Last news in Fakti

6 Октомври, 2018 17:02 2 117 26

"Ако не гласуваш, мъже ще могат да осиновят детето ти!"

  • хомосексуалност-
  • еднополови бракове
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Защити семейството и децата на Румъния! Ако не дойдеш да гласуваш, детето ти ще може да бъде осиновено от двама мъже!" Този надпис "красеше" фасадата на една сграда в Тимишоара. Беше отстранен едва след няколко дни, след като лично кметът на града се застъпи за свалянето му.

Атмосферата в румънското общество е крайно нагорещена - в семействата, сред приятели и по работните места оживено се обсъжда темата за хомосексуалността, еднополовите бракове и осиновяванията на деца от еднополови двойки. Причината: на 6 и 7 октомври румънците гласуват на референдум дали в Конституцията на страната да бъде изрично записано, че брак е само съюзът между мъж и жена. В момента основният закон използва неутралното понятие "съпрузи".

"Заплаха за цялото общество"

От 2015 насам различни консервативни и религиозни групи, обединени в т.нар. „Коалиция за семейството", събраха 3 милиона подписа, за да накарат политиката да внесе тази промяна в конституционния текст. Парламентът и Сенатът я одобриха с ясно мнозинство, включително и с гласове на опозицията. Само депутатите на Съюза за спасение на Румъния (USR) гласуваха против.

В Гражданския кодекс на Румъния и сега се казва, че бракът е съюз между мъж и жена. Но това не било достатъчно, защото законите в Румъния се променяли твърде лесно. Съвсем друго щяло да бъде, ако въпросният текст бъде записан и в Конституцията, смята румънският музикант и преводач Паул Григориу, поддръжник на „Коалиция за семейството".

Григориу твърди, че нямал нищо против хомосексуалните: „Всеки да прави каквото си иска в личния си живот и в собствената си спалня. Но онова, което държавата признава за брачен съюз, е нещо съвсем различно", казва той и добавя, че легализирането на еднополовите бракове щяло „да застраши цялото общество" и в крайна сметка да даде зелена светлина за осиновяването на деца от еднополови двойки. „Мъжът и жената са равни, но не са идентични, а едно дете се нуждае и от двата вида влияние, за да развие психическо равновесие", смята Григориу. Поради това той е твърдо против осиновяванията на деца от еднополови двойки.

"Вълна от омраза"

Влад Виски, активист на румънската ЛГБТ-общност, е силно притеснен от факта, че в навечерието на референдума в Румъния се надига "вълна от омраза" срещу гейовете и лесбийките. В страната постоянно се говори за някакви хомосексуални хора, които щели да отнемат на румънците собствените им деца.

Виски е директор на букурещката организация „Мозаик", която призовава към бойкот на референдума и агитира под мотото: „Любовта не се поддава на гласуване. Остани си вкъщи на 6 и 7 октомври!". Ако поне 30% от имащите право на глас не се включат в референдума, той ще бъде обявен за невалиден.

От другата страна на барикадите е Румънската православна църква, която призовава верующите да се включат в референдума и да гласуват с „да", за да осуетят легализирането на еднополовите бракове.

"Антизападен манифест"

Мнозина критици на румънската Социалдемократическа партия, ръководена от условно осъдения Ливиу Драгня, смятат, че референдумът е просто маневра за отвличане на вниманието от проблемите в правосъдието и от насилието на органите на реда срещу демонстранти.

Румънският политолог Арманд Гозу вижда дори нещо още по-голямо: „Това си е чиста проба антизападен манифест. Елитът, който управлява Румъния от края на диктатурата през 1989 и чиито корени трябва да се търсят в старата партийна номенклатура, сега се чувства унизен от Брюксел", казва експертът. По неговите думи, към този елит спадат и редица политици, които имат сериозни проблеми с правосъдието. И именно поради това се опиват да го овладеят и да прокарат закони за амнистия. ЕС обаче им пречи, при това в много по-голяма степен от опозицията в самата Румъния.

„Брюксел не спира да припомня, че румънското правителство все повече се отдалечава от принципите на правовата държава. Но след този референдум Румъния може и да се отдалечи от ЕС и да се преориентира на Изток - по-близо до византийско-православната линия, а с това и по-близо до Путинова Русия", казва румънският експерт.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЖАНА

    65 0 Отговор
    Стига с тия "евроценности" бе !!! Превзеха ни ненормалните и развратните, семейството е най-ценното в обществото , децата са създадени от мъж и жена , не са създадени от гейове и лесбийки! !! Ясно и ярко доказателство за правилните неща в живота !!! Децата имат майка и татко и живеят в семейства. ...пощадете бъдещите поколения! !!

    Коментиран от #2

  • 2 толерантен

    44 0 Отговор

    До коментар #1 от "ЖАНА":

    Еми, така ще е при т.нар. "нов световен ред": кучетата са с предимство пред хората, "ромите" пред белите, престъпниците пред мирните граждани, извратените пред нормалните, мюсюлманите пред християните, жените пред мъжете.

    Лъжата става истина, а дяволът - бог.

    Иначе казано, новият "ред" е стария, с главата надолу.

    Коментиран от #3

  • 3 Антилибераст

    36 1 Отговор

    До коментар #2 от "толерантен":

    И Ироничното е, че тези, които много врякат за женските права, са същите, които не дават дума да се каже срещу най-големите женомразци - мюсюлманите. Е, религията на новия световен ред, либерастията, не е ли психично отклонение?
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 антиджендар

    25 0 Отговор
    Джендаридеологията трябва да бъде обявена за терористична и преследвана от съответните закони
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 мръсен педал

    18 1 Отговор

    До коментар #7 от "Трифонов":

    Да и някой да ти тръмбова гоното до гръкляна... да ми се махаш педьо от главата и да не ми говориш колко е възвишен анала ти миризлив... коминочистачо забутан в девета глуха, дето дори и собствените ти деца, ако изобщо се сдобиеш с такива, някога ще гледат на теб като на нещо различно от човешки отпадък! Ходи си надени едни прашки, червисай си мустакя, наври си един вибратор в анала и си поплачи на воля... мизерник, че и грозен... пък и суратя му вони, ма седнал да си отваря прокиша насреща ми - миндил!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Студент

    1 21 Отговор
    Трифонов е абсолютно прав, задника и другите работи са си лично негови и само напълно прости хора биха се интересували какво изпада от него , негова си е работата и живота и има пълното право да се разпорежда с тях, и на теория и на практика не е възможно всеки сексуален контакт да е с цел потомство така че примерите за мъж+жена=дете са напълно безпочвени , така че.....

    Коментиран от #13, #20

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Българин от Благоевград

    7 1 Отговор

    До коментар #8 от "Трифонов":

    Трифонов...от всичко що прочетох в коментара ти разбрах че ти имаш нужда да се просветиш малко повече...да прочетеш малко повече що пише в БИБЛИЯТА....
    Да предположим че няма БОГ...Ад и Рай...и че ХРИСТОС е измислица....ОК....тогава всички които уповават на БОГА и вярват в ХРИСТОС и БИБЛИЯТА, когато умрат ще са излъгани и толкоз...нищо няма да ги ползува и ще изгният в земята както всичко що е умряло и погребано.....НООО....ако се окаже ИСТИНА и след смърта застанем пред БОГА за да отговаряме за живота си...ти приятелю ще бъдеш изненадан....помисли още днес,защото утре вече може и да няма...но знай...ИСУС те Обича...дори и ти да го отричаш...само повярвай в НЕГО и ще се спасиш...

    Коментиран от #18

  • 16 Абе Пепинчо..

    8 0 Отговор

    До коментар #8 от "Трифонов":

    Аз съм от тия простите,неразвитите,ниско интелектуално и т.н...И имам голям мерак да се срещнем с теб-така да се каже...да обсъдим нашите виждания. И тогава ще разбереш,че точно първичният инстинкт е дал оцеляването на човечеството....-а и друго-ще "схванеш" вековната житефска истина,че принципа на лопатата винги работи-наистина жесток и първичен-...но безотказен.

    Коментиран от #19

  • 17 3333

    7 1 Отговор
    Не пишете тъпи коментари ами гледайте румънците какво правят и го правете.
    Ако не се вземете в ръце скоро ще се наложи да имигрирате в Румъния.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Трифонов

    0 7 Отговор

    До коментар #16 от "Абе Пепинчо..":

    Ние с теб никога няма да се срещнем! Нито планирано, нито случайно. Плуваме в различни океани. Обаче, нека ти обясня нещо... Човекът действително се е родил на тази планета, но не бе предвидено да изчезне на нея. Дивата религия, в която вярваш и така ревностно браниш, освен всички други, безумни нещастия, които донесе на човечеството, ще бъде и причината за изчезването на човешкия биологичен вид. Завинаги, безвъзвратно... Земята, от много време, ни подсказва, че е време да я напуснем. Че много скоро условията на нея няма да са съвместими с човешкото съществуване. Планетата не може да бъде "спасена", "променена" и т.н. тъпотии... Тя е била тук много преди нас и ще продължи да съществува много след нас. Просто ще се промени така, че да изчезнем. Както са изчезнали много други биологични видове преди нас. Решението е само едно - да я напуснем и да се разселим... Но не можем. Наникъде сме... Религията винаги е била прът в колелото на научно-техническия прогрес. Винаги. Учени масово са били горени на клади, измъчвани, преследвани от църквата, защото с научни аргументи доказваха, че бог не съществува. Ако я нямаше, досега отдавна пътуването в пространството нямаше да е проблем и човечеството щеше да се е разселило по други светове. Отдавна щяха да се раждат само здрави деца, отдавна нямаше да боледуваме от неизлечими болести... Отдавна. Днес сме наникъде... заради такива, като вас. За които логиката и фактите не значат нищо. А не значат, щото не сте запознати с
  • 20 Пешо

    3 2 Отговор

    До коментар #11 от "Студент":

    Ти беше онова наркоманче, нали? Сега пък и педер.ст ли си станал? Е, то едното води до другото!
  • 21 ииииииииии

    6 2 Отговор

    До коментар #18 от "Трифонов":

    Това ще е добре-ако джендърите изчезнете-едно от най-хубавите неща ще се случи на човечеството.
  • 22 Българин от Благоевград

    4 1 Отговор
    До Трифонов...бих желал и аз да прочета тези 5 аварията на Библията....но само от това написано се вижда че си измисляч на лъжи....
    Не пиши глупости за да заблуждаваш читателя...а помисли сериозно за това що ти писах по-горе...
    ....иначе за разврата на света и обратните е писано още в началото на Словото...или може за това така да подскачаш щото си засегнат...имам приятели гей...но за разлика от теб те и двамата вярват в БОГ и признават че са грешни и молят БОГА за прошка...
    .....ама какво толкова да ти разправям...ти нали си чел 5 варианта на БИБЛИЯТА....ама май и от петте нищо не си разбрал....добре че ГОСПОД е милостив...

    Коментиран от #23

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Трифонов

    0 1 Отговор
    Интересува ме единствено да покажа на колкото може повече хора как погубват себе си и безценния си интелектуален потенциал, с който природата ги е създала, в името на една измислена от примитивни, жадни за власт лицемери, долнопробна и човеконенавистна ЛЪЖА!

    Коментиран от #25

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Димов

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "Трифонов":

    Как да си прав, като всъщност си обратен? Геометрически е изключено.