17 Ноември, 2019 20:30 9 069 11

Суецкият канал - от "магистрала на британската империя" до глобална магистрала

  • суец-
  • суецки канал-
  • египет-
  • абдел фатах ас сиси

За Египет той е истинска златна мина: годишно страната печели милиарди долари

Суецкият канал - от "магистрала на британската империя" до глобална магистрала - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

За Египет той е истинска златна мина: годишно страната печели милиарди долари от Суецкия канал. Но 150-годишното съоръжение е нещо много повече - символ е на национален престиж и за напредъка на страната.

"Египетското правителство обявява одържавяването на Суецкия канал." С тези думи, изречени през октомври 1956-а, президентът Гамал Абдел Насър оповестява едно решение, което в Египет предизвиква еуфория, а Европа е ужасена. По онова време Насър напразно очаква американците да отпуснат на страната му кредит за изграждането на язовира "Асуан". Но тъй като в Белия дом се опасяват, че в борбата за надмощие в рамките на Студената война Насър може да премине към съветския лагер, президентът Айзенхауер задържа кредита. Възмутен, Насър решава да осигури друг начин на финансиране, а именно - чрез одържавяването на Суецкия канал. Негов мажоритарен собственик обаче е британско-френското дружество "Суец". И макар Насър да обещава подобаващо обезщетение, двете европейски държави не се съгласяват. Когато по-нататъшните преговори се провалят, двете европейски държави, подкрепяни от Израел, атакуват района на Канала. Реакцията на САЩ и Съветския съюз е чрез ООН да принудят френските, британските и израелските части да се изтеглят. Близкият Изток трябва да е зона на влияние на великите сили, а не на европейците.

Насър в крайна сметка успява да осигури средствата за язовира "Асуан". Но както посочва политологът Томас Демелхубер: "Още откакто е построен от египетските селяни преди 150 години, Суецкият канал е символ на национален престиж, на напредъка в Египет. Тази мисъл положително е изиграла роля и при одържавяването му".

Самият Насър на свой ред изтъква през октомври 1956-а, че за него одържавяването е нещо повече от чисто икономически ход - поемането на Канала от държавата е изцяло под знака на арабския национализъм, който също играе голяма роля за Насър. А арабският национализъм, както обяснява той, "отговаря на чувствата на арабите, на сърцата на арабите. Те искат да живеят достойно. И искат да бъдат независими."

Между две морета

Плановете за прокарването на канал между Средиземно и Червено море съществуват отдавна, припомня Демелхубер. "Още османците мислят за свързването на двете морета - през 16-и век. Доста по-късно, през 1798 година, Наполеон изпраща в Египет френски инженери за извършване на проучвания. Но те заключават, че проектът е неосъществим. До подобен извод стигат първоначално също и британците. И чак Фердинанд дьо Лесепс - френски дипломат, инженер и предприемач - успява да задвижи проекта."

В изкопните работи са заети първоначално хиляди европейски работници. Но тъй като не се намират достатъчно наемници, египетският владетел Мохамед Саид принудително ангажира през 1861 и десет хиляди работници от Горен Египет. Година по-късно са мобилизирани още 18 000 души.

"Филми "Кодак", уиски, илюстровани картички"

Всъщност владетелят вероятно се е ръководил и от демографски съображения: твърде големият брой европейци, каквито са неговите опасения, би могъл да превърне зоната около Канала в изнесен пост на Европа. И наистина Каналът, макар и египетски първоначално, се превръща в международна зона. "Порт Саид е почти град", пише френската ориенталистка Нарцис Бершер, която между 1861-а и 1862-а прекарва няколко месеца на Суецкия канал по покана на Лесепс. Порт Сайд е мястото, откъдето започва изграждането на Канала. "Има 1023-ма европейци и 1578 араби, много ресторанти, кафенета, шивачи и закусвални." Но Порт Саид привлича далеч не само почтени хора - както пише един английски пътешественик: "Това е място, където пороците на Изтока и Запада намират съвместно убежище".

Съответно широка е и палитрата на предлаганите стоки: "Филми "Кодак", уиски, илюстровани картички и други британски удобства." Все повече хора пристигат в района на Канала, който се превръща в глобално средище.

Египет се отдалечава от Африка

В действителност Каналът променя тогавашен Египет неимоверно: градовете по Канала, и най-вече Порт Саид, се превръщат в динамични търговски центрове, благодарение на които Египет става част от глобалната търговска мрежа. "Магистралата на британската империя", както наричат Канала, скъсява осезаемо дистанцията между Лондон и Мумбай, и по точно - от 19 855 на 11 593 километра. И корабоплаването става много по-интензивно: през 1870 година през Канала преминават 486 кораба с 26 758 пътници. През 1913 корабите вече са 5 085, а превозените пътници над 234 хиляди. "Страната ми вече не е част от Африка", казва египетският владетел Исмаел Паша по повод откриването на Суецкия канал на 17 ноември 1869-а. "Направих я част от Европа."

Мерило за напредъка

Разширяването, приключило през 2015-а, позволява през Канала да преминават още повече кораби: изкопани са над 258 милиона кубически метра пясък, с което Каналът е разширен в отсечка от почти 40 километра.

"Строителството на новото паралелно 35-километрово трасе, както и разширяването и увеличаването на дълбочината на също толкова дълъг участък от стария канал, принципно представляват за президента Абдел Фатах ас Сиси същото, каквото за Насър е бил язовирът "Асуан": престижен проект, който трябва да докаже дееспособността на правителството", казва Томас Демелхубер.

Чрез разширяването транспортният капацитет на Канала се удвоява: вместо сегашните 49 кораба дневно през него ще могат вече да преминават по 100 плавателни съда на ден. Но от икономическа гледна точка ползата от Канала още не е изчерпана. "В последния бюджет за 2018/19 са заложени 5,9 милиарда долара приходи. Това е огромна сума, която обаче бледнее пред очакваните приходите след разширяването на съоръжението", посочва наблюдателят. Така Каналът си остава мерило за националния престиж - и същевременно напомняне, че страната съвсем не е достигнала границите на възможностите си.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 боцмана

    7 2 Отговор
    Порасна неимоверно и рекета на пилотите , вече се смята за добре ако преминеш канала с двадесет картона цигари , пълна цигания.

    Коментиран от #10

  • 2 Behemoth

    7 5 Отговор
    Ей туй е имат си каналче и си цоцат,а аз се чудя от се вземат пари за руските оръжия.... Тиквата един канал да беше направил по диагонал през Стара планина....
  • 3 ТОЧКАТА

    7 1 Отговор
    Какво ли са намислили тия?!!???Щом заговорят за пари,вече са задействали нещо......особено при появата на нови претенденти за хегемония...Китай.
  • 4 Хаджи хаджи Българин

    14 2 Отговор
    Носталгията по времето, когато Англия, Франция и Германия определят живота на останалият свят все още живее в сърцата на ДОЙЧЕ ВЕЛЕ! НО НА СВЕТОВНАТА СЦЕНА ИЗЛЯЗОХА НОВИ ВЕЛИКИ СИЛИ! РУСИЯ, АМЕРИКА , А СЕГА И КИТАЙ!
  • 5 За този канал

    4 0 Отговор
    Е написана цяла опера от велик композитор, та и канала си е,, велик,,...!
  • 6 Бай хой

    7 1 Отговор
    Нямат си Винету да се изреже затварям гьола.
  • 7 Иван

    3 2 Отговор
    И тогава евреите нападат и се опитват да потопат американския боен кораб "Либерти",след което да обвинат Егопет.
  • 8 Ал та фанах Атаопънах

    3 3 Отговор
    Ще видим като стане брекзит дали няма да затворят Гибралтар.
  • 9 Кур за

    2 1 Отговор
    германя
  • 10 Коректен

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "боцмана":

    Боцмане, стара ти е информацията. Поне в канала са малко по-цивилизовани пилотите в сравнение с пристанищата на египет. Искат си, но ако не дадеш не настояват. Вече се минава и без цигари, ако са ти здрави нервите.
  • 11 Канал 3i4

    1 0 Отговор
    Китайците направиха голяма база на входа на Червено море и могат да сложат тол такса за минаване през канала когато поискат, за разлика от Баце на магистрала Тракия