Last news in Fakti

1 Декември, 2019 21:00 4 339 44

Борисов уволнява, купува, но не лекува

  • бойко борисов
Борисов уволнява, купува, но не лекува - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Спешното отделение за деца в София спира да работи, поради липса на лекари. Борисов напазарува в Америка самолети и бойни машини за въображаема война с Русия. Скоро ще внесе и военнослужещи за да пазят „Златните пясъци“ от нашествието на руснаците. През това време българските деца, ако се разболеят ще ги гледат баба и дядо, при положение че са все още живи.

Свръхзвуковите самолети летят все по-бързо, а България се връща все по-назад. Когато бях дете, нямаше спешно отделение, нямаше педиатрия, нито Пирогов. Живеех с баба ми Зорка в малкия крайдунавски град Лом. Тогава българите бяха повече от циганите. Когато кашлях, баба ме разтриваше с камфоров спирт. Това беше отдавна. Живеехме в „тоталитарна система“, която понякога ставаше „купонна“. Купонна, не за танци и разпускане, а за хранене. Храната се получаваше срещу купони. Какво се случва днес, тридесет години след „освобождението“? Дори и с купони – лечение няма. Докторите напускат. Драмата на здравеопазването се превръща в трагедия.

Та мисля си аз, не може ли „пътеводителят на нацията“, заедно с бронираните машини, да внесе и някой лекар от Чикаго или Колорадо Спрингс?


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Видно е.

    88 4 Отговор
    Една от малкото обективни и реални публикации поздравления г-н Чеков.

    Коментиран от #28

  • 2 ГосТ

    77 3 Отговор
    Важното е шадравани и молове да има. А изпраните пари - директно в канализацията.
  • 3 продадена "държава"

    75 2 Отговор
    Вождът следва планЪТ по заличаване и подменяне на българското население т.е. кофти матрЯла с тъмнозеленолилави същества, т.е. правилния електорален матрЯл !
  • 4 Хасмокар на вилица

    62 1 Отговор
    Боко е крадец, дръжте крадеца
  • 5 Да да

    53 0 Отговор
    Ще дойде доктор от Чикаго да работи тук ама друг път.
  • 6 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 48 Отговор
    Божидарчо, пак ли ти ръсиш мозък???

    Коментиран от #12

  • 7 Съвременик на

    37 0 Отговор
    *Освобождението*Той не само не лекува-той хитрува,слугува и се надува!А за това,че както и на предишните управляващи,основната му цел е финансовия просперитет-едвали има наивници да се съмняват.Опротивяха на хората.Неописуемо.

    Коментиран от #14

  • 8 Д-р По навътре.

    17 3 Отговор
    Търся си работа в сверата на здравеопазването. Кетапа ми е фалшив но това няма значение .
  • 9 Хммм

    28 1 Отговор
    Не лекува? Май ние трябва да го излекуваме няма друг начин. Знаете неговото лечение какво е. Ще излекуваме Бойко.
  • 10 Подземен

    53 5 Отговор
    Много точно! И мен баба ме разтриваше с мас и аспирин, после имаше едно време( преди 30години), дето на децата се изписваха БЕЗПЛАТНИ лекарства(вкл. скъпи антибиотици) и ако се окажеха с непоносимост, веднага се заменяха с други–без заплащане. Медицината и фармацията напреднаха, но здравеопазването в РБ изкопа дъното, та просто няма накъде!
  • 11 Има такава държава

    2 29 Отговор
    Какви хейт биволи сте намирате начин как от нещо да направите нищо
  • 12 Бай Ставри

    27 2 Отговор

    До коментар #6 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Не го знам тоя какво 'ръси", ама на такива като теб, трябва да им поръсим мозъците с разтопена стомана ! Предатели низки!

    Коментиран от #16

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Ххх

    35 3 Отговор

    До коментар #7 от "Съвременик на":

    Опротивяха, да но пак са там и пак са същите. Особено пък Борисов. Егоистичен и дебелокож както винаги, вперил поглед единствено в собственото си политическо оцеляване и материален просперитет. Ще сменява министри, областни управители и каквито се сетите още бушони, само да разтовари напрежението и да отклони вниманието от собствената си отговорност. А здравеопазването - ами то просто си е част от състоянието на държавата. Днес слушах по новините, че във връзка с атентата в Лондон Борис Джонсън е отчел като грешна политиката за масово предсрочно освобождаване на затворници, защото и извършилия убийствата в Лондон е бил такъв. Само че, за съжаление подобна политика се провежда и у нас. И друг път съм посочвал, че доколкото знам до 2012 г. затворниците у нас са били 12000 хиляди, при управлението на Борисов броят им е редуциран до 7000 хиляди. Защо ? Намаля престъпността ли ? Съвсем не. Просто на господин премиера е по евтино да издържа 7, а не 12 хиляди. Останалите се освобождават предсрочно, защото са се "поправили". И има доста случаи, когато предсрочно освободени извършват отново престъпления, за кой ли път. Само че проблемът не касае лично премиера. И той няма да отчете като грешна политиката на предсрочно освобождаване, важното е да върви далаверата и комисионните, пък битият бит и продължението не винаги е приятно.
  • 15 1234

    39 8 Отговор
    Аз съм на 68 г и никога не съм се хранил с купони, освен в студентския стол.

    Коментиран от #25, #41

  • 16 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 10 Отговор

    До коментар #12 от "Бай Ставри":

    "Пак ще извадя сопата, ако Партията ми нареди!"
    Юлияна Павлова Андреева /Юлия Ръжгева, надзирател в лагер Белене/
  • 17 Ончо

    1 32 Отговор
    Тъпа статия,за автора не знам, ама щом пише подобни простотии не е много стока
  • 18 Behemoth

    24 0 Отговор
    Баце лекува с докосване!Който се е докоснал до него вече е друг човек!Таквоз човек трябва да се нареже на парчета и частица от тия свети мощи да има във всяко населено място по паранормалната ни територия....
  • 19 Какви купони, бе

    36 2 Отговор
    Купони раздаваха в демокрацията след 1989, някъде 94, 95. Кога през соца е имало гладни хора? Освен портокали, банани и смокини други вносни плодове и зеленчуци едва ли имаше. И не се влизаше при лекар без да са готови изследванията за кръв и урина. И не бяхме крепостни към личен лекар, а който беше на смяна, лекарите бяха по райони на живеене. Когато си в страната отиваш при дежурния лекар на бърза помощ или в която и да е поликлиника.
  • 20 На оружие братя

    32 0 Отговор
    На оружие братя! Долу мутрата премиер, изритване на гербераската пасмина де си живурка као бурнейски махараджи,а народо мре от глад и болести!!!!
  • 21 Убиецът на България!!!

    21 0 Отговор
    Отново ръси глупостите си.
  • 22 Нормално!

    17 2 Отговор
    Турция става все по-голям враг на Запада и БГ трябва да е бойно поле във войната за Босфора. Не ин трябват българи в България, а само войници
  • 23 sene

    8 0 Отговор
    Божидар Чеков


    Биографични бележки

    Божидар ЧековБожидар Чеков е роден през 1946 година в град Лом. Дедите му са бежанци от Егейска и Вардарска Македония. Взели активно участие в Илинденското въстание, след неговия разгром, те хукват за България. Започнали от нищо, благодарение на "труд и пот", с времето "изселниците " стават собственици на ниви, лозя, мелници и фабрики за коприна.

    След 9 септември 1944 година "народната власт" национализира, иззема, анатемосва. Някои от най-близките роднини на Божидар са вкарани в затвора. Характеристика с дебели сини черти го съпровожда от детинство. През 1965 той завършва Техникума по графика в София. Поради литературните му наклонности и отлични резултати, Чеков е освободен от матура по български език. През 1966 година той става най-младият публикуван участник в Месеца на българския разказ, организиран от вестник "Вечерни новини ".

    През юношеските си години, освен с писане, той се занимава активно и с бокс. Неколкократен победител в градското първенство на София, Божидар Чеков печели веднъж и титлата Републикански шампион.

    Като всеки "неблагонадежден" младеж, Чеков отбива военната си служба в Трудова повинност. Работи известно време на обектите Бухово, Ботунец, Кремиковци, ТЕЦ "Варна", Девня... Склонностпга му да пише го спасява от тежкия труд - за известно време Божидар е "издърпан" от вестник "Трудово дело", където работи като дописник и редактор.

    През август 1968 година "братските армии" нахлува
  • 24 Гнида

    21 0 Отговор
    Тиквата е аут , важно е докога ще издържи .... т.е. докога ще ни закопае !
  • 25 Помня

    12 11 Отговор

    До коментар #15 от "1234":

    Нещо си забравил , когато се даваха купони за масло, сирене, кашкавал и др. продукти. Може би някой се е редил на опашките вместо теб. В моето семейство всички работехме, та една баба висеше на опашките вместо нас.

    Коментиран от #27, #37, #38

  • 26 Боко тъпото

    9 0 Отговор
    Бобобобобобобо
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Авиокомпания Балкан

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "Видно е.":

    Последният мохикан... Ами, да... според ЕГН, то е... още малко... и никой нищо няма да помни... сега е само.. ТОЙ
  • 29 Неутрален

    24 1 Отговор
    Не съм кравар, не съм каскет, даже не съм и в БГ. Като дете бях много любопитен и подслушвах какво критикуваха родителите ми и техните гости. Спомням си много критики и вицове, но нищо лошо не чувах за здравеопазването, освен че еди коя си медицинска сестра май била ку..... Сега като си дойда в БГ ме загиват с ужасни истории за чакане по клинични пътеки, плащания на ръка под масата, ненужни изследвания, грешни диагнози, некомпетентно лечение, скъпи лекарства, полуразрушени болници, мед персонал пребити от роми и какви ли не още страхотии. Коментарите ми са само за сектор здравеопазване без обобщения от типа “при соца бяхме добре / зле”
  • 30 ПРОСТА СМЕТКА

    25 0 Отговор
    С ПАРИТЕ ЗА САМОЛЕТИТЕ МОЖЕХА ДА СЕЕ КУПЯТ:
    600 БРОЯ ХИРУРГИЧЕСКИ РОБОТА «ДА ВИНЧИ»
    или
    300 БРОЯ УСТАНОВКИ ЗА ЛАЗЕРНИ ОПЕРАЦИИ НА РАК
    ( Турция има 1брой - българи плащат луди пари за операции)
    ДА НЕ ГОВОРИ ЗА ОБНОВЯВАНЕ НА БОЛНИЧНОТО ОТДАВНА ОСТАРЯЛО ОБОРУДВАНЕ(РЕНТГЕНИ,СКАНЕРИ ИИ Т.Н.)
    НЕ ВСЕКИ МОЖЕ ДА СЕ ЛЕКУВА В ВОЕННА ИЛИ ПРАВИТЕЛСТВЕНА
    БОЛНИЦИ
    ОСНОВНА ЧЕРТА СЛЕД Е ПОРАЗИТЕЛНИТЕ ПРОСТОТИЯ И ЛАКОМИЯ НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ

    Коментиран от #39

  • 31 Jacques Yvec Moineau

    3 2 Отговор
    Ами то и камфоровия спирт днес, камфоров спирт ли е? Навремето какъв камфоров спирт имаше....
  • 32 Тръмп

    1 21 Отговор
    Тъпо комуноидно селянче от Лом,което използва болни деца за гнусни внушения!!!:(:(:(Ще изгние в злоба!!!:(:(:(

    Коментиран от #34

  • 33 Шенген

    11 0 Отговор
    Комунистическата мутра Боци маймуната изпърдя ли нещо по въпроса ?
  • 34 Ххх

    17 1 Отговор

    До коментар #32 от "Тръмп":

    Авторът на статията правел гнусни внушения и щял да изгние в злоба. Пък ти дано изгниеш в собствените си изпражнения, забравен от всички. То бива злоба, простотия и безочие, но твоето е без всякаква мярка. По коментар 23 са описали биографията на автора, включително че родителите му и той самия са репресирани при предишния строй. Но човека е запазил лице, съвест и обективно мислене. Но явно на такива като тебе подобно мислене не им изнася. Щом не е прегърнал евроатлантическите ценности, щом не възхвалява крадливата гербаджийска шайка, която ни управлява и не приглася в хора колко добре живеем благодарение на Тиквеното управление, значи ще е комуноидно селянче, което ще изгние в злоба. Толкова си жалък, че освен да те заплюят, друго не заслужаваш !
  • 35 Лекар БГ

    6 1 Отговор
    Точното описание на ситуацията в скъпата ни Родина,мъдро и щастливо ръководена от ББ.Браво на автора!
  • 36 Byg

    1 5 Отговор
    Тоя реве пред чуждия гроб , правителството и в частност премиера дадоха толкова пари на здравеопазването с които балалайко могат да се купят още два пъти по толкова самолети , имаме най добрата техника в лечебните заведения включително и в детската педиатрия , имаме най много болници на глава на населението , двойно повече от Германия , всички болници са натъпкани с лекари и сестри , не е като да няма , но те явно много , много не си вярват на Хипократовата клетва , измами със стендове , телкове , болнични , дет да ги пипнеш все гнило , как веднъж някой от тия платени журналя не потърси вина за положението на здравеопазването в тия гнили ябълки в бели престилки и то така по дълбоко не с няколко частни случея , а?
  • 37 Казуар

    1 2 Отговор

    До коментар #25 от "Помня":

    Купонна система е имало по време на управлението на Вълко Червенков, а българите доста след него ядохо така наречения черен хляб.

    Коментиран от #40

  • 38 Гошо

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "Помня":

    Кога е било това бе по времето на Б Филов ли или още от Радославивите времена ги помниш тия неща
  • 39 Остап Бендер

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "ПРОСТА СМЕТКА":

    То пък и едни самолети.Турците произвеждаха по лиценз Ф16 преди 45 години,а сега ги използваэт за мишени при пробите на С400.А голямата работа-блок 70 се оказа едно информационно дисплейче,каквото има всеки съвременен автомобил.Все едно да сложиш на Трабанта блок 7а- пак ще си остоне Трабант- добъравтомобил,ама преди 50-60години.
  • 40 КУРнинов

    2 0 Отговор

    До коментар #37 от "Казуар":

    купонна система имаше и по времето на Петър Младенов и Андрей Луканов и най интересното бе че купоните раздаваха същите тези ком копелдашки мушмороци и некадърници които събираха преди 10-ти ноември 1989 членския внос на ОФ и БКП!
  • 41 КУРнинов

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "1234":

    ЩОМ СИ НА 68Г. И НЕ СИ СПОМНЯШ КУПОННАТА СИСТЕМА ОТ 90-ТТЕ ГОДИНИ ЗНАЧИ СИ БИЛ ПАРТИЕН СЕКРЕТАР НА БКП Е КАТО ИЗМРЕТЕ ТАКИВА КАТО ТЕБ ДЕТО НИ УБЕЖДАВАТ ЧЕ ЧЕРНОТО Е БЯЛО И ПРАЙТЕ ТРОМПЕТКИ И СИ СВАЛЯТЕ ГАЩИТЕ ПРЕД КРЕМЪЛ БЪЛГАРИЯ ЩЕ СЕ ОПРАВИ!
  • 42 Старата школа

    1 0 Отговор
    Лекари и медици които не са напуснали Швейцария на Балканите апропо Истанбул са вече на възраст и след някоя и друга годинка след като се пенсионират тук ще има още по-голяма текучество на лекари и медици. Младите които пристъпват прага и започват работа се задържат за кратко колкото да направят някакъв стаж и бягат в пустата чужбина или отварят скъпи частни практики само да богатите. А бедните кучетата ги яли. Боко и сие се лекуват в правителствената болница и нехаят за раята. А тя нали е лош матриял няма смелостта да излезе по улиците и да си защити интересите. Защото страхът се е вселил и повече от 500 години съня продължава. Амин.
  • 43 Старата школа

    1 0 Отговор
    Апропо Булгаристан не Истанбул....
  • 44 КУРнинов

    1 0 Отговор
    Чеков еми пробай може и да ти излекува хемороидите червеногъза маймуно!