31 Декември, 2019 16:05 2 996 43

Страхуват ли се евреите да живеят в Германия?

  • евреи-
  • германия-
  • антисемитизъм

Еврейските общности в Германия са силни и имат отчетливо присъствие в обществото. На много места има нови синагоги. 2019-а не отмина обаче без антисемитски прояви. Значи ли това, че евреите отново са застрашени?

Страхуват ли се евреите да живеят в Германия? - 1
Снимка: EPA/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Да, казва Маргита Нойвалд-Голинг от еврейската общност в Кьолн. Тя се сблъскала с антисемитизъм в училище, когато един учител ѝ казал: "при Хитлер щеше да свършиш в газовата камера". Подобни случаи изобщо не са рядкост, посочва тя.

Нойвалд-Голин, която е дългогодишна вицепрезидентка на Европейския съвет на "Женската международна ционистка организация"(WIZO), държи да се прави разлика между омразата към евреите и антисемитизма. "Антисемитизъм за мен е изкуствена и наукообразна дума. Зад нея обаче всъщност се крие омраза към евреите и то само към тях."

По сходен начин отговарят и други евреи, когато бъдат попитани дали са ставали жертва на антисемитизъм. Възрастна еврейка от Франкфурт споделя, че преди няколко седмици съседка, която познава отдавна, я заговорила и я наругала заради позицията на Израел спрямо ивицата Газа. "Познавам я от десетилетия, гледах как растат децата ѝ." Берлинският равин Йехуда Тайхтал пък неотдавна както си вървял с децата си по улицата, бил наруган и заплют от двама мъже, по всяка вероятност от арабски произход. Такова ужасно нещо не бива да се случва на никого, казва той.

Поведението на политиците е необяснимо

Ежедневен антисемитизъм - нещо нормално в Германия през 2019-а година. На проведения наскоро в Берлин конгрес на еврейските общини не се отправят обвинения, страх няма. Но се усеща възмущение от изявленията на политиците. Никой не проявява разбиране към това, че след ужасното нападение срещу синагогата в Хале на девети ноември, на най-големия еврейски празник Йом Кипур, политици говорят за "невъзможно" деяние. Четири месеца по-късно председателят на Общинския съвет в Касел Валтер Любке, неевреин, бе застрелян от дясноекстремист. "Естествено никой от нас не може да си представи атентат срещу синагога", казва Йозеф Шустер, председател на Централния съвет на евреите в Германия. Но от бруталното убийство на Любке "стана ясно, че от дясноекстремистките нападатели може да се очаква всичко възможно, дори невъзможното".

"След атентата в Хале бях крайно шокирана от това, че високопоставени политици заявиха като че ли изпълнени с изненада, че дясноекстремистите са антисемити. Как е възможно това!", казва Симоне Рафаел от фондацията "Амадеу Антонио". Според нея обществената представа за тази заплаха е напълно погрешна - евреите разбират това.

В Германия броят на антисемитските нападения с политически мотиви расте отдавна. А и никога не е бил малък. През 2003-а десни екстремисти планират атака срещу синагогата в Мюнхен, през 2010-а е запален пожар в Новото еврейско гробище в Дрезден, през 2018-а един еврейски ресторант в Кемниц е замерян с камъни. Това са най-известните случаи. По данни на Федералната криминална служба, през 2011-а година е имало 1691 нападения срещу евреи, през 2018-а те са били 1799. "През 2019-а пак ще има увеличение", прогнозира президентът на Службата Холгер Мюнх. Той допълва също, че над 80 процента от антиеврейските атаки са извършени от десни екстремисти.

Как се отразява това на германските евреи? "Еврейските общности се чувстват в Германия у дома си", казва Йозеф Шустер. "Оръжията и бомбите няма да ни разубедят. Който не иска в тази страна да живеят евреи, нека сам да напусне страната."

"Винаги готовите куфари"

Още от създаването на Федералната република за живеещите тогава в Германия евреи дълго време се говори, че са "с винаги приготвени куфари". Това звучи неуместно от гледна точка на разцвета на повече от стоте еврейски общности в страната с около 100 000 членове, последван от притока на евреи от Русия и Източна Европа след 90-те години. Днес в Германия има нови синагоги и еврейски домове с разнообразна социална и културна програма. Думите за куфарите изглеждаха неуместн до терористичната атака в Хале. "Куфарите отдавна са разопаковани", казва Шустер. "Но един или друг вероятно се замисля къде са му прибрани куфарите."

След нападението в Хале реагираха и вътрешните министри на федералните провинции. Ужасът от това, че синагогата в Хале (градът е с определено дясноекстремистко присъствие) на празника Йом Кипур е била без полицейска охрана, трябва да предизвика вземане на съответните мерки: повече полицейска защита, строителни мерки за сигурност.

Защитата е едно, а последователните действия на следователите и правосъдието - друго, отбелязва Шустер. Той има чувството, че правосъдието като че ли "не вижда добре с дясното око". Говори за присъди, при които деянието е подбудено от "класически антисемитски мотиви", при които обаче съдиите много се стараели да намерят доводи за смекчаване на наказанието. "В такъв случай липсва назидателният ефект. Толкова по-благодарен съм за инициативата на Бундесрата, а и на министерството на правосъдието", отбелязва той, имайки предвид искането на политиците след нападението в Хале. Тяхното настояване е антисемитските мотиви изрично да бъдат упоменати в наказателното право като утежняващи санкцията.

Всеки случай трябва да бъде докладван

По отношение на наказателното преследване следователите изрично настояват пред засегнатите да съобщават за всеки отделен случай. Това би помогнало за разкриването на черната статистика, взаимовръзките и развитията. "Ще имаме по-ясна представа за нещата, ако се подават жалби", посочва Мюнх. "Колкото повече знаем, толкова по-добре ще можем да се ориентираме." За момента, както посочва президентът на Федералната криминална служба, разкриваемостта при антисемитските деяния е 46 процента. Типичният извършител е мъж, над 30-годишна възраст. При около половината от случаите извършителите вече са известни на полицията.

Нужни са и други мерки - срещу антиеврейската омраза и "разюзданите кампании" в мрежата, за повече разяснения в училище, при подхода срещу десния екстремизъм по стадионите, при интеграцията на мюсюлманите от традиционно враждебно настроени към евреите и към Израел страни. "Имаме нужда от повече звена за консултация и повече компетентност за адекватна реакция на подобни антисемитски нападения", казва Симоне Рафаел. "Все пак вече има някои много добри структури." Тя би могла само да препоръча на засегнатите да се обърнат към някоя от съществуващите служби и да потърсят там помощ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ърт

    46 5 Отговор
    който е работил с тях ги знае колко са долни и мръсни.Тия са заслужили човека с мустака.Да имате си вече държава НЕ сте добре дошли в Европа.Стой си в изрел.И като туристи от вас нищо не става постояно се пазарите за цените.

    Коментиран от #3

  • 2 ГРАД КОЗЛОХУЙ.

    6 11 Отговор
    А мойте куфари са били винаги готови от 1986 като видях какво стана в Чернобил че и ние си имаме централа.
  • 3 Скин хедс мале ле.✴✴✴🔫🔫✋✋✋

    21 3 Отговор

    До коментар #1 от "ърт":

    Дефакто само сапун и земно масло от тия евра.
  • 4 SS man

    31 3 Отговор
    Защо винаги са били преследвани,защо единствено и само ТЕ...
  • 5 Госあ

    34 1 Отговор
    Не разбирам, след като толкова скимтят тия чифути от Европа, за какво пак са се бутат да се връщат. Толкова са долни и нахални. И това не е било само в Германия. В Италия, Испания, а да не би режима на Виши и Петен да са ги обожавали? Откъде пак се появиха тия гниди,като са третирани с газ ?

    Коментиран от #14

  • 6 Гастерарбайтер.🔨🔨🔨

    35 2 Отговор
    От приятели немци съм чувал че евреите дълги години преди втората световна война са слагали в кафето което са предлагали на немските граждани и особено на мъжете нещо от сорта на някакъв препарат забравих му името че това нещо убива потентноста и води до стерилитет слагали са го в кафето спецално в експресото защото най трудно се забелязва и открива а евреите тогава са държали много заведения и кръчми и когато това става известно немците намразват експресото и чак до сега то е още непупулярно и го няма в всички заведения и места където се предлагат напитки просто това е Факт ако има някой еврей в форума нека даде обяснение за тази тяхна гадория дето са я вършили.

    Коментиран от #8

  • 7 Рошко

    31 2 Отговор
    За да има мир по света, всички евреи начело с ротшидовци и рокфелеровци трябва да живеят в страх по целия свят и да няма де да идат
  • 8 Чистоплътко.

    17 3 Отговор

    До коментар #6 от "Гастерарбайтер.🔨🔨🔨":

    Аз пък си обичам САПУН от евреи и не го заменям за никоя друга марка сапун имам още няколко тенекии сапун останали от прадядо ми когато ходил в Германия на обучение през 1943 год оригинални на кутиите пише Buchenbwald.

    Коментиран от #11

  • 9 Електрошок

    6 3 Отговор
    Политическата свобода е идея, но не и факт. Трябва да умеем, когато стане нужда, да използваме тази неопределена идея за примамка, с цел да привличаме народните сили и да сломяваме, когато пожелаем, една властвуваща партия. Тази задача се облекчава, ако противникът сам се е заразил от идеята за свобода, която нарича либерализъм и заради тази идея жертва силата.......цитирам част от Протоколите
  • 10 боцмана

    31 2 Отговор
    Защо евреите не си зададат въпроса , защо никъде по света на ги обичат? Защо тази омраза датира от толкова отдавна и защо са искали да ги затрият като нация?
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Цонко

    7 13 Отговор
    Кофти пичове сте се събрали тука

    Коментиран от #18, #19, #25

  • 13 no name no face no number

    19 0 Отговор
    Стига всеки ден ни занимавахте с тия бе писна ми да слушам и чета за тия дяволи в овчи кожи, Не ги съжалявам нито пък някой ден ще започна да ги уважавам. Компрометиралиса се завинаги
  • 14 SS man

    16 1 Отговор

    До коментар #5 от "Госあ":

    ...Бих допълнил-Египет(според Библията),Русия,чак Екатерина им разрешава пак да се заселят,Англия-при Хенри 7,и Византия през571година ги изселва,и т.н.примерите са безкрайно много...

    Коментиран от #39

  • 15 Фен

    11 0 Отговор
    Абе, тия от Дойче веле да не са на промоция? Или ви купиха? Колко плащат на пасквил?
  • 16 Електрошок

    18 1 Отговор
    ""направете така, че вашите синове да станат застъпници и адвокати и гледайте те винаги да бъдат по върховете и да се занимават с държавните работи, така че да можете да поставите християните под вашия ярем. Вие трябва да доминирате и господствате в света и да им отмъстите.""Част от писмото на еврейски равин от 21.11.1489г.,цитирано от Никола Николов.
  • 17 Хамиш Иисак Мошекрадев

    4 12 Отговор
    Германия си научи урока!
    Някой друг да се прави на антисемит, а?!
  • 18 SS man

    15 0 Отговор

    До коментар #12 от "Цонко":

    Ще трябва да свикваш,бро,ставаме все повече...ТЕ НИ СЪЗДАДОХА...-Че има ли човек,който да не иска нормален живот,за себе си,за децата си-те не спряха-войни,миграции,финансови кризи...Явно няма да спрат сами и не са се поучили от историята...

    Коментиран от #21

  • 19 Любопитен.

    7 1 Отговор

    До коментар #12 от "Цонко":

    Сбъркал си си ника трябвало е да ползваш ник ЮДА защо те е исрам да си признаеш че си еврей няма срама родил си се грешка на природата и трябва да умреш за да не цапаш с жалкото си присъствие гадино Израилтянска .
  • 20 Lonecheer

    18 0 Отговор
    Какъв го търсят в Европа? Щом толкова им е лошо защо паразитират и крадат от нас? Да си вървят в Израел.
  • 21 Електрошок

    15 0 Отговор

    До коментар #18 от "SS man":

    За съжаление те манипулираха историята,а поуките са за нас!

    Коментиран от #23

  • 22 факт

    8 2 Отговор
    чърчил искаше да кастрира германците, но сталин не даде
  • 23 SS man

    8 0 Отговор

    До коментар #21 от "Електрошок":

    Е да де,ма само те си вярват на тази история нормалния човек,а не този с промит мозък е наясно...И да,не си дават сметка,но Европа се събужда!
  • 24 Електрошок

    19 2 Отговор
    1776г.Адам Вайшоп създава тайното движение"Илюминати"със следната програма:1. Унищожаване на всички мирни управления.
    2. Премахване на наследствеността.
    3. Премахване на частната собственост.
    4. Премахване на патриотизма.
    5. Унищожаване на семейството.
    6. Премахване на религията.
    7. Създаване на едно световно Управление.До болка познат процес!!!
  • 25 Някой

    3 1 Отговор

    До коментар #12 от "Цонко":

    Антифа?
  • 26 777

    3 7 Отговор
    Само които не си е имал работа с немци не знае за какво става дума. ..

    Коментиран от #28, #29

  • 27 Електрошок

    18 1 Отговор
    ""Нашата раса е раса от майстори. Ние сме боговете на тази планета. Ние сме толкова различни от по-низшите раси, колкото те се различават от насекомите. В действителност, в сравнение с нашата раса, другите раси като цяло са зверове и животни. Нашата желязна тояга е нашият водещ закон.»
    Тези думи не принадлежат на Адолф Хитлер, а са казани от евреина Менахем Бегин, министър-председател на Израел, от 1977 до 1983г., на заседание на Кнесета.

    И този “добър човек” спечели Нобеловата награда за мир 1978 г. Ние трябва да помним, че същата награда беше присъдена и на президента на единствената страна, която е в постоянна война, някъде по света, САЩ, - факт, който красноречиво говори за истинската същност на Нобеловата награда, а не онова, което се говори за нея.

    Коментиран от #30

  • 28 Електрошок

    6 1 Отговор

    До коментар #26 от "777":

    Работил съм и с немци и с евреи и много добре знам за какво става дума,ама ти май не знаеш какво искаш да кажеш.
  • 29 SS man

    9 0 Отговор

    До коментар #26 от "777":

    И за какво става дума,осветли ни!Имам много приятели немци-отлични хора,преданни приятели...
  • 30 SS man

    4 1 Отговор

    До коментар #27 от "Електрошок":

    То там е разковничето-стремежа за върховно господство...
  • 31 Ganiu tzarvula

    2 4 Отговор
    Na evreite moje samo duduzi da pravite!Planetata upravliavat,a bg·to, zasto sa natikali v kenefa,po komwntarite e iasno.

    Коментиран от #32

  • 32 Бай уй

    2 1 Отговор

    До коментар #31 от "Ganiu tzarvula":

    О твоя ред идва,мангур🕯️

    Коментиран от #33

  • 33 Ganiu tzarvula

    1 1 Отговор

    До коментар #32 от "Бай уй":

    nadui golemia mi kaval,zarvul.

    Коментиран от #34

  • 34 Бай уй

    4 2 Отговор

    До коментар #33 от "Ganiu tzarvula":

    🕯️☠️,⚡⚡🕯️в момента една палава програма върти и търси ip адреса ти и локацията-огромна организация сме,а ти,един умрял мангал...

    Коментиран от #35

  • 35 Ganiu tzarvula

    0 2 Отговор

    До коментар #34 от "Бай уй":

    Samo mi naduvash huia s taz palava programa!Ste go lapash po goliam!Jena ti susto moje da se vkluchi,i maika ti,sestra ti,dusteria ti....
  • 36 Бай уй

    1 0 Отговор
    Шти извада езика през задника ще те обеся на него...03h.11min.

    Коментиран от #38

  • 37 Баце

    9 1 Отговор
    Вече не. Те притежават банките, а това значи и правителствата, останалото е подло лицемерие. Те заедно с ромите и негрите имат най-много права и изрично защитаващи ги закони, което е дискриминация спрямо останалите свестни хора. За доказателство е още думите на Кайзера: "Притиснете само един евреин и ще чуете хиляди викове".

    Коментиран от #42

  • 38 Ganiu tzarvula

    1 4 Отговор

    До коментар #36 от "Бай уй":

    abe da kajesh na maika si che poveche ot 10 lv ne davam,za pulna programa!durtata parantia mnogo nagla,iska 12!
  • 39 Госあ

    8 1 Отговор

    До коментар #14 от "SS man":

    Само биологично оръжие ше ги оправи. По метода на Ишии с бълхи. Идеално за тази низша и нечистоплътна сган. Те се движат само в определени техни кръгове, а тези които се движат с тях, заслужават тяхната участ. Ханука е добър период,когато празнуват помежду си. Напълно достатъчен период за един агресивен щам.

    Коментиран от #40

  • 40 Госあ

    11 2 Отговор

    До коментар #39 от "Госあ":

    като бълхи са тръгнали от пустинята към останалия свят, с бълхи живеят, от бълхи ще си отидат 😈☠💀
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Ако сериозно

    0 1 Отговор

    До коментар #37 от "Баце":

    сравняваш други с евреите, направо се излагаш. Африканците са по-хора от западноевропейците!!! А бай манГанчо по никакъв начин не се е борил за нищо, щото е предимно неграмотен. Бай Ганьо му ги дава наготово, за да ви дразни и да се карате помежду си, докато си трупа поредната швейцарска сметка.
  • 43 От юдейна може да става само

    0 0 Отговор
    Донор на органи и нищо друго