Last news in Fakti

8 Юли, 2012 12:30 2 515 0

Може ли да се модернизира "мъжествеността"?

  • мъжественост-
  • хомофобия-
  • футбол
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Докато срещу расизма и ксенофобията във футбола вече се води почти всеобща битка, хомофобията си остава негласно разрешена. Футболът, кой знае защо, в съзнанието на мнозина е несъвместим с хомосексуалността, коментира "Дойче Веле".

Особено в германския национален отбор има промени в стила, започнали още от времето на треньора Клинсман. Вместо "свръхмъжествени канари" от сорта на Оливер Кан или Юрген Колер, идват все повече млади играчи с нежно телосложение, лекоподвижни и елегантни, почти "метросексуални". Това обаче не се харесва на всички и веднага поражда подозрения за немъжественост - особено пък, ако и успехът на терена стане по-рядък: "Скъпи Йоги Льов, не превръщайте великолепните ни играчи в мекушавци! Не искаме момчета, които плачат!"- писа авторът на "Билд" Франц-Йозеф Вагнер след последната загуба срещу Италия.

Михаел Бекер, съветник на контузения играч Михаел Балак, нарече единайсеторката преди Световното първенство по футбол през 2010-та "гейско отборче", а известният телевизионен сатирик Харалд Шмит нарича Клинсман "шваба с мека китка". Подобни приказки, по правило предизвикват паника сред заподозрените и те започват да се обясняват и оправдават. Приятелката на Арне Фридрих дори написа отворено писмо до вестник "Билд", за да заяви, че приятелят й не можело да е гей, защото я обичал.

Мъжествен = хомофоб?

Паничските реакции идат оттам, че хомосексуалността се осъзнава като израз на женственост, а женствеността е абсолютно нежелана на футболния терен. За да си мъж, не е достатъчен биологичният признак. "Мъжествеността" възниква вследствие на определен тип поведение - най-вече в разграничаването от "женствеността" и жените и най-вече: в господството над тях. А и още нещо: онези, които искат да бъдат считани за мъжествени, са длъжни да изразяват хомофобски позиции.

Нима футболът е осъден да си остане завинаги расистки, сексистки и хомофобски?Националната идентичност може да бъде променена, германците вече свикнаха с това, че и играчи от мигрантски произход са част от националния екип.

По същия начин е възможно да се "модернизира" и мъжествеността във футбола, макар че пред тази промяна има и естествени граници, обяснява една германска културоложка: "Не бива да се отправят прекалени предизвикателства към мъжествеността. Сексизмът и хомофобията във футбола имат системни причини, поради което те не могат лесно да бъдат променени: В крайна сметка, във вселената на футбола мъжествеността е заложена на карта", казва Габриеле Дитце - културоложка от Хумболдовия университет в Берлин.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА