Last news in Fakti

30 Юли, 2019 13:00 3 164 51

Как узаконихме еднополовите бракове в нарушение на Конституцията

  • еднополови бракове-
  • истанбулска конвенция-
  • конституция

Как да не регулираш с това решение въпроси за гражданско състояние, след като признаваш, че една жена е мъж и съпруг на друга жена

Как узаконихме еднополовите бракове в нарушение на Конституцията - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Адв. Стефан Радков

Преди дни с постановяването на Решение № 11 351/24.07.2019 г. от съдия Весела Андонова практически еднополовите бракове в България получиха своето признание. Ние не можем да очакване нещо различно- все пак Весела Андонова е завършила задочно право в Югозападният университет.

Така с написването на осем машинописни страници този съдия зачеркна с един замах не само лютите битки водени във връзка с приемането на Истанбулската конвенция, а и Конституцията на Републиката, решение на Конституционния съд № №13/27.07.2018 г., семейния ни кодекс, правилата на обществения ред в страната, народностната ни традиция, традиционната ни религия, естествения ни биологически произход. Това решение е постановено не просто в разрез с посочените източници на правото. То е постановено въпреки тях.

Едно от най-неверните клишета, разпространявано в обществото ни, главно чрез медиите е, че съдебните решения не се коментират.

Няма такова правило - нито в закона, нито в практиката, нито в правната теория. Напротив - съдебните решения, особено нелепите, корупционно насочените и услужливите по каквато и да е причина и под каквато и да е било форма, не само могат, а трябва да бъдат коментирани.

Ето защо ще си позволим този коментар. На едно „услужливо” решение. Какво имаме предвид:

Преди дни с постановяването на Решение № 11 351/24.07.2019 г. от съдия Весела Андонова практически еднополовите бракове в България получиха своето признание.

Ние не можем да очакваме нещо различно - все пак Весела Андонова е завършила задочно право в Югозападния университет. Така с написването на осем машинописни страници този съдия зачеркна с един замах не само лютите битки, водени във връзка с приемането на Истанбулската конвенция, а и Конституцията на Републиката, Решение на КС № №13/27.07.2018 г., Семейния ни кодекс, правилата на обществения ред в страната, народностната ни традиция, традиционната ни религия, естествения ни биологически произход.

Това решение е постановено не просто в разрез с посочените източници на правото. То е постановено въпреки тях.

С куп неверни препратки към евродирективи и регламенти, както и към неотносими по предмета на делото решения на Съда на Европейския съюз, съдията докладчик практически приема, че е допустимо у нас да се приеме, че Иван е мъж на Драган, защото по правото на друга страна те са сключили граждански брак и ние следва да признаем право на пребиваване на Иван, защото той е мъжът на Драган, който има правото да живее у нас.

Превратното тълкуване на закона, половинчатото признаване, че правилата за гражданското състояние са национални правила, но, видите ли, тук не ставало въпрос за правила на гражданско състояние, а само за разрешаване на пребиваване са лицемерие. А съдебното лицемерие винаги е особено опасно.

Как да не регулираш с това решение въпроси за гражданско състояние, след като признаваш, че една жена е мъж и съпруг на друга жена. И по тази причина има право като съпруг на тази жена да има постоянно пребиваване на територията на Република България.

Това се нарича Прозорецът на Овертон. Така се започва. Краят е неизвестен на никого, освен на съдия Весела Андонова.

В края на 50-те г. на миналия век световно признатият социален психолог Ерих Фром ще напише: Равенството се заключава в това, че един човек не може да бъде средство за постигане на целите на друг човек. Ние не очакваме съдия Андонова да е чела, а още по-малко да е разбрала Фром, но очакваме българският съд изобщо да спре да ни препредава неправилно волята на Съда на Европа (Съда на европейския съюз), като преписва и има за основа на решенията си цитати от решения на този съд, които може и да са по сходни казуси, но по никакъв начин не се отнасят до България и не са разглеждали нашето вътрешно право в сферата на гражданското състояние.

Много по-аргументирано би било съдът да се съобрази с мотивите на Решение на КС № №13/27.07.2018 г. и с правилата на обществения морал и на преобладаващата религия у нас ясно формулирани така: Представата за щастие не може да се заключава в безграничното и безконтролно потребление на права, каквато е целта на всяка една, да я наречем особена група от хора с нестереотипно разбиране за каквото и да е било и за щастието, в частност. В този смисъл изключително аргументирано е Правното становище на проф. Даниел Вълчев, изпратено до КС на основание чл. 18, ал.2 от Закона за КС и чл.20а, ал.3 от Правилника за организацията и дейността на КС.

У нас винаги става така - зад един благовиден предлог се прокарва друга генерална идея. Въпросът по това дело съвсем не е има ли правото съпруг от същия пол да пребивава у нас. Въпросът по това дело е има ли той по вътрешните ни правила за гражданско състояние, които по никакъв начин не се регулират от Директиви и Регламенти на ЕС, да се признае за съпруг, да има това качество. И едва тогава се дължи отговор на въпроса дали има правото да пребивава у нас.

Доколкото по силата на конституционна норма бракът – респективно съпрузи - могат да бъдат само мъж и жена, то несъмнено така постановеното решение противоречи на Конституцията.

След като по вътрешните ни правила за гражданското състояние не може да има еднополови съпрузи, то няма как да се признае правото на съпругът Х да има живее у нас като съпруг на лицето Y от същия пол.

Не знам дали съдията докладчик е запознат с политико-правният феномен известен в теорията като „Прозорецът на Овертън” обясняващ процедурата по която абсурдни тези, поведения и ненравствени потребности се превръщат в норми, но следва да знае, че решението му не е просто открехване, а широко отваряне на този прозорец. По тази пътека и като се позовават на това решение у нас ще получат правото да пребивават лица, които привидно са съпрузи на някого от същия пол. А това вече е опасно за националната ни сигурност. Кой ще направи преценката в тези случаи дали бракът, чрез който се легитимират е истински или привиден.

Винаги така правят. Това е стандартен завоалиран подход. Под един благовиден предлог- в случая правото на пребиваване, постановяват акт, който в крайна сметка преследва и обслужва съвсем други цели. Това е тържество на изнасилването на закона-както на вътрешното ни право, така и на нормите приети по правилата на съществуването на ЕС.

Нестереотипното възприятие на пола не е основание да приемем, че нашето гражданско състояние може да има жена, която е мъж, и друга жена, която е съпруга на този мъж, за да формират те по смисъла на българското право семейство и на това основание да се даде правото на едната жена, която е мъж, да пребивава у нас на основание именно това, че е точно това-мъж-съпруг на друга жена. Пак ще повторя-не е случаен фактът, че нито едно от цитираните решения на СЕС, с които съдът е мотивирал решението си не се отнася до казус свързан с България.

Ние изначално нямаме против тези лица влезли в брачен съюз в страна, която допуска това да живеят в брачен съюз, но защо това трябва да става в България. Нека си живеят в страната, която допуска правото на еднополовите да живеят заедно и в която са сключили брака си.

И нека се знае: Ако човешките грешки носят определени негативни последици за отделния човек, то тези на Върховния административен съд носят негативни последици за целия народ.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 коректора

    79 0 Отговор
    Не е "услужливо", това решение, а е престъпно, антиконституционно, антихристиянско, антибългарско, античовешко...
  • 2 храмът на обречените

    68 0 Отговор
    Оставащите тук сме обречени да гледаме падението на един народ и погребването на една държава

    Коментиран от #10

  • 3 ентомологът

    60 0 Отговор
    Калинките от "българската" "право"раздавателна система.
  • 4 Електрошок

    47 1 Отговор
    Кво ше кажат еврогейчетата,които ми препоръчват да си пия апчетата!!Техните синове ще им доведат зетьове,а дъщерите-снахи!

    Коментиран от #12

  • 5 Анти милиционер

    38 1 Отговор
    На ви Еврейски Съюз.
  • 6 Име

    52 0 Отговор
    Ми, да сезират адвокатите конституционния съд и тая съдийка, явно преживяваща с НПО кинти, да и бият шута от съда.
  • 7 анова

    41 0 Отговор
    Крайно време е да се противопоставим това вече на нищо не прилича от ден на ден простотията ни задушава
  • 8 КЛЮКАР

    42 0 Отговор
    Съдийката с каква ориентация е???. Женена ли е, омъжена ли е???.

    Коментиран от #9

  • 9 КЛЮКАРКА

    34 0 Отговор

    До коментар #8 от "КЛЮКАР":

    Каква ориентация ? Слушка и папка...
  • 10 Индианцът Джо

    28 0 Отговор

    До коментар #2 от "храмът на обречените":

    Само с гледане неа стане. Ще има и еване. Наред.
  • 11 Съдия

    33 0 Отговор
    Докато катеренето по кариерната стълба става с пари или орални и други способности, резултатите ще са драматични.Каква независимост искат- те повече от половината изобщо не трябва да са в ситемата.Вече всеки боклук с връзки може да стигне чак до върховните съдилища.Необходим е контрол, но не само думи, а дела- отстраняване от системата на такива паразити.
  • 12 Не религиозен

    20 1 Отговор

    До коментар #4 от "Електрошок":

    Така е приятелю, но какво друго може да се очаква, след като мнозина последваха бунта срещу Бог? И вече живеем в подмяна на истинските ценности. На всичко нормално вече има "нов" стандарт...

    Коментиран от #13

  • 13 Електрошок

    21 0 Отговор

    До коментар #12 от "Не религиозен":

    За мен е бунт срещу природата,за теб- срещу бог,но няма противоречие!Крайният резултат ще бъде един и същ.

    Коментиран от #15

  • 14 гост

    28 2 Отговор
    За мутрите, джендарите и евреите в БГ не важат никакви закони и конституция. Единствено важно е на тях да им отърва.
  • 15 Не религиозен

    11 0 Отговор

    До коментар #13 от "Електрошок":

    Природата...Кой създаде природата? Сама ли се създаде? Твърде интелигентна е, за да се само разрушава...

    Коментиран от #23

  • 16 сноу

    16 0 Отговор
    Ами то още навремето ордата продажни адвокати начело с КУрнажев ,КУрнезов гушнаха измамника Фил и заедно така оплетоха държавата в отровна паяжина та натикаха във всеки измислен университет по един правен факултет . На опашки се стекоха знайни и незнайни измисленяци и трътките им да лепнат по една дипломка па да закачат и отпред "завършил право".После рипнаха и уруспиите ,че и бандитите...
  • 17 Димов

    17 0 Отговор
    Поредният пирон в ковчега на българското население. Няма здраво семейство, няма прираст. Още по-бързо ще се стопим. А името и портрета на тая съдийка ще останат като причинител на поредният акт срещу българите.

    Коментиран от #24

  • 18 Електрошок

    3 4 Отговор
    Ееее...Къде ме заби с въпрос откак свят светува и то в жегата!?Нека приемем,че природата е материалният свят,заедно с "още нещо",което науката и атеистите не наричаме бог,а природни закони и явления,за които засега нямаме отговор.Когато човек има отговор за всичко или е Бог,или така го наричат в диспансера:)

    Коментиран от #26

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 11ап

    17 0 Отговор
    Югозападният, НБУ проводници на НЕБългарски политики!
  • 21 От Пирдоп

    17 0 Отговор
    Нищо добро не ни чака . НАРОДЕ!
  • 22 Белчо

    19 0 Отговор
    Остава само да пожелаем на госпожата,изявяваща се като съдия,ако има син - да й доведе зет!
    И когато седнат да вечерят, зетът да пошляпва "палавата "си тъща по дупето!
    Абе, щом се обичат, нека да се вземат младите!
    Горчиво да й е на веселата Весела!
  • 23 НАТО ВЕЦ

    1 6 Отговор

    До коментар #15 от "Не религиозен":

    Дали го наричаш Бог или Природа, то си е все едно. И да, интелигентно е. Мисъл. Слово. Както искаш го наречи.

    Коментиран от #28

  • 24 Не религиозен

    10 1 Отговор

    До коментар #17 от "Димов":

    Здраво семейство...Първите мъже в държавата са пример за това...А у нас ? "Разкрепостеност" и либерални отношения, които се определят с термина- "на съпружески начала". От къде дойде тази мода?

    Коментиран от #40

  • 25 Стамат

    12 0 Отговор
    За тази с чиста съвест и без грам жал , трябва да се върже за ръцете и краката между две коли и оттам на парчета...
  • 26 Не религиозен

    4 1 Отговор

    До коментар #18 от "Електрошок":

    Жега казваш...От природните закони ще да е и това "още нещо", което вие атеистите не наричате Бог, за което засега НЯМАТЕ ОТГОВОР, откакто СВЯТ СВЕТУВА... Това не компрометира ли самочувствието или компенсирате с познанията за диспансера? Чудесен си!

    Коментиран от #32, #35

  • 27 Екатерина

    12 0 Отговор
    Ами не е съвсем вярно това, което пише в статията. Правото на пребиваване не е признаване на брака. Да, длъжни сме да го пуснем, защото някъде в ЕС бракът им е законен, ние сме страна по международни договори, които регламентират това. Но докато са у нас, те не се третират като съпрузи и не се признават за такива. Който не му харесва - не сме го канили. Щом държи да живее тук, ще е по нашите правила. Това е провокация, разбира се, някой ще плаща на такива "заселници", да ни провокират и да "променят нагласите". От нас си зависи дали ще се почувстват добре дошли или не. За нагласите говоря, че ако имам предвид друго, ще ме санкционират
  • 28 Не религиозен

    2 3 Отговор

    До коментар #23 от "НАТО ВЕЦ":

    Ех, това непокорство... С него започна цялата бъркотия, до която стигнахме.
  • 29 Гост

    10 0 Отговор
    Щом е нарушила конституцията и нарушението е от особенно голяма опасност - дава пример и то в медиите, то сигурно има наказания за това.
  • 30 Монсиньор

    1 6 Отговор
    На никой не му пука. Ако щат и за маймуни да се женят. Демокрация е .

    Коментиран от #41

  • 31 Електрошок

    4 0 Отговор
    Мислех,че тънката ехидност е мой патент:)Диспансера ми е любима тема,защото ни заобикалят луди психиатри и нормални хора с диагноза луди.
  • 32 Ужас

    8 1 Отговор

    До коментар #26 от "Не религиозен":

    Хахахаха чудесен бил. Май тука гейовете почнаха да се обясняват в либоф. Ужас.

    Коментиран от #34, #38, #44

  • 33 Груьо

    12 0 Отговор
    Искренно пожелавам на въпросната Весела до 9-то коляно, защото без срам и свян потъпка Българската хилядолетна гордост, ако има дъщеря да се радва на снаха и ако е момче да и доведен един хубав зет!
  • 34 Електрошок

    3 0 Отговор

    До коментар #32 от "Ужас":

    Пич,евала за реакцията,само че "не религиозен"е 100%жена!!!!

    Коментиран от #36

  • 35 Електрошок

    2 0 Отговор

    До коментар #26 от "Не религиозен":

    Заради твоя ник ме изкараха гей,!Виж #32!Пак добре,че не е използвана другата дума!

    Коментиран от #43

  • 36 Ужас

    4 1 Отговор

    До коментар #34 от "Електрошок":

    Пич, ми как се казваха тея?Жена пък с мъжко име. Би?Ужаст.

    Коментиран от #37

  • 37 Електрошок

    4 1 Отговор

    До коментар #36 от "Ужас":

    Абе не е и ""би""бе бате.Нема се пуашиш!!Споко!И аз съм моно!Ма ти си ме изкара чист пе.....ас!!Ужаст!!!

    Коментиран от #39

  • 38 Ха Ха

    2 0 Отговор

    До коментар #32 от "Ужас":

    Не бе тва си е само смигване с оченце:))
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Димов

    6 0 Отговор

    До коментар #24 от "Не религиозен":

    От криворазбраната демокрация и отричане на патриархалната форма на семейството.
  • 41 Димов

    7 0 Отговор

    До коментар #30 от "Монсиньор":

    Демокрация и свободия са различни неща! У нас не ги различихме и за това сега сме на това дередже.

    Коментиран от #47

  • 42 кучето

    9 0 Отговор
    На тази скапана кучка весела андонова незабавно трябва да и бъдат отнети съдийските права и правото в този югозападен така наречен университет да бъде закрито ,както и целия прогнил университет!
  • 43 Не религиозен

    1 2 Отговор

    До коментар #35 от "Електрошок":

    Ха-ха-ха...Задавих се от смях...Видя ли сега как от 100% мъж , лесно те объркаха с гей, ей тъй изведнъж... А #39 изглежда е "парен каша духа" и предлага ти разтуха...
  • 44 Не религиозен

    1 2 Отговор

    До коментар #32 от "Ужас":

    Наистина е чудесен ! Притежава фина чувствителност и изискано чувство за хумор. Много интелигентен и богат духом. Е, за сега се определя като атеист, с което разбива сърцето ми, но...надеждата умира последна. А ти за какво си помисли прибързано?

    Коментиран от #45

  • 45 Ужас

    2 0 Отговор

    До коментар #44 от "Не религиозен":

    Айй како или бате ама ти сериозно си флюбен. сериозна ви е работата значи щом и сърца вече се разбиват. Извинявам се, ай няма се меся вече, сваляй и флитрвай на воля. Хахаха за кво може си помисли човек като един с мъжки ник казва на друг с мъжки ник че бил чудесен.и то в такваз статия. Хахахаха
  • 46 Електрошок

    0 0 Отговор
    Пич,тука пак оплеска нещата.Става въпрос за любов към Бога,който аз отричам,а според нея съм подходящ за зарибяване!

    Коментиран от #48, #49

  • 47 Електрошок

    2 0 Отговор

    До коментар #41 от "Димов":

    Мисля,че свобода и свободия е като демокрация и либералдемокрация!
  • 48 Не религиозен

    1 1 Отговор

    До коментар #46 от "Електрошок":

    Виждаш ли какво недоразумение се получи с тия неопределени "никове" . Как може да е сигурно, че ти си " бате", а аз "како"? А на живо - Ужас-а е още повече. Преди седмица в трамвая пътуваха на глед - две "каки". Гушкаха се и се опипваха без никакво стеснение и аз като #45 си мислех, че много са "Флюбени", само дето се обърках кой е "бате" и коя е "кака"...Но сигурно ще трябва да "свиквам"
  • 49 Не религиозен

    1 1 Отговор

    До коментар #46 от "Електрошок":

    Май чувството ти за хумор те предава...Или се притисни? Или се обърка, като сериозно си помисли, че те "зарибявам"...Неее, не се занимавам с "дресура". В момента повече "копам"...Търся съкровището, което криеш.

    Коментиран от #50

  • 50 Електрошок

    1 0 Отговор

    До коментар #49 от "Не религиозен":

    Не знаех,че работиш в НАП!?Всичко съм декларирал!А ако търсиш заровено съкровище,най-много да намериш няколко ръждясали пирони и конска подкова.

    Коментиран от #51

  • 51 Не религиозен

    0 1 Отговор

    До коментар #50 от "Електрошок":

    Ееее, сега се измъкваш...Знаеш за какво "СЪКРОВИЩЕ" говоря...Злато и сребро не търся! Може би трябва да уточня, за да не се повтори ситуацията с ник Ужас...