Last news in Fakti

3 Декември, 2019 13:45 13 626 77

Тема на ФАКТИ: Късно ли е България да започне отначало? (част 1)

  • лустрация-
  • декомунизация-
  • дс-
  • бкп-
  • късно ли е-
  • унгария-
  • чехословакия-
  • тема на факти

Закъснели ли сме безвъзвратно с декомунизацията и в частност с един от най-силните ѝ инструменти – лустрацията?

Тема на ФАКТИ: Късно ли е България да започне отначало? (част 1) - 1
Кадър: Митинг на СДС, 7 юни 1990г.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

''Лустрация''. Това една е крайно непопулярна дума в текущия обществено-политически живот на България. Мейнстрийм медиите изобщо не се интересуват от нея, а това до голяма степен предопределя и непросветеността на голяма част от населението на страната. Особено важно – на младите хора.

Какво всъщност е лустрацията? Най-просто казано, а и в аспекта, който ще разглеждаме в предстоящата поредица, това е една възможност да бъдат ограничени определени права на хора, които са били съпричастни към репресивния апарат на властвалата до 1989г. в България Българска комунистическа партия (БКП). Това включва агентите на Държавна сигурност, висшия елит на БКП, редовите членове на партията и всички други, които са били активно съпричастни към тогавашната комунистическа власт.

Какви права да им бъдат отнети? Да не могат да заемат висши постове в държавната администрация. Като освен първосигналната асоциация с длъжностите министър-председател и президент, лустрационните мерки трябва да важат и за ректори на държавни университети, генерални директори на държавни медии и други.

В страни като Унгария, Чехословакия (днешна Чехия) и Германия, под една или друга форма - лустрацията е проведена. Днес в тези страни хората живеят по-добре във всякакъв смисъл, всяко едно международно проучване го потвърждава. А в този ред на мисли, със сигурност в България не малка част от младите хора се питат ''защо''? А след като най-често не могат да си отговорят, просто емигрират. Дали неосъществената декомунизационна лустрация в България не е една от причините за цялостното състояние на днешната българска държава? Може би ще разберем с времето.

Правим и уговорката, че в България все пак е имало някакъв опит за лустрация - пример за такъв закон в България е т.нар. Закон ''Панев'', който е написан от депутата от СДС Георги Панев през мандата на 36-то НС. Той има за цел лустрация на бившите членове на БКП като преподаватели във висшите учебни заведения. Законът ''Панев'' е отменен на 30 март 1995 г.

В тази първа част на темата ще Ви представим един разговор за това ''Късно ли е и как го направиха в Унгария и Чехословакия'', като наш събеседник бе блогърът Асен Генов, който е един от тези, които се вълнуват и поддържат идеята за лустрация в България.

Тема на ФАКТИ: Късно ли е България да започне отначало? (част 1)
Асен Генов

Попитах Асен дали вече не е късно да се говори и мисли за реализация на лустрационни мерки в България спрямо комунистическия елит, бившите членове на БКП и агентите на ДС, а той ми отговори с един такъв.. нестихващ оптимизъм: ''Не. Не е късно, защото Законът за разкриване на досиетата за принадлежност към Държавна сигурност обхваща всички родени до 1973г. Родените през първата половина на 1973г. днес са на 46 години. Това е абсолютно активна възраст, в която човек е максимално ефективен в своята обществена, професионална, че дори и политическа дейност и кариера. Може да добавим 2-3 години, за да е имало време все пак тези хора да са били активно ангажирани със службите и да са установили връзки, които да са валидни и до днес. Лични, професионални, емоционални и всякакви. Оказва се, че ако изходим само от датата до която всички подлежат на проверка, а именно родените до 16 юли 1973 година, то ние имаме един много сериозен диапазон от хора между 47-8 и 57-8-годишна възраст, които е напълно възможно да са били ефективно ангажирани с дейност за репресивния апарат на комунистическата партия, възможно е и да са били на щатна длъжност в структурите на БКП, ДКМС, казионното ОФ и т.н. Тоест в момента ние все още имаме едно поколение във възраст между 48 и 58 години, което може да бъде лустрирано, ако имат съответните принадлежности към властвалия в България комунистически режим от 1944 до 1989 г. Умишлено не казвам над 58, защото към 60-годишна възраст е напълно логично човек да мисли за оттегляне от активния обществен и политически живот. Въпреки че има и изключения. Нашият министър-председател е 60-годишен, но няма никакви намерения да се оттегля от активния политически живот, независимо, че всички много добре знаем, че не е скъсал с комунистическата партия. Борисов отказва да се деполитизира в началото на прехода.''

Лустрацията в Чехия и Унгария - двата възможни примера за България:

''Ако хвърлим поглед към декомунизацията, която включва в себе си и лустрация, в страни от бившия социалистически лагер, можем да обособим два основни подхода, като в България има трети. Например в Чехословакия през 1990г. се правят усилия (успешни) да бъдат приети крайни норми, мерки, които са свързани с изключване на комунистическия елит и репресивните му органи, т.е тяхната тайна полиция и сътрудниците на Statna bezpecnost (чехословашката Държавна сигурност - Щатна безпечност), от ключови позиции в държавната администрация. Предвиждали са изключения, свързани с това лустрираният държавен или друг чиновник на висок пост в тяхната обществена подредба, да бъде понижен до пост, който не подлежи на лустрация. Тоест те са имали критерии докъде е възможно и откъде нататък не е допустимо. Това е първият подход!

Разбира се, коментирам тези страни, с ясното разбиране, че има скептици, има критици, които със сигурност биха подложили на съмнение ефективността и качеството на въпросните лустрационни и декомунизационни процеси.

Унгария, като че ли има малко по-мек, по-кадифен подход. При тях лустрацията започва някъде около 1994г. с комисии, които търсят истината, изследвайки и анализирайки фактите и обстоятелства около самоличността на държавните служители, които по някакъв начин са били свързани с репресивния апарат в Унгария преди 1989г. При тях, доколкото аз съм запознат с процеса, хората, които са били на такива постове, или е предстояло да ги заемат, са имали избора - или да декларират своето участие, своята принадлежност, или, че нямат такава. След което обаче, ако комисията установи неточност в тези данни, тя може и ще оповести със сигурност обстоятелствата, които въпросният кандидат за дадена обществена длъжност е премълчал. Това е вторият подход - унгарският.

Това са два възможни подхода. По-твърд, при който се прибягва към забрана (Чехословакия). Както и един по-мек, при който все пак обществото минава през един процес на оценка и евентуална прошка, което е добре. Дори бих казал, че е християнски подход (Унгария). Доколко обаче и кой заслужава да му бъдат простени евентуални съучастия или престъпления, извършени от техните репресивни органи, това със сигурност е обществен дебат, през който България не е преминала. Ние много добре знаем, че става въпрос за изключително жесток период на терор в първите месеци след Деветосептемврийския преврат. След което пък започва един по-продължителен период на също толкова жесток терор свързан с буквалното избиване на опозиция, инакомислещи, репресия срещу интелигенцията и т.н. Ние не само, че не сме преминали през този дебат като общество, но днес все още има партии и политици, които се заиграват с този сантимент по недалечното минало. Те се опитват да принизят разговора за оценката на историческите събития, критичната оценка, до едни смешни и жалки опити да изкарат всички нас, които настояваме за категорична, критична, негативна оценка за комунистическото минало, за някакви хора, чиито единствени аргументи се свеждат до това, че по времето на комунизма не е имало банани. Това беше факт, че нямаше банани. Но жестокият и зловещ факт е именно терорът, на който комунистическият елит и репресивните органи на комунистическата партия подложиха българските граждани.

Нашият случай тук наистина е третият ''път''. Ние стигнахме ''до под кривата круша на прехода''. Първо - закъсняхме с досиетата. Второ - те бяха прочистени. Впечатляващо за мен, един от хората, които беше пряко отговорен за това, беше вицепрезидент на Желю Желев (бел. ред. визира Атанас Семерджиев). Досиета се вадеха доскоро, във времето, в което живеем днес. От друга страна - ние ефективна лустрация нямахме. Бих свързал това дори с факта, че нашият Конституционен съд беше и все още в някаква степен е обвързан, преди повече, днес вероятно по-малко, с агентурата, с хора, които имат агентурно минало, свързано с Държавна сигурност и репресивния апарат на комунистическия режим.

По темата за вината, за отговорността и за изкуплението, това пък изобщо не можем да говорим, защото ни обявяват за някакви ''пещерни антикомунисти''. Впечатлявам се, че дори хора, които претендират, че са демократично мислещи, използват речника на депутата от БСП Александър Симов, който лепна етикета ''психодесни'' на хората, които са непримирими в своята оценка на комунистическото минало. Все още спорим дали антикомунизмът е важен за българския обществено-политически живот. Разбира се, че е важен, след като имаме закон, който обявява комунизма за престъпен. Един по-задълбочен политологичен анализ може да ни демонстрира много прилики между това, което се случи в България след 10.11.1989 г. и това, което се случи в Съветския съюз, днешната Руска федерация. По моя преценка, от целия ''Източен блок'', ние сме най-близо до този кронизъм, тази връзкарска, криминална икономика, която стъпва върху някаква носталгия по имперското величие на руската и после съветска империя. Има държави в света, в които може да попаднеш в затвора, подлагайки на съмнение холокоста, например, но няма държава по света, в която може да попаднеш в затвора, величаейки комунистическите сатрапи – Сталин и Ленин. А дори и в български мащаб - Димитров и прочее. Хора, които са пряко свързани с тоталната комунистическа репресия и терор в дните след 9 септември 1944 г.'', коментира Асен.

Слушах го с интерес, но ми се прищя да го прекъсна с въпроса: ''Кой подход, измежду чешкия и унгарския, е по-добър''?

‘’Аз сякаш съм склонен да се съглася с тези критици на ранните години на прехода, които са на мнение, че на ''Кръглата маса'' сe допуснаха недопустими компромиси и съглашения. Склонен съм да се съглася повече с тези, които настояваха за по-категорични искания. Примери могат да бъдат дадени. Ранните години в Чехословакия, а защо не и това, че в Германия не беше допуснато архивите на Щази (Източна Германия) да бъдат разграбени и унищожени. Склонен съм да се съглася по-скоро с тези, които твърдят, че може би трябваше да се върви към изваждане на комунистическата партия от обществено-политическия живот. Със забрана, с разпускане, с каквото и да е било. Фатална грешка бе допускането на тази мимикрия, при която самите комунисти промениха името си. Ще цитирам един от моите събеседници в моя видео формат ‘'Контракоментар'', Елена Поптодорова, която без да правим никакви други оценки, със сигурност е човек, който е бил свързан с социалистическата партия. Тя каза ясно, че: ''Тогава референдумът, който беше проведен в началото на 90-те години да се промени името на партията, е бил провеждан с уговорката, че това е временно, за малко''. Освен това, Филип Боков бе казал: ‘’БСП поема вината, но само с мезета‘‘. Тоест тази мимикрия, която се изразява в циничното отношение на самите комунисти, това беше недопустимо според мен и е една от фаталните грешки на прехода, чиито плодове в момента берем'', заяви той, с което като че ли се застъпи по-скоро за чешкия подход.

''За мен свалянето на кабинета на Филип Димитров беше своеобразно връщане на службите в играта. Вероятно по-прецизни, по-претенциозни и по-критични исторически анализатори на този период (ранните години на прехода) - не биха се съгласили изцяло с мен. Но нека си припомним какво стана. Тогава, а и днес има една известна фигура от прехода, свързана със службите - ген. Бриго Аспарухов. Той е свързван с един скандал около кабинета на Филип Димитров, т.нар. ''Оръжеен скандал''. По това време, през октомври 1990г. Филип Димитров поиска вот на доверие, който беше загубен заради няколко души отцепници от СДС, определени и наричани в медиите като ''мравките''. Също и благодарение на ДПС с изгряващата политическа звезда на агент Сава - Ахмед Доган. За мен това бе голямото завръщане на Държавна сигурност в играта.

Защо казвам голямото завръщане? В интервю за мен, журналистът Христо Христов – изследовател на архивите на Държавна сигурност, посочи един много интересен факт. През есента на 1990г., след падането на комунистическия режим, се провежда една среща между ръководството на тогавашната НРС (бел. ред. Национална разузнавателна служба, която е пряк наследник на Първо главно управление на ДС, а днес е Държавна агенция разузнаване) и ръководството на КГБ. Ще цитирам дословно думите на г-н Христов, който цитира дословно документи. Нашите служби казват: ''Другари, моля ви да продължавате да ни съдействате, искаме да ни обучавате'', а отговорът на съветските другари тогава е: ''Продължавайте да вербувате на идеологическа основа, комунизмът в момента е в криза, но ние ще се завърнем по-силни''. През 1992г. избухва този ''Oръжеен скандал'' и други обстоятелства, и участието на агент Сава, и неговата политическа партия довеждат до свалянето на Филип Димитров'', заяви още блогърът Асен Генов.

Има ли политическа партия, която има желанието, волята и способността да проведе лустрация в България, бе въпросът, който ме глождеше и в крайна сметка финално зададох.

''Въпросът не е в партия. Въпросът е дали има обществена нагласа. Мисля така, защото въпросът с това да се приемат някакви ефективни лустрационни мерки е свързан най-малкото с това да има широка обществена подкрепа. Свързан е и с това да има достатъчно сериозна парламентарна подкрепа, която да доведе до законодателни промени. Свързан е с достатъчно сериозна воля на ниво Конституция. Тоест подобни законодателни решения да не бъдат свалени в Конституционния съд. А в дъното, в основата на това нещо, както казах, е обществената нагласа и воля. Нека да разгледаме простия факт, че дори на тези избори, които минаха сега, абсолютни шампиони по издигнати кандидати - агенти, хора свързани с Държавна сигурност и с репресивния апарат на комунистическия режим, отново са двете водещи партии в България - БСП и ГЕРБ. Тоест, дори тези, които се заявяват като демократи, като проевропейци, като пронатовци, като десни, като антикомунисти, нямат необходимата политическа хигиена. Това политически шизофренно поведение подсказва, че на практика ние нямаме политическа воля на елементарно ниво, на ниво партии, на ниво първични партийни структури да се проверяват кандидатите - свързани ли са с ДС или не. Ако има някакви маргинални политически субекти, то те си остават такива. Но на мейнстрийм политическото ниво, ми се струва, че няма воля. За мен тази липса на воля е изключително меркантилна - да не загубим подкрепа, да не загубим позиции. Тоест, за съжаление, въпросът за лустрацията в България се е превърнал от политическа необходимост в някаква баналност. Хората от службите, те продължават да имат своето влияние в българския бизнес и политика

Аз съм предлагал, нещо като втора вълна на лустрация. Една възможност да бъдат осъществени ефективни лустрационни мерки, според мен, е да се предприемат някакви регулации, правила, норми, които да заличат взаимодействията на държавата и общините с бизнес, който се ръководи от хора, които са били свързани с Държавна сигурност. Просто да не се насочват средства към фирми, свързани с елита на ДС и репресивния апарат на комунистическия режим.

В заключение мога да кажа, че разговорът за лустрацията не попада в мейнстрийма. Ченгета дефилират по екраните, за да ни обясняват геостратегически, геополитически, вътрешнополитически и външнополитически казуси, а медиите не се ангажират да кажат поне в едно изречение, че въпросният им събеседник е с разкрито досие - принадлежност към някой от отделите на Държавна сигурност. Например, когато някой ни говори за американското влияние, да се знае, че е бил по линия на външния шпионаж на ДС. Някой друг като ни говори за геополитика, да се знае, че той е бил в ПГУ - политическото управление на Държавна сигурност. Хората да знаят какъв човек говори'', завърши Асен Генов.

П.П. Всяка една политическа партия, която желае дебат по темата, може да се свърже с автора, пишейки до редакционната поща на ФАКТИ - [email protected]


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 39 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Партия ГРОБ

    133 18 Отговор
    ГРОБ .... ще ни погребат !!!!!
  • 2 Киро

    108 24 Отговор
    По- добре късно, от колкото никога.
  • 3 пощальона

    148 5 Отговор
    Много хора трябва да увиснат на въжето, а те вече се окопаха здраво. А съдът е с тези хора.
  • 4 SAAB

    125 11 Отговор
    НЕВЪЗМОЖНО е да започне.......каквото и да било ! НЯМА с кого .....:)

    Коментиран от #27, #43

  • 5 Ами сега

    118 2 Отговор
    Че то ако се приложи лустрацията, ще трябва да се започне от най-най-горе.
  • 6 tost

    130 6 Отговор
    Само като помисля
    че ни управлява бившия бодигард на бай Тошо, ми става ясно че скоро няма да има светлина в тунела.
  • 7 ха ха ха

    56 7 Отговор
    Никога не е късно, но все се налага!
  • 8 да ама

    59 6 Отговор
    направих 478 партии,сега са около 320 и стана с цел!!Кой сега се на Власт?!Народа са `излъган`?!Бандити на власт....
  • 9 как

    26 1 Отговор
    да стане?!......
  • 10 Трифонов

    34 11 Отговор
    Би оказало някакъв ефект, но е вече толкова късно, че би бил съвсем слабозабележим и ефектът би бил пренебрежимо слаб.
  • 11 ГосТ

    36 8 Отговор
    Дали не е късно, когато всички специалисти се изнесоха,а тези които поради някаква причина се мъчат у бг'то са тотално изтрещели. Дали не е късно когато целия т.нар. бизнес е в ръцете на мутрафоните? Дали не е късно, когато образованието е под всякаква критика? По добре късно, отколкото никога всеки който има някакъв шанс да се евакуира час по скоро.
  • 12 соросоидни кърлежи

    42 18 Отговор
    като стигнах до блогъра-гробара Генов приключих с тази статейка..нпо кърлежи.
  • 13 Axaxa

    58 6 Отговор
    Всички лидери на партии, дори десни лидери, както и минимум 70% от държавната администрация са членове на комунистически семейства... Но не на честни и идеологически привързани комунисти, а на чисто интересчийски партийни хамелеони, които за пари и власт ще станат всякакви - комунисти, демократи, монархисти, фашисти, както и от всяка властваща партия ще бъдат - Герб, Дпс, Бсп, Сдс и прочие. Обаче, въпросът е, как и защо САЩ, Германия и Англия ги подкрепят и пускат към техните банкови сметки огромни чуждестранни субсидии? Явно това е план на Западните Сили да унищожат България с помощта на политическите и партийни хамелеони! Без подкрепата на чуждите сили нямаше как тия хамелеони да стоят толкова дълго на власт и да получават милиарди субсидии! Западът мрази българския народ и държава! Те искат БГ за бойно поле!
  • 14 Зайко Байко многознайко

    54 6 Отговор
    Дядо ми Мъдрият Заек казваше: " Късно е дядовото , мандалото хлопна". Баницата е разпределена , вижте само кой ни управлява Тиквоций Едно бивша мутра, Цв.Цв.чоевкът слушалка с особена форма на главЪта тип каунЬ, крадец най-висша проба, ченге. Това е показателно абсолютна симбиоза между мафия и държава. Каква лустрация ви се привижда, всички така са обвързани, че просто е кощунство да си го помислите! Добре е че имаме матРял за да пишем. На тая снимка където сте сложили съм и аз , всички скачахме, като маймуни а другите в това време разпределяха баницата и пълнеха джобовете си. Работех по това време с Миро Севлиевски и оня т.н. дисидент шеф на БНТ, Кошлуков. Тогава разграбиха офиса на БСЧИ. Оправия няма.
  • 15 КОНТРАТА

    26 22 Отговор
    Малък лумпен анализира за комунизма! Малък аналлизатор!
  • 16 rusnak

    41 15 Отговор
    Този боклук Генов, не беше ли с "умните и красиви" които надуваха вувузелите си с разходките за свалянето на Орешарски и връщането на власт на Банкянският тъпанар и бивши комунисти!?
  • 17 JPower

    57 8 Отговор
    Не ни трябва лустрация, а революция!!!!
  • 18 РЕАЛИСТ

    37 5 Отговор
    МНОГО МНОГО СМЕ ЗАКЪСНЕЛИ С МНОГО НЕЩА--ЖАЛКО НАЙ ВЕЧЕ ЗА ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРА .
  • 19 уйчо

    20 6 Отговор
    В БЪЛГАРИЯ ЛУСТРАЦИЯТА Е ГЕЛОТИН
  • 20 kaleko

    32 5 Отговор
    Не е късно........невъзможно е!
  • 21 Guest

    30 4 Отговор
    За България такива тематики си имат местни, но много важни специфики! При нас лустрацията е меко казано неприложима с оглед "закона" за шуробаджанащината! Защото при нас трябва да касае и наследниците на апаратчиците до трето коляно вкл. А сега вилнее второто (BB King, Станишев, Й. Цонев, Каракачанов и др. подобни твари) и част от третото - т.нар. Свинетка, Габриел, Горанов напр.! Какво ни (Ви) чака още 50 год. поне...
  • 22 Генерал

    34 10 Отговор
    Не, ''Лустрация'' няма, няма и да има!
    Защото КОМУНИЗМА е алиби-параван-прикритие за кражбите и провала на Прехода.Това е най-голямата шашма.На американците им трябваше изкупителна жертва за разрухата, заграбените милиарди, природни ресурси, но най-вече за суверенитета ни... и те много умело разиграха този театър с Комунизма и комунистите, като прехвърлиха вината върху тях.
    През цялото управление на сорошкото "дясно демократично" СДС, бе едно шикалкавене с приемането на закон за лустрацията- не го приеха, макар че, 97-2001 Костовото правителство имаше абсолютно мнозинство . Няма да има затвор за комунисти, нито лустрация по нареждане на началника им Д. Шорош - да не е луд! Само послушникът му другаря И. Костов разпродаде активи за 30 милиарда, а държавата получи едва три. Нарочно неизвършената Лустрация направи така, че наистина виновните да останат ненаказани.
    Чудно ми е, докога ще има шарани да кълват, даже и на въдица без стръв - 30 гoдини cлeд тoзи цирк, ca вce oщe са мaлкo хoрaтa, кoитo ce уceщaт зa тoвa.
  • 23 Говна

    23 12 Отговор
    Тъпа статия ,загуба на време да я четем.Журналята в Бг . са се загубили в края на миналото столетие и още човъркат отдавна умрелия комунизъм защото с такива тъпанарски статии няма да настъпим някой важен мафиот по мазола.Интелигентните хора отдавна се изнесоха от кочината и си живеят живота
  • 24 Бай Стойчо

    24 12 Отговор
    Абе лустрация за соросоиди кога ще има??
    Плюс втори Народен съд, иначе нема а се оправим никога.

    Коментиран от #29

  • 25 Умберто

    24 4 Отговор
    Трима комунисти пътували с волгата и видяли един как коси трева.Първият казал:вижте го тоя,как коси на едната страна,а на другата прави празен ход.Вторият казал:да му сложим една коса още,че и в другата страна да коси.Третият казал:вижте го сега,много коси,няма кой да събира сеното.Да му сложим едно гребло на гърба,докато се върти да събира и сеното.Речено сторено!Човекът косил и в двете посоки и едновременно събирал сеното.В един момент човекът побягнал.Комунистите се развикали:чакай,къде!?Косачът бягайки извикал:ще искате и фенер на шнура да ми сложите,и нощно време да кося.Роби им трябваат,робиии.Ама паднаха границите и робите останаха са далеч и на други робуват.А за тези,които останаха е омразата.Както е казал Рим:на робът Свобода не му трябва,трябва му друг роб,който да мрази.
  • 26 333

    16 7 Отговор
    След 30 години лустрация...
    Има много по-сериозни проблеми и много по-важни такива. Пеевски няма как да го лустрираш. Хора на 18 години през 89-та не са били на ръководни длъжности в репресивния апарат. Даже на 30 са били много малко такива. Тия, които бяха за лустрация половината измряха, другата половина са се оттеглили.

    Коментиран от #30

  • 27 Хаха

    8 4 Отговор

    До коментар #4 от "SAAB":

    Освен всички заедно!
  • 28 факти

    12 7 Отговор
    ако си намерим политици качествени.България след 15 години ще е като чехия добре развита държава.
  • 29 Лустратор

    8 11 Отговор

    До коментар #24 от "Бай Стойчо":

    Да те таковам у идиота прост, малоумен!
  • 30 Бригадир

    16 3 Отговор

    До коментар #26 от "333":

    Изброй, без да ползваш Гугъл, три имена на оттеглили се ченгета и доносници.

    Коментиран от #32

  • 31 БКП

    25 10 Отговор
    Късно е разбира се, такива психодесни мърши като Асен Генов окрадоха и разпродадоха България. За да се оправим трябва нов Народен съд и национализация.

    Коментиран от #34, #72

  • 32 333

    17 4 Отговор

    До коментар #30 от "Бригадир":

    Не им помня имената, ама доста повече са измрели. Това, че са били в ДС не ги прави безсмъртни. И Доган се оттегли, нали? Я сега да ми кажеш, ако може Пеевски как ще го лустрираш?

    Коментиран от #35, #37

  • 33 Никога не е късно

    7 5 Отговор
    за ново начало, но авторът не е разбрал, че това не е "новото" начало, а стара манджа.
  • 34 Газдов

    13 7 Отговор

    До коментар #31 от "БКП":

    Теб бих те хвърлил на прасетата в Белене!
  • 35 Лустратор

    13 2 Отговор

    До коментар #32 от "333":

    Доган се оттеглил? Затова до днес му крепят топките и го чакат да изрезонира нещо на поредната сбирка на ДъПъСъ, почетния прецедател...
  • 36 Sorry

    9 14 Отговор
    Без извинение - каквато статията - такива и коментарите. Тук една камара дрис.ьовци , които дори не са виждали жив комунист (защото пък комунизъм никой в Бг не е виждал), нещо се опитват да философстват на тема лустрация. Смешни сте, смешни и жалки! Обаче сте и толкова тъ.и, че няма как да го осъзнаете. Да сте живи и здрави и господ ще ви прости (може би), защото нямате никаква представа какво правите!

    Коментиран от #63

  • 37 Свиленски

    16 4 Отговор

    До коментар #32 от "333":

    да ти кажа ли как да лустрират Пеевски ? С куршум в челото след като мутрите преди 15-20години превзеха държавата защото беше слаба време е сега когато е силна да се направи и тя на мутра спрямо такива рускопоклоннически измекяри и да си върне заграбеното от нея!
  • 38 дедо

    8 4 Отговор
    БЪЛГАРИЯ е започнала началото да вървят след нея всички
  • 39 Бате СЕР ГЕЙ

    21 1 Отговор
    За България всичко вече е приключило, каква лустрация като всичко вече е тяхно ,така ни из баламосаха че правим синя пролет че нямам думи.
  • 40 Нина

    10 4 Отговор
    Каква лустрация бе ,те отдавна са пенсионери.
  • 41 Психо Доктор

    8 6 Отговор
    Какви "декомунизации" ако, не е имало комунизъм, Лозунги на продажни олигофрени. Има много по важни и неотложни грижи за обществото. Време е за Детрониране на Ссамозабравилите се царчета.
  • 42 1122

    8 1 Отговор
    Никога не е късно,но без тези политици които ни крадоха през тия 30 години.До един трябва да минат през МЕЖДУНАРОДЕН съд,и да бъдат съдени за геноцид към българския народ,защото всичките са комунисти и БСП ,ГЕРБ ДА/Й/БЪЛГАРИЯ,Костовци всички крадоха ,затова сме на това положение.Да не си и помислят някои от тия бандити да влизат отново във властта.КАК РАЗПИЛЯХА ВСИЧКО,докато другите държави си запазиха промишлеността и селското стопанство тия бандити всичко разпиляха.ПОЖЕЛАВАМ ИМ ГОСПОД ДА ГИ ПРИБЕРЕ ПРИ СЕБЕ СИ И ТОЙ ДА ГИ СЪДИ!
  • 43 Алфа Ромео

    12 2 Отговор

    До коментар #4 от "SAAB":

    Така е няма, държавата-мафия се барикадирала здраво, май е късно вече спахме прекалено дълго и продължаваме, вече трябва да се пролива кръв, не е много добре пък няма и кой. Много хора избягаха други си кретат кротко с наведени глави, една голяма част са пенсионери вече, другия вариант е да ни помагнат отвън но и това е малко вероятно на ФАЩ и трябва територията на никой не му пука за някви си българи. Не искам да съм песимист но имам усещането че сме преминали точката на завръщане към нещо по-добро!
  • 44 Спокото

    11 1 Отговор
    Споко бе, споко. Дори и да няма закон за лустрация в крайна сметка Господ ще лустрира всички, никой няма да пропусне.
  • 45 точно това

    7 1 Отговор
    мафията никога няма да го позволи
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 adolf

    4 0 Отговор
    Ако се по
  • 49 Токо

    18 5 Отговор
    Ако се почва от начало е необходимо излизане от евро съюза за 48 часа. Една стена от бетон и няколко автомата калашниковсъс мнооого патрони . Почва се от политици , знакови престъпници , цигански барони , хелзинкски комитети и зелени лидери . Завършва се с внимателно подбрани журналисти .... После влизаме отново в евросъюза и продължаваме на чисто . След три години процедурата се повтаря !!! На третата процедура ще сме една Швейцария на Балканите !!!
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 бай Даньо

    8 5 Отговор
    След като не се случи лустрацията, можем да кажем твърдо че най-голямата грешка на прехода беше мирния му характер. По същество лустрацията щеше да свърши работата която е свършил комунистическия терор след 44-та. - 1000 осъдени на смърт официално от народния съд, още 10 000 убити без съд и присъда и поне 30 000 минали през лагерите до 62-а. По същество комунистите унищожават елита на нацията и унищожават възможноста за връщане към цибилизовано общество. Лустрацията щеше да свърши същата функсция но цивилизовано, друга алтернатива на това беше комунистите до партиен секретар на завод /организация в затвор и последния вариант чистка по фашистки. Нито едно не се случи и днес ни е виновно международното положение , Бойко , Доган, Путин, Тръмп , жегата, кишата ...
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 EvilDick

    2 11 Отговор
    ДА ЖИВЕЕ БОЙКО БОРИСОВ.
  • 55 Мустафа

    2 6 Отговор
    Вече е прекалено късно за това. Минаха 30 години- половината са мъртви, а другата половина са на доизживяване.
  • 56 Спецназ

    7 4 Отговор
    Късно е либе (визирам соросоида и детето на аборта А.Генов) за китка, мандалото падна!
  • 57 Хишник

    11 3 Отговор
    Лустрацията трябва да започне с Асен Генов - ренегат и соросоид, сигурация!
  • 58 Никога не е късно!!!

    8 2 Отговор
    Българското съмосънание и самоопределяне е на изчезване. Целта е да няма БЪЛГАРИ в света, а Българите са дали тласък на развитие на всички племена след 5600г. преди Христа, т. с. след потопа в Черно море. Тогава всички са били Българи и с годините са се отричали от българското. Сега всички излезли от Българите искат да ни няма, за да не сещат, че БЪЛГАРИТЕ са били преди тях народи и етноси. Аз съм БЪЛГАРИН, първа ГОРДОСТ е за мене!!! ТОЧКА. ТОВА ВСЕКИ БЪЛГАРИН, ВСЕКИ ДЕН ТРЯБВА ДА ИЗРИЧА И ДОКАЗВА.
  • 59 ЕБЛИЧ

    4 2 Отговор
    закъснява се с екзекуцията на лустраторите
  • 60 Обективно

    3 2 Отговор
    От начало ли?От кое начало,от 1878г. ли?Или може би от1944?С нова национализация и нов народен съд?
  • 61 Усмивката

    4 2 Отговор
    Това е въпрос с един отговор.Не.А защо не ли?
    България отдавна не съществув. Това тук е само некакво тело ,по което ходят всеподобни вредители.Ако влезе в сила такъв ,,закон” ,то ще е и краят на физическото и съществуване.Нейният дух безвреме се е изнесъл извън пределите и.Да ,лустрацията е вид рестарт на изпаднал в будна кома организъм.Трябва ,необходимо е България да се докара до състоянието на територия преди идването на Аспарух.И всичко отначало.Държава.Покръстване и така нататък...
  • 62 Будинов

    4 6 Отговор
    Никога за нищо не е късно.Трябват топки(ташки.мъде и каквото се сетите)и нещата ще потръгнат.От еднокнижника няма да се започне тази операция.Жалко че не са между живите истинските демократи(без охлюва Ж.Желев)като Дертлиев,С.Савов и много други.А да чакаме да пукне и последната червена гнида е нежелателно
  • 63 Усмивката

    5 1 Отговор

    До коментар #36 от "Sorry":

    Брато.Споко .Не си разбрал темата.Целта на занятието е не да се декомънизира обществото.Съгласен съм че всяка демонизация води до ново разделение.Идеята на лустрацията е премахване на статутквото в съвременния му вариант .И понеже всеизвестно е че в миналото ,в държавата ни ,пост ,институция,държавен елит са били достъпни и обиталище на единствено партийни кадри и членове ,затова е необходимо.Сега сме в друг етап.С друг елит.С ново статуткво.А лустрацията е за тях.Разбииш ли
  • 64 дддд

    5 0 Отговор
    "Унгaрия, Чeхocлoвaкия (днeшнa Чeхия) и Гeрмaния, пoд eднa или другa фoрмa - луcтрaциятa e прoвeдeнa. Днec в тeзи cтрaни хoрaтa живeят пo-дoбрe във вcякaкъв cмиcъл, вcякo eднo мeждунaрoднo прoучвaнe гo пoтвърждaвa"

    От 1878 година до днес винаги си е било така.
  • 65 ттт

    8 3 Отговор
    Асен Генов не беше ли главният апологет на истанбулскаа конвенция? Неговите думи нямат тежест пред всеки нормален българин.
  • 66 Комуниста

    4 1 Отговор
    Погледни го Хасан със синята шапка на снимката тоя щеше да копа на големия Камик в Белене обаче сега е свободен гражданин а е за пробиване със сопи. И да България ще се оправи когда ний додем на власт и то в концепция военен режим и боко ке яде глъвътъ барабар с Костов циганина
  • 67 Ани

    2 4 Отговор
    Преходът от държавна собственост към частна свърши. Сега собствениците, ощетени преди 9,9,1944 си върнаха собствеността. Тези , които нямат собственост са работещи и искат да получават заплати като в Швейцария , но не може. Няма такъв филм. Всичко е честно - ликвидацията на индустрията стана под благия поглед на всички българи. Това, че бяха излъгани от разните приватизационни фондове и масови приватизации си е техен проблем. По цял свят има мошеници . И сега скоро със биткойни имаше голяма пирамида и много изгорели на запад.Докато има балами, ще има и тарикати.
  • 68 Тръмп

    4 2 Отговор
    Лустрация вече не е необходима,всичко се знае от всеки!!!:):):)По паричните потоци е ясно кой бачка за Кремъл!!!:):):)Той Радев изобщо не се крие Кой стои зад него,та какво да кажем за Костов и Лукойл-Нефтохим!!!:):):)Колкото по-малко хора бачкат за Кремъл,толкова по-добре за България!!!:):):)Процесът по прочистване започна едва от скоро с Банев и някои други дребни мишоци,а като стигнат до Костов и Овчаров с разбиването на комуноидния енергиен монопол ще се оправят нещата!!!:):):)
  • 69 Jeep

    2 0 Отговор
    Господ не съди и не наказва, той е творец и човеколюбец. Дявола също не съди и не наказва, той унищожава и сее зло. Но има един голям съдия, прокурор, адвокат и екзекутор едновременно - това е самият живот.
  • 70 vasik atanasova

    3 0 Отговор
    как излезе тогава народа
    и си мислехме че ни чака светло бъдеще
  • 71 ха ха ха

    5 0 Отговор
    Не може за пораженците... за мен никога не е късно, дори и да са останали шепа хора.

    Решението е само едно - пълна лустрация и затвор за всеки позволил си да открадне от българският народ... това, което трябваше да направите преди 30 г.!!!
  • 72 СПЕЦНАЗ

    5 0 Отговор

    До коментар #31 от "БКП":

    Всички бивши комунисти, хора във властта свързани с номенклатурата, червените служби трябва да бъдат разстреляни на националния стадион. Имотите и парите им конфискувани. Комунизма е забранен със закон :
    https://bg.m.wikipedia.org/wiki/%D0%97%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%BD_%D0%B7%D0%B0_%D0%BE%D0%B1%D1%8F%D0%B2%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5_%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D1%83%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F_%D1%80%D0%B5%D0%B6%D0%B8%D0%BC_%D0%B2_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F_%D0%B7%D0%B0_%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%81%D1%82%D1%8A%D0%BF%D0%B5%D0%BD
  • 73 Чушки в Буркан

    1 0 Отговор
    Не не е късно повече от това е късното вече по късно от късното щото късното е болно и е в отпуск при дедо Боже. Сиреч на оня свят :D
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 стоян георгиев

    0 2 Отговор
    за съжаление е късно.дори и днес да се атакуват доносниците и разните там генерали и т.н. милиционери от бившите служби,днес те са натрупали пара и са развили свои наследници и структури.така че закона няма да помогне уви.тва че го закъсахме обаче заради непроведената лустрация е ясно като бял ден!
  • 77 факт

    0 1 Отговор
    не е късно комунистите и ченгетата са навсякъде!