Last news in Fakti

3 Декември, 2019 05:49 6 513 25

Румен Петков: Животът на пилотите ни е в опасност

  • румен петков-
  • пилоти-
  • опасност-
  • прокуратура-
  • парламент

Настоявам българската прокуратура да вземе незабавни мерки, заяви лидерът на АБВ в предаването "Студио Хъ" на "7/8 ТВ"

Румен Петков: Животът на пилотите ни е в опасност - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Животът на нашите пилоти е в опасност, а Парламентът мълчи". Това заяви лидерът на АБВ и бивш вътрешен министър Румен Петков в предаването "Студио Хъ" по "7/8 ТВ". Предлагаме ви резюме на споделеното от Петков по време на предаването.

"Не става дума само за самолетите Л39, а преди всичко за качеството на подготовка на нашите пилоти и техния живот, защото технологията, която е възприела Министерство на отбраната всъщност се явява заплаха за нашите пилоти. И поставя под въпрос въобще способността те да бъдат обучавани. Воден от този интерес се обърнах към производителите на тези самолети в Чехия и от тях имам цялата кореспонденция, с България, с Министерство на отбраната и с определения от МО изпълнител българската компания „Йотов и сие“.

Проблемите са няколко. Първо МО възлага на „Йотов и син“, които възлагат на една украинска фирма извършването на ремонта. Украинската фирма не е лицензирана и чешката фирма производител са информирали Министъра на отбраната, че фирмата не е регистрирана.

Какво имаме? От една страна кандидатства заводът производител на самолета, а от другата - кандидатства една фирма българска, която няма ресурс, но тогава мотивацията за вземане на решение е друга. И аз казвам веднага - договорът трябваше да приключи на 19-ти септември тази година. Към този момент не са ремонтирани 5 от агрегатите и повече от 17% от доставките не са извършени.

В кореспонденцията чешката компания се е обърнала към министъра на отбраната, Каракачанов, и са му казали, че фирмата лъже пред комисията и министърът много добре зае, че фирмата лъже и няма капацитета за този ремонт, защото изрично изискване е предоставяне на техническата документация, необходима за осигуряване летателната годност. Фирмата я няма. И тука има серия писма на българската фирма „Йотов и син“ до завода производител, с която те молят за предоставяне на тази техническа документация. В едно от писмата те признават, че нямат тази документация, признават, че са излъгали. Успоредно с това пък министърът подписва писмо и показва че знае, че те не могат да изпълнят изискванията, че нямат документацията. И прокурорът като го прочете това писмо, трябва да го отстрани от длъжност на часа. Сега има скептични типове, които казват „абе седмица след подписване на договора МО е превело 8 милиона на „Йотов и син.“

Трудно се връщат. Аз не мога да кажа такова нещо. Но казвам, че това е една мошенгия, в най-грубия смисъл на думата.

И аз настоявам българската прокуратура да вземе незабавни мерки, защото съучастник на министъра е председателят на комисията по отбрана в Народното събрание. Аз имам неговата кореспнденция с чехите. Те са го информирали за всички проблеми, той командваше ВВС и той знае, че такъв самолет може да падне. Имаме два дефектирали вече двигателя, които не са и ремонтирани. Имаме случаи, в които самолет от 7 хиляди метра пада много рязко на 5-6 хиляди метра, защото губи тяга. Не разбирам материята, но знам, че животът на нашите пилоти е в опасност. И аз не знам защо НС мълчи. Пак казвам, Константин Попов като председател на комисията по отбрана има пълната документация. Той има пълната информация и вместо НС да спре това безумие, ние си плащаме, за да може министърът на отбраната да създаде условия нашите пилоти да се избиват. Аз това не го разбирам. Аз очаквам, че чешката страна ще потърси защита и в съвета на НАТО, защото ние сме две натовски държави. Възлагаме ремонта на завод, който въобще не е лицензиран.

Правим неща, които са абсолютно необясними, но те са пряка заплаха за живота и здравето на нашите пилоти. Фактът, че не се прекратява този договор е според мен изключително притеснителен. Защото 2021-ва година ще изтече срокът за ремонта, чехите са предупредили, че няма да ремонтират нито един от тези самолети, тоест те са казали, че тези самолети трябва да са на земя и въпреки това ние продължаваме да плащаме за…, недай боже, смъртта на нашите пилоти".


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Червен разбирач

    25 45 Отговор
    Румене-пиле червено,защо дойде от Плевен в София а не замина за Москва?

    Коментиран от #2, #8

  • 2 Предател БГ

    24 35 Отговор

    До коментар #1 от "Червен разбирач":

    Те всичките след "обучение" в Москва се завърнаха в България да "управляват държавата"......Това е причината за "просперитета" ни.
  • 3 Идиоти

    65 11 Отговор
    Отново коментарите са идиотски. Вижте фактите и питайте кой е отговорен, предотвратете поредната кражба от данъците ви. Забравете за Москва тя ви е зарязала отдавна.
  • 4 Цялата държавна система е ОПАСНО

    34 1 Отговор
    Горе всичко е ГАРГАРА ! ТРИБУНАЛА е наложителен !
  • 5 Гост

    14 18 Отговор
    румене, разкажи за живота на пенсионера в България! Дали е в опасност? А?

    Коментиран от #16

  • 6 ИнфоТип

    43 5 Отговор
    Абе, какви червени, зелени, москва и т.н. ?
    Не разбирате ли, че тук става въпрос за чиста кражба, при това застрашаваща сигурността ни, както и живота на пилотите?
    Значи, тоя като е червен, дай да не огласява инфото за тая кражба, а ?
    Въпроса ми е към "Червен разбирач" и "ПредателБГ" *които са едно и също лице, де, ама карай).

    Коментиран от #7

  • 7 веселяк

    34 6 Отговор

    До коментар #6 от "ИнфоТип":

    Трябва да се втълпява, че за всичко са виновни руснаците, Путин и в частност дядо Мраз. Не можеш да вдигнеш самолета? Путин е виновен! Някой е проникнал в коптика на жена ти? Само рашка ще да е! Тъй казаха от Козяк, да се свети името им!
  • 8 Заключение

    36 7 Отговор

    До коментар #1 от "Червен разбирач":

    Какъвто и да е Румен, поне има "яйца" за да кажа на глас истината. Краде си в тая държава! Много се краде!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Българин

    6 28 Отговор
    А ти си заплаха за националната ни сигурност заради връзките ти с партията на Путин ''Единна Русия''. Тук не е Москва, антибългарино. Марш!

    Коментиран от #22

  • 11 Антикомунист

    15 4 Отговор
    Руски мекере е, но в случая е прав. Агент Иван краде яко с дебелия си задник, като за целта е готов да рискува и чужди животи.
  • 12 fermera

    24 0 Отговор
    Румен Петков явно не е разбрал че при посещението в Корея бяха договорени самолети Т38.Те са съвместно производство с Локхийд Мартин.Целта е да бъдат бракувани Л39 и данъкоплатеца да бъде натоварен отново като ще се твърди че те не стават за подготовка на Ф16.Та и за това чакаме от САЩ инвеститори да си напазаруваме от тях с 100% предплата и без ОФСЕТ.
  • 13 made in BG

    17 2 Отговор
    А сега се запитайте...ако Фолксваген решат да построят завод у нас, кой ще го направи:1.някоя фирма с 2 лева капитал;2.някоя фирма без нито един работник;3.някоя фирма, която досега само е стопанисвала ведомственото барче в някое учреждение;4.някоя фирма на 18-годишна гениална щерка;5.някоя фирма, която ще наеме правилната форм, която вече има споразумение с фирма, която разбира от такава дейност.
    Украйна нито е в ЕС, нито е в НАТО, ама им даваме парите/или си ги взимаме чрез тях.
  • 14 Бигдик🤓

    5 12 Отговор
    Всичко знае Запалката, даже как се пикае в шадраван. Хахахаха 😀😛😍🤡
  • 15 jorj

    4 9 Отговор
    Когато не ни управляват червените уроди убийци, винаги крещят, че държавата е в смъртна опасност!!!! Точно обратното е пикаещ червен дебил и мястото ти е в затвора а не по студиата та телевизиите!!!!
  • 16 Самсон

    4 6 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    Майната му на пенсионера , има площад , като не му харесва там , да покаже че е недоволен а не да се изтега по диваните и само да стенкя
  • 17 Чукча

    5 3 Отговор
    Моите елени и аз не харесваме Румен,но вярваме ,че казва истина ,ами сега е ваш ред задремали българи ,юруш !
  • 18 Шаран БГ

    7 0 Отговор
    Кой е зелен, червен или кафяв - не ми дреме! Аз не мога да повярвам, че някой се е разтревожил за нечий живот на БГ гражданин !! По пътищата ежегодно се избиват от 600 до 1000 човека !!? За инвалидите и травмираните до живот , няма да споменаваме. Вярно , не са авиатори. Ама на мен ми е все тая - хора ли са или не ?? Сега този баш юнак, скача !! Може и да е прав, не разбирам от авиация. Щом Б.Борисов подари някой друг милиард на САЩ, значи и там има хляб......, че и суджук.
  • 19 Бай Коко

    6 2 Отговор
    На нашето правителство и Сахара да му дадем ще ни докара пясък от другаде.
  • 20 Guest

    9 2 Отговор
    Мноо се кефя в к'ва кочина живеем и си траем! Масовката бачка за нек'ви по-малки или по-големи заплати, дребен или среден бизнес, зависим от дискаунтърите (а те отчисляват, за да са ниски данъчни и осигурителни ставки - по-яка печалба съответно)и си смуче... Тарикатите "с връзки и от (партиен) сой" обаче с по една гола фирма, цицат пари от бюджета, отчисляват на бацевия отбор, а после вървят да дирят подизпълнители с дивайси! Его на: копат кал и камъни от Вит за магистралата, за да им е "безплатно", правят се на ощипани - коригирали корито?! А ние, като народ, вместо да идем да пребием няколко, барабар с шефа на обекта, че от този мат'рял зависи нашия живот и здраве гледаме тв-кодош и си траем! Не народ, а мърша!!! И къде отидоха народозастъпниците на онзи, ъъъ... Расате?! Или и те скачат вече за "Гешев"?!

    Коментиран от #21

  • 21 Ввв

    5 3 Отговор

    До коментар #20 от "Guest":

    Най-точният коментар,лош мат’рял-Тиквуций го каза!!!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ПЕНКО

    2 4 Отговор
    НЕ Е ЛИ БИВШ ПИКЛЬО В ГРАДСКИЯ ФОНТАН ???!!!???
  • 24 Румене

    1 4 Отговор
    Наздраве друже,пикаещото момченце!
  • 25 Топракчиев

    3 0 Отговор
    Прав е - карат ги да летят на машини които отдавна са за брак, но по-лошото е че ще трябва да летят и на такива които още не са тествани