Last news in Fakti

8 Януари, 2020 13:16 8 321 36

Пентагонът: Иран има 2000 балистични ракети

  • иран-
  • сащ-
  • ракети-
  • пентагонът-
  • армия-
  • конфликт-
  • ирак

Въоръжените сили на САЩ анализираха бойната мощ на Техеран

Пентагонът: Иран има 2000 балистични ракети - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Американските военни смятат, че Иран има арсенал от хиляди балистични ракети и мощни боеприпаси, предава Fox News. Тази информация излезе във връзка с изстрелването на 15 балистични ракети по цели в Ирак – 10 от тях попаднаха в американската авиобаза Ал Асад, една удари военно съоръжение в Ербил, Иракски Кюрдистан, а четири не са достигнали мишените си, твърдят от Министерството на отбраната на САЩ.

Пентагонът изчислява, че Иран притежава повече от 2000 балистични ракети и е отделил сериозни ресурси за развитието на своите артилерийски ракетни сили с голям обсег. Твърди се, че Иран има най-разнообразния ракетен арсенал сред държавите в Близкия изток. В допълнение към арсенала си от балистични ракети, Иран има две отделни армии с общо 525 000 души персонал. Конвенционалната му сила е съставена от 400 000 войници, докато нейната революционна гвардия е около 125 000. КСИР контролира собствената си армия, флот и военновъздушни сили и има значителни нередовни военни части из Близкия изток и в Иран, пише агенция "Фокус".

За разлика от тях, конвенционалните сили на Иран разчитат на остаряло и нискокачествено оръжие. Освен че е основен доставчик на оръжие за Ирак, Иран разполага с необходимите възможности за получаване на ядрено оръжие и изразходва между 13 и 20 милиарда долара за отбрана през 2018 година. Авионосната ударна група на самолетоносача USS Harry Truman вече е заела позиция в Оманския залив, който води към Персийския залив, заедно с ескадрени миноносци, въоръжени с крилати ракети, крайцер и поне една подводница.

Военните кораби на ВМС на САЩ, заедно с подводницата, носят стотици крилати ракети „Томахоук“ с предварително планирани цели, заключени вътре. Те са готови да стрелят, ако получат заповедта, казаха пред Fox News двама високопоставени служители на Пентагона. САЩ осъществиха сериозно придвижване на войските си по време на скорошната ескалация. През последната седмица Вашингтон разположи 4000 военнослужещи от бойния отряд на 1-ва бригада, 82-а въздушна дивизия в региона. Сто пехотинци бяха разположени в американското посолство в Багдад, а 2000 морски пехотинци са на борда съответно на USS Bataan, на USS Oak Hill и USS New York, за да се присъединят към битката от Средиземноморието.

Напрежението между САЩ и Иран ескалира през последните дни, след като американският президент Доналд Тръмп нареди удар с дрон по иранския генерал Касем Сюлеймани миналата седмица. Сюлеймани беше началник на елитните спецчасти Кудс на Корпуса на стражите на ислямската революция (КСИР). Тръмп защити действията си по време на реч в петък и заяви, че Америка е по-безопасно място след смъртта на Сюлеймани. Държавният глава също предупреди за отмъщение и заяви, че САЩ са се прицелили в 52 ирански обекта, които ще бъдат ударени „много бързо и много силно“, ако американските животи бъдат изложени на риск.

Американски военен в Багдад заяви пред Fox News, че „няма американски жертви“ в резултат от атаката. Прессекретарят на Белия дом Стефани Гришам заяви, че президентът следи внимателно ситуацията. Новините за нападението на Иран идват, след като премиерът в оставка на Ирак Адел Абдул-Махди призова всички американски войски да напуснат страната. Иракските депутати вече одобриха резолюция в неделя за експулсиране на американските сили. Резолюцията идва почти пет години, след като правителството поиска американските войски да бъдат разположени в Ирак.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ника

    30 90 Отговор
    Циганите иранци с чалмичките да очакват армегадон

    Коментиран от #3, #33

  • 2 ДА НЕ СЕ ОКАЗА

    30 6 Отговор
    ЧЕ НЕ МОГАТ ДА СИ ОТКРИЯТ ВОЕННИТЕ БАЗИ.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ЧЪК НОРИС.

    12 14 Отговор

    До коментар #3 от "♥️🇮🇷":

    Тебе арабите те избомбиха отдавна но за да не ни избомбят нас ние ще ги бомбим първи .Ха ха ха.
  • 7 ххх

    9 4 Отговор

    До коментар #4 от "ЧЪК НОРИС":

    Гледам, сал двамца сте.Луди да запалят света!Той ли ти е сложил +?
  • 8 А сега

    8 1 Отговор
    Очаквам директно предаване, "на живо" от хълмът Мегидо.
  • 9 любопитен

    20 6 Отговор
    Някой няма ли да пита какво правят Пейтриътите?

    Коментиран от #11, #36

  • 10 Рейкявик

    16 26 Отговор
    Да ги приключват тия чалми
    Не бива да се дава сериозно оръжие в ръцете на психически неЗдрави
    А мюслите са именно такива.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 БацоГацов от Главанаци

    13 8 Отговор
    А бре, тъпани, не разбрахте ли, че на днешно време няма никакво значение каква численост има една армия. Много по-важно е каква е технологичната обезпеченост на войските и възможността на една държава да поддържа икономическо темпо по време на бойните действия..та в случая-напънала се мухата и решила че е родила слон.И каква стана тя-един безпилотник с една ракета разказа играта на целия Близък, че и по-далечен Изток...а 18 не стигнаха да убият и един обикновен американски войник...който има акъл-да разбира какво искам да кажа.На гол тумбак-чифте пищови...Хахахаха..убава работа...ама чалмарска.

    Коментиран от #18

  • 14 Borislav Popov

    17 7 Отговор
    Иран има мощна армия. Не им липсва и кураж. Хамериканосите ще ядат лъзгавата опашка!

    Коментиран от #23

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 работата е ясна

    20 2 Отговор
    Сега войната която ще започнат сащ ще дестабилизират ЕС със всякаква емигрантска сган която уж бяга от войната.Така отслабват ЕС и се справят с икономическата му конкуренция.
  • 17 Не се връщай

    11 3 Отговор

    До коментар #12 от "живеещ в Канада със семейството си":

    Ти вече се продаде

    Коментиран от #19

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Факти

    8 15 Отговор
    Гледам че местните русофили примат исляма и стават иранофили ...

    Коментиран от #22, #27, #31

  • 21 само питам за протокола бе

    3 5 Отговор

    До коментар #19 от "ДА ЖИВЕЕ ИРАНННННННННННННН":

    Абе , да не си пребозал от сутринта със зелев сок..а????
  • 22 гост

    3 3 Отговор

    До коментар #20 от "Факти":

    Аааа не им обръщай внимание, те са си научени от малки да са все с отворени бузи (задни )....нормалното им състояние е дупиту нагоре, главата м/ду пречките на таблата и да ги блъска кой от където мине...
  • 23 Генчо

    3 7 Отговор

    До коментар #14 от "Borislav Popov":

    Има въоръжена с прашки и копия. Айди сега военния бюджет на САЩ е 100пъти по-голям от тоя на Иран. Сложи Израел и Саудитска Арабия до САЩ та това е военно чудовище с най-съвременна техника срещу Иран въоръжен с ракети на по 30 години с вехти радари. Дали имат и спътник се чудя.

    Коментиран от #32

  • 24 Огнян

    5 5 Отговор

    До коментар #12 от "живеещ в Канада със семейството си":

    То ислямистите на сапун но и християните на сапун и газова баня
  • 25 Kcanba

    12 3 Отговор
    фaщ ядaт щaмaритe - 80 тeпaни, 200 в рeaнимaция!!!
    рaптoритe и дрoнoвeтe нa cкрaб, пиcтитe - тoтaл дeмидж, a Импeрaтoрa cи рaзигрaвa кoня!!!
    Купeтe oт Путин C-400, фaшиcaн пaмпeрcи, че петриъти пак засякли....
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Borislav Popov

    11 4 Отговор

    До коментар #20 от "Факти":

    Както сороснята станахте туркофили ли, когато Турция свалиха Су-24? Ама каква радост беше тогава, как славехте алаха и Ердоганя, даже и няма да се учудя, ако и някои от вас не са се обрязали ритуално! Нещастници прости!
  • 28 VH-1

    15 3 Отговор
    To и виетнамците се сражаваха с кремъклийки срещу САЩ, ама там яко си го отнесоха американците!
  • 29 Русофил

    3 10 Отговор
    Аз съм мазен русофил Майстор федеросчик менетчик
  • 30 Дженди с чалма

    4 7 Отговор

    До коментар #19 от "ДА ЖИВЕЕ ИРАНННННННННННННН":

    Иран ще бъде ебаннннн
  • 31 Тъпо тролче

    9 2 Отговор

    До коментар #20 от "Факти":

    Русофилите не ми се вярва да приемат исляма, Русия все пак е православна държава, но соросоидите със сигурност са приели юдаизма.
  • 32 И един мармот...

    5 5 Отговор

    До коментар #23 от "Генчо":

    Иран имат такова въоръжение, че ти е бедна фантазията. Израел и Арабия могат да бъдат изпарени за 1 минута при желание. Имат 5 пъти повече артилерия от САЩ, Израел и Арабия взети заедно. Имат ядрено, биологично и какво ли не оръжие. Ама като гледаш само телевизия няма откъде да го знаеш това, защото им се плаща такива неща да не се говори за тях. Както зад САЩ има Израел и Арабия, така зад Иран има Русия, Китай, Северна Корея и т.н. На перхидроления изкукуригал Тръмп не му достигат топки да каже "гък" защото следващите бомби ще са на негова земя, да види какво е, не само той да удря на другия край на света в чужди територии. Дали знаеш колко подводници има Иран около бреговете на САЩ, които само чакат заповед за унищожителен залп??? Иран не са араби, а наследници на персийската империя това го запомнете

    Коментиран от #34

  • 33 Гост

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "ника":

    Циганин на циганин викали бе м.ангал
  • 34 Dead Drop

    1 0 Отговор

    До коментар #32 от "И един мармот...":

    Те и Ирак имаха оръжие за масово унищожение ама нали видя ко стана таа...по добре да нямат!За да има МИР.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 СПЕЦНАЗ

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "любопитен":

    Патриотите са блокирани от системи тип Стършел - пръснати от шийти около базите на САЩ в Ирак. Пълен блокаж на системите за управление, връзка и радарите