Last news in Fakti

19 Октомври, 2021 19:00 3 980 54

В България: и Зелената сделка като Истанбулската конвенция?

  • зелена сделка-
  • ес-
  • българия-
  • истанбулска конвенция-
  • еднополови бракове-
  • възобновяеми източници

Повече от 70% от българите на знаят почти нищо за Зелената сделка на ЕС

В България: и Зелената сделка като Истанбулската конвенция? - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Както изглежда, така наречената Зелена сделка има всички шансове да сподели съдбата на прословутата (в България) Истанбулска конвенция. Приликите се набиват на очи.

Недоразумения и заблуди

И в двата случая малцина са прочели и знаят за какво точно става дума (73% от българите нямат идея какво е Зелената сделка, а над 80% не знаят каква е българската позиция). Явно не е имало и кой да им обясни. И при двете се ширят големи недоразумения. Навремето мнозина бяха убедени, че Истанбулската конвенция не е заради насилието срещу жени, а за да ни натрапи еднополовите бракове и да ни вземе пола. Сега пък се забравя, че целта на Зелената сделка е спасяване на света от пагубните климатични промени чрез превръщане на Европа в първия неутрален по отношение на климата континент до 2050 г., и все повече се натрапва мнението, че тя е едва ли не специално измислена, за да ни „бръкне в джоба”. Съответно, и нарастващата истерия около нея все повече напомня неистовия вой, който потопи Истанбулската конвенция.

Истерията особено се засили в последните седмици около обхваналата целия свят криза с цените на енергията. Точно тази криза обаче има малко общо със Зелената сделка. Връзката между тях не е пряка, а по-скоро обратна. Защото кризата показва, че колкото по-бързо преминем от изкопаемите горива към чиста енергия, толкова по-бързо ще се освободим от подобни сътресения на енергийните пазари. Показателно в това отношение е, че сега цените на енергията от ВЕИ остават ниски и стабилни – за разлика от цените на газа и петрола.

Въглищата и зеленият преход

Сега всички са взрени в затварянето на въгледобива и въглищните електроцентрали в днешния им вид и в неясното бъдеще на заетите в тях. Мнозина се държат сякаш неизбежното може някак си да ни заобиколи и ще можем да си горим въглища, докато ги имаме. И се пазарят за някоя и друга година повече. Заради този опит да се избяга от действителността и съпътстващото го бездействие България вече пропусна много години (поне от началото на членството ни в ЕС), а загубите и пропуснатите ползи се измерват в милиарди. Само че вече в цял свят е ясно, че въглищата нямат бъдеще и е крайно време да обмислим, планираме и заработим за техни алтернативи. Смисълът на Зелената сделка обаче е и нещо много повече от сбогуване с въглищата. Всъщност, става дума за огромна възможност, за трансформация към една нова, модерна, по-малко енергоемка, високотехнологична, ефективна и далеч по-конкурентоспособна икономика. Това е третата индустриална революция, нова перспектива на устойчиво развитие и благосъстояние. Зелената сделка е планът за осъществяване на тази перспектива.

Какво влиза в цената на прехода

Разбира се, тази трансформация има цена. Но кое е безплатно в живота ни? Когато говорим за цената, първо, трябва да имаме предвид, че колкото повече отлагаме и чакаме, толкова по-висока ще става тя – икономически, финансово и социално.

Второ, че за осъществяването на този преход страната ще има достъп до огромен европейски финансов ресурс. Това е гаранцията на ЕС за справедливостта на процеса. Ако този ресурс бъде разумно използван, той ще привлече допълнителни инвестиции и ще помогне за създаването на хиляди устойчиви нови работни места, производства и възможности за растеж. И накрая – когато говорим за цената не трябва да забравяме, че в сметката влизат и неща, за които няма да чуете да говорят критиците на Зелената сделка. Хилядите хора, които всяка година губят живота си в България заради мръсния въздух. И най-вече – огромните щети от климатичните промени, които стават все по-видими. Ако продължаваме както досега, цената на тези щети ще е далеч по-голяма от онова, което трябва да платим за зеления преход.

Да помислим за децата ни!

Така стигаме до голямата разлика между Истанбулската конвенция и Зелената сделка. При едната можем да си заровим главата в пясъка и да се правим, че не съществува. При другата – няма как. Можем ли да продължим да се държим така сякаш бъдещето на децата ни и на техните деца нямат значение за нас?

Автор: Ясен Бояджиев


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 57 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Когато България тръгне

    102 2 Отговор
    със Запада,дете в майка плаче..
  • 2 поглед

    107 1 Отговор
    ...и затова германия отвори затворен тец.щото няма кой да обясни на дойчо с ери.
  • 3 pbdan

    89 0 Отговор
    ИК е за продължаване на емиграцията на хора от мюсюлманските държави към ЕС. Преди години се започна с дисидентите, след това се издейства право на хора от бившите колонии да живеят в метрополията. Играта с бежанци от войните вече е на приключване, защото страните изградиха огради, появи се недоволство от "културните им особености". Сега с ИК всеки от една мюсюлманска държава може легално и без да може да му се откаже да поиска убежище в ЕС. Всеки мъж или момче може да каже, че се чувства жена, за което ще го хвърлят от покрива с главата надолу в собствената му държава. Една жена мюсюлманка може да каже, че е подложена на домашно насилие (няма дори да излъже) и също да поиска убежище. Мюсюлманско момиче може да каже, че я грози обрязване и също да поиска защита. Всяка държава подписала ИК е длъжна да ги приеме и обгрижва. Това е същността на ИК. Ако не искаш да биеш жена си няма да напишеш 77 страници конвенция.
  • 4 Ерго

    98 1 Отговор
    DW = Работническо Дело = глупости, простотии и манипулации.

    Коментиран от #5, #36

  • 5 00014

    48 0 Отговор

    До коментар #4 от "Ерго":

    По-зле - тези сссерът в цяла Европа.
  • 6 Госあ

    50 3 Отговор
    “Всъщност, става дума за огромна възможност, за трансформация към една нова, модерна, по-малко енергоемка, високотехнологична, ефективна и далеч по-конкурентоспособна икономика. Това е третата индустриална революция, нова перспектива на устойчиво развитие и благосъстояние. Зелената сделка е планът за осъществяване на тази перспектива.” Хахахахахаха евала ! Разбрах 😂😂😂
  • 7 Госあ

    77 2 Отговор
    България трябва да се махне от ес с 200.

    Коментиран от #29

  • 8 Стефан Петров

    80 1 Отговор
    Защо се крие от обществеността,че ако всички леки коли в Германия минат на ток тя ще трябва да увеличи производството му седем пъти? За Англия процента е 65. И откъде ще дойде този ток като екофашистите -т.н. "зелени" обявиха за замърсяващи околната среда дори и АЕЦ.

    Коментиран от #43

  • 9 100pera

    73 0 Отговор
    :)))
    Ясенчо, много приказки си наредил, ама да те питам нещо:
    1. Пишеш "сега цените на енергията от ВЕИ остават ниски и стабилни". Ми като са такива, тогава защо ни включват в сметките "зелена енергия" и защо дотират ВЕИ-тата?
    2. Европа щяла да стане "зелен континент" - и като ка, бе Ясенчо? Нали тези панелчета, дето си ги изтипосал на снимката се правят извън Европа и при производството им се замърсява яко околната среда и се отделят същите тези гадни газове, срещу които се бориш. Климатичните промени са глобални - замърсяването в Китай не касае ли Европа?
    3. Миналата година, ВЕИ-тата в Европа работеха на 40% от мощностите си - нямаше вятър, нямаше и достатъчно слънце. С какви източници ще компенсираме недостигът на ток от ВЕИ? щото Тексас като остана на тъмно по същите причини и се срина цялата енергомрежа на САЩ. Ние кво ще прави в подобни ситуации?

    Коментиран от #17

  • 10 Кинжал

    68 1 Отговор
    Тия искат да ни върнат в каменната ера! Със сигурност искат да ни приключат и да ни вземат благодатната територия. Искат да им станем роби и да им слугуваме на запад, а те да се настанят тук на наше място след като вече промишленост и поминък няма да е останал за нас. България наистина ще се превърне в райско кътче, но без българи в нея! Не важи само за България. Богатите държави поставят непосилни условия към по-бедните и им извиват ръцете. Трябват им нови територии, защото по техните вече няма нормален живот. ЕС и НАТО са пагубни за нас и трябва час по-скоро да ги напуснем!!!
  • 11 пак този

    44 0 Отговор
    И двете са гейски идей, но не казвайте, че 80% от България е проста, за да не миете чиниите на великата ви Еврогейска общност!
  • 12 Мародер

    56 1 Отговор
    Да съберем подписи и изискаме от президента референдум за излизане на България от ЕС и НАТО! Зелените европейски глави нека си правят зелени зделки но без нас!
  • 13 За протокола

    30 0 Отговор
    Всяко нещо си има цена.
    Така е, проблемът е, че не всеки може да я плати.
  • 14 ИМПЕРИАЛИСТ

    9 6 Отговор
    няКOЙ мнoгo ce дрaзни oт въглищaтa...Лигнитнитe въглищa в Изтoчнo-мaришкия бaceйн ca c рaдиoaктивнo зaмърcявaнe...Зaщo???. Пo въглeпoдaвaщитe им линии към кoтлитe са разcтaвeни пo 3 брoя ceпaрaтoри зa мeтaл...Зaщo??? Нaхoдкитe oт ceпaрaтoритe никoй и никъдe нe публикувa...Зaщo???
  • 15 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 8 Отговор
    МИНИСТЕРСТВО НА ИКОНОМИКАТА И ЕНЕРГЕТИКАТА
    Доклад от 23.01.2006
    Средният брой на слънчевите дни в нашата страна се увеличава с около 18 - 20. Като цяло слънчевата радиация над страната е повече от 1370 Ват/кв.м. В горните слоеве на атмосферата слънчевата константа варира от 1370 до пикове със стойност 2100 Ват/кв.м. Ветровите потоци над нашата страна са силно променени.Те са с по-малка скорост, занижен интензитет и честота.Очаква се тази климатична обстановка над нашата страна да има трайни тенденции за присъствие в близките 50 години на следващия век. Това означава, че валежната сума върху територията на страната като цяло, ще бъде малка. Производството на хидроенергия, по експертна прогноза ще бъде силно затруднено за дълъг период от време. За получаване на вода (питейна, поливна и производствена) дори ще се наложи да се ползва повече енергия от националната енергийна мрежа. Променената енергийна обстановка налага нов подход към енергийната ефективност, енерго-спестяващите технологии и най-важното спешно развиване на технологиите за оползотворяване на ВЕИ.
    ЕНЕРГЕТИКАТА И ВОДОСНАБДЯВАНЕТО ще бъдат основния проблем на Р. България в близките 50 години на 21 век.
    2. ЕНЕРГИЙНА ОБСТАНОВКА НА ТЕРИТОРИЯТА НА Р. БЪЛГАРИЯ. ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ИЗПОЛЗВАНЕ НА ВЪЗОБНОВИМИ ЕНЕРГО-ИЗТОЧНИЦИ (В.Е.И.) - СЛЪНЦЕ, ВЯТЪР, ХИДРО- И ГЕОТЕРМАЛНА ЕНЕРГИЯ
    България внася от 65 до 76% (над 82%) от енергоносителите си. Внася се природен газ, суров петрол, голяма част от въглищат
  • 16 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 4 Отговор
    МИНИСТЕРСТВО НА ИКОНОМИКАТА И ЕНЕРГЕТИКАТА
    Доклад от 23.01.2006
    Средният брой на слънчевите дни в нашата страна се увеличава с около 18 - 20. Като цяло слънчевата радиация над страната е повече от 1370 Ват/кв.м. В горните слоеве на атмосферата слънчевата константа варира от 1370 до пикове със стойност 2100 Ват/кв.м. Ветровите потоци над нашата страна са силно променени.Те са с по-малка скорост, занижен интензитет и честота. ………………………………………………………………………………..
    За следващите 50 години ветровата прогноза за територията на Р. България като енергиен източник е лоша. Климатичната обстановка е коренно променена и хоризонтални ветрови потоци със средно годишна скорост от 6-8 метра за секунда могат да се наблюдават само по високите върхове- връх Ботев, връх Мургаш, Рожен, Мусала, Черни връх, връх Перелик и други. В настоящата година средногодишната скорост на вятъра и в района на Каварна и нос Калиакра е под 5 м/сек. По високите ни върхове като връх Мусала на Рила, Черни връх и местността “Ветровала” на Витоша, върховете в Пирин планина, а също така и Връх Рожен в Родопите не дават необходимите икономически изгодни ветрови условия за промишлена ветро-енергетика.
    Данните от половин век на Българските метеорологични служби не показват добри прогнози за ветро-енергетиката. В Стара планина също условията за монтиране на ветрогенератори от различен тип и ефективно използуване на вятърна енергия, например връх Мургаш не са благоприятни. Редната скорост на вятъра е ок
  • 17 ИМПЕРИАЛИСТ

    24 1 Отговор

    До коментар #9 от "100pera":

    Ясенчо скъпичък, цената на ВЕИ - ток се определя въз основа на базовата цена на тока определена от ДКВР. По тази причина, при евтин базов ток, милионите вложени от мафията в беполезните перки, може никога да не се възстановят. Имай в предвид , че животът на една перка е 20г. , а повечето у нас са втора употреба-рециклирани и няма да изкарат в генераторен режим и 5години.
  • 18 Няма

    28 0 Отговор
    и нужда да знаем , щом DW се застъпва за нея(зел. сделка)
  • 19 ха ха ха

    32 1 Отговор
    Я се гръмни бе дойчоооооу... идва глобално застудяване и зелените ще се хванат за големите пръсти! 😆
  • 20 Сун Дзъ

    34 0 Отговор
    Като видя, че източника на статията е дойче веле и ми става ясно, че е commie пропаганда. Евтините ви трансджендър, еко-зелени и мултикултурни пропаганди се изтъркаха отдавна, разбрете го. Най-лошото е, че един ден, ако се сбъднат всичките ви леви мечти всички вие пропагандатори ще бъдете сред първите полезни идиоти, от които диктатурата ще се отърве. Вие ще бъдете безполезни в новия ред, но още не го осъзнавате.
  • 21 Хаджи Генчо

    29 1 Отговор
    От дойче веле са толкова бездарни, че казват абсолютни истини стига да разбираш точно обратното на това което казват.
  • 22 Иво

    3 14 Отговор
    Кой ни е виновен че сме най простата нация в Европа и не само,погледнете само какви отрепки има кандидати за президент.
  • 23 Курбанколи Пардимагомедов

    18 0 Отговор
    Моите американски приятели биха казали- саундс туу гуд ту би труу,звучи твърде добре за да е истина.Защо съм подзрителен ли?Ами когато бях ученик посъщият начин обещаваха светлото социалистическо бъдеще ,което изобщо не се състоя.Получихме един безкраен преход към мизерия.Та и това ще енещо подобно.Абе те решението са го намерили няма човек,няма замърсяване,но дано им мине котка път!
  • 24 ттт

    15 0 Отговор
    И какво означава "жена" според ИК? Жена според ИК (чел съм я!) е социална функция. Тоест, когато гладиш си жена, когато завиваш кришката си мъж! И няма никакво значение, какво 0има в гащите ти.
  • 25 ттт

    16 0 Отговор
    Авторът се прави, че разбира нещата по-добре от конституционен съдия.
  • 26 Marinov

    18 0 Отговор
    Тъй наричаните Зелен преход и Зелена сделка са поредната АВАНТЮРА на Ексцентрични Групи и Властващи и Поредния Глобален Див Комерсализам!

    Човешките Дейности могат да Имат ЛОКАЛНИ въздействия на природата Но НЕ и ГЛОБАЛНИ ! ГЛОБАЛНИТЕ са ЕСТЕСТВЕНИ Природни ПРОЦЕСИ на които Човечеството НЕ МОЖЕ да Влияе!!!

    Опази БОЖЕ Света от ПИШМАН Учени и Управници!!
  • 27 negodnici

    20 0 Отговор
    Цял ден лъжи, пропаганда и манипулации от бг подлогите на финансираната от ЦРУ DW !
  • 28 грижа за живите

    14 1 Отговор
    каква зелена сделка,каква иснанбулска конвенция,какви 5 лева,тук вече борбата е на живот и смърт! смърта е красива,ако един загиващ антиваксър вземе поне двама ваксъри със себе си към по-добрия живот!!!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Професор

    21 0 Отговор
    Виж сега, Ясенчо, понеже си малограмотен и нямаш никакво професионално образование, позволи ми да те просветя, понеже съм експерт в тази област. Новата неомарксистка глобал-социалистическа идеология, на която си избрал да служиш си ИЗМИСЛИ "глобалното затопляне" като един от няколкото лоста за ликвидирането на националните капиталистически държави на Запад, включително и на нашата страна. Тази псевдозаплаха е пълна измишльотина по точно 4 основни причини. Ще ти ги изброя една по една. 1. Основният парников газ НЕ Е СО2, а... водните пари. Над 95%. За да се бориш реално с парниковия ефект, трябва да се бориш с водните пари. А Земята се състои от 70% водни площи, които се изпаряват, та пушек се вдига. Така че, ПРЕСУШИ ОКЕАНИТЕ, Ясенчо, и бон шанс. 2. Основният кръгооборот на СО2 в природата става именно през повърхността на океаните и тази динамика изобщо не се разглежда от некомпетентните идеолози на глобал-социализма. И да се напикавате по 10 пъти дневно, не можете да влияете на този обмен. 3. Преминаването към "зелени енергийни източници" довежда до много по-голямо отделяне на СО2 от ВСИЧКИ методи за производство на енергия, даже и от въглищните ТЕЦ. 4. "Зелените" енергийни източници дожеждат до енергийна бедност, хаос в електропреносните мрежи и до смърт на стотици хиляди хора по света. Така че, Ясенчо, НИЕ СМЕ МНОГО НАЯСНО с вашата "зелена сделка". Тя е част от сделката на глобал-социалистите с ДЯВОЛА, целта ма която е да ЛИКВИДИРАТЕ западната капиталис

    Коментиран от #32

  • 31 Мисля

    11 1 Отговор
    Само не разбрах как икономиката ни ще стане ефективна(за високотехнологична разбрах) със зелена сделка при 300 евро мегавата,спрямо 20 евро в Китай например.
  • 32 Сандо

    6 0 Отговор

    До коментар #30 от "Професор":

    Това,което се написал е интересно и вярно,остава да ни обясниш що за животно е това неомарксистка глобал-социалистическа идеология и ще осмъртим ли милиардерите?

    Коментиран от #46

  • 33 гост

    3 1 Отговор
    Ами аз още преди 5г. се опитах да си инсталирам фотоволтаик и ми бяха нужни 6м, стигнах до главен инженер в столицата, за да ми обяснят, че ще бъда разглеждан наравно като крупен производител на ВЕИ. Искаха да си закупя инсталацията и тогава да решали дали ще ме одобрят или не. Ако искате ВЕИ печупете ЕРП, те са стената, която не разрешава това. В чужбина няма такова нещо и всеки желаещ има фотоволтаик 6-8седмици след заявка. У нас първо няма консултанти, които да ти гарантират, второ ЕРП коли и беси и може да не те присъедини въпреки отговарящите изисквания, безнаказано, заради корпунцията, ясно е. Впрочем от другата година в белите страни фотоволтаиците стават задължителни за нови сгради. А?!?
  • 34 Веи

    6 0 Отговор
    Само че с тази зелена сделка цените на всичко видяхме на къде вървят нагоре.....Кой ще е този инвеститор да дойде в БГ и да си похарчи парите само да създаде работни места без да печели?? Всичко е лъжа и измама това е поредното ограбване на народа!!След това следва да дойдат и ти вземат жилището като ще измислят други причини!! Очаква ни пълен крах!!
  • 35 Перо

    9 0 Отговор
    Само БГ ли трябва да изпълнява зелената сделка,защото на Китай,САЩ и Африка не им пука!
  • 36 Не е така

    7 1 Отговор

    До коментар #4 от "Ерго":

    DW=цру опорки за промиване на мозъци и влияние
  • 37 Вълканов

    11 0 Отговор
    Зелената сделка е за да възпре новите развиващи се държави да разширят производството и да станат конкуренти на сегашните развити държави. Китай го изтърваха. Я си представете, че някоя Европейска държава излезе от Евросъюза, започне да развива собствената си икономика, използува собствение си интелектуални ресурси и стане пазарен конкурент. Развитите държави не искат да допуснат това, използуват предателските, алчни кръгове в останалите държави и ги превръщат в колониален придатък, изчерпвайки всичките им ресурси, природни и интелектуални.
    Това е господин авторе. И Вие сте глашатай на робството на собствения си народ.
  • 38 Адвокат

    9 0 Отговор
    Зелената сделка е точно като ИК. И с това се изчерпва търпението на народа ни. Предстои излизане от ЕС и НАТО. Напрежението се покачва и накрая ще има тежки наказания за продажниците и лакеите на западните грабители
  • 39 ТОГАВА

    2 0 Отговор
    НЕКА КОНСТИТУЦИОННИЯ СЪД ДА ОТСЪДИ И ЗА ЗЕЛЕНАТА СДЕЛКА !
  • 40 Watchdog

    9 0 Отговор
    Зелената сделка е решена от нашите европейски господари в Брюксел. Както навремето османските султани се решавали живота на българите в османската империя. Въпросът е защо ние българите държим да имаме чужди господари без самочувствие че може да се управляваме и сами както това правят останалите 180 независими държави по света които не "членуват" в европейската кошара? Защо не желаем да сме суверенна държава и сами да пишем законите по които да живеем... Това е съществения въпрос... Другото е да оправяме батаци създадени от нашите чуждестранни владетели... Ние роби ли искаме да бъдем или свободни независими хора?
  • 41 Komapak

    4 0 Отговор
    Колко красиво написано с едничката идея за пари. Кой каквото и да ми обяснява става въпрос за мнооого пари. 2050 може и да съм жив, но май предпочитам да не съм и паднал в жертва на екотерористите.
  • 42 Очевидно

    4 0 Отговор
    Зелената сделка е жалък напън на ЕС да се изолира от Китай и да замръзне. Замръзването още от сега се вижда.
  • 43 Защото

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Стефан Петров":

    Защото всъщност никой няма намерение да запазва броя на автомобилите. Който карал, карал. Това е целта.
  • 44 Анонимен

    6 0 Отговор
    Много правилна е аналогията с Истанбулска Конвенция . И в двете става дума за прокарване на изключително вредни за България политики маскирани със сладникави приказки . Така че българския народ с вродената си мъдрост много правилно се ориентира в тази измама . Зелената сделка е смъртна присъда на индустрията . Тя ще ни обрече на още по-голяма бедност и мизерия !
  • 45 WhiteNoise

    2 0 Отговор
    dw са мноо готини. афтора за метадон да си дава хонорара :)
  • 46 Професор

    7 0 Отговор

    До коментар #32 от "Сандо":

    Защо това, което ЕС ни натрапва е глобал-социализъм? Ами защо нацизмът, тоест, национал-социализмът, е социализъм? Причината е много проста -- и двете доктрини са поддържани от тлъсти корпоративни спонсори, които получават привилегии от режима, за да ликвидират гръбнака на националния капитализъм -- малкия и среден бизнес. Разликата между нацизма и глобал-социализма е само една -- при първия спонсорите са няколко национални корпорации, при втория те са няколко глобалистки, транснационални корпорации. НО -- и двата режима са СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ. Социализмът се измерва по много прост начин. Това е държавна система, която ЛИКВИДИРА малкия и среден бизнес. Точка. При държавния социализъм, където държавата е единствената корпорация, това го прави самата тя. Справка -- "реалният социализъм" у нас и в СССР. При нацизма и глобал-социализма, това се прави от няколко корпорации, с обилната подкрепа на държавата. Резултатът е важен, и той е СЪЩИЯТ.
  • 47 Матей

    4 0 Отговор
    Аха,ДВ ратува за реабилитация на истанбулската извра-тня,уж лъгъбътейците са безобидни шмекери и палячовци.Тъй и зелената психоза се представя като едната загриженост за природата.НИЩО ПОДОБНО!Зеления блокаж на икономиките първо и най-чувствително удари запада,там изпаднаха в ступор,друг път невидели в едно да се бият и живи и умрели.Тая зима ще бъде мамата си джей-ци и зеленото безумие ще бъде заклеймено със закон,може да доведе до разпадане на ЕС или до непредсказуеми ексцесии,такъв немислим срив се очертава.И ще ми говорят мижи да те лъжа,ми те хората се осафериха,не са малки деца да ги лъжеш сас захарен памук.30 ГОДИНИ МЪЧЕНИЯ и затъване в бездната как ви се вижда,накрая не се знае накъде може да избие,но на запад не са свикнали ,ще им дойде много нанагорно и ще се хванат за гушите.
  • 48 не може да бъде

    5 0 Отговор
    Недоразумениятаи заблудите по зелената сделка са такива,че WSJ /Уолстрийт джърнъл/ нарича политиката на ЕС енергетичен мазохизъм.Трябва да се запитаме защо е всъщност този твърд курс за зелена енергетика,след като приетите действия с нищо не допринасят за подобряване на съществуващото положение,а само вдигат цените на тока и с това повличат и всички цени !?
  • 49 ГОСТ

    1 0 Отговор
    ЗНАЕМ,ЗНАЕМ ЩЕ ТИ Е-А МАЙКАТА АКО ТИ ДОКОПАМ !!!
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 православен

    3 0 Отговор
    дойче зеле да не лъже като дърт бюрократ от Брюксел, всички виждаме и усещаме последиците от тази идиотска зелена сделка, затваряне на енерго мощности, изхвърляне на улицата на хиляди работници във въгледобивната индустрия , цените на ток, храни и гориво до небесата , абе я ходете и се обесете та да ви няма повече бе изроди лицемерни
  • 52 Наблюдател

    4 0 Отговор
    Като изключим изобилието от общи приказки в горната статия това което наистина "изпусна" България благодарение дежурното сервилно поведение на българските политици към актуалните "началници" е затваряне на напълно здравите реактори а и изплатени на АЕЦ "Козлодуй" за угода на ЕС!! Обърнете внимание сега какво е отношението към Атомната енергия там!!
  • 53 Сивата чапла

    1 0 Отговор
    Я се скрийте, Бе! Ама няма къде, изсякоха горите! .............. Зелената сделка е повече от ясна, Европа пустиня, да може араби и африканци да се чувстват като у дома си! На топло!
  • 54 Червената сделка

    0 0 Отговор
    зелената сделка всъщност е червена - опит за олигархично управление чрез декрети от богоравни като ленин. скоро ще лапате оловни хапчета!