Last news in Fakti

10 Януари, 2020 06:33 7 210 21

Кой държи богатството на Иран?

  • иран-
  • пасдаран-
  • касем солеймани

Експертите смятат, че поне една трета от брутния вътрешен продукт на страната се произвежда от компании, контролирани от "Пасдаран"

Кой държи богатството на Иран? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В Иран тя е могъща икономическа сила: Революционната гвардия, част от която беше и влиятелният генерал Касем Сюлеймани. Смята се, че тя контролира редица концерни и организации. Кой държи парите на Иран?

Армията на пазителите на ислямската революция, наричана също "Пасдаран" или Революционна гвардия, е паравоенна организация, която съвместно с редовната армия (Артеш) съставлява въоръжените сили на Иран. Наскоро иранският парламент увеличи сериозно бюджета на гвардията.

Съединените щати разглеждат "Пасдаран" като "терористична организация". Това е една от причините, поради които президентът Доналд Тръмп подчертава, че убийството на генерал Касем Сюлеймани, който ръководеше елитна част от Революционната гвардия, е било акт на самозащита.

Най-влиятелните концерни и организации в Иран

Революционната гвардия има сериозно икономическо влияние. Експертите смятат, че поне една трета от брутния вътрешен продукт на Иран се произвежда от компании, контролирани от "Пасдаран". Към тях се добавят и религиозни фондации.

Бехзад Набави, ирански политик-реформатор и бивш заместник-председател на парламента, смята, че 60% от държавното богатство е в ръцете на четири организации:

Конгломератът "Печатът на пророците"*, който се счита за икономическия лост на Революционната гвардия;

"Организацията за изпълнение на повелите на имам Хомейни", която притежава банки, както и нефтени и телекомуникационни компании;

"Фондация за безимотните", чийто основен стълб е национализираното богатство на функционерите на режима на шаха;

Конгломератът "Светият праг на имам Реза", която включва повече от 50 компании и фабрики

Революционната гвардия отхвърля твърденията на Бехзад Набави. През есента неин говорител заяви пред съда в Техеран, че делът на четирите (горепосочени) организации в държавното имущество е дори под 2%, съобщава онлайн-изданието "Ирански журнал".

Въпреки че в предходните години правителството се опита да приватизира част от икономиката, и днес в Иран границите между частно, държавно, военно и религиозно са все още плаващи.

"От правна гледна точка повечето банки днес са частни акционерни дружества", казва Михаел Токус, председател на Германско-иранската търговска камара, чието седалище е в Хамбург. Той обаче добавя, че акциите често се държат от инвестиционни дружества на държавни компании. Не са малко и частните фирми, които имат "трима пенсионирани генерали на ръководни позиции", посочва Токус и обяснява, че в Иран военните се пенсионират малко след като навършат 50 години.

Корупция и шуробаджанащина

Подобни преплитания облагодетелстват корупцията и шуробаджанащината. А това никак не се харесва на иранския президент Хасан Рохани. През ноември 2019 той настоя правосъдната система да разследва всички онези случаи, в които става въпрос за милиарди долари. Според публикация от поредицата "Доклад от Иран", подготвяна месечно от живеещия в Германия Бахман Нируманд за фондация "Хайнрих Бьол", Хасан Рохани е задал следния въпрос: "Къде са големите акули, защо никой не ги преследва?".

Влиянието на генералите и духовниците намалява единствено при по-спокойни времена. Както се случи през 2017 година, когато Западът разхлаби санкциите след успешната ядрена сделка. Тогава иранското правителство възложи два големи проекта на френска и южнокорейска фирма. А иначе контролираният от Революционната гвардия конгломерат "Печатът на пророците" има един вид монопол над държавните поръчки - негови фирми получават проекти дори и без да се провежда конкурс.

Председателят на Германско-иранската търговска камара Михаел Токус обръща внимание и на едно ново развитие в иранската икономика. "Санкциите на САЩ доведоха до сериозно нарастване на сивата икономика. Затова и никой не може да каже колко нефт изнася Иран в момента". Освен официалните нефтени експорти има и "много сиви доставки", които се препродават през съседни държави или пък посредством петролени танкери, които "се движат в океаните без транспондер и доставят нефта някъде", казва Токус. "Времето на санкциите не е време за прозрачност и икономически подем", коментира експертът.

Битката за чужда валута

Сигурно е само едно: че експортът на нефт, най-важният източник на чужда валута, сериозно пострада от американските санкции. Това признава и самият Хасан Рохани. "Доклад от Иран" цитират фрагменти от негова реч, произнесена в средата на ноември 2019. "Иран се намира в извънредна ситуация (...) Как да управляваме страната си, когато имаме проблеми, свързани с продажбата на нашия нефт? (...) От създаването на Ислямската република досега никога не сме имали толкова много проблеми при продажбата на нефт и отплаването на петролните танкери, колкото днес", казва той.

Според Михаел Токус, нетипичната откритост на Хасан Рохани цели да подготви иранците за по-трудни времена. "Той иска да подготви населението за това, че в бъдеще то ще трябва да плаща още повече данъци и такси за финансирането на държавните разходи".

Зад това обаче се крие политически риск. Достатъчно е да погледнем към протестите след увеличаването на цената на бензина преди два месеца. Според "Доклад от Иран", това са били протестите "с най-много насилие за последните 30 години". Публицистът Бахман Нируманд смята, че недоволството сред хората е високо и покачването на цените са подходящ повод за консервативните сили в страната да покажат, че реформаторите около Рохани не могат да удържат нещата в свои ръце. "Ако Рохани бъде принуден да се оттегли, Революционната гвардия ще поеме властта и ще се опита да управлява страната с още повече насилие и с налагането на още повече цензура", казва той.

Каквото и да се случи обаче, Иран няма да си подвие опашката поради икономически причини. "Никой не бива да подценява съпротивителните сили и издръжливостта на иранците", подчертава експертът Михаел Токус.

*имената на фирмите и организациите са в превод от фарси


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Не знам

    17 2 Отговор
    Демократите напират да държат богатството на Иран.

    Коментиран от #11

  • 2 БацоГацов от Главанаци

    17 4 Отговор
    Наскоро попаднах на един интересен факт-годишната заплата, официално, по документи на Сюлеимани като''шеф'' на ''Ал Кудс'' е била....135 000$. Същата такава заплата на годишна база зе обикновен, редови пазаран, също член на ''Ал Кудс'' е цифром и словом-500$ (петстотин) .Та за какво става на въпрос всъщност. Потвърждава се една голяма истина за кой ли път-на всякъде глупаците са мнозинство, но полезно мнозинство. На тях се крепи света...
  • 3 Съжалявам но

    25 5 Отговор
    Америте Вашингтонски, те напират, за богатството на Иран. Но първо искат да посеят мир и просперитет, като в Либия,Ирак, Авганистан и тн..И после мюсолманите лоши били, към белия човек, защото видиш ли били длъжни, да търпят окупацийте на Американци и Европейци. Вие Българи търпяхте ли безкрай, окупацията на Турското иго? Когато Англетата демократи, защитаваха Турската империя, че имала право да ви владее сиреч да сте роби. Пък Американци се освободиха от тираничните Англичани в войната срещу тях, и не искаха никаква окупация и военно присъствие, пък сега те Американци, вършат същото. Окупацията им е водеща политика.
  • 4 Анти милиционер

    10 3 Отговор
    Още ционистки глупости.... западният джендър се удави в еврейска пропаганда.
  • 5 Нормалния

    13 5 Отговор
    НАСКОРО РУСИЯ, КИТАЙ И ИРАН ПРАВИХА СЪВМЕСТНИ ВОЕННИ УЧЕНИЯ, СЛЕД 2-3 ГОДИНИ КЪМ ТЯХ ЩЕ СЕ ОБЕДИНЯТ И ТУРЦИЯ, ИРАК, АФГАНИСТАН . . . АМЕРИКАНЦИТЕ СА В ПРАКТИЧЕСКИ ФАЛИТ, НЯМА КАК ДА ИЗПЛАТЯТ ОГРОМНИЯТ СИ ВЪНШЕН ДЪЛГ, ЕДИНСТВЕН ХОД ИМАТ ДА СЕЯТ РАЗРУХА И НЕСТАБИЛНОСТ ЗА ДА БЪДЕ САЩ ОСТРОВ НА СТАБИЛНОСТ, ЗАТОВА БЯХА ПРОЛЕТИТЕ . . .

    Коментиран от #8, #16

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Реално

    6 0 Отговор
    Ми то сьщото като в САЩ бе-
  • 8 Стига с тоя външен дълг бе!

    3 6 Отговор

    До коментар #5 от "Нормалния":

    На кой го дължат американците?!Това са само цифри!Банкерски хватки!Така държавите са собственост на банките!Понеже почти всички държави имат дългове,излиза че сме кредитирани от извънземни!Дълговете са три пъти повече от всички активи на планетата!
  • 9 ха ха ха

    9 2 Отговор
    Добре, че е дойчо желе да ни светне, кави са им мечтите на "великия' Запад!

    Крадливия запад вече се чуди кой да окраде, за да задържи още някоя годинка - но, УВИ!... ще мре!
  • 10 Я русский полюционер

    3 7 Отговор
    Освен това "Педеиран" държи производството на летящи килимчета. Летящите килимчета са единствената военна технология, с която Иран е с едни гърди пред САЩ - Иран 1001 - 0 САЩ 🤣
  • 11 Nnn

    2 4 Отговор

    До коментар #1 от "Не знам":

    Явно си трол щом толкова рано чакаш на полусъеденител да пишеш под политически статии
  • 12 Кой

    8 1 Отговор
    Кой държи медиите в западния цигански катун?
  • 13 КЕМИЛ РАМАДАН

    3 8 Отговор
    ИРАН СА МРЪСНО ШИИТСКО ПЛЕМЕ КОЕТО ТРЯБВА ДА ИЗЧЕЗНЕ ОТ КАРТАТА НА СВЕТА!
  • 14 Jack Bauer

    8 0 Отговор
    Каквото и да си говорим, умишленото убийството от една държава на гражданин от друга държава си е обявяване на война. Ако не е така то защо има държави и граници между тях след като един ще командва цялата планета и ще раздава "правосъдие".

    Коментиран от #20

  • 15 Въпрос

    5 0 Отговор
    Та в България нямаме ли си такива фирми -организации ГЕРБ и ДПС с почетни лидери? Явно не е само български патент...
  • 16 стоян георгиев

    2 4 Отговор

    До коментар #5 от "Нормалния":

    хахаха хохохохо!американците във фалит,а руснаците цъфнали та вързали!и си се писал нормалния!!!!!смях!та що не имигрираш при проспериащите ,а стоиш тук при фалиралите?

    Коментиран от #17

  • 17 сжт Билко

    0 2 Отговор

    До коментар #16 от "стоян георгиев":

    Говори се упорито че до края на тази година визите за българи падат...може да си сигурен, че тоя и всички като него ще отфучат със скороста на бити пееаси в посока презокеански запад...
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Румен

    3 0 Отговор
    Не може ей така да решиш че тоя човек е неудобен и да го гръмнеш с ракета. Кой в света решава дали си прав или крив. Така че кой всъщност е терорист?
  • 20 сжт Билко

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Jack Bauer":

    А да си чувал за ''неприкосновенноста'' на дипломатическите мисии и че където и да се намират са част на страната-гост и всяка атака срещу такава мисия е равносилна на обявяване на война..всъщност америте много даже го търпяха тоя ирански каиш, прав е Тръмп като каза че е трябвало да се ликвидира преди 15г.

    Коментиран от #21

  • 21 Домакин

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "сжт Билко":

    Ами точно това казваш и ти - че САЩ обявяват война на Ирак.