19 Ноември, 2019 16:01 2 692 22

Time: Украйна се чувства изоставена

  • владимир зеленски-
  • украйна-
  • сащ

Ерозията на готовността на Вашингтон да защити своя източноевропейски съюзник оставя Украйна уязвима към нарастващия руски натиск

Time: Украйна се чувства изоставена - 1
Снимки: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Украйна е в центъра на днешната геополитическа битка изток-запад, но се чувства все по-самотна и изоставена от своите привърженици от САЩ на фона на драмата около разследването за импийчмънт, която се развива във Вашингтон, пише авторитетното американско списание Time .

Посланикът на САЩ, която беше отстранена по-рано тази година и свидетелства в петък в Конгреса - не е заменена, нито пък влиятелният американски пратеник , които имаше за задача да помогне на Украйна да потуши подкрепения от Русия сепаратистки бунт. Останалите в Киев американски служители на по-ниско ниво поддържат необичайно ниска активност.

Ерозията на готовността на Вашингтон да защити своя източноевропейски съюзник оставя Украйна уязвима към нарастващия руски натиск, точно когато украинският президент Володимир Зеленски се насочва към преговори с висок залог следващия месец с руския президент Владимир Путин, за да се опита да прекрати смъртоносния конфликт в Източна Украйна.

Украинците все повече чувстват, че разследването за импийчмънт в САЩ прави страната им токсична.
Член на комисията по външни работи на украинския парламент заяви, че американските служители проявяват все по-голямо безразличие към Украйна и не са склонни да присъстват на заседанията.
Това е особено видимо, заяви законодателят, след оставката на специалния пратеник Кърт Волкър през септември, чието напускане доведе до изчезването на координационен център, съставен от хора, занимаващи се с делата на Украйна.

Украинският депутат обсъди чувствителния проблем с помощта на САЩ, попаднал в центъра на политическата борба във Вашингтон при условие, че името му няма да бъде разкривано. Украинските правителствени служители отказват да говорят за отношенията със САЩ, докато разследването за импийчмънт продължава, а влиятелните политици също са предпазливи да кажат нещо публично, което би могло да влоши още повече нещата за тяхната страна.

Москва е щастлива да запълни празнотата, като допълнително затвърждава позицията на Русия на геополитическата фронтова линия в Европа, с последствия за региона. Смесените послания към Украйна от администрацията на президента Доналд Тръмп също вредят на дипломатическото доверие на САЩ в момент, когато американското външнополитическо влияние вече намалява.

„Политиката на Тръмп към Украйна изглежда непоследователна и несъстоятелна“, заяви Никола Сунхуровски, ръководител на военните програми в Центъра „Разумков“ - базиран в Киев независим мозъчен тръст. "Това е като махало и на Киев му беше трудно да се адаптира към новата ситуация."
В телефонен разговор от 25 юли, който предизвика разследването за импийчмънт, Тръмп принуди новоизбрания президент на Украйна Зеленски да разследва дейностите в страната на потенциалния му съперник Джо Байдън, докато администрацията на Тръмп задържа около 400 милиона долара военна помощ на Украйна.

Демократите твърдят, че Тръмп е бил извършил престъпление „подкуп и изнудване“, злоупотребявайки с длъжността си за лична политическа изгода. Президентът отрича неправомерните действия. В крайна сметка военната помощ беше отпусната през септември, след като Конгресът беше информиран за телефонния разговор.

Според Сунхуровски военната помощ от САЩ представлява около 10 процента от бюджета на Украйна за отбрана. Той каза, че американската помощ е необходима за подкрепа на недостатъчно финансираната и лошо екипирана украинска армия, но е още по-решаваща като знак за решимостта на Вашингтон да застане твърдо зад своя съюзник.

"Военната помощ от САЩ е важен политически сигнал, показващ, че Украйна е жертва, а Русия е агресор", каза Сунхуровский. "

Администрацията на президента Барак Обама предостави на Украйна несмъртоносни военни доставки, включително радари за противопехотни ракети, устройства за нощно виждане и медицински изделия. Администрацията на Тръмп през 2017 г. се съгласи да предостави смъртоносни оръжия, като се ангажира да продаде за 47 милиона долара противотанкови ракети „Джевлин“.

САЩ предадоха в сряда две преобразувани патрулни лодки на украинския флот, част от над 1,6 милиарда щатски долара помощ от 2014 година насам. Изказвайки се на церемонията, американският пратеник Джоузеф Пенингтън обеща постоянна подкрепа на САЩ.

Това беше една от редките американски изяви с висока видимост в Украйна през последните седмици.
Докато американските бизнесмени остават вездесъщи в Киев, пристигащи ежедневно с полети до летище Бориспол и пълнещи лобитата на високите хотели в града, американските служители са незабележими, особено тези, които идват от Вашингтон. Когато асистентът на държавния секретар Дениз Натали гостува миналия месец, никоя от нейните срещи не беше обявена публично и медиите нямаха достъп.

Волкър, специалният пратеник на САЩ за мирните преговори в Украйна, редовно посещаваше Киев, поддържаше тесни контакти с държавите от Европейския съюз, за да координира подкрепата си за Украйна и се срещна с руския си колега в защита на интересите на Украйна. Администрацията на Тръмп не е назначила заместник откакто Волкър подаде оставка.

Самият Тръмп насърчи Зеленски да се срещне с Путин и да "реши своя проблем."
„Колебанията на Тръмп и липсата на ясна американска стратегия принуждават Киев да направи отстъпки на Русия“, каза Вадим Карасев, ръководител на Киевския институт за глобални стратегии. Това тревожи мнозина в Украйна, особено преди дългоочакваната среща на Зеленски с Путин и с лидерите на Франция и Германия на 9 декември.

След като бившият президент на Украйна, приятелски настроен на Москва, бе отстранен от поста си чрез мащабни протести през 2014 г., Русия анексира Кримския полуостров и помогна за разпалването на сепаратисткия бунт на изток. В резултат на продължилите повече от пет години боеве загинаха над 13 000 и бе опустошена индустриалната сърцевина на страната. Съединените щати и ЕС реагираха, като наложиха на Русия множество санкции, които възпрепятстваха търговията на Москва с ЕС.
Европейските нации също предоставят на Украйна значителна помощ, но Украйна се опасява, че тяхната подкрепа също се изплъзва. Някои държави от ЕС настояха за отмяна на санкциите срещу Москва, а наскоро френският президент Еманюел Макрон призова за по-тесни връзки с Русия.
Украинския депутат Ирина Геращенко заяви, че това може да съдейства за натиск върху Украйна да се съгласи на сделка при руските условия.

"Американската военна помощ укрепи позицията на Запада", каза Карасев. „Всякакви съмнения, спиране или забавяне ще доведат до срив на западната коалиция и ще позволят на Париж и Берлин да играят своята игра и да сключат сделка с Русия. След като ролята на САЩ в Европа отслабва, влиянието на Русия неизбежно нараства - това е историческо махало, което Тръмп вече е пуснал в движение."

Превод и редакция: Юлиян Марков, Фокус


Поставете оценка:
Оценка 4 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факт

    40 3 Отговор
    От преди 3 години го пиша тук-Украйна беше употребена и изхвьрлена на бунището от льжците на Вашингтон и Брюксел-факт.Обещаваха и "мед и масло" а сега са в яма от изпражнения.Жалко за обикновенният народ-много бьрзо се наядоха с благинки от вьпросната яма.
  • 2 Танас

    36 1 Отговор
    Тия са по-зле и от нас. Дръпнаха им генерал-губернатора и сега стоят и се чудят, не знаят какво да правят.
    А можеха да си вземат поука, я от нас, я от някой друг съсед.
    Прелъстени и изоставени.
    Иначе статията е пълна с лъжи и полуистини. Бившият президент беше свален след фашистки преврат, а Крим не е анексиран и т.н. и т.н.
  • 3 еш па тоа

    33 0 Отговор
    Както се казва във Враца - ...И сега фанахте ли ги американците за дедовия?
  • 4 русская сволочь

    2 29 Отговор
    И за руската свиня има Коледа

    Коментиран от #13, #17

  • 5 мислещ

    35 2 Отговор
    Сетихте ли се, идиоти? Продължавайте да се гъзите.
    Най-простата нация в Европа.
  • 6 пешо

    36 2 Отговор
    Мислех, че ние българите сме най-прецаканите от демокрацията и най-тъпия народ в Европа, но украинците ми промениха мнението. Те са по-тъпи дори и от нас!

    Коментиран от #7

  • 7 мислещ

    25 1 Отговор

    До коментар #6 от "пешо":

    Да, дори албанците и македонците не са толкова малоумни - те поне имат национално самосъзнание, докато тия се чудят на кого по-напред да се нагъзят.
  • 8 мислещ

    4 1 Отговор
    https://www.theguardian.com/news/2015/feb/04/welcome-to-the-most-corrupt-nation-in-europe-ukraine
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ПЕНКО

    27 1 Отговор
    ТА КОЙ ФИНАНСИРА И ПУСНА НА УЛИЦАТА "ДЕСЕН СЕКТОР "-ОТ ЛВОВ И ТИРАСПОЛ /ИЗГОРИЛ ЖИВИ ХОРА В ОДЕСА / ??? ПОМНИТЕ ЛИ "ПАРАДИТЕ" НА" ДЕСЕН СЕКТОР" ??? РУСИЯ НЕ ГИ ИЗБИ САМО ЗАРАДИ КРИМ !?!? НИКАКВА ПРОШКА- И В" ЧУВАЛ " ЗА БАНДЕРОВЦИТЕ !!!!!
  • 11 СДС Костов

    10 1 Отговор
    Тези украинци само хленчат за помощ слабаци.омръзнаха на хората.
  • 12 Омбре

    8 2 Отговор
    Днепърски кюрди.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 факт

    15 0 Отговор
    курвите се в един момет ги изоставят
  • 15 нема такова нещо

    1 20 Отговор
    България категорично подкрепя правото на украинския народ сам да избере своя път на развитие, неговата воля и желание да бъде част от европейското семейство. Украйна винаги е била, е и ще бъде неразделна част от Европа – мост между култури и народи, отварящ нови общи хоризонти. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на тържествената церемония в Киев, на която беше удостоен с наградата „Личност на годината – 2015" на Украйна.
  • 16 Кой68

    6 0 Отговор
    Тепърва какви чувства ще има...?А усещанията...?.
  • 17 Щеревруски трол

    7 0 Отговор

    До коментар #4 от "русская сволочь":

    от теб чувам че на боико бурисоф му викат руска свиня и ще гледа през прозореца на фурната за коледа
  • 18 110

    16 0 Отговор
    Тея се надяваха да изцоцат някой долар/евро, но останаха с пръст в уста. Не че няколкостотин милиона на 40 милиона държава са нещо де... Северен поток 2 е пред завършване, след нова година руснаците ще им врътнат кранчето и ще изпукат от студ. Наистина са по-прости и от нас.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Елеватор

    8 0 Отговор
    Ами, то така се случва с проститутките. Ползват ги и ги захвърлят. Даже и политическите коври, и с тях така се случва.
    А, когато Русия им спре газта, тогава ще потече много кръв по улиците.
  • 21 Асен

    1 0 Отговор
    Добре дошли в клуба!
  • 22 Еееееее

    1 0 Отговор
    Да се нее чупила печатницата на краварите бре?
    Или са усетели,че украйна не мож да се изврътка по техен тертип.
    Това да им нее българия с толко мн.доларови поклонници?