Last news in Fakti

26 Октомври, 2019 10:14 2 298 54

Еднополов партньор? Българските родители вдигат кръвното

  • еднополов партньор-
  • еднополови бракове

Докато Западна Европа става все по-толерантна към хомосексуалните, в бившите соцстрани се случва точно обратното. Новият Евробарометър сочи, че в България враждебността към хомосексуалните расте

Еднополов партньор? Българските родители вдигат кръвното - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Западна Европа става все по-толерантна към хомосексуалните, в бившите соцстрани обаче се случва точно обратното. Новият Евробарометър показва, че в България расте враждебността към хомосексуалните. Родителите не приемат зет или снаха от ромското малцинство или пък със сексуалност, различна от традиционната.

В Европа нараства подкрепата за равноправието на хомосексуалните хора и за еднополовите бракове. Вчера Еврокомисията публикува допитване, в което 76 процента от анкетираните заявяват, че гейовете, лесбийките и бисексуалните хора трябва да имат същите права, като хетеросексуалните. Така подкрепата за равноправието на тези хора е нараснала с пет пункта спрямо 2015 година.

Пропаст между Запада и Изтока

69% от анкетираните граждани на ЕС одобряват еднополовите бракове – ръст с цели осем пункта в сравнение с предишното допитване. Забелязва се обаче ярка поляризация по оста Запад-Изток. В Швеция 98 на сто от анкетираните казват, че гейовете, лесбийките и транссексуалните трябва да имат същите права като останалите хора, в Германия подкрепата за тях се равнява на 89%. В същото време едва 39% от българите, 38% от румънците и 31% словаците са на това мнение. В рамките на ЕС подкрепата за равноправието на хомосексуалните хора расте, но в новоприетите държави се случва тъкмо обратното. В България, например, тази подкрепа е спаднала с цели 12 пункта, съобщава агенция ДПА.

Все по-толерантни, но само на Запад

А вестник „Бадише Цайтунг" коментира: „Една добра и една лоша новина от последния Евробарометър на тема „дискриминация". (…) Добрата новина: Европа става по-толерантна. (…) Не толкова добрата е свързана с културната пропаст, която зейва, ако разгледаме отговорите по отделни страни. В България, например, 93 процента от родителите ще вдигнат кръвно, ако синът или дъщеря им цъфнат вкъщи с партньор от същия пол. В Нидерландия на 86% от родителите това им е безразлично. Две трети от нидерландците не биха се смутили, ако се окаже, че избраният партньор е от ромската общност, със сменен пол или интерсексуален. В България обаче едва 14% биха приели зет от ромски произход, а само 7 на сто – транс- или интерсексуален.

Разбира се, не се знае дали либералните възгледи, оповестени в едно допитване, наистина се практикуват и в живота. И все пак отговорите в този Евробарометър ясно показват кои нагласи са обществено приемливи и се подкрепят от мнозинството в отделните държави. Дългогодишната пропаст между Севера и Юга още не се е затворила изцяло. По отношение на обществено-политическите и религиозните въпроси днес тя все пак е много по-малка от разлома между Изтока и Запада."


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А бе

    29 3 Отговор
    за родители не знам, ма се чудя на ония дето ако някой ще умира и се измъчва не им прави впечатление, но ако някой са го нагузили веднага проявяват интерес....

    Коментиран от #25

  • 2 Анти милиционер

    61 2 Отговор
    Какво е 'еднополов партньор'? Много европейски звучи.

    Коментиран от #53

  • 3 Антиталмудист

    71 3 Отговор
    Аман от токсична еврейска пропаганда. Има плъх в медиите от поне 2 века насам.
  • 4 Plovdiv

    50 12 Отговор
    Обратните трябва да бъдат убивани!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 мислещ

    64 3 Отговор
    Тук не сме си загубили напълно ума, душите и сърцата като западните джендъри. Долната пропаганда само ни ядосва още повече и както е видно, постига обратен на желания резултат.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Аре бегай

    11 28 Отговор
    Кои па бяхте вие да определяте кой как ще живее ???
  • 10 Брат ми

    58 6 Отговор
    Поредната простотия от DW. Нищо хубаво няма да се чуе от тия убийци на християнство.

    Коментиран от #26

  • 11 Трифонов

    10 46 Отговор

    До коментар #5 от "Гладен пенсионер.":

    Няма да се притесняваш. Имаш това, което искаш. И единственото, което заслужаваш - бедна държава, крадливо скодоумно правителство, некадърен, неграмотен и мързелив народ от ниски, кривокраки и невменяеми орки от мъжки пол, и продажни проститутки от женски, тънещи в нищетата на собственото си невежество и простотия, мислещи от сутрин до вечер за битови тъпотии - ядене, сметки, къщата... - абсолютно неспособни да вдигнат поглед нагоре, за да разберат, че животът ти е даден не за да мразиш тоя и оня и да си губиш времето да изплащаш 30 години със сетни сили един тъп, двустаен апартамент в Манастирски ливади, а за да постигнеш духовно израстване и интелектуално осъвършенстване. В бедна държава, в която всички мислят за салама, такова нещо няма как да се случи... Прости били европейците, извратени били, джендъри били... Епа вие, като сте толкоз умни и праведни, що сте толкоз бедни, бе?!

    Коментиран от #15, #22, #30, #49

  • 12 Арим

    24 3 Отговор
    Какво ни интересуват другите,дали са живи или умрели?България за себе си!
  • 13 Фен

    35 2 Отговор
    Айде пак "Работническо Дело" На тия сорсоиди пропагандните статии само по заглавието можеш ги позна! А по темата - Ами просто учете децата си, че обратните са болни, нещастни и объркани хора....
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Шофер

    42 4 Отговор

    До коментар #11 от "Трифонов":

    Ходи мий чинии в скапаната Германия, води дъщерите си на училище, за да не страдаш като ги изнасилят орките и от полицията не ти дадат да се оплачеш, и учи арабски, за да се разбираш със зетьовете! Нас тука ни остави!
  • 16 бг. 1

    28 2 Отговор
    Хомосексуализъм, мултикултурализъм се пропагандират от юдомасоните сатанисти в тяхните медии и се прокарват закони от тяхните политици.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Тото Памата

    25 2 Отговор
    Еми да ходят там, където ги харесват. Никой не е длъжен да харесва и толерира, когото и да било, камо ли сексуално развинтени перверзници, които искат да възпитават деца. То, ако е могло, нямаше да има Мъж и Жена. Не ми пречат, но, когато това, което вършат в креватите си почнат да го изкарват в обществото, почва да пречи и да развращава. Това е все едно, дървото да расте с корена на-горе. Е, това нормално ли ще е? Ми, не! Обаче, въпросното дърво, ако е някъде, където не се натрапва и не пречи, никой няма да го отреже. Това е просто едно сексуално желание, което не засяга, никой, ако те се държат нормално в обществото, ако не ме убеждават, че имали право на брак и семейство и деца. Да имаш, но трябва да си го създадеш, както се създава природосъобразно. Ами има и хетеро хора, които нямат семейства. И на тях ли са им потъпкани правата? За тях бих се съгласил. Но не може да си против правилата на природата и да искаш права!
  • 19 Хасан и Онур

    11 6 Отговор
    За това ние се преместихме в нашата родина Турция. Там са толерантни към еднополовите партньори.

    Коментиран от #24

  • 20 Порно

    25 2 Отговор
    Най естественото нещо за един родител е да мечтае децата му да се задомят с подходящ човек , и да го дарят с внуци. Но това май скоро ще бъде обявено за наказуемо. При гей двойка какви внуци ? Или зорлем принуждават хората да се застъпват за легализация на гей браковете и правото им да осиновяват ?
  • 21 ПЛАН Ран Ът

    23 3 Отговор
    Върви с пълна сила изпълнението на антибългарски план разработен от американците Ричард Ран и Роналд Ът още от преврата през 1989г. Една от точките е разбиване на ценностната система и семейството така наречената мултитолерантност.
  • 22 Никой

    21 3 Отговор

    До коментар #11 от "Трифонов":

    Развявай си мнението, без да ни го навираш в лицата. Те и еднополовите това правят на гей-парадите, развяват си сексуалността където трябва и не трябва. Ето това ми е неприятно. Да си живеят живота и да не се натрапват, така не пречат. Колкото до наследниците е въпрос на възпитание и ангажираност. Истинските обратни са болни от рождение, ако може да се нарече болест. Другите са неприятни със саморекламирането си
  • 23 В Западна Европа са толерантни

    5 3 Отговор
    Защото имат спорадични случаи просто за колорит, а ние сме нетолерантни защото е повсеместно
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Хаха

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "А бе":

    Виж колко плюсове ти праснаха, май не те разбраха какво искаш да кажеш.....
  • 26 Атеист

    7 1 Отговор

    До коментар #10 от "Брат ми":

    Да, не ме кефи да ми натрапват прайдове, също толкова и религиозно невежество, и двете са гнусни и е желателно всеки да си ги държи за себе си......
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Smyrt za

    4 2 Отговор
    Germania
  • 29 Джендър от село

    0 10 Отговор
    Аз пък ще гласувам за Бойко
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Ддса

    10 0 Отговор
    Въпросът в анкетата е неправилен. Едно е, да си толерантен към еднополовите бракове, друго е да си съгласен, децата ти да имат такива.
  • 32 8479

    15 1 Отговор
    Еднополов партньор?!? То на нормалните хора партньорите са еднополови. Тези с двуполови партньори, дето не знаят от кой точно пол са в момента, никой не ги бръсне ни за слива, ни за чеп. Та затова подскачат като пуканки в тенджера... DW са извратени със своята пропаганда. Извратено е също да им се дава гласност на DW.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Тра ла ла

    7 1 Отговор

    До коментар #30 от "Германик":

    Какво ти пука за чуждо наследство па на тебе бе? Не само човечеството ще изчезне, ами даже и планетата, не знаеше ли? Ма много са ви смотани аргументите. От 5 млрд. паплач на планетата признали се като хомосексуални са 3% , това само доказва, че фобиите ви са психотични и трябват хапчета
  • 35 Епа да де

    3 3 Отговор

    До коментар #33 от "ай де бе":

    България е в ЕС т.е. е от тия дето не та кефят, та по твоята логика ще тичаш да стягаш багажа ли ?

    Коментиран от #37

  • 36 ПЕНКО

    8 0 Отговор
    КАКВО ОБЩО ИМАМЕ С ДОЙЧЕ ВЕЛЕ ???
  • 37 Германик

    0 0 Отговор

    До коментар #35 от "Епа да де":

    България е в ЕС,но 93%вдигат кръвно от такива като тебе.Така,че незнам кой ще стяга багажа.

    Коментиран от #41

  • 38 охо бохо

    6 2 Отговор
    Напалм за тази проказа ! Прочистване с огън !
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 мДА

    5 0 Отговор
    То и аз съм си еднополов партньор от мъжки пол. Търся си еднополов партньор от женски пол, да си станем двойка от мъжки и женски пол. Кое му е странното?
  • 41 Добре де

    0 1 Отговор

    До коментар #37 от "Германик":

    93%, това е сериозна епидемия от психолабилни вдигащи кръвно понеже някой правил секс, нямате ли си по-сериозна и смислена работа ?
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Nyakoj

    7 0 Отговор
    И как очаквате да са толерантни към гейовете, при положение, че на пиедестал биват издигани група откачалки, които под претекст "защита правата на гейовете" всъщност целят да отнемат правата на хетеросексуалните, за да имат въпросната група повече права, отколкото всички други, взети заедно, заради което свестните гейове масово са дискредитирани.
    А също така има много гейове в държави като Индия, Арабските държави, чиито права постоянно биват нарушавани(на някои даже отнемат правото им на живот), защо не отиват да защитават правата на тамошните гейове, ами знаят само в Европа да се правят на врели-кипели?
  • 44 Lonecheer

    4 0 Отговор
    Трябва ли да се съобразяваме с всички луди и ненормални? Педеругите и лесбийките са едва около 1 % от всички хора а искат да ни диктуват как да живеем и какво да мислим или харесваме. Като са толкова нагли дават ли си сметка изобщо колко бързо ще бъде разрешен въпроса с тях? Искат да възпитават чужди деца като ги осиновяват. Искат да имат повече права от нас нормалните и да не плащат дори данъци. Дали ще ги търпим още дълго как мислите?
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Чичо Тони

    3 0 Отговор
    А защо не ни светнете как е например в Гърция, Италия (особено в Сицилия), Испания за да имаме по добра представа къде сме и ние?
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Генерал

    5 1 Отговор
    Хомосексуалните стават все по- реална заплаха да убият вярата за божествения произход на мъжа и жената, да изхвърлят Бог от сърцата и душите на хората, като по този начин ускорят гибелта на цивилизацията.
    Който познава древната история, ще ме разбере.
    В момента вървим по път, който е минаван няколко пъти и винаги се е приключвало с разпад - на държави, на ценности, на общества.
  • 49 незнайко

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Трифонов":

    Затова ли в САЩ живеят на кредити ДЕН ЗА ДЕН ? Къща - дом под наем, кола на изплащане ! Немците и те така са се извисили а за англичаните да не говорим, те направо летят и не знаят къде и на кой да кацнат ! Но изброените държави винаги са искали да са КОЛОНИАЛИСТИ ! Затова сега им сърбаме попарата наречена ЕС !!!
  • 50 не на либерал идиотизма

    2 0 Отговор
    либерастията е болест, не ни навирайте такива извратени статии на дойче зеле, сбърканящината нека си остане за запада
  • 51 хетеро

    1 0 Отговор
    Хората на запад ги търпят , защото се притесняват от законите , които ги защитават !
    А реално вече здраво им е писнало от гей паради и тъпи изпълнения по градинките !
    Хората са възмутени ! Няма търпимост ! Има страх от закона !
  • 52 чалма тв

    0 0 Отговор
    за сигано -роми, не ща да говоря, но по принцип брак на мюслимани и христьяне не одобрявам..ама никак, познавам много от едната страна и от друга ,на също мнение са..да не мъчим роднини, да не правим живота труден,той и без това не е лесен. Всяка жаба знае гьола.
  • 53 браво краво

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Анти милиционер":

    що не ги попитайте примерно как се отнасят те към педафили..сигурен съм в Германия и Нидерландия,поне 60-70% ще са толерантни към тях,дори ще предложат същите да могат да осиновяват деца...Мислите че няма да дойде ден ,когато и това ще стане? Заблудени сме...вижте как за последни 30години се промени света в посоката толериране на всяка нетрадиционо сексуално извращение.
  • 54 Братя Българи

    0 0 Отговор
    В Тексас майка е искала химически да кастрира 7 годишния си син и почти успява да спечели дело в съда по въпроса. Внушила му е че е момиче и му слага неща, които момичета носят.
    Журито гласува 11-1 за, съдийката обаче отхвърля гласуването.
    За сега химическата му кастрация е спряна.
    Баща му е поствал видео на ютюб.

    Забрана на хомо пропаганда ни трябва! Джендърите искат да промият мозъците на децата ни. Никак не е шега работата!