Last news in Fakti

20 Декември, 2019 17:41 17 071 39

„Северен поток – 2”: Очаква се трагедия

  • северен поток 2-
  • украйна-
  • русия-
  • газопровод-
  • екология-
  • последствия
„Северен поток – 2”: Очаква се трагедия - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Наскоро след публикуването на анализа „„Северен поток-2”: Руска рулетка за Дания” започнаха да се появяват нови информации, които пряко доказват, че този газопровод не само е опасен, но е в състояние да убие Балтийско море, най-вече неговата екосистема в района на Полша, Швеция, Дания и Германия.

Да, голямото количество пари, които Русия отделя за външнополитическа корупция, все още позволяват да не се дава гласност на много въпроси, но те както и всяка истина ще излязат на бял свят, пише в свой материал udf.by.

Така например, сред скандинавските експерти се говори за неофициално провеждане замерване на радиационния фон по линията на тръбопровода, както и съпровождане на строителството от руски военни подводници. Това е доста интересно. Скоростта на изграждане на „Северен поток-2”, след като приближи опасната зона, видимо се забави. Говори се и за текучество сред строителите.

В същото време, използването под формата на охрана на „Северен поток-2” на подводници, доказва, че проектът не е търговски, а предимно военнополитически, като се има предвид, че „Газпром” не разполага с подводници.

Действията на Русия по всяка вероятно са предизвикани от факта, че не само по времето на СССР са се изхвърляли неконтролирано (8000 тона химически боеприпаси в района на изток от Борнхолм), но и в началото на 90-те години на миналия век Русия също е изхвърляла химически оръжия и радиоактивни отпадъци в района на Готланд в Балтийско море.

Шведските медии твърдят, че през февруари 2010 г. прокуратурата е започнала разследване на базата на телевизионен репортаж за това, че шведската служба за военна сигурност MUST е изготвила в периода 1999-2000 г. 3 анализа по темата с гриф „Секретно”. В тях има данни за това, че между 1991 г. и 1994 г. руските военни няколко пъти са изхвърляли в района на шведския остров Готланд са изхвърляли опасни вещества, които след разпадането на СССР е изведен от военната база Карост, разположена в близост до латвийския град Лиепае. Причината да изхвърлят в морето опасните вещества е, че не са намерили друго място, където да ги съхраняват. Именно това е подтикнало руските военни да погребат крайно опасните вещества на дъното на Балтика. Макар, че ако трябва да сме съвсем точни, става дума не за „погребване”, а за екологично престъпление, но в Руската федерация никога не са обръщали внимание на това.

В подобен контекст е трудно да се каже, кой и как шведите и датчаните са правили анализ, след като са дали разрешение за строителството на „Северен поток-2”, макар че ако внимателно се вгледаме в маршрута на газопровода, с учудване може да констатираме, че той минава през много опасни за Балтийско море места. Маршрутът на газопровода е избран да минава през най-неекологичните места, макар по-рано да е разглеждана опцията да се преминава през по-скъпоструващия „северен маршрут”, който е трябвало да мине далеч от остров Готланд. По всичко личи, че в самата Русия отлично знаят за ситуацията.

Анализирайки маршрута на „Северен поток-2” може да се натъкнете на учудващи факти. На официалните интернет страници на „Газпром”, „Газекспорт” и повечето руски прокремълски издания, е публикуван схематичен маршрут, който по техните „версии” минава между остров Готланд и Полша. В действителност това не е така. Тръбата минава много близко до шведския остров, в крайно опасен район.

В тази ситуация още по-подозрително изглежда изчезването на 21 август на дълбочина от 20 метра на германска научна станция, която принадлежи на германския научноизследователски център. Тя е поставена в Балтийско море в края на 2016 г. Тежи близо 600 кг, така че не може да се припише на водолазите, особено като се има предвид, че районът, в който е била, е забранен за плаване. Основната функция на станцията е била да следи за качеството на морската вода, температурата ѝ и нивото на осоленост, кислорода, метана, хлорофила, а също така и скоростта на подводните течения и направлението на водните маси. На базата на въпросните параметри е можело да се правят изводи за състоянието на екосистемата в югозападната част на Балтийско море.

Друго съвпадение, навежда на мисълта, че може да става дума и за „шпионска история”. Заслужава да си припомним думите на Свен Улоф, политически съветник на убития през 2003 г. министър на външните работи на Швеция Анн Линд, за това, че след като се е запознала с отчета на MUST е искала да предприеме определени мерки във връзка с получената информация. Малко след това Анн е убита, престъпникът се оказва син на сръбски имигранти, твърдящи, че са извършили убийството, подтикнати от „вътрешен глас”.

Отчитайки позициите на руските спецслужби в Сърбия и традиционното използване на етническите сърби в мръсни дела цялата ситуация подтиква към недвусмислен извод, пише udf.by. Действително тази балканска държава толкова често се използва от руските спецслужби за реализиране на целите ѝ. Принципно е ясно защо сръбският президент Александър Вучич в скорошен шпионски скандал, свързан с вербуването от страна на руските спецслужби на сръбски граждани, е задал само един въпрос: „Защо?”.

Нищо няма да доказваме, но с подобно влияние върху страната, не е трудно да се наеме, по думите на шведските медици, душевно болният син на сръбски мигранти, които да убият пречещ политик. Шведската полиция не е разследвала подобен ход кому би бил изгоден, а ако това беше станало биха се разкрили много интересни неща.

Пъзелът в историята с престъпното политическо предвиждане на Русия на проекта „Северен поток-2” рано или късно ще се нареди, колкото и да противодейства на това Кремъл. А в момента в полза на екологията се обявяват поляците, които обжалват разрешението дадено от Датското енергийно дружество и Федералната агенция по корабоплаване и хидрология на ФРГ, което се занимава с проверка на влиянието на газопровода върху околната среда.

Действително, там става дума за нещо съвсем друго – според федералната агенция полагането на тръбите ще попречи на зимуването на милиони патици и други видове птици, което може да доведе до отлагане на строителните работи за лятото на 2020 г.

Всичко можеше да се каже по по-достъпен начин: Газопроводът, независимо през кои държави минава, влияе отрицателно на околната среда, като се започне с негативно влияние върху екосистемата, особено в района на Ленинградска област, минава през островите Готланд и Борнхолм и по крайбрежието на Германия.

Голямата политика казва, че газопреносната мрежа на Украйна да бъде заобиколена на всяка цена, а когато в Русия се казва „победа на всяка цена”, никой не се интересува от последствията, особено ако те засягат по-отдалечени от Руската федерация територии на Балтийско море. Така че няма нищо страшно.

Възниква въпросът, а на Европа необходима ли ѝ е точно такава екологична система, особено като се има предвид, че на другия край на везната са само удовлетворените политически амбиции на Русия, доходите на акционерите на Nord Stream 2 AG и нищо повече. Greenpeace – къде си?

За месец почти нищо не се е променило – чакаме трагедия, а може би тя е много по-близо, отколкото ни се струва на пръв поглед.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 27 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El chochone

    45 133 Отговор
    ВСИЧКО ЩО Е СВЪРЗАНО С рушията Е ОПАСНО И ТРАГИЧНО

    Коментиран от #6

  • 2 El pepi

    35 124 Отговор
    След като влязат в сила новите санкции,мурзилките минават на шишарки от глад.!

    Коментиран от #4, #14

  • 3 Хахото

    154 25 Отговор
    А бе не разбрахте ли вече, че колкото и до виете, газта ще тръгне по потока?
  • 4 О.Р.

    81 10 Отговор

    До коментар #2 от "El pepi":

    Надай са куре на пияна жена.
  • 5 тутурутка

    148 24 Отговор
    „Северен поток – 2” е голям х0й в зад-ника на САЩ! На всички с поне малко акъл в главата беше ясно, че краварите е правят и ще струват, но ще гледат да го прекратят. Както виждаме ЦРУ се е задействало и са развързали кесиите да плащат на марионетките си. Краварската цел е да купуват руски газ и да го продават на балАците европейски. Като стимул ще бъде „руската заплаха“. А и между руския газ на американски цени ще пробутат и оръжия с които да се „защитават“ от „лошите“ руснаци. Нещо подобно на рекета от мутрите от 90-те се получава и то в доста хард вариант. Онея навремето само те потрошаваха с бухалки, а тея буквално заличават цели държави или ги връщат в „детската градина“.
  • 6 Пако

    8 9 Отговор

    До коментар #1 от "El chochone":

    También están apretando el Chocho de tu madre
    Jilipollas.
  • 7 Ххх

    104 9 Отговор
    Ако е имало изхвърляне на опасни химикали, това безспорно е осъдително. Но това с екологията, което се опитват да вадят като аргумент е пълен цирк. Кораб, полагащ тръби, щял да попречи на зимуването на патиците. И как точно ? Предполагам трасето на газопровода минава на повече от 10 километра от крайбрежието. А на Щатите, поляците и украинците че не им отърва строителството и на децата е ясно. Но да излизат с толкова изсмукани аргументи ? Всъщност, от тях всичко трябва да се очаква.
  • 8 Коя подред "черна" прогноза е

    57 6 Отговор
    Ксква квалификация има госпожата? Колко броя с различни "черни" оценки публикува за "облстта", пренос а газ. Дали пък не е "осенена" от Божията промисъл или причината цели "конструктивен" дебат. Кучетата си лаят, а и САЩ в т.ч., но газопровода се строй!
  • 9 Аман от идиоти

    68 7 Отговор
    Ако глупостите , написани от някакъв жалък укропитек са верни , то до сега отдавна да са се случили.Северин поток 2 е просто дублиране на 1 който работи доста отдавнаи при това без никакви инциденти.А на жалките укри сега им намазаха чепа с мед и им го навряха в устата.Щели да запазят транзита през Усрайна/не е грешка/ , но в количества , които да го направят нерентабилен за глупаците и съвсем да им се стъжни.Типичен данайски дар за комедиантчето.
  • 10 Тома Неверни

    28 3 Отговор
    Ъ-ъ-ъ...
  • 11 Шаран БГ

    60 6 Отговор
    Вярно, мааму стара, цяла Европа години наред получава руска газ,ама тази сега ще е изключително опасна за цялото земно кълбо. Направо ще го подпали от единия край. Не , те каубоите нямат нищо общо. Да му мислят, шведи, поляци, датчани и малко германци. ...." Чакаме трагедия". Само да положат тръбите и като ги взривим да видите каква трагедия ще се получи ........
  • 12 Knaus 485

    55 7 Отговор
    По-голяма боза не бях чел
  • 13 Кирил

    13 54 Отговор
    Проекта е необходим само на корумпираните германски политици
  • 14 Рошко

    11 19 Отговор

    До коментар #2 от "El pepi":

    Ти Менделеевата таблица чувал ли си я, за Байкал дето и а вода за пиене за години наред, алакош
  • 15 Реално

    65 10 Отговор
    В тази"статия" може да се види откритото виене на сорос-американските тъпаци...Значи другите потоци са ок-ама точно тоя мал радиационен фон и още куп шизофренични бръщолевения.Точно с такива"статии" загубват доверието на читателите подобни драскачи-и точно така настройват хората против САЩ и либерал-шматките...

    Коментиран от #35

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Путин е долнопробен лъжлив циганин

    11 44 Отговор
    На това недорасло копеленце не може да се разчита. Нещо щеше да спира транзита на газ през Украйна, пък вече го "благасловил". Нямат настигане мизерните клептомани от Кремъл в пълната си безпомощност. За тях бой, глад и санкции. Жалко за руснаците.
  • 18 Убиец на Северни руски потоци

    51 10 Отговор
    Ба си смешната поръчкова статия! Военни подводници, радиация, убийства съпровождали строежа. Ха ха ха. И вижте как завършва статията! ..... УКРАЙНА....... хи хи хи
  • 19 Тиберий

    36 7 Отговор
    До украинците поговорка КАТО НЕ ЦЕЛУВАШ ПОПАДИЯТА ПО РЪКАТА ЩЕ ЦЕЛУВАШ ПОПА ПО ХЕЕЕЕЯ
  • 20 Убиец на Северни руски потоци

    16 5 Отговор
    А има едно-единствено решение за да се намали напрежението между САЩ и Русия. Русия да купува ивестно количество втечнен газ от американците. Тогава и едните и другите ще бъдат доволни :)
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 До Простачка Миленка

    22 2 Отговор
    Ти не си ли разбрала,че нямаш"сьюзници",полуграмотна патка!
  • 23 ДАААА

    10 35 Отговор
    Всичко около русия е корупция и смърт , тая нация е за затриване !

    Коментиран от #28

  • 24 ala bala

    33 8 Отговор
    Не разбрахте ли че страна която има най много разнообразни ресурси ще управлява света
  • 25 свинята Горби

    26 5 Отговор
    Свинята Горби подари на Швеция съветския остров Готланд, от който през юли 1941 г. съветски бомбардировачи извършват първата съветска бомбардировка над хитлеристите в Берлин.
  • 26 Румяна Костова

    35 6 Отговор
    Тръбите на Северен поток 2 са силно токсични и само те повреждат екосистемите в Балтийско море Всякакви водорасли и едноклетъчни вече са в шок от руската агресия. Някъде близо в този район Полша също ще разполага свои тръби за да си доставя газ от Норвегия. Но не се чуват притеснения, че този факт ще обезпокои планктона из Балтийско море.
  • 27 Румяна Костова

    33 6 Отговор
    Тя Меркел вече излезе от типичната си флегматичност и скръцна със зъби на Тръмп. Доста пари са вложили немците в този проект, за да се оставят и този път на американците да ги будалкат.
  • 28 !!!

    17 3 Отговор

    До коментар #23 от "ДАААА":

    Пробвай,хлебарка!
    Пробвай,-после дали ще повториш сьщата "теза" или ще сьбираш кокалите си!

    Коментиран от #29

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Иво

    5 18 Отговор
    Ненапразно подлогата Шрьодер е нает на работа в Русия ! И Меркел бързо- бързо ,, клекна " за Северен поток 2. Полит - мафията навсякъде е еднаква - обслужване на кръг олигарси, с цената на всичко, като най- обезцененото е човека и живота му !
  • 31 реалист

    26 3 Отговор
    Четох до някъде и спрях, защото то бива поръчкови статии, но тази кърти отвсякъде. Накрая като видях, че пише Украйна и всичко се изясни от раз.
  • 32 ужас

    18 5 Отговор
    И въпреки всичко, керванът(газопроводът) си върви с 5 км на ден. Първата тръба се завършва на 31 декември, втората-на 5 януари. Вече се работи на дълбочина 30 м. Русофобите пак бяха прецакани. Бълвайте колкото си искате глупости.
  • 33 Ббитко

    3 4 Отговор
    Е тва е то постистината!
  • 34 Гост

    17 2 Отговор
    Рядко съм срещал по-глупава статия. " Плоската земя" и Нибиру са направо, като законите на Нютон за сравнение. Навремето чеох една поредица на К.Каслър, там главния герой все в такива " конспирации влизаше.
  • 35 само да ти кажа

    11 1 Отговор

    До коментар #15 от "Реално":

    коментара ти е превилен и точен,но не отчиташ,че всички на запад са с промити мозъци(нещо,което се опитват да направят и с нас)!На западняците само като им кажеш,че има радиация и те са готови да се втурнат към подземията си да се скрият и никой не разсъждава като нас,по-старите

    Коментиран от #36

  • 36 321

    4 3 Отговор

    До коментар #35 от "само да ти кажа":

    Е то за това нищо не ни казаха на нас за Чернобил.За да не ни се промиват мозъците,защото са по важни от левкимията.
  • 37 Ммдааа..

    10 0 Отговор
    ..в газта е бъдещето, и в електричеството също. Европа има нужда от газ, обезателно трябва да я осигури. Така чеее, не може човек да се самозаблуждава че може да живее без източници на енергия. Айде сега се успокойте и си налейте по една водка и да пием за Северен Поток 2.
  • 38 СТАЛИН

    8 1 Отговор
    поредната статия ЗЛОБА СРЕЩУ РУСИЯ НО ПАЖИВЕМ УВИДЕМ.
  • 39 Бесен

    5 0 Отговор
    Хахаха безумна статия - 59 пъти се повтори колко е опасно и каква трагедия се чака, но няма и дума за това кое точно е опасното, как ще възникне този риск, от какво естество е и как тръбите го увеличават - безумна или по-точно казано абсолютно малоумна пропаганда!