Last news in Fakti

10 Януари, 2012 08:09 15 639 38

"Педали", "мангали" и останалият български народ

  • вежди рашидов-
  • хомофобия-
  • гей-
  • роми
"Педали", "мангали" и останалият български народ - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Не само Вежди Рашидов, ами половин България трябва да си подаде оставката. Защото в изказването на министъра, че гейовете са "най-неприятното съсловие", сигурно биха се разпознали половината българи.

 

Коментар на Татяна Ваксбер, „Дойче Веле“.

Вежди Рашидов подозрително прилича на много от хората, чиято култура ръководи. Той се изявява като хомофоб, но и насреща му не стоят демократи. Когато казва, че гейовете са „най-неприятното съсловие, защото те са съчетание от най-лошите качества на жената и най-долните качества на мъжа“, в това изказване сигурно би се разпознала около половин България. Пак толкова, вероятно, биха влезли в положението на горкия министър, принуден хем да отрече, хем да не отрече, че точно това е казал.


Рашидов, дърводелецът

Не че е направено експресно проучване, не е. Но има друго проучване - на Европейската агенция за защита на фундаменталните човешки права отпреди две години и половина. От него става ясно, че България е сред онези страни в ЕС, които са най-нетърпими към хората с различна сексуална ориентация, където огромно мнозинство не иска да има гейове за съседи, 42% не искат да имат гейове за приятели, а 47% не биха приели хомосексуалността на собственото си дете.

Вежди Рашидов е адекватен говорител на това множество. Само че в този драматичен факт може да се съзре не задънена улица, а обратното - шанс. Ако министърът загуби поста си заради точно това изказване, това ще е първият в историята знак, че българската администрация няма намерение да насърчава хомофобията и не приема да бъде представлявана от хора с такива схващания.

Най-накратко - това би означавало, че за първи път от 20 години хомофобията е разпозната като проява, оценена негативно и отхвърлена. Благодарение на крайно дърводелското изказване на Рашидов, колосалният шанс за такова послание се падна точно на това правителство. Засега няма данни, че то ще се окаже на висотата да го забележи.

Хомофобията в публичната среда съпътства българския преход от самото начало - още от времето, в което най-популярните печатни издания впрягаха езиковата си фантазия срещу правителството на Филип Димитров. Ситуацията се повтори в стократно по-слаб вариант, но все пак се повтори преди пет години - тогава правителството на Станишев взе да се определя като „гей“, като в думата се влагаше обиден оттенък.

 

Да мразиш е престижно!

Покрай политическите квалификации се множаха вицове и клюки за „педалите”, хомофобията се оказа начин да си повишиш телевизионния рейтинг или дори да изградиш кохерентен политически образ. В много среди да мразиш „педалите” взе да става също толкова престижно, колкото и да мразиш „мангалите”.

Българската преса вече пропиля своя шанс да спре разрастването на тази омраза - напротив, тя в много случаи я насърчаваше, първо чрез собствените си публикации, а после чрез тиражирането на хомофобски послания във форумите си. Сега остана шансът на политиците. Впрочем, за тяхна чест би следвало да припомним, че от всички групи в България те имат най-малък принос в създаването на тази омраза.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 точен

    5 0 Отговор
    В днешното време на ПЪЛНА АБСОЛЮТНА СВОБОДА никой-дори и
    напетите шваби или самонадеяните янки-НЕ МОЖЕ ДА НИ ЗАБРАНИ
    ДА НАРИЧАМЕ НЕЩАТА И "ХОРАТА"С ИСТИНСКИТЕ ИМ ИМЕНА!.....
    Много ПО-ЗДРАВИ лично от мен и на Таня,и на Дойче Веле.......
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Zero

    7 0 Отговор
    Твари като гейове и лесбийки са много чувствителни като чуят истината за себе си.Тези грешки на природата трябва да бъдат освидетелствани и лекувани в специализирани заведения.Браво,Вежди издигна ми се в очите!
  • 4 ВИП АМГ

    3 0 Отговор
    mi prav e choveka che ot m...li i p....li e pisnalo na vsichki.
  • 5 абвгз

    3 0 Отговор
    Не е виновен Вежди Рашидов,че п.....те са толкова много,
    а както е казал като се прибавят и к..вите и м....те
    сами преценете за какво става на въпрос в България.
    И от тук възниква един въпрос----------------------
    Откъде да се намерят нормални управници????????????????
  • 6 гостът

    1 2 Отговор
    Ако някой ден дъщеря ти или сина ти дойдат и ти кажат: аз съм с обратна сексуална ориентация, пак ли ще дрънкаш такива глупости? Българите сме много праволинейни и ограничени. Всичко различно е табу, ненормално.....
  • 7 АЗ

    4 0 Отговор
    Абе прав е човека, има си болници да ги събират и да ги лекуват. Понеже все трябва да бъдем солидарни към гнилоча на обществото, ще дойде ден когато целия свят ще е един голям гнилоч.
    Какво искате всички мъже да станат пе..ли и човешкия вид да спре да се размножава???
  • 8 евреина

    2 0 Отговор
    Ало Татянче, ало Ваксберг , когато България имаше министър на най- силовото министерство в една държава , а после и председател на народното събрание пед..с - Вие в Европа имахте представа от гейове само като гледате заклещените бездомни кучета на улицата !
  • 9 Свободния

    5 0 Отговор
    .........гейовете са „най-неприятното съсловие, защото те са съчетание от най-лошите качества на жената и най-долните качества на мъжа“........
    Абсолютно съм съгласен с Вежди ефенди.

    Алооооу г-жо Ваксбер,това е нашето мнение и ако не знаете мнението е основно човешко право, върху което стъпват останалите човешки права.Всичко това е гарантирано още от създаването на ООН.Отнася се за всички членки на организацията,като масово "големите" не го спазват.
  • 10 Простатко

    4 0 Отговор
    Между омраза и непоносимост има разлика! Това,че българския народ е простичък не значи,че не е нормално да има непоносимост към хората с абсолютно безмислена и перверзна сексуална ориентация. Приемам хората с объркани хромозоми, които искат да си направят транссексуална операция, но в никакъв случай не искам да обеснявам на децата си защо тези лелички или чичковци се целуват на улицата.
    Да не говорим,че в този дух на хомофилство и лозунги: "ама в Европа и на запад" много ги толерират - скоро и педофилите ще почнете да подкрепяте.
    Вече си представям как почвате: Но тя учителката много обича това 13 годишно момченце какво лошо има...а по нататък и за педофилите гейове ще пишете статии може би?
  • 11 Костадин

    3 0 Отговор
    ЕС като толкова ги обичат м...фите и м.....те, да си ги вземат при тях, тъкмо ше се изчисти БГ от тая п....ч
  • 12 бенца

    0 2 Отговор
    то че българския народ е малцинство тва е ясно ама веждичката откъде стана министър па и на културата, не е нормално некакъв турчин ли е евреин ли е кой го знае къв, да е министър на българската култура. Който не е живял в БГ той не мрази м....лите
  • 13 Хетеро

    1 0 Отговор
    Тази Ваксаджиева е известна лезбийка!Как може да се поддържа такава перверзност като хомосексуализма? Едно време са ги горили на клада, сега горивата са "кът", но пък има други съвременни технологии за изрязване на циреите!
  • 14 До Простатко

    1 0 Отговор
    Колега,вчера в един вестник пишеше,че в Гърция на педофилите признават 30% инвалидност.Воайорите също имат процент инвалидност.Това ако не е кретенизъм,не знам какво е.Защитавайте п.....те колкото си искате.Кретенизма и идиотията ходят по "хората".
  • 15 S.S. D

    1 0 Отговор
    Ами като са толкова хубави хора П.......ТЕ и М.......ТЕ тая отворената да започне процедура по изселването им в Германия. ТАМ ДА ИМ СЕ РАДВАТ НА ВОЛЯ.
  • 16 авгиев обор

    0 0 Отговор
    П...ли,м......ли-все тая-говорим за един и същи Б....К на хората,
    които,заради собственото си здраве,открай време се стремят да го
    държат ОТДЕЛНО И ДАЛЕЧ ОТ СЕБЕ СИ!
    И не е много важно дали го УНИЩОЖАВАТ ВЕДНАГА или го оставят
    да изгние от само себе си във времето-ПО-ВАЖНОТО Е САМО ДА Е
    ДАЛЕЧ ОТ НАС!
    Сегашното лицемерно,фалшиво и пагубно за нас{ЗДРАВИТЕ}-
    "МИРНО СЪВМЕСТНО СЪЩЕСТВУВАНЕ" само ще ускори неизбежният ни тъжен край,за жалост,...........
  • 17 Коча

    1 0 Отговор
    Гърция призна педофилите, пироманите и фетишистите за инвалиди.

    Е как да не е прав Вежди ефенди.Г-жа Ваксаджийска явно иска и тук да е така.Споко г-жо с такива като вас наистина ще станем п......ска държава.
  • 18 Иракли Иракли

    0 0 Отговор
    ТАТЯНА да ти кажали приведено от цигански:Да ми ядеш .х......!
    Твоето ниво с нашето!!
  • 19 Недемократа

    0 0 Отговор
    Е ако е демократ да им ближеш на п........лите г...а , значи и аз не съм.
  • 20 АнтиПед

    0 0 Отговор
    Не можем да оставим децата си да бъдат възпитавани от "педали и мангали", колкото и да ви е мъчно фрау Татяна. Скоро ще обявите и педофилите за защитен вид. И не е обидно да се нарича Станишев г.й защото е п...л. Гледайте си в собствения двор и се разберете с петте милиона турски гастарбайтери дето постоянно ги гоните и им давате пари да ви се махнат от страната. Нашите проблеми оставете ние ще си ги решаваме.
  • 21 Язе

    0 0 Отговор
    Абе, що не признаем и на п......те някаква група инвалидност???
    Така де, Българския данакоплатец с кеф ще да дава пари!!!! Ама най добре първо да вземем по една тояга, па като почнем... та да си заслужат инвалидността!!! бойййй, бойй!

    Коментиран от #22

  • 22 Борис Борисов

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Язе":

    @21 MNOGO SI PRAV ,PRIQTELU,BOI-AMA S TAQ TOQGA DETO TI E V GASHTITE!!!!
  • 23 Борис Борисов

    2 0 Отговор
    SPORED MEN TRQBVA DA SE VARNE SKIN-HEADS DVIJENIETO V BALGARIA,ZASHTOTO SAMO SKINARITE SHE IZCHISTQT BALGARIA OT P...LI I M....LI,6OT KATO GLEDAM KOMENTARITE NA POVE4ETO HORA TYKA, EDVA LI OBIKNOVENIA BALGARIN, SEDNAL PRED KOMPA SLED KRAQ NA MIZERNIA SI RABOTEN DEN 6TE TRAGNE SRE6TY TOZI TIP HORA-NE!!!!-6TE PRODALJAVA DA PI6E TAPI KOMENTARI V NETA I STRAHLIVO 6TE SE SVIVA V MIZERNATA SI CHERYPKA-EDINSTVENOTO NESHTO KOETO MY E OSTANALO OT KOMYNISTITE!!!!
  • 24 Димитър

    3 1 Отговор
    Хомосексуализмът е болест. Точно защото и тази болна демокрация ги толерира те стават все по нагли и по открити в изявите си в обществото - организират паради, целуват се на обществени места и пърхат с ръчички. А колкото до тази Татяна - пожелавам и в нейната демократична Германия да я награбят 5ма фетишисти и 5 лесбийки на "Парада на любовта" в Берлин и да и запълнят всички "дупки" в аргументацията по темата.
    Да ги толерирам и разбирам - никога !!!

    Коментиран от #25

  • 25 Борис Борисов

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "Димитър":

    @24 MNOGO DOBRE KAZANO,DIMITARE!!!!!!LICHI SI CHE SI ISTINSKI BALGARIN!!!!!
  • 26 авраам

    2 0 Отговор
    Германците явно са хора на крайностите .Първо "еврейте на сапун " сега пък щадяща среда за развъждане на гейове .
    Придържайте се към здравия разум и изконните християнски ценности.
  • 27 медиатор алфа

    0 0 Отговор
    Не е редно със закон да ни определят кого сме длъжни да обичаме и кого ни е забранено да мразим. Не сме длъжни да ги обичаме в края яна краищата.
  • 28 xarito 75

    0 1 Отговор
    zna4i ciganin i p...l na snimka da gi vidi6 6amar im udari za da se navrat v mi6ite si dupki . a teq ot germaniq da doidat i da pojiveqt v taa P....LO-CIGANSKA darjava pa togava 6e gi pitam dali 6e iskat p...li i cigani za6toto nas samo takiva ni upravlqvat.trqbva kartoneni korabi i si4ki p...li i m...li na danoto na 4erno more.taka se 4isti naciq
  • 29 просто ей така

    1 0 Отговор
    Незнам защо знайни и незнайни журналисти или каквато и да е дамата си мислят, че могат да пишат каквото си искат. И най-вече да ползват думи чието значение не им е много ясно. Може ли някой да ми обясни какво означава определение кохерентен политически образ. Не че незнам какво означава кохерентен. Но кохерентен политически образ е едно определение, което може да бъде дадено от един доста вярващ в собствените си изказвания но доста тъп писач (не искам да обиждам журналистите)
  • 30 Виктор

    2 1 Отговор
    На еврейката Ваксберг ( вероятно дядо й е продавал вакса за обувки пред някой хотел ) може да й е гадно, че българите не се поддаваме на "дресиране" както други нации и колкото и да ни обясняват че хомосите и тарамбуките са супер готини хора и че трябва да се гушкаме с тях, ние все още имаме непромити мозъци и можем сами да решим кои са боклуци и кои не. А факта че именно и предимно ЕВРЕИ защитават с нацистки бяс правата на "педали" и "мангали" говори за определена "мисия" която евреите са си поставили.
  • 31 mentra

    0 1 Отговор
    САМО СИДЕРОВ ЩЕ ПРОЧИСТИ БЪЛГАРИЯ АМА ТОЗ НАРОД Е С ПРОМИТ МОЗЪК.
  • 32 Даниела Георгиева

    0 0 Отговор
    п....ли...м...ли...то кой друг остана???
  • 33 Бял Хетеро Българин

    0 1 Отговор
    Като страхливо куче авторката Ваксберг хапе по петите когото свари, а после млъква и бяга с мръсна газ. Нещо не й понася българският въздух. Не й харесва нашият роден манталитет. Иска всички да станем "ГЕЙ" като нея самата. Ще й се всички номадски народи като нейния ( еврейския ) да станат владетели на света. Или ако не може, а то не може, защото са твърде хищни и мързеливи, то поне да са вид "аристократи", мачкащи и газещи "бялата хетеросексуална гмеж". Е, Ваксберг, е те тука ще ти влети петел отзад, ако ме разбираш. Патка ще те лае. Оди се съвкуплявай с цигани и остави нас на мира. Защото има традицияа евреи и цигани да се смесват във Варшавските гета - полученият "хибрид" се нарича ЖИДАНО-РОМА и по думите на руснаци и германци по - диви из...ди от тях няма...
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Свободния

    1 0 Отговор
    Комитетът по човешките права на ООН заяви, че свободата на мнението е "мета-право", което е в основата на всички човешки права. Дългоочакваният документ от комисията от 18 юристи заявява също, че свободата на мнение, и като следствие свободата на религиозните убеждения, не трябва да бъде ограничавана при никакви обстоятелства. Правителствата, които правят това, ще нарушават основополагащо споразумение на ООН. Независимите експерти са изразили позицията си в "общ коментар" за прилагането на Пакта на ООН за гражданските и политически права. Свободата на мнение включва обаче и мненията, които други смятат за обидни. С документът се нанася удар срещу антитерористичните закони, монополните медии, забраните за богохулство и законите, които забраняват отричане на историята. В някои европейски страни, включително Германия и Австрия, действат закони, наказващи изявленията, че Холокостът не е съществувал. /Ройтерс /
  • 36 levisa

    0 0 Отговор
    тази ли ще дава оценка за полвин България,че са обратни ами да види в,който и да е порно филм,че най извратени са немците!
  • 37 520 zender

    0 1 Отговор
    Оф бях се оплашил-помислих си че се толерират тия от обществото но добре че не е така.Ш..ни к.чи синове-един такъв ми се одари в шамарите преди две седмици.МРАЗЯ ВСЯКАКВИ П..СИ Л..КИ И ПЕДОФИЛИ.А от тез последните ми се ще да набарам някой-ще го бия на почивки.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.