянов от вчера започна да се публикува в различни блогове и сайтове. Публикуваме го и ние,  като се надяваме, че имаме разрешение от автора му.

Добро утро!

Едно поколение се събуди недоволно за граждански живот. Последните дни крещи с дробове, изгарящи от болезнено нахлуваща свобода.

Ние сме недоволни, защото сме недоспали. Не, нас не можете да упоите с безумни турски сериали. Неудобно е, но не мислим чрез телевизор. Интернет предоставя безкрайно по-адекватно съдържание по поискване, репортерите ни са хиляди и непрестанно предават от мястото на събитието. Желанието ви да се видите и „разберете“ с „организаторите“ ни предизвиква смях. 

Най-страхотният ви кошмар се сбъдна – змеят на мнозинството има възможност да се самоорганизира. Спонтанно, стихийно, светкавично, ефективно. Без възможност за противодействие.

Сбъркахте с гората.

Връзката на българите с гората и планината е близка и магическа. Горите и планината винаги са били последното убежище на свободата. Селищата, равнините и реките ни са владяни, но горите – никога. Какво очаквате от звяра на недоволното множество, поставено в безизходица? Инстинктът за самосъхранение ни изведе на площада. И този път е сериозно.

Опитахте се да ни излъжете и да си разпределите нашите гори, но не ви позволихме. Свирепо захапахме туловището на статуквото и откъснахме тлъсто парче лъжа. Бързо развиваме вкус, огладняваме за още. Озверяваме интелигентно.

Днес ще спасим горите си от Цеко Минев. Но цекоминевци, данчолазаровци, чорбаджиненовци са затиснали повсеместно нормалността. Не искаме смяната на едни елити с други. Не е важно кой управлява, важно е какви са правилата на играта. Радостни, жизнерадостни, поемаме глътка въздух. Нямаме бунтовен опит, но сме с ДНК на производители на революции. Живеем в интересни времена, днешната битка не се води в горите кой ще владее площада, а на площада за това кой притежава горите. Днес попречихме за горите. Обединихме се спряхме раздаването на поредната привилегия. Утре ще спрем друга. Вдругиден ще отнемем някоя. Протестът е принципен. Крещим против лъжата.

Отказваме да вярваме в Торбалан. Някакво неясно зло, някакво дорелигиозно същество, което е откраднало нормалния живот и го крие. Отказваме да вярваме в Дядо Коледа, батковци и други юнаци, които героично ще ни избавят от проблемите. Не, пичове. Тая приказка не струва.

Битката е различна и ние сме готови да я поведем. Тя не е срещу личности, защото те са второстепенни. Битката е срещу системата, която произвежда цекоминевци. Тя се крепи изключително на два стълба – привилегии и монополи. Против сме олигархичният елит да стои извън закона и да монополизира всички сектори на стопанството, политиката и обществения живот. На улицата сме срещу непрозрачното взимане на решения и разпределяне на порции зад завеси, на маса, по залез слънце и в обредни клубове. Против сме каквото и да било ограничаване на свободния достъп до възможности за реализация.

Привилегии и монополите се борят с прозрачност и състезание. Гласност и постоянна нетърпимост към престъпването на правилата, които всички сме се съгласили да спазваме. Правила, които облагодетелстват колкото се може повече хора и никога шайка олигарси за сметка на мнозинството. И състезание, състезание, състезание. Не е вярно, че преходът е завършил. На другия край трябваше да има благоденствие и върховенство на закона. А получихме сплескана от монополи и привилегии мизерна реалност. Борбата тепърва предстои.

Сега е по-сложно. Врагът не се разпознава лесно по шапката. Родителите ни не разбраха. Излъгаха ги самопровъзгласили се шамани с добро сценично поведение. Борбата е за смяна на правилата.

Но ние сме нови играчи. Прагматични. Адаптивни, жилави, интелигентни. Оцеляхме и сега идва нашето време. Работим, не очакваме подаръци. Енергични сме. Информирани. Свободолюбиви. Израснахме в смутно време, без авторитети за добро или зло. Полуизоставени. Не ни научихте да работим с компютри, сега сме сред най-добрите. Не ни научихте как да сме пълноценни граждани в отворено общество, но нямайте съмнение, че и в това ще сме отлични.

Ние сме децата на прехода. Децата, които ще осиновят родителите си и ще ги научат. Ние сме вече тук, порастваме, прибираме се. И сме се подготвили. Ние сме юристи – знаем правата си, когато ни арестувате. Не можете и законотворчески да ни лъжете, сами можем да напишем законите. Ние сме икономисти – знаем, че бедността се причинява от изкривяването на пазарното състезание от монополи и картели. Знаем как пълноценно да разпределим ресурсите си, да ги умножим и да подобрим организацията си. 

Ние сме солидарни – разбираме, че напредъкът идва само и единствено в състезание, в което печелят най-добрите, но опъваме защитна мрежа за тези от нас, които се спънат. Отговорни сме, няма да ги оставим. На "ти" сме с информационните технологии – използваме платформи за обмен на информация, новини, експертиза, опит в обеми и скорост, които не знам дали успявате да осъзнаете. Ние сме програмисти - ще създадем нови платформи и среда за организация против вашите монополи и привилегии.

Също сме и предприемчиви - виждаме къде и от какво имат нужда хората и сме готови да им го предоставим; създаваме нови нужди. Изобретателни сме – трябваше да станем. Ние говорим езици, черпим опит от приятели от други страни. Ние сме спортисти, готови сме да се състезаваме и сме убедени, че по-добрите трябва да спечелят в честно и отрито състезание. Пътуваме – общуваме активно, попиваме най-добрите практики и ги прибираме вкъщи. Често не ни позволявате да ги приложим. Но и това ще мине. Ние сме оператори и режисьори и ще направим каталог с безобразията ви. Ние сме 200 и неколко барабанисти. Ние сме утрешните ви лекари. Ние сме танцьори – танцуваме танца на протеста.

Ние сме историци, художници, учени, философи, арестанти, рекламисти, математици, ние сме родени от планината. Хора.

Ние сме внуците на Щастливеца, ние сме чисти, връзката ни с природата е важна и значима. Ние протестираме, защото знаем какво трябва да се промени и как. Заедно сме и сме наелектризирани от емоция, опиянени от победата и сме секси. Сега имаме още една причина да се будим сутрин. И да се усмихваме.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Borisov

    0 0 Отговор
    Браво !

    Коментиран от #7

  • 2 Браво

    0 0 Отговор
    Браво! Това е умен коментар и истински.
  • 3 гост

    2 0 Отговор
    съвсем скоро ще се пише история...

    Коментиран от #5

  • 4 Бойко

    1 0 Отговор
    Великолепно! И аз съм дете на прехода и не мога да ги гледам тези мутри.
  • 5 Mercedes-Benz

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Дано си прав,макар че се съмнявам с тоя овчи народ...
  • 6 bau bau

    1 0 Отговор
    Дано България по-скоро се напълни с такива хора. Това е нейният шанс.
  • 7 Сандо

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Borisov":

    Не може да се живее повече така.Кражби и беззаконие са се настанили В България.След горите трябва да се поставят на преоценка надолу цените на водата,тока,парното,горивата,храната и т.н..Да се разтурят скритите монополи .
  • 8 Грую

    1 0 Отговор
    Няма "преход" , а само замяна на един вид илюзии с друг до момента на поредното компрометиране на последната. На времето хората нямаха автомобили, а засаждаха десетки и стотици декари гори. Това беше държавна политика. А сега някой който не слиза от автомобила ми го дават по телевизията, че бил засадил едно дърво.И това също е държавна политика. Това е то прехода - заменяш една голяма илюзия с някоя много по-малка илюзия, но измамата е в по-малки размери и затова изглежда по-поносимо, но всъщност това е безпримерна гавра и с големите илюзии, с които вече сме се разделили и с моментната действителност в която волно или неволно участваме.
  • 9 гост777

    0 1 Отговор
    според мен много глупаво. Никой и за нищо не се е събудил. Просто едни сеирджии и нищо повече. Протестиращите не знаеха за какво протестират. Повечето от тях са готови да протестират за абсолютно всичко ако им обещаят по една пластмасарка бира. Много жалко , така наречените еколози и еко активисти никога през живота си не са се качвали на Витоша. Къде бяха когато наистина се изсичаха горите , знаят ли колко от т.н. царски гори в Рила / хиляди, стотици хиляди кубика дървен материал е изсечен и продаден на гръцки мебелни заводи/ Жал ми е за това неграмотно поколение , което бива употребявано толкова лесно.
  • 10 WOW

    0 0 Отговор
    По-добре да се заражда някакво такова гражданско общество, дори и да не знаят за какво протестират от колкото да си кротува и да го тъпчат а то да си трае. А колкото до това дали са знаели за какво протестират, същото се отнасяше и за платеният анти-протест на ГЕРБ-ите, който организираха след това!
  • 11 "еко"-мен

    0 1 Отговор
    толкова ли сте слепи бе "еколози"?? горите,които се изсичат "на голо" дори и не сте чували за тях,що не ходите там да протестирате...може би някой ще се върне без ръце,крака или въобще няма да се върне...това е страшното, а още по-страшно е това, че ви ползват за политичестки пропаганди и то безплатно, яхнали само наивитета си. Гори има колко щеш, неслучайно сме на първо място по горски фонд в Европа. Спряхте газа, но не пуснахте и АЕЦ-а, сега ревем защо плащаме "еко"-ток по 1 лв киловата, защитавате псетата,които изяждат децата и родителите ви, а нали вие си ги взимахте вкъщи щото "обичате природата" и след 2 дни ги пускахте по улиците още след първото къкане на килима.....Жалко за тези които ще останат в милата ни татковина, за да доживеят момента в който от плодородната ни земя ще останат само бурени и тук-таме по някой "еколог" с 2л ПВЦ бутилка бира в ръка.....
  • 12 wow-чо

    0 0 Отговор
    абе wow...ти чуваш ли се...значи да протестират за спорта...това ни/ви е проблема,щото е много по-лесно да си "анти" отколкото да си "за", затова нищо няма да се развие в тази държава, а що се отнася за "платените"...и на Орлов мост имаше такива, нали точно такива го организираха, а после се събра сбирщината ,която пиеше бира и размахваше средни пръсти...точно тези които идват,за да не си стоят вкъщи,понеже така и така нямат работа , а и не искат....плюя на овчедушието и простотията ви!
  • 13 Blood&Honour

    0 0 Отговор
    Аз не мога да разбера защо ги целувате и им поднасяте цветя на тези комплексирани. На такива само нож се вади !!! Полицейския произвол, който налагат, няма нищо общо със заповеди от горе...
  • 14 Онзи..

    0 0 Отговор
    Искахте бат Тошо да се върне...уви заместиха го с неговото протеже бат Бойко... рязане на лентички ,съсредоточаване на власта в едни ръце... лощото е че Бойко ,колкото и да е могъщ не може да се справи единствено с тъпаците които ежедневно го заобикалят и си клатят .......... . върху нашите очи ,като по този начин подчинени медии и институции задушават децата ни със собствените ни плаценти !!!
  • 15 ДОЛУ ЗЕЛЕНИТЕ

    0 0 Отговор
    ЛЕСНО ИМ Е НА СОФИЙСКИТЕ ГЛУХАРЧЕТА ... друг стандарт имат ... други заплати имат ... реално в друга страна живеят ...

    Не могли да се разделят с гората, (хотелите и лифтовете не пречат на гората). .. а могат да се гаврят с хората в провинцията ... ниски заплати висока безработица никакви инвестиции.

    Зелени, ограничени, нахапани от кучета СТОЛИЧАНИ ... кой ви дава право да съсипвате провинцията ?

    Законите да се гласуват С МЕСТЕН РЕФЕРЕНДУМ ... няма да решаваме с протести, ще решаваме с локален референдум !!

    "Работа" или "защитени паркове с бедни аборигени" .. ние ще си изберем !! Защо избирате вместо нас и ни дразните ??
  • 16 Онзи...

    1 0 Отговор
    После не се сърдете на почти умрелите си баби и дядовци които както някой се изрази дрогират с турски сериали ,докато им пишат некролозите ! Не се сърдете и на кадърното младо население ,търсещо утеха някъде в чужбина макар и тъпчено и неодобрявано... заради м...лите в тази страна ,заради тази п...ч ,която за 20 години разгърна на 100% манталитета си по света и разказа играта на милата ни българска нация , Сърдете се на това че позволихме глупаци с чужди имена етнически и религиозни принципи да взимат парчета от пая . Сърдете се на правозащитните органи които защитават правата на Черните кърлежи ,които ежедневно пълнят болниците ,домовете за сираци ,градовете и безчинстват из селата... И ако още не сте сърдити погледнете се в огледалото и си кажета да аз съм един скапан човешки продукт с едни измислени права и множество задължения... Когато разбиете фалшивата реалност и всички разберем ясната точна и мащабна причина да се вдигнем тогава можем да говорим за революция след 89 година на сам... Едва ли...
  • 17 Румен Василев

    0 0 Отговор
    Еколози?! ХА! Какви "еколози" са тези? Онзи по бтв, като гостува се държа не като "лидер еколог", а като пвц седнал да играе сварка с пвц приятелите си!
    Какви деца на прехода, какви глупости.... какви недогледани деца?!? Никакви протестанти не сме, никакви "бунтари". Студентските протести пО ЕвропаТА затварят метро, града бие в ритъма на протеста, а тук? Застанали напушеняците и "еко" м...умниците на Орлов и си мислят, че някой ги забелязва! Във Варшава на протеста за АКТА се събраха има няма 100-тина хиляди МЛАДЕЖИ! А наШТе днес оправяха тревата около Орлов... срам и позор! После "възрастните" питате защо бягаме в Европа... защото там циганка, която не може да чете не ме предрежда на опашката в магазина, ето защо!
  • 18 Uther

    0 0 Отговор
    Браво на Георги Деянов!
  • 19 Виолета

    0 0 Отговор
    Клипа е разкошен! Трябва да продължава борбата за нашата природа, за да остане такава като в клипа!
  • 20 usher

    0 0 Отговор
    А явно защитаваме природата само като ни изнася ясно,така е най-лесно(за пари).Лицемерни сте просто.Кой от вас ще се прости с колата си примерно или ще я замени с еко,а,мисля никой.Кой ще си хвърля боклука разделно?А къде бяхте мили еколози-лицемери като мутрите застрояваха хотели по пистите и къде ли още не в Пампорово.Явно тогава ви е изнасяло да си мълчите за пари.Смешни сте просто.А вие деца протестиращи хубава вие е идеята да преход,но се огледайте и вижте,че просто ви използват същите хора,но в различно направление.Манипулират ви
  • 21 Моне Моне

    0 0 Отговор
    до usher.... как личи че сте платен,
    не може да ги спрете, те са чисти, те нови, нашите пораснали деца, тях не ги е страх, не са живели в комунизъм, не са повредени от комунизъм, вижте снимки на хората които бяхме на улицата преди 20 години, колко сме били наивни, тези млади хода сега не са наивни, и няма да простят и заради живота и мъката и родителите си, нищо не може да ги спре, те са по целия свят и са обединени, сега вече започва началото на края, който толкова много чакахме,
  • 22 мачупикчу

    0 0 Отговор
    Хихи, можете да храните "еколозите" колкото си искате, да пръскате обиди докато ви излезе пяна на устата. Това не променя факта че закона беше спрян, а ние се събудихме и осъзнахме че Заедно Можем. И няма да спрем дотук :)