Last news in Fakti

23 Декември, 2019 06:32 11 164 32

Каква е същинската цел на Русия в Либия?

  • либия-
  • халифа хафтар-
  • вагнер

Москва подкрепя генерал Хафтар, който се готви да щурмува столицата Триполи

Каква е същинската цел на Русия в Либия? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Руското военно присъствие в Либия е факт от няколко седмици. Москва подкрепя генерал Хафтар, който се готви да щурмува столицата Триполи. Неговият успех ще означава разширяване на руското влияние в Либия.

И руският президент Владимир Путин, и турският държавен глава Ердоган най-вероятно ще вземат участие в инициираната от германското правителство международна конференция за Либия, която ще се състои през януари. Тя е предназначена да подкрепи усилията за мир на специалния пратеник на ООН Гасан Саламе, създавайки рамковите условия за вътрешнолибийски политически процес с посредничеството на Обединените нации. Затова е важно на нея да присъстват както Русия, така и Турция.

През последните месеци обаче - по сведения на медиите - руското военно присъствие в Либия става все по-интензивно. По информация на списание "Foreign Policy", от септември Русия участва със собствени сили във водената в Либия война. Кореспондентът на изданието съобщава за пристигането на над сто наемници, членове на т. нар. група "Вагнер" - изключително добре обучени и дисциплинирани войници.

Особено опасни са техните снайперисти, казва пред списанието либийският командир Мохамед ал-Дарат, който воюва на страната на оглавяваното от Фаиз Сарадж "Правителството на националното разбирателство". По думите на командира, техните изстрели в гърдите и главата показват професионализъм, какъвто той не бил виждал преди. И тъкмо те носели отговорността за 30 на сто от жертвите, дадени от неговата част.

Пак по повод на групата "Вагнер" в началото на декември и турският президент Ердоган заяви, че страната му е готова да изпрати войски в Либия, ако правителството на Сарадж помоли за това. Русия отхвърли съществуването на специалната бойна група, но не успя да убеди Ердоган. Медиите цитират турския президент с думите: "В Русия има фирма за сигурност с името "Вагнер". Тя е изпратила свои служители там (в Либия)".

Наемниците воюват на страната на генерал Хафтар - силният човек на базираното в източната част на страната контраправителство, което гледа на себе си като на легитимно представителство на либийското население. Хафтар, който е следвал в Москва, след това обаче години наред е живял в САЩ, се ползваше до тази есен и с подкрепата на американския президент Доналд Тръмп. Но през ноември той прие делегация, водена от американския посланик в Либия Ричард Норланд, която не само настоя да се откаже от офанзивата си, насочена към Триполи, а и заяви, че САЩ са загрижени от "руската експлоатация на конфликта за сметка на либийския народ".

Интересите на Москва

Кремъл наистина поддържа контакти и с контраправителството в Тобрук, а руски енергийни фирми са сключили договори с държавното Национално нефтено дружество. Но очевидно Путин смята, че генерал Хафтар, който се ползва с подкрепата на някои държави от Персийския залив и на Франция, ще се наложи.

От 2016-а неговите войски контролират почти всички либийски нефтени находища. Ако Москва получи по-голяма роля в либийския нефтен сектор, тя ще разполага с мощен лост на международния енергиен пазар, който би могъл да се използва и за политически цели. Същото важи и с оглед на миграционните потоци. Либия е стратегически пункт в Африка: голяма част от насочилите се към Европа хора преминават оттам. Ако Москва би могла да направлява тези движения, Европа неминуемо ще трябва да се съобразява с нейната позиция в този изключително важен въпрос.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 22 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хаджи хаджи Българин

    51 22 Отговор
    За мен е достатъчно, да видя автора на статията, и разбирам, от къде духа вятъра! Весели празници на останалите стожери - пенсионерите, в България! С добавка от 40 лв!

    Коментиран от #6, #8

  • 2 СссереМ

    22 64 Отговор
    Не са ги набарали американците,не са ги пратили ГРУЗ 200.Още им държи влага как 4 човека ашладисаха 300 назовци.

    Коментиран от #5, #13, #15, #16

  • 3 среднощен

    52 6 Отговор
    "...Либия е стратегически пункт в Африка: голяма част от насочилите се към Европа хора преминават оттам. Ако Москва би могла да направлява тези движения, Европа неминуемо ще трябва да се съобразява с нейната позиция в този изключително важен въпрос."; DW откриха "топлата вода"...? Възстановяването на "старите нови" позиции на СССР /Русия/ в Либия. Ситуацията е идентична с тази в Украйна. САЩ сложиха ръце на транзитния газ, като преди това "сглобиха" Майдана...
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Алл

    10 18 Отговор

    До коментар #1 от "Хаджи хаджи Българин":

    Жив и здрав,да остарееш и да "дигнеш "до пенсия ! Може да ти "дойде" акъла !
  • 7 Алл

    5 9 Отговор
    Да "стигнеш " до пенсия !
  • 8 един българин

    49 14 Отговор

    До коментар #1 от "Хаджи хаджи Българин":

    Прав си хаджи!
    На Западът и америка, както и на управляващата диктатура у нас, все някой друг им е виновен и то удобният виновен е Русия.
    Това е!
    Весели празници!
  • 9 Borislav Popov

    27 19 Отговор
    Да доведат до война поредната държава, което от своя страна ще доведе до още повече бежанци в Европа. Крайната цел е дестабилизация на Европа. Сега разбрахте ли най-сетне кой направи арабската пролет???

    Коментиран от #14, #31

  • 10 Рошко

    39 10 Отговор
    А каква е целта на фащ из целия свят
  • 11 1944

    11 24 Отговор

    До коментар #5 от "Румяна Костова":

    първо отричаха всичко, после признаха за петима, след това за 15. признаха за всички с установени имена. за останалите ще отричат. това няма да ги върне от оня свят, умрели за най големия престъпник на 21 век.

    Коментиран от #17

  • 12 Челмето.

    22 8 Отговор
    Борислав, умният.Какъв уий те е правил бе

    Коментиран от #29

  • 13 Ххх

    13 4 Отговор

    До коментар #2 от "СссереМ":

    Мазоли ми излезнаха на езика да повтарям едно и също заради недоразумения като тебе. А и тогава, при Дей Ер Зор са били атакувани две позиции около петролното находище, защитавани от кюрди и американци. Участвали са американска артилерия и авиация. И всичко това от американска страна според "мозък" като теб е свършено от четири човека ? А това не е била класическа настъпателна операция. Това е било нещо като настъплението на турците при Шипка. Настъпват срещу укрепени позиции, имащи авиационна и артилерийска поддръжка, без по позициите предварително да е проведена адекватна авиационна и артилерийска подготовка. Което ще рече - набелязване на огневите гнезда и защитни пунктове в американо - кюрдската отбрана, командни центрове и артилерийски позиции и нанасянето на адекватен обстрел по атакуваните позиции с цел максимално елиминиране на защитниците и съответно намаляване броя на жертвите при настъпващите. Но адекватна артилерийска и авиационна подготовка по американските позиции не е нанесен, защото от американска страна щеше да има много жертви и подобна атака би била равносилна на обявяване на война на Щатите с всички произтичащи от това последици. Поради което силите на Асад и вагнеровците са се опитали като на майтап да превземат находището, без артилерийска и авиационна поддръжка и без ПВО прикритие, поради което резултатите от атаката бяха такива. А в стандартен военен сблъсък между руснаци и американци наСССрания коментиращ как мисли, руснаците отно
  • 14 Ххх

    27 6 Отговор

    До коментар #9 от "Borislav Popov":

    Да бе, каскет, руснаците си направиха арабска пролет в Сирия, те въоръжиха басмачите, че след това да воюват срещу себе си ! Май не си изтрезнял от снощи ?
  • 15 Ха ха

    17 3 Отговор

    До коментар #2 от "СссереМ":

    А ГРУЗ 300 ще си возят ли "набарващите"? Демек памперси....че се Черно море "Рос" пак бил "набарал" дебелия?))))
  • 16 Стига ва

    14 1 Отговор

    До коментар #2 от "СссереМ":

    Те голяма работа тия 4 вас))))) такива да не са пазили щатяните от "мексиканските нашественици" едно време
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 падналия ангел

    24 3 Отговор
    Вагнер си е частна армия, колкото и да са умрели за това им плащат. Факт е, че е нямало редовна руска армия, а американците това са питали. Виж от Блекуотър/Академи никой не умира те са безсмъртни, всички в Сирия са живи! Чуждестранния легион, за който нищо не се пише, и те безсмъртни! А даже са държавна военизирана структура!
  • 19 Ами те мислиха добре.

    29 4 Отговор

    До коментар #4 от "Румяна Костова":

    Да не мислиш ти, че случайно събориха и убиха Кадафи? На тях точно това им трябва - глад, хаос и мизерия! А вие, будалите, още вярвате, че някой мисли за вашето добро...
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Крали Марко

    21 5 Отговор

    До коментар #20 от "Крум Усаински Крупник":

    Болен, по-болен, най-болен, после е кУрумчо мамин недоклатен! Колко цента взе от "козяк" за надрИсканото от теб , момИченце мургаво?!

    Коментиран от #22

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Бат Вальо

    7 3 Отговор

    До коментар #22 от "Крум Усаински Крупник":

    Теб са те пуснали от Карлуково недоизлекуван, да вземеш да се върнеш и тия доктори съвестно да си свършат работата ...
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 ПЕНКО

    5 3 Отговор
    САМО " СВОБОДНОТО ШВАЙНЕ" МОЖЕ ДА НЕ ЗНАЕ , ЧЕ РУСИЯ Е В ЛИБИЯ ПОНЕ ОТ 5 ГОДИНИ !!!!!!! НО ТОВА НЕ Е ГЛАВНИЯТ ПРОБЛЕМ НА НАТЮВЦИТЕ ... РУСИЯ Е В ЕДЖИПТЪТ ОТ ВРЕМЕТО НА НАСЪР И АСУАНСКИЯ ЯЗОВИР !!!!???!!!!!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Anadolu Manafesi

    7 3 Отговор
    Русия просто защитава границите си и своята независимост , просто го прави малко по-отдалеч . Ердоганя също . Тежка е борбата за световния мир.
  • 28 Пияна рашка

    5 7 Отговор
    Така наречения "руски мир"!
  • 29 Бащата на Борислав

    7 2 Отговор

    До коментар #12 от "Челмето.":

    На 4 големи ракии го праИх , не можах да го Фърля на хасала , и его на кво са пръкна , акъна педраз.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 До глупака

    2 3 Отговор

    До коментар #9 от "Borislav Popov":

    Глупако то колко години си живял в северна Африка та коментираш арабската пролет кой е направил хората там хората които искат свобода равенство между мажът и жената абе тези създания като теб и твойта тоталитарна клика В сирия вие комунистите спряхте арабската пролет като разрушихте сирия с руската авиация постогайки споразумения
    С Турция с цел са рушите ЕВРОПА сега се готвите да контролирате емигрантския поток от африка към европа Абе лигльо не си ли оравиш сметка че си европеец
  • 32 до ссереМ

    1 0 Отговор
    А на тюлените на Байдън държи ли им влага от летището в Доенцк-300 боклука, ДНК-то им не могат да оправят още?