Last news in Fakti

22 Ноември, 2019 19:53 5 917 19

Венецуела - като филм на ужасите

  • венецуела-
  • долар-
  • николас мадуро-
  • валута

От месеци управляващите се опитват да използват и последните останали ресурси, за да се сдобият с валута

Венецуела - като филм на ужасите - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

За социалистическия режим в Каракас САЩ са най-голямото зло. И това, че президентът Мадуро използва именно валутата на врага в борбата срещу кризата, показва в колко отчаяно положение е страната.

Защо президентът на Венецуела Николас Мадуро хвали плащанията с долари като "вентил" за неговата потънала в криза страна? Защо говори, че американската валута може да помогне на страната му да преодолее икономическата криза, предизвикана от американските санкции? На първо място това означава, че така страната се отказва от значителна част от суверенитета си и се подчинява на решенията, взимани в сферата на валутната политика от американското правителство и американската централна банка. "За хората в Латинска Америка националните валути продължават да са символ на суверенитет и независимост. Отказът от собствена валута е равносилен на падане на колене пред една чужда сила. Особено пък ако става въпрос за Съединените щати", казва експертът по Латинска Америка Мак Марголис в коментар за "Блумбърг".

За една страна доларизирането е "монетарна ядрена опция", посочва Марголис, последният изход, когато всички други инструменти за справяне с кризата не функционират. Именно поради това американският долар е официална валута едва в около 30 държави по света и само три от тях са в Латинска Америка. Официално единствено Еквадор, Ел Салвадор и Панама са избрали американския долар за национална валута и са се отказали от своите.

Венецуела още не е стигнала дотам, отбелязва икономистът Луис Висенте Леон, директор на института за икономически изследвания "Datanalysis" в Каракас. Въпреки че местният боливар предвещава катастрофа заради хиперинфлацията, според данните, с които разполага Леон, през октомври 2019-а година "едва" към 54 процента от всички транзакции на стоки и услуги във Венецуела са били в чужда валута. Така излиза, че от световната икономическа криза през 2012-а година насам използването на чуждестранна валута при размяната на стоки и услуги се е увеличало над 10 пъти.

И в повечето останали държави в региона хората, които могат да си го позволят, се доверяват все повече на американския долар, когато става въпрос за гаранция срещу инфлацията и обезценяването на парите. И при сегашната тежка криза в Аржентина местните ежедневно проверяват курса на долара, за да преценят какво изобщо могат да си позволят.

Инфлацията ще стигне 500 000 процента

Дали катастрофалното състояние на хората във Венецуела ще се подобри, ако бъде наложен американският долар, и дали така икономическата криза ще бъде преодоляна, както твърди Мадуро, е повече от спорно. Макроикономическите показатели на страната напомнят филм на ужасите: ръководителят на отдела за Латинска Америка в Международния валутен фонд Алехандро Вернер казва, че икономическата и хуманитарната криза във Венецуела ще продължи да се задълбочава.

"Реалният брутен вътрешен продукт вероятно ще намалее с 35 процента през 2019-а година и така общият спад от 2013-а година насам ще достигне над 60 на сто". С други думи - за шест години икономиката на страната се е свила наполовина. Сривът на местната валута - боливара, който тази година вече изгуби около 90 процента от стойността си, ще продължи. Според МВФ хиперинфлацията ще се увеличи от 200 000 процента тази година до 500 000 процента през 2020-а.

Злато и старо желязо за валута

От месеци управляващите се опитват да използват и последните останали ресурси, за да се сдобият с валута: златният резерв бе продаден на Турция и на други държави, които заобиколиха американските санкции срещу режима на Мадуро. Наскоро дори и една голяма пратка скрап и старо желязо потегли към Истанбул.

Въпреки това Мадуро подчерта, че боливарът ще остане официалната валута на Венецуела. Президентът обаче не обясни какво ли би могло да се купи с банкнотите, на които стои портретът на бореца за независимост Симон Боливар. Освен това през февруари 2018-а година Мадуро пусна криптовалута, наречена "петро", за да увеличи независимостта на стараната от американския долар. Но и този проект постигна всичко друго, освен успех.

"Такси без бензин"

Венецуелският икономист Рикардо Хаусман, който е преподавател в Харвард и е съветник на опозиционния лидер Хуан Гуайдо, сравнява ситуацията в страната с таксиметров шофьор, който разполага с автомобил, но не и с гориво. Той вижда спасението на икономиката в отварянето на нефтения сектор за външни инвеститори, за да може в страната отново да влезат пари. Хаусман е скептичен спрямо "доларизирането" на страната.

В началото на годината харвардският икономист смяташе, че Венецуела има нужда от поне 60 милиарда долара спасителен пакет от Международния валутен фонд, за да може поне донякъде да съживи икономиката на страната. Междувременно тази сума вече не би била достатъчна.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тръмп

    34 28 Отговор
    Режимът във Венецуела е Комунистически,а не социалистически и от там тръгва трагедията на една държава подчинена на Путин и КГБ!!!:):):) Венецуела създаде първата нефтена криза през 70-те години и спряха развитието на Световната икономика с монопола на ОПЕК!!!:):):)После национализираха по комунистически петролните компании и фалираха завличайки Путин,та на никой по света не му е жал за тъпите венецуелски комуноиди!!!:):):)Толкова може един автобусен шофьор Мадуро,да граби като не виждал и да кълне Демокрацията!!!:):):)

    Коментиран от #3

  • 2 АБВ

    27 17 Отговор
    Където на власт са каманисти е така.
  • 3 Пакича

    22 27 Отговор

    До коментар #1 от "Тръмп":

    ТръмпОлинов,какво те боли теб дедовия,
    какъв строй е във Венецуела,дали е комунистически или социалистически.
    Ами като си толкова начетен,я ми кажи
    какво щеше да бъде в нашата велика
    България при инфлация 500,000%?
    И,знаеш ли ,хората са казали-Не плачи на
    чужд гроб защото не знаеш дали плачеш
    от страната ма главата ,или на дедовия на
    умрелия.Много сте усърдни в стремежа си
    да ни убедите-колко е зле във Венецуела,
    и колко добре се живее в БълХария....
  • 4 Речник

    14 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: в страната отново да влезат пари

    ВлЯзат !

    Коментиран от #11

  • 5 RANDI Dominguez

    10 13 Отговор
    Грмаските подлоги са първа писта на соросидна Кравария и са окупирани вече 75г.какво друго да очакваш от лакеи.
  • 6 1944

    17 6 Отговор
    комунистката сталинка георгиева ще помогне ли на революцията със западни пари?
  • 7 Червено Знаме

    25 20 Отговор
    Те и за Куба така говоря вече 70 години! Много им е мъка каписталистите, че не им дават да точат петрола на Демократична народна Република Венецуела!!!
  • 8 Последния софиянец

    27 14 Отговор
    Този номер за сваляне на правителството американците ни го приложиха и на нас през 1997г.

    Коментиран от #19

  • 9 Dinu zavera

    17 9 Отговор
    Е това е хибридна война което прави това пропаднало DW едно време го правеха с целия източен лагер вкл. и с България! Нищо не променят клеветите и интригите които се опитват да пробутват. Не си погледнат кочината техната седнаха да критикуват и обсъждат Венецуела!
  • 10 Пияна рашка

    11 8 Отговор
    Путя защо не помага на братчето Мадурко?
  • 11 Неграмотна работа

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "Речник":

    Значи, такива "влезат, влезнат, излезнат" и тем подобни, като чуя/видя, честно ти казвам, не знам какво ми става. И сега като го пиша това забелязвам, че редакторът не приема "влезнат" за грешно... Ужас.
  • 12 БСП

    9 4 Отговор
    ПЕРНИК ИЗБРА ПРОМЯНАТА-ТЯ Е ФАКТ.СКОРО И РИЖИМ НА ТОКА

    Коментиран от #13

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 9689

    5 0 Отговор
    Този сигурно не знае къде се намира Венецуела.
  • 15 ttТТТТТТ

    6 0 Отговор
    Не да "влезат" пари , а да влязат, шопе.
  • 16 гост

    6 1 Отговор
    и как решиха дойчозелевите, че във Венецуела е социалистически режим, след като само нефтената промишленост е национализирана, а останалата икономика е частна? В Скандинавия, където всички стратегически сфери са държавни, социализъм ли е?
  • 17 Матей

    2 2 Отговор
    Е,накрая им хързулнаха хлъзгавия ционистки акъл да вземат заем 50-100 милиарда ДОЛАРА от МВФ, И ОХ,КЕФ,ще се оправят на куково лято.Нали уж трябвало да избягват долара.Имат изобилие от нефт,пък в криза и хиперинфлация,САЩ защо им наложиха икономическа блокада,да се молят за заеми в долари ли?
  • 18 Емил Рангелов

    3 4 Отговор
    Е как нема да е като филм на ужасите Венецуела,след като ги налазиха ихтамнет с цивилни самолети пълни със зелени човечета без опознавателни знаци!Къде е минал руски ботуш ,навсякъде е филм на ужасите,без голеви шансове за оправяне!
  • 19 pepy

    4 3 Отговор

    До коментар #8 от "Последния софиянец":

    "Този номер за сваляне на правителството американците ни го приложиха и на нас през 1997г."

    Прав си... Щом Жан Виденов и шайката от социалисти-комунисти са американци...