ФАКТИ.БГ

Репресии вместо помощ: какво е да си наркозависим в Русия?

Властите залагат на репресии, вместо на разяснителна дейност и помощ

Публикувана: 29 Ноември, 2019 20:30
35 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1895
Репресии вместо помощ: какво е да си наркозависим в Русия?
Снимка: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Милиони руснаци са наркозависими. Властите обаче залагат на репресии, вместо на разяснителна дейност и помощ. Полицаите често задържат и напълно невинни хора, на които преди това са подхвърлили наркотици.


Мразовита вечер в Москва. Край спирка на метрото спира микробус с надпис ФАР, натоварен с кашони, пълни със спринцовки, медикаменти и средства за дезинфекция. Микробусът тази вечер е в Мариино - най-многолюдния жилищен район на руската столица Москва. ФАР ("Фонд Андрей Рилков") е руска неправителствена организация, която помага на наркозависими и проституиращи. Всяка вечер нейни активисти раздават безплатно спринцовки и медикаменти на различни места в столицата.

В Русия има над пет милиона наркозависими хора. Ваня е един от тях: "От години идвам винаги, когато хората от ФАР са в моя квартал. Те не само изпълняват своя дълг, но проявяват интерес към моята личност и ми помагат - например, ако трябва да постъпвам в болница, или ако се нуждая от някакъв документ", казва мъжът. После добавя мрачно" „За държавата не мога да кажа същото. Даже ми се налага да се пазя от нейните представители". Веднъж открили у него незначително количество дрога, за което лежал четири години в затвора.

Дрогата проникна масово в Русия

Дрогата се превърна в масов проблем за Русия чак след разпадането на Съветския съюз, когато граничният контрол отслабна. Това позволяваше в страната масово да проникват наркотични вещества, например от Афганистан. През 1990-те години се роди и руската наркомафия - факт, който свари руското общество напълно неподготвено: хората бяха неосведомени, липсваше всякакъв контрол, така много хора изпаднаха в наркозависимост.

Политиката реагира с голяма твърдост на бързото разпространение на наркотици в страната и на бърза ръка обяви за престъпници всички, които употребяват наркотици. Така е и до днес - наркозависимите в Русия се третират като престъпници, а не като болни хора, нуждаещи се от помощ. Полицията редовно задържа отделни наркомани, но не предприема почти никакви действия срещу организираната търговия на наркотици и криминалните банди. Всеки, който бъде хванат с няколко грама наркотик, рискува да лежи в затвора до 15 години.

„Руската политика по отношение на наркозависимостта е крайно репресивна", казва социалният работник Максим и добавя: "Много политици и обикновени хора все още смятат, че е една по-либерална политика е лоша. Те са убедени, че разяснителната дейност сред наркоманите и раздаването на чисти спринцовки ще засилят консумацията на наркотици", казва той. И понеже държавата не раздава безплатни спринцовки за еднократна употреба, нито пък кондоми, предпазващи от разпространението на СПИН, тази дейност е изцяло поета от неправителствени организации като ФАР. "За съжаление техният брой не е достатъчен, за да се отговори на действителните нужди", посочва Максим.

Вместо да оказва помощ, полицията често злоупотребява с и бездруго суровото законодателство и организира истински хайки за лов на наркозависими. За да изпълнят планираните бройки, за което им се полагат парични премии, полицаите нерядко задържат и напълно невинни хора, на които преди това са подхвърлили наркотични вещества. Много от тези случаи изобщо не се документират. „Задържат ли те веднъж, попадаш в „черния списък", коментира Максим. След това животът на тези хора става безкрайно труден – не могат нито да си намерят работа, нито да получат шофьорска книжка. Много от тях окончателно изпадат в блатото на наркозависимостта", казва социалният работник.

Микробусът на ФАР извършва и безплатни тестове за СПИН и хепатит. Повече от 1% от населението на Русия е заразено с вируса ХИВ. Експерти смятат, че в действителност процентът е значително по-висок. Затова безплатните тестове, извършвани от НПО като ФАР, са изключително важни. От 2012 година насам броят на новите инфекции постоянно нараства. Поради липсата на ефективна превенция са застрашени не само наркозависимите, проститутките и хомосексуалните.

Вината на държавата

За кризата обаче носи вина и самата държава: политиката отрича съществуването на проблема, темата си остава табу за руското общество. Здравно просвещение може да се получи единствено в интернет или от малкото неправителствени организации, които все още не са забранени. Обществен дебат не се води, тъй като със закон е забранено да се пропагандират „нетрадиционните връзки" - т.е. хомосексуалността. Под ударите на въпросния закон е попадала вече и неправителствената организация „Фонд Андрей Рилков“: московски съд ѝ наложи глоба от 11 000 евро, защото пропагандирала употребата на наркотици. Поводът: НПО провеждала кампания, предупреждаваща за опасността от наркотика мефедрон, който много бързо развива зависимост и който в момента се разпространява масово в Русия.

Русия

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.2 от 5 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
реалиста
1 Отговор
Пропаганда
В Просия наркомани,гейове,мафия,корупция няма.

Коментиран от #4


Оценка:
-27 +5

Borislav Popov
2 Отговор
То нали в DW половината са джендери другата половина с харцари затова поддържат и са заинтересовани за такива измети!

Коментиран от #10


Оценка:
-10 +18

Българин
3 Отговор
А по-различно ли е да си наркозависим в България, май е по-трагично положението тука?

Оценка:
-6 +20

Хрониките на Евразия
4 Отговор

До коментар #1 от "реалиста":


В Германия са цъфнали и вързали затова събраха цялата измет от Близкия Изток!

Оценка:
-5 +22

Логично
5 Отговор
Щом разпространението и трафика на наркотици са тежко престъпление наказвано даже със смърт в някои азиатски държави, то защо към "ползвателите" на тази отрова да се проявява съчувствие и разбиране? Все пак ако няма наркомани няма да има и трафик! Колкото са виновни пласьори и трафиканти толко са виновни и наркоманите.

Коментиран от #23


Оценка:
-6 +16

Комуниста
6 Отговор
На наркоманите и доросоидите мястото им е на екарисажа! Никава снизходителност и жал.

Оценка:
-7 +15

Последния софиянец
7 Отговор
В Русия имало много хубави закони. Ще взема да се преместя там.

Оценка:
-3 +14

мали мали
8 Отговор
Разстрел друга управия нема

Оценка:
-4 +9

Yamaha
9 Отговор
Наркотиците и педер... ията са типични за Западното общество

Оценка:
-5 +21

Щирлиц.
10 Отговор

До коментар #2 от "Borislav Popov":


Боре цялата ти рода ли е такава скапана като теб или ти си черната овца ???

Коментиран от #24


Оценка:
-3 +7

тра ла ла
11 Отговор
ма знам бее, влиза наркоман в затвора за 4 години и излиза още по-голем наркоман, че там се научава и да краде. по-интересното е, че алкохола пък се излива с тонове в търбусите им ама правят голяма разлика между двете отрови. наркотикът алкохол е наравно отровен с останалите наркотици, но........ айде започвайте да джафкате сега брзо, брзо.....бау уау бау. сороси, путини, джендаре, наркоси, алкохол и радиация.......

Оценка:
-9 +1

Рошко
12 Отговор
Дойче зеле, като толкова много вие мъчно, вземете отворете център за наркомани, и си ги приберете при вас да си се грижите за тях, барабар с вашите ценности

Оценка:
-3 +10

СССР
13 Отговор
А какво? Да им се огъзим на дрожерите ли? Това ли искате от ДВ?
Ако тегля кредит от банка*мое решение" и не мога да го върна, понеже не съм си направил сметката, нали не е проблем ЧСИ да ми вземат къщата ( според вашата "Правда")?
Ми, тия дето са решили да се друсат, защо да ги жаля?

Оценка:
-3 +10

той
14 Отговор
Нима в този рай има наркотици и спин.

Оценка:
-6 +4

JPower
15 Отговор
Ако пуша по 5 кутии цигари на ден и по 1 литър алкохол, кой е виновен, аз или магазините?!! Същото е с дрогата... НИКОЙ на сила не те кара да вземаш мн наркотици!!!

Оценка:
-2 +10

Миризлив пор
16 Отговор
Добре де, говорим за наркоманите в русия,. Защо не погледнем тези в щатите? Та там официалните наркомани на лекарства продавани в аптеки и изписвани от лекари са повече от нелегалните

Оценка:
-1 +8

Хрониките на Евразия
17 Отговор
В Русия употребяват 20% от 300 тона произведен в света хероин .
Русия заема 3 място в света по брой наркомани .
Те харчат около
$2,5 милиарда долара годишно за дрога .
Всеки ден от предозировка умират 100 човека в Русия ..

Оценка:
-6 +5

Геронтофил, алкохолик, наркозависим
18 Отговор
Няма кой знае, каква разлика..!

Оценка:
-0 +4

Хрониките на Евразия
19 Отговор
Рекордите на Русия
РФ заема първо място в света :
по брой умишлени убийства ;
по лоши пътища ;
по смъртност от самоубийства ;
по абсолютна величина на намаляване на населението ;
по брой на деца изоставени от родителите ;
по смъртност от сърдечни болести .
РФ заема първо място в света по брой на пациенти с психични болести ;
по обем на търговия с хора ;
по брой аборти и смъртност на родилките;
По заболели от СПИН
РФ заема първо място по брой подкупи при кандидатстване в университети ;
по брой авиакатастрофи ( в 13 пъти повече от световните ).
Тези рекорди РФ няма да ги отстъпи на никого , но и ще ги подобрява с всяка година ..

Оценка:
-8 +6

знаещ
20 Отговор
Според разследването , направено от руски журналисти, във ФСБ още от времето на Горби (т.е-тогава беше КГБ) има две групи , активно занимаващи се с доставката и пласмента на хероин от Узбекистан.Първата група-т.нар. ''азиатци'' доставят стоката във вагони с памук от Узбекистан до Москва и Санкт Петербург. Втората , т.нар. ''европейци'' придвижват по-нататък стоката, като се занимават с пласмент на едро в Европа, основно-Германия и Холандия. Ха сега познайте кой е на върха на тази схема и колко от журналистите са още живи....

Коментиран от #21


Оценка:
-1 +4

да допълня
21 Отговор

До коментар #20 от "знаещ":


Доказано е, че по този път преминават годишно 80 до 100 т дрога, от които 40% остават за употреба в Русия, останалото се придвижва нататък по веригата...

Оценка:
-2 +4

стоян георгиев
22 Отговор
картинката е ясна .сега другари почваите да отричате .тази статия е писана лично от сорос, фашистите ,геиропеиците и хамериканците и не е вярна .в русия путин е оправил всичко и няма такива работи нали другари!!!е вие няма да идете натам щото си имате работа ама е много хубаво ,щото така ви е казал един приятел!

Оценка:
-3 +4

гост
23 Отговор

До коментар #5 от "Логично":


В Холандия има един много интересен закон отнасящ се за кражбите ако аз съм крадец и. ме хванат че продавам крадена стока на някой ме ме съдятт мен а този който я купува така честно казано крадци няма понеже няма кой да купи стоката

Оценка:
-0 +2

Borislav Popov
24 Отговор

До коментар #10 от "Щирлиц.":


Всички сме олигофрени! Да знаеш, какво става на среща на родата, ще се уплашиш!

Оценка:
-0 +2

В чайна село наркоман и пласьор
25 Отговор
Се беси начаса в двора на най близкото училище ПРЕД ВСИЧКИ.....

Оценка:
-0 +1

26
Този коментар е премахнат от модератор
27
Този коментар е премахнат от модератор
28
Този коментар е премахнат от модератор
29
Този коментар е премахнат от модератор
30
Този коментар е премахнат от модератор
31
Този коментар е премахнат от модератор
32
Този коментар е премахнат от модератор
33
Този коментар е премахнат от модератор
34
Този коментар е премахнат от модератор
35
Този коментар е премахнат от модератор
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Марко Тотев
Един от любите изрази на Марко Тотев
„На Марко Тотев все тъй ще се случи!“"

Още бисери