Last news in Fakti

22 Юни, 2012 22:31 3 042 7

FT: Бойко Борисов отново се отрече от собствен закон

  • закон за горите-
  • борисов-
  • протести
FT: Бойко Борисов отново се отрече от собствен закон - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

 

Бързото отстъпление за Закона за горите изглежда е последният пример за тенденцията българското правителство да прави политика с прибързани решения. Впечатлението, че законът е зле замислен и прилаган, е разочароващо както за обикновените българи, така и за инвеститорите, пише в. "Файненшъл Таймс".
Тази седмица държавници водиха преговори с лобисти за промени в Закона за горите, след като президентът Росен Плевнелиев наложи вето на поправките, които щяха да направят развитието на ски курортите много по-лесно и евтино.
Ветото беше приветствано от премиера Бойко Борисов, чието собствено правителство прокара поправките
 и който преди това твърдеше, че те ще бъдат от голяма полза за зимната туристическа индустрия в България, значителен източник на доходи за най-бедната държава членка на ЕС.
Ветото на Плевнелиев върху закона, приет от собствените му парламентарни съюзници (президентът е широко възприеман като българския Медведев, поставен от Борисов) и обратът в позицията на премиера дойдоха след уличи протести на природозащитници.
Протестиращите твърдят, че поправките ще позволят на безскрупулни бизнесмени да вредят на околната среда и областите с природна красота със зле регулирани ски проекти, нещо, което вече се случи в някои части на страната, въпреки съществуващото законодателство.
Не за първи път правителството на Борисов се забърква в законодателна бъркотия или отстъпва от политическите си позиции, пише изданието.
През януари то наложи забрана на методите за проучване и добив на шистов газ (т. нар. фракинг) и оттегли разрешителното за проучване, предоставено на американската енергийна компания Шеврон, след също толкова шумни, но не особено многочислени протести.
На следващия месец България се отказа от ратифицирането на Международното споразумение за борба с фалшифицирането (АКТА), също след протести на гражданите, този път предизвикани от желанието на българите да запазят неограничен достъп до пиратско съдържание в интернет.
През април 2011 г. в последния момент бяха приети поправки в закона за възобновяемите енергийни източници, които създадоха ограничителни условия за обещаващия сектор на ветропарковете в България и това наложи някои инвеститори в сектора да замразят проектите си.
Сега може да е по-трудно правителството да постигне целите си за енергия от възобновяеми източници.
Освен това Борисов попари и смрази и други енергийни проекти, сред които проектът за атомна централа Белене, от който в крайна сметка се отказа по-рано тази година, и от предложените конкуриращи се проекти за газопроводи "Южен поток" и "Набуко", подкрепени съответно от Русия и ЕС.
Някои възприемат отклика на правителството на общественото противопоставяне като нещо много положително, като се имат предвид историята на тоталитаризъм, и в последно време, апатията на обществото в България.
Но според критиците податливостта и на улични протести, и на сенчести лобисти, е нездравословно и създаденото объркване в политиката вреди на страната,коментира БГНЕС.
"Промените в позициите на правителството по противоречиви въпроси произлизат главно от начина, по който то създава регулациите - без подходящо обществено допитване, без никакви разумни аргументи и факти, подкрепящи законопроектите", казва Светла Костадинова, изпълнителен директор на Института за пазарна икономика в София.
"Това от своя страна създава пространство за лобиране и води до несигурна среда за инвеститорите, както български, така и чуждестранни. Те не могат да планират предварително и се въздържат от предприемане на действия.
Дилемата опазване на горите - развитие на туризма винаги ще съществува и поради това е необходим широк дебат и диалог, основан на факти, цифри и варианти за действие", допълва тя.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 EMSKI

    1 0 Отговор
    На това някои му викат "диалог"...все пак това е по-приемливо,отколкото да се приеме и..край! Не е лесно да прекратиш "Белене",и да не приемеш "АКТА",ако това зависи от нас.....чрез референдум! Иначе е самоволно,било то за добро ,или лошо. Поне не е такъв "мишок",като всички други преди него! Проблема е,че няма повече такива като Бойко в страната,пълно е с червено-сини лицемери и хамелеони....за съжаление!!!
  • 2 някой от Пловдив

    0 0 Отговор
    http://www.vbox7.com/play:d6e1446c60
  • 3 дзп

    0 0 Отговор
    Тоя човек всеки ден става за смях,излага се както си пише по книгите и пак се намира някой дето му се кефи като тоя EMSKI .Ми гласувайте си пак за мутрите от герб и се кефете че сме най-пропаднлата държава в Европа.Те за 4 години измислиха всеки тъп закон който можеха да се сетят,продадоха всичко,и сега какво се оказа,че държавата се издържа само от такси и глоби.ЕВАЛА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО ................
  • 4 small country BIG GOVERNMENT

    0 0 Отговор
    BORISOV SET A NEW STANDARD FOR ANTI-BUSINESS GOVERNANCE.

    One of his most prominent ministers Naidenov is passing regulations like a Gatling gun , he only stops to reload.
  • 5 small country BIG GOVERNMENT

    1 0 Отговор
    Четох статията във файненъл таймс
    ..(писана от некакъв си Андрю продажник) и там ни натискат за ШИСТОВ газ ... не можаха да не го споменат.

    егати мафията са ... тези западни медии
    Добруджа е житницата ни, унищожат ли житницата , ще внасяме хляб и ще се топим още по-бързо. Искат да умерм и това си е ..
  • 6 венцислав николов

    0 0 Отговор
    Няма никаква дилема бъдещи приходи ще дойдат, но само чрез безприкословното запазване на природата. Стига папагалщина! Ценен е този ресурс от който има недостиг, а това е имено ЧИСТА И ИСТИНСКА ПРИРОДА,а в ЕО такава за тяхно съжаление почти не е останала!!!
  • 7 small country BIG GOVERNMENT

    0 0 Отговор
    Направих си акаунт в финаншил таймс ...
    изтриха ми всички коментари. на българки и на английски.

    много съм разочарован от западните медии.
    Западните медии са сбирщина продажни ЛИЦЕМЕРИ.