Last news in Fakti

12 Юли, 2012 17:21 1 776 0

Мира Радева: Нека има одит на социолозите

  • мира радева-
  • социолози-
  • одит
Мира Радева: Нека има одит на социолозите - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Чрез прозрачност и сравнение може да се отсеят истинските от фалшивите социологически агенции. Това заяви в ProИнтервю социологът Мира Радева. „Аз съм готова да предоставя пълната информация от нашите изследвания, призовавам и моите колеги да го направят“, заяви тя.

Темата за обективността, специално в областта на политическите изследвания, стана отново актуална, след като РЗС предложи да се създаде закон за социологическите агенции, доходите им да станат публични и да им се забрани да публикуват информация в деня на изборите.

„По етичния кодекс на ESOMAR - това е международната асоциация на маркетинговите и изследователите на общественото мнение – сме длъжни 3 години да пазим първичната информация – т.е книжните въпросници и анкетни карти, които интервюираните са попълнили. Така че такъв одит е напълно възможен – може да се види каква е информацията от картите и как са били представени и интерпретирани данните“, допълни Радева, която нямала притеснения от подобно „осветляване“.

„И днес, както преди една година ще кажа, че съм готова да покажа цялата документация по всяко едно изследване. А също да декларирам доходите, имотите и текущите си договори. За сведение, ние като организация го правим непрекъснато. За да участваме в конкурсите за обществени поръчки сме длъжни да показваме оборотите си, декларираните печалби и договорите за последните три години“, допълва тя.

„Колкото до колегите, мога да ви разкажа дълги истории. С всеки един от тях се познаваме не от вчера. Става дума за сложни лични отношения, емоции, завист, чисто човешка злоба. Аз на никого не завиждам и не чета колко медии са го отразили. Дори собствените си публикации - не чета! Камо ли пък на колегите. Щом ни има и ни търсят, значи за всеки от нас има място под слънцето и за всеки има хляб. Радвам се на това, което имам и не надничам в чуждата чиния“, заяви още социологът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА