Last news in Fakti

15 Декември, 2019 19:01 4 245 40

Кой изгони Христос от Рождеството му?

  • иван стамболов-сула-
  • иван стамболов-
  • рождество христово-
  • коледа
Кой изгони Христос от Рождеството му? - 1
Иван Стамболов-Сула
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ако ви попитат какво е Коледа за вас, защо празнувате Рождество, вие сигурно ще отговорите, че защото е уютен семеен празник, заради добротата, която се излъчва от него, заради особения коледен дух и дори може да добавите, че на Коледа стават чудеса. Заблуждавате се. Всичко това не е достатъчно. Коледа е нещо по-голямо и я празнуваме включително и по някоя от следните три причини: разкош, суеверие или християнство. Въпросът е да решим по коя. Или по-точно не да решим, защото сме го решили отдавна, а да си признаем.

За европейците, пък и за всички останали християни (настоящи или бивши) Коледа все още е празникът Рождество Христово, дори и в много от случаите само формално, само доколкото все още се поставя Витлеемската звезда на върха на елхата и по витрините на магазините се подреждат композиции от статуетки на пещерата, яслите, Младенеца, Мария, Йосиф, животните и влъхвите. Това личи и по все още нереформираните имена на празника в различните страни (няма ли вече да забранят думата „Рождество“, както забраниха „негър“!) – на френски е Noël, на испански – Navidad, на италински – Natale – и в трите случая означава „рождество“ от латински nascentia (рождение) и natalis (рожден ден); на английски и немски е по-различно – Christmass (буквално „Христова литургия“) и Weihnachten или Weihnacht (свята, осветена нощ) от weihen – „посвещавам“, „освещавам“, но и „кадя“; на руски си е Рождество, на румънски – Nașterea Domnului (Рождество Божие), на сръбски – Божић (среща се и в български), на гръцки Χριστούγεννα (Рождество Христово) и на български – Рождество или Коледа. Защо „Коледа“? Според някои това е славянското божество на младото слънце Коляда или Колада, но пък аз и БАН сме на мнение, че 3-4 века преди славяните да ощастливят с присъствието си нашите земи, в обръщение е било латинското calendae (Колѧда), откъдето и „календар“.

Защо точно на 25 декември? Защото тогава – веднага ще отговорят просветените умове – е зимното слънцестоене, макар че ако не ме лъже паметта, то е на 22 декември, когато слънцето е над тропика на Козирога. Но така или иначе тогава са се чествали различни слънчеви божества и най-вече Митра, твърде популярен с култа си в легионите, преди да се християнизират. Следователно – ликуващо ще обобщят умовете, – Христос не се е родил на 25 декември и църквата само злоупотребява с тази дата, за да си прави пиар и да „яхне“ празника на наивните езичници. Друго доказателство, че Христос не се е родил на Коледа е и самото Евангелие, където дата не се споменава, но когато овчарите получават благата вест, те са със стадата си на открито, което не се случва в края на декември. Всъщност точната дата на събитие от такъв мащаб няма никакво значение, защото такива събития – грехопадение, Рождество, Преображение, Възкресение, Възнесение, Армагедон, (дори и разрушаването на Картаген в смисъла, в който го използвам за завършване на текстовете си повече от осем години), Страшния съд и т.н. не се случват във времето, присъщо единствено на сетивния свят, а във вечността или поне в едно по-особено време, наречено „кайрос“ за разлика от обикновеното „хронос“. Ето защо календарните дати за такива събития нямат значение, макар че за разлика от Рождество, датата на Възкресение се знае съвсем точно и около нея се изгражда целият годишен богослужебен цикъл.

Но идват времена, когато всичко това става вредно за маркетинга. И така стигаме до първата от трите причини да празнуваме Коледа.

Консуматорският консенсус

Маркетингът е най-демократичната система в пазарното консуматорско общество, може би единствената област, в която мнението на масите наистина има някакво значение. При маркетинга всичко започва със социологическо проучване и фокус групи. Мнението на всеки един потребител се проучва старателно, установяват се вкусовете, очертава се търсенето, за да му се отговори с предлагане. Разбира се, има го и обратния процес – с мощните средства на рекламата да създадеш у консуматора нужди, каквито той досега не е и сънувал, за да се появят потребности, а оттам и търсене, което да бъде задоволено с предлагане. Например кога от само себе си човек би се сетил, че се нуждае от пръчка, на която да закачи мобилния си телефон, за да се снима сам себе си, докато върви по улицата!

Коледа представлява сериозен интерес за маркетинга, но без мистичната, без религиозната част. Религиозната част първо ограничава обхвата на пазаруващите само до християните, второ, настройва потребителите някак самовглъбено и ги кара да се отдръпнат от пиянството, лакомията, алчността и всички останали сетивни изстъпления, на които маркетингът особено разчита. Магазините трябва необезпокоявано да провеждат своите „черни петъци“, да продават еленови рогца и червени носове, пластмасови елхи с блещукащи и пеещи китайски лампички, под които да струпаме всичко, което сме успели да домъкнем от мола. Да седнем и ние сред пакетите и да чакаме да ни обладае „духът на Коледа“ и да се случат чудеса, без да знаем какви и защо. Но стига тези чудеса да са за добро и да са пожелани с любов за близките – всичко е наред.

Суеверията

Някои ще ги нарекат „традиция“, за да покажат колко обичат народ и родина. Такъв човек не е постил през последния месец, дори на обяд на 24 декември е разкъсал сочна пържола във весела компания, но на Бъдни вечер смирено ще се прибере у дома, за да хапне постни сърми и боб, като не забрави да преброи колко са манджите и дали са чифт или тек, защото от това зависи бъдещето!

Въпреки двайсетте века християнство, много хора са все още езичници в душите си. Изключвайки Христос от празника на собственото Му рождество, превръщайки св. Николай Мирликийски в дебело рекламно човече с червен анцуг и бяла брада, човекът създава цяла модерна коледна митология, пълна с елени, снежанки, елфи, джуджета, шейни, комини, подаръци и чорапи; изпълнява всевъзможни наследени и домъкнати кой знае откъде ритуали, за да си осигури здраве, богатство и просперитет чрез благоволението на безличните вселенски сили – украсата на дома го пази от демоните; лампичките не се палят, преди да изгрее първата звезда в коледната нощ (тук е моментът който желае да се възмути от смога над София, скриващ звездите); на прозореца слагаме свещ, за да ни намери късметът и много други. На практика на Коледа ни повече, ни по-малко правим магии. Но дори да е така или пък просто да вършим всичките тези неща от уважение към бабите и дядовците си, ако ги правим за добро и с любов към близките – всичко е наред.

Християнството

Какъв смисъл влага християнството и какво учи Църквата за празника Рождество? Историята на човека е нещо извънредно, нещо извън тъканта на вечността. Тя е ограничена и праволинейна, има начало и край. Началото е грехопадението, краят е Страшният съд. Целта на историята е спасението на човека и връщането му от състояние на увреда и смърт към първоначалния му замисъл на образ и подобие. Това връщане е възможно единствено чрез взаимодействието (синергѝя) между Божията намеса (благодат) и човешката свободна воля – без свободна воля и доброволен избор, човек не може да се уподоби и би бил само един много добър робот, който не греши, но пък сама свободната воля не е достатъчна. За да се случи взаимодействието, трябва да се появи същество, което съчетава „неразделно и неслитно“ Божията природа и воля с човешката природа и воля, за да може втората да се очисти и обнови чрез първата. Това същество е Иисус Христос, а появяването Му в сетивния свят се нарича Боговъплъщение. След като съедини двете природи и воли, Богочовекът трябва да премине невинен през смъртта, за да я победи и да освободи човечеството от нея. Това е кръстната смърт и Възкресението. Два са ключовите моменти в историята – Боговъплъщението и Възкресението. На първото отговаря празникът Рождество, а на второто – Великден. Ето това празнува Църквата, като под Църква разбираме всички живи и починали кръстени християни, ангелските чинове и самия Христос като неин Глава. Заради това Честъртън пише: „Рождеството не е просто повод за весела компания. Не е само индуистко мирно събиране, нито само скандинавско зимно пиршество. В Рождество Христово има нещо дръзко - нещо, което прави резките камбани в полунощ да звучат като славните оръжия в току-що спечелена битка“.

Ето ги трите причини да се празнува Коледа. Дали е възможно в нашето празнуване да има по нещо от всяка? Със сигурност е възможно и със сигурност има. И щом го правим за добро и от любов към близките – всичко е наред. Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.

Автор: Иван Стамболов-Сула

Източник: "Сега"


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ал та фанах Атаопънах

    13 27 Отговор
    Ако дойдат извънземните някой ден и питат "защо броите от 2000 години насам, не сте ли по-стари"? И ние ще им отговорим "защото едни случайни овчари в пустинята казаха така".
  • 2 Йозеф

    43 2 Отговор
    Много силна статия.
  • 3 ЙоЙо

    6 19 Отговор
    Че е имало нещо в миналото, да речем, че е имало. Дразни ме безкрайното оцветяване всяка година на година на нови подробности (във времето доизмислени, добавени хармонично и др.), които претоварват легендите. Ама у коя градина, ама как светело не знам какво слънце, ама не знам на къде се обърнал, вдишал и разбрал ... това е излишно мисля. Всеки разбира, че е измислица. Нека има споменаване, малко приказки и да си остане легенда.

    Коментиран от #23

  • 4 Йосарян

    5 45 Отговор
    Изрезване на поредните псевдо религиозни Глупаци. Невидимия дядка в небето и сина му Гимнастик на кръста. Същите глупаци, даже по зле са тия с мухамед. Брутални глупости 2000 години.

    Коментиран от #6, #16

  • 5 среднощен

    31 1 Отговор
    Много точно казано..! "..Който има уши да слуша, нека слуша.."!
  • 6 Йосарян

    6 3 Отговор

    До коментар #4 от "Йосарян":

    И да мУхамед. Явно и аз съм глупав като клавиатурата ми.
  • 7 Обективен

    16 2 Отговор
    Мен ме е страх от Господа. Пишете Иван Бобулев в Ютюб. Бивш атеист и полицай от БКП докато бил на пост в партията видял Господ Исус и ангелите Му. Много дълъг репортаж. Казва се Аз Го видях
  • 8 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    14 2 Отговор
    вече доброто е все по рядко явление
  • 9 ГРАДКОЗЛОДУЙ

    7 3 Отговор
    много хора палят свещ в църква лицемерно
  • 10 Йосарян

    0 3 Отговор
    https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9B%D1%83%D1%86%D0%B8%D0%B9_%D0%9A%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%B9_%D0%A1%D1%83%D0%BB%D0%B0
  • 11 смок

    4 0 Отговор
    Не е байряма, това е важното!
  • 12 Хайл

    22 0 Отговор
    Много точна и вярна статия. Браво.
  • 13 Behemoth

    2 24 Отговор
    Нищо не му разбрах на тоя .....Ем иска американски работи тука Ем не ще да пазаруваме....туй християнските мекерета са много объркани създания....а Коледа си е езически празник ,просто поповете са си го присвоили гадините ..християнството е маркитингов трик на Павел тоя е бил първото кюре дето се е прехранвал от него...

    Коментиран от #17

  • 14 Едо

    22 2 Отговор
    ПРИВЕТСТВАМ БРАТЯТА И СЕСТРИТЕ В ХРИСТА ИИСУСА, НАШИЯ ГОСПОД И СПАСИТЕЛ ПО ЦЕЛИЯ СВЯТ С ПРЕКРАСНАТА РОЖДЕСТВЕНСКА ПЕСЕН ,,Тиха нощ, Свята нощ!". МОЛЯ СЕ ЗА НЕВЯРВАЩИТЕ С МОЛИТВАТА, КОЯТО ГОСПОД НИ ПРЕПОРЪЧА: ,,Отче Наш, Който Си на Небесата! Да се свети Името Ти, да дойде Царството Ти, да бъде Волята Ти, както на Небето, така и на Земята! Дай ни ежедневния хляб! И прости дълговете ни, както и ние прощаваме на нашите длъжници! Не ни въвеждай в изкушения, но избави ни от лукавия! Защото са Твои и Царството, и Силата и Славата! Навеки! АМИН!"!
  • 15 ГосТ

    5 10 Отговор
    Общото между християнството и консуматорската нагласа на капиталистите са чифутите. Така че, мисля всичко е на мястото си. Що у Китай, Япония и Корея не се стъпкват по магазините на Коледа ? Ще кажете щото нямат Коледа, окей, но по време на Златната седмица в Япония, никой не се стъпква в магазините на празниците.

    Коментиран от #22

  • 16 Чичо Тони

    2 17 Отговор

    До коментар #4 от "Йосарян":

    Другото добре, но за Мохамед не си прав. Човека не твърди, че някоя е заченала "невинно" (може би инвитро?), че един друг е възкръснал и че е хем е бог хем син божи (нещо като турски сериал) хем дух (каквото и да значи това?). Все пак мюсюлманството е 600 години по-младо и на хората са им се е понагънал мозъка, така че там фантазиите и легендите са в много по-умерена доза.

    Коментиран от #19

  • 17 Пропускаш

    20 1 Отговор

    До коментар #13 от "Behemoth":

    Убягва ти, че християнството е жива вяра. Тя е оцеляла хиляди години при все, че дявола всячески е искал да я унищожи. Тя е потвърдбдава (и днес дори) от кръвта на хилядите мъченици умрели за истината. Всички те са видели, познали Христос и затова с дръзновение изповядват Истината дори до смърт. Още римляните са казали : за лъжа, човек може да претърпи някаква болка, но само за истината той е готов да умре. И не на последно място ти убягват чудесата, които се извършват (сега, в днешното ни време) от Христос. За нещастие повечето от нас се обръщаме към Бог само когато имаме голям проблем. Но Той не не отхвърля главата си от нас и ни помага.
  • 18 Наборът

    19 0 Отговор
    Браво наборе ! Чудесна статия ! Повечето с досада ще я прочетат,ако изобщо стигнат до края,но....така е било винаги. Тук е момента да припомня какво казва Достоевски в "Легенда за великия инквизитор"....." Махни се ! Ти ни пречиш". Ето това е характеристиката на първите два типажа,които си описал.Но в края на краищата вярващите винаги са били "малко стадо"за които е и приготвено Царството небесно. Със здраве наборе и нека благодатта на Господа нашего Иисуса Христа бъде с теб и твоите близки.Честито Рождество Христово!
  • 19 Ggggggggg

    10 0 Отговор

    До коментар #16 от "Чичо Тони":

    Мохамет е бил най-гадния тип в историята на света.По-лош дори от хитлер.Вземи прочети хадизите и виж какво има там.А в корана има повече фантазия от роман на Кинг.пред нея библията е нищо.
  • 20 иван

    14 0 Отговор
    Точен коментар, колкото и да не харесва на търговците..........
  • 21 Шабиха

    1 11 Отговор
    Абе Факти, изгонихте лудия протестантин, дето работеше в Министерство на отбраната и разпространяваше fake news, а не негово място взехте да тиражирате тоя изкуфял консерватор ?! WTF, кой му е крив на него ? Че никой не взема на сериозно измислената му и натратена на народа ни религия, причинила първото и най-страшно избиване на елита ни ? Дали случайно не сем станали веднага върли еретици и запазили езическите ни традиции именно, защото християнстовото е наложено насила, чуждо е за манталитета ни и е страшно лицемерно ? Въпроси, върпроси...

    Коментиран от #39

  • 22 Не религиозен

    0 8 Отговор

    До коментар #15 от "ГосТ":

    Защо се отказа от особеното "Т", в ник нейма си?...Запазената ти марка...

    Коментиран от #26, #31

  • 23 Запознат

    12 0 Отговор

    До коментар #3 от "ЙоЙо":

    Ето какво ти е казва един със сигурност по-умен от теб човек:
    "Първо — или Бог съществува, или не. Второ — аз мога да вярвам или не. Губя единствено в случай, че той наистина съществува, а аз отричам това. Така че по-добре да вярвам, защото рискът е минимален". (Блез Паскал)
    Поне от гледна точка на келепира можеш да се поучиш от него!

    Коментиран от #24, #25

  • 24 Не религиозен

    7 5 Отговор

    До коментар #23 от "Запознат":

    Да! Но преди това трябва да е чувал(а) за Блез Паскал и да е прочел(а) нещо, написано от него...

    Коментиран от #29

  • 25 ГосТ

    1 8 Отговор

    До коментар #23 от "Запознат":

    "Да търсиш доказателства за Бог е все едно да осветяваш слънцето с факла за да го видиш" това правят християните, осветяват слънцето с факла, за да го видят 😉

    Коментиран от #30, #35

  • 26 ГосТ

    0 1 Отговор

    До коментар #22 от "Не религиозен":

    Реших да го ползвам само в темите на урумов. Като воин срещу алчните и чревоугодни протестанти

    Коментиран от #27

  • 27 Не религиозен

    3 1 Отговор

    До коментар #26 от "ГосТ":

    Гориш, момче, а не усещаш. Лошо...

    Коментиран от #28

  • 28 Госあ

    0 3 Отговор

    До коментар #27 от "Не религиозен":

    "Така, понеже си хладък - нито горещ, нито студен, ще те изплюя от устата Си." 😉

    Коментиран от #33

  • 29 ГосТ

    4 2 Отговор

    До коментар #24 от "Не религиозен":

    Добре е всички да сме грамотни в природните науки, но не е задължително. Затова не може да се очаква от всеки да е чел Паскал. Между другото
  • 30 Мини

    12 1 Отговор

    До коментар #25 от "ГосТ":

    Който християнин е познал и приел "Светлината" със СЪРЦЕТО СИ , то не му трябва да Я осветява, за да я види! Чудесата, които Бог върши и доказателствата за Него са само евтл. един вид подкрепа за вярващите във вярата им, но не са условие или изискване за да вярват в Бог...Йоан 20:29 "Иисус му каза: Тома, понеже Ме видя, ти повярва. Блажени, които не са видели и са повярвали". А онези, които "осветяват Слънцето" за да го видят и са постоянно в търсене на Божии чудеса и доказателства са просто търсачи на сензации....
  • 31 Мини

    4 2 Отговор

    До коментар #22 от "Не религиозен":

    Извинявай за резкия тон....но нужно ли е да се спами дискусията с толкова меко казано несъществени, несвързани с темата и лични въпроси!? 🙂Или както вече бях коментирала преди "В Бг сме! Няма скрито покрито. Да се знае всичко"😄... дори и що някой си е сменил "Т"-то в ника....😄

    Коментиран от #32

  • 32 Не религиозен

    1 3 Отговор

    До коментар #31 от "Мини":

    Публикувано във факти.бг: Общото между християнството и консуматорската нагласа на капиталистите са чифутите. Заради това изречение! Заради омразата, която лъха към християнството. Заради отровата, с която спами целия форум. И заради това, че мисли, че е неразпознаваем с новото "Т"..., но Духът на истината, упътва във всяка истина! И защото заради такива, беше скрита и малката възможност за светлина !
  • 33 Не религиозен

    1 2 Отговор

    До коментар #28 от "Госあ":

    Цитираш Божието Слово и...И Господарят на кого служиш, го цитира на
    Исус в пустинята... Разликата е в това, че Господарят ти знае, че неговата присъда отдавна е приготвена.

    Коментиран от #34

  • 34 Госあ

    0 4 Отговор

    До коментар #33 от "Не религиозен":

    Цитирам го на място, и не е божието слово, а словото на Исус. Божието слово е математиката. Може да горя, но повечето сте хладки и точно това е угодно на злото,на чифутите. А аз служа на себе си и милионите богове, които ме определят в пространството.
  • 35 Запознат

    10 1 Отговор

    До коментар #25 от "ГосТ":

    Вярвам в християнството както вярвам, че слънцето е изгряло - не само защото го виждам, а защото чрез него виждам всичко останало.
    А иначе, наистина всички сме госТи на таз' земя и напускайки я идва момента на олихвяване на спестената съвест!

    К. С. Луис

    Коментиран от #37

  • 36 един

    2 0 Отговор
    "Търговците" - чадо мое! Ама те сега се именуват "мениджъри"!
  • 37 ГосТ

    2 2 Отговор

    До коментар #35 от "Запознат":

    Само внимавай взирайки се във факлата,която ти палят, за да го видиш (слънцето) да не изгубиш изобщо представа кое е слънцето.

    Коментиран от #38

  • 38 Дедов

    1 1 Отговор

    До коментар #37 от "ГосТ":

    Добре казано.
  • 39 Смотан

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Шабиха":

    Няма въпроси. •
  • 40 Шабиха

    0 2 Отговор
    Всички луди християни по коментарите - да го ду'ате.