ФАКТИ.БГ

Убийство

Три пъти егати държавата, която издържа толкова случайници, и все още оцелява някак

Публикувана: 19 Януари, 2020 10:15
28 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 4651
Убийство
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.8 от 25 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Както са я подкарали някои, скоро ще призоват и перничани да дойдат в София и да настояват за освобождаването от ареста на Нено Димов.
Наслушахме се на доста спекулации.
Някои направо дивашки лъжат, че в социалните мрежи хората се били разделили на две: за и против клетника. Тия нещастни спекуланти направо не се чуват какво ви казват.

Излиза, че Народът толкова е оглупял, че е станал безбрежно милостив. Сякаш унизителното обедняване у нас ражда не друго, а милозливост. Е, какво да го правиш такъв народ, освен да продължаваш да го насилваш, всякак.

И Ивайло Калфин порядъчно се изложи, заради желанието си да оневини бившия министър, да оневини изобщо Властниците, да прехвърли вината, да я раздроби, дори да я разпраши – та накрая да не стане ясно, кой плаче за тоягата.

Това е типичният тукашен проблем – да се свали вината надолу по йерархията, да се приплъзне тя до някакъв незначителен човечец, до някой шафнер, машинист или друга дребна риба – и всичко да се забрави.

Министрите са за друго – физиономиите им да прашасват в редичката от портрети в централното фоайе на съответното министерство, повечето ще бъдат напълно непознати само година-две, след като са таласъмствали там.

Да не бъдем и ние милостиви, да сложим малко ярост в прочутата фраза на Нейчо Неев, единственият храбрец сред навалицата от Властници на Прехода, да ви я припомня: „Егати държавата, на която аз съм вицепремиер“.
Тя трябва да се продължи, може би така: „Три пъти егати държавата, която издържа толкова случайници, и все още оцелява някак!“

Големият ни писател Йордан Радичков веднъж разказа във „Всяка неделя“ следната история от филм на Фелини. При една от неговите героини, от крайните квартали на Рим, много дебела жена, ходят момчета да ги учи на любов. Едно от тях нахапва гърдата ѝ и започва да я надува.
А тя му казва: „Глупак такъв, това не се надува, не е балон! Като не знаеш какво нещо е е*ането, не се захващай с него!“
И Радичков завърши: „И ние така с демокрацията – тя не е това, за което я ползваме“.

Сега е същото – надуват гърдата на Властта, колкото сила имат, надуват и от друго не се интересуват, да му мислят дребните риби надолу.
Хванете някой дребосък, дето отваря и затваря крана на някоя тръба и го обесете, за да мирясате накрая.

Единственият аргумент, който човек ще запомни от писаницата на Ивайло Калфин е следната нелепост: един министър разписвал 200 документа всеки ден и можел да сбърка, да пропусне нещо. Ами, да си е отварял очичките, какво друго да му кажеш на Калфин.
Или да е направил като онзи министър на правосъдието/Христо Иванов, за когото се твърдеше, че се е подписвал с четири подписа – така шансът да се нацапа става само 25 процента.

Нейчо, Нейчо – ела да видиш, какъв инфантилизъм избуя във Властта, твоята фраза вече не върши работа, трябва да я подменят с най-сочната каруцарска псувня, някое реалити-шоу трябва да я издири – с кастинг на пияни каруцари, които малтретират паднал от умора и безсилие кон.
Всъщност, по същия начин малтретират и държавицата някои, искат съвсем да я оставят без дъх. В краен случай – без вода.

А вината трябва да се раздроби, да стане колективна, множествена, отговорността да стане абстрактна – това от три десетилетия е печален факт.
Мнимото търсене на справедливост да разводни вината на Главната Камбанария.
Накрая, след десетилетна подобна практика, тя никога не е виновна, нейните обитатели са зареяли погледа си нагоре, в Небесата, и сякаш разговарят единствено с тях. Какъв ще е този разговор – нека Нейчо Неев ви каже.
Ще е нещо от рода – „Егати ти държавата, в която се реят из Небесата, докато драпат по Сухото Дъно“.

Навремето, бившият главен прокурор Никола Филчев поведе лична битка срещу автора на Калташката Приватизация – но я загуби. Обаче поне я огласи – и това, все един ден, може да се окаже полезно за наследниците на поста му.
Тогава, в ония извънредно крадливи години, Костов извъртя виртуозен номер, направо гениален: отне от Прокуратурата възможността да оспорва очевидно неизгодни приватизационни сделки и се скри зад колективните решения на Министерския съвет.
Удряш – и се скриваш зад другите, типичният номер на едно малцинство.

„Другите“ – членовете на кабинета, разбира се, бяха, или поне трябваше да бъдат, безгласни букви, но нужни за заверата на Костов.
Внезапно обаче поне половината от тях започнаха да му се озъбват по един или друг начин – и вкупом бяха разкарани в края на 1998 година.
Но философията „Удряш и се скриваш“ се запази, този кокал и до края остана да виси от устата на онзи Самодържец.
И сега може да ви се хили, колкото си ще – усмивките с кокал между зъбите са много забавни.

Перничани, не дай си Боже, могат до край да страдат от безводие – обаче онази идея – „Удряш и се скриваш“ – си остава, тя е безсмъртна.
Това няма нужда от излишни обяснения: само се сетете за жертвите от наводненията в село Бисер и варненския квартал „Аспарухово“. Двайсетина издавени – виновни няма, забравете.

Всяка година отбелязват смъртта на клетите ни войници в иракската база Кербала – и нито веднъж там не е забелязан рошавият ястреб Соломон Паси, фанфарът на Иракската война.
Но далеч по-важно е друго: в националния календар трябва да има още траурни дати – свързани с Бисер, Аспарухово, Своге, Хитрино и пр.
Много мрачно/тягостно ли ще стане? А вие какво искате, да пребъде принципа „Удряй и се скрий“, "простолюдието" е без значение.

Е, от него не се боят вече никак – това е ясно, и не се срамуват, каквото и да направят, каквото и да се случи – до такава степен, че сякаш и Природата стана по-милостива към нас, сигурно си казва – „Тия от егати-държавата ще се изтрепят сами, какво и аз да им се набърквам..“

И така, стигнахме до заглавието на дописката: „Убийство“.
Ако бяхме нещо по-различно от егати-държава, щяхме до заключим, че става дума за само/убийството на Политическата Секта.
Но не – тя си е жива и здрава, цъфнала и вързала, дори радостно чурулика – макар бузите на героите ѝ да са увиснали до петите, за шкембетата да не говорим.

Думата „убийство“ я използва Каракачанов, нашият македонски войвода, нашият защитник на българите в чужбина – включително и на новопокръстените нигерийци и прочее сган рушветчийска, нашият поборник срещу циганите – фалшивата стоп-палка срещу техните безобразия, нашия безподобен Ф-17 – специален Блок за Българските Балами.
Дори въпросната дума/“Убийство“ сигурно се е почувствала неудобно, че се въргаля из устата на един толкова специален човек.

Каракачанов се очертава като майстор на фрази-шедьоври, които кънтят като камбанен звън – но не в онзи смисъл, който е вложил Джон Дън в стиха си „Недей да питаш за кого бие камбаната: тя бие за теб“. Така щеше да е, ако не бяхме егати-държава.
Затова да кажем, че въпросните фрази не са само нелепи, но и порядъчно отровни. А това е необяснимо при целия опит, който Каракачанов има в политиката.
И е пределно арогантно да кажеш след Изтреблението край Своге - „Не може при всеки случай, когато част от обществото поиска кръв, да жертваш министри!“ Това при 20 убити!

Човек би си казал, че Каракачанов е изчерпал лимита си на безсърдечност. Много здраве да имате: сега пък, след изтезанието, на което е подложен Перник, изтърси в защита на арестувания Нено Димов: „Това е показно убийство на една политическа кариера“.
Изглежда направо невъзможно отблъскваща тази реакция – но ще я разберем, ако схванем, че Каракачанов брани себе си, кариерите изобщо, брани непукизма на политическите негодяи, брани ги – дори да си дава сметка, че се изплюва в лицето на обикновените хора.

Когато кариерата е най-важното нещо, тия са в състояние да пресушат и Вселената.

Преди няколко дни Волен Сидеров припомни, как Костов се дереше навремето /1997 година/ в Парламента, че слага край на българския национализъм. А в залата се мъдреше и мълчеше видният националист Каракачанов – към онзи момент депутат от ОДС на Костов и съдружник в мнимото погребение на българския национализъм.

Каракачанов се оказа най-въртеливият „патриот“ – последната дума я заменете с каквато сметнете, че е по-подходяща за егати-държава.
Чуйте го пак: „Това е показното убийство на една политическа кариера“!
Ами издевателствата над перничани какво са, бре?

И, в края на краищата, задължително ли е да се дехуманизира до крайност някой, за да стане - и да го търпят като вицепремиер?

Да го търпят, дори след като неудържимо загуби контрол над устата си – и то заради някакъв министър, който е толкова важен за Каракачанов, че запречва пред погледа му африканската мизерия, в която вкараха перничани.
Тях – като за ордьовър, останалото следва, и то скоро.

Отгоре на всичко, подобни хора нямат и никакво въображение - Каракачанов ще схване Пернишката драма, само ако го затворят в някоя изоставена казарма без капчица вода.
Може и да е тази в Хасково, чиято ограда падна и уби човек, пак докато Каракачанов бе министър.
Тогава той не използва думата „убийство“, а друга – „инцидент“.

Арестуването на министъра е „убийство“, а истинското убийство на един невинен човек – „инцидент“.
Тия хора превръщат в лешоядство употребата на българския език.

Жал ми е за клетия ни език, усърдно превръщан в мърша от някои „големци“.
И за перничани ми е жал, разбира се. Питам се: разбират ли, какво се случва с тях - извън конкретните издевателства? Разбират ли, как изглеждат в очите на някои Властници?

Разбират ли, що за нелепост е „техният“ кмет, който веднага изтъргува партийната си кауза заради спокойствието си.
Не трябвало да се политизира проблема!
Абе, момче, егати-политиката ви анимализира, а ти се държиш като марсианец.
Поне бутни един пръст в шкембето на Каракачанов – само заради защитата на ексминистъра, той заслужава това.

Надявам се, перничани и изобщо обикновените хора да схващат, колко голям е разривът вече между тях и Властниците, които виждат единствено и само себе си.
Другото е някаква парлама, нелепа шашма, която трябва да минава за управление и политика.

Развърташ крана – разбира се, пак няма вода - и присъединяваш поредното си сквернословие към милионите други.
Какво става с тях, дали те няма да се превърнат, в края на краищата, в някаква прокоба, която рано или късно ще настигне виновните?

„Много здраве да имате – сигурно ни казват те. – Фантазьори“.

Автор: Кеворк Кеворкян

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.8 от 25 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Ееее
1 Отговор
След унищожаването на прасетата ред идва на язовирите.Правителството гони ударно плана по унищожаване на населението.

Оценка:
-3 +62

Лекар БГ
2 Отговор
Какво още да добави човек?
Всичкото е такова.Абсурдно и пошло,нелицеприятно и арогантно.
С торбичката от Билла-напред към светло капиталистическо бъдеще.Най-вече лично такова.На гърба на хората и на България.
Патреотин на масата с тлъстите мезета и марковото пиене.
Скандал след скандал-вече не ги помня колко бяха.Гьонсуратлък и безочие.Щом си ги траем,обичаме,харесваме и избираме-такова ще е положението.СтабУилно.

Оценка:
-2 +60

Един друг
3 Отговор
Този са го прибрали в кауша заради огромното количество боклуци за които се е подписал,а не за безводието.Но няма как да кажат щото в Италия тече голямо разследване срещу тяхната мафия и тези тука нашите не знаят накъде ще избие работата.Тоива го казаха по БНТ преди малко.
Този Нено Димов онзи Москов и този на КЕВР го играха от ДСБ - уж десни,честни и почтенни.После излъгаха хората и се продадоха на мафията.Тези са срам за родовете.На тези наглеци това им се полага.
Сега ще ги изпържат когато си искат да се радва населението.
Нов държавите с глупаво население това се случава и други народи им завладяват територията без война.Просто управниците им я продават заедно с фабриките и жилищата.

Коментиран от #5


Оценка:
-2 +44

Hellraiser
4 Отговор
Егати държавата, щом това ченге Кевркян се има журналист, компетентен да се изказва по каквото и да е....

Иначе наистина хора като Нено и сие са просто едни мишоци-изпълнители кариеристи, които накрая опират пешкира на тези които стоят над тях...

Оценка:
-43 +13

Лекар БГ
5 Отговор

До коментар #3 от "Един друг":


Много ми хареса това,за завладяването на територията без война.
Вчера четох една статия,за след 30г.,как в БГ са останали единствено 240 депутата и никой друг.
Значи-боклуци.Втора употреба дрехи,коли и накрая-хора.Напускащи страната хора.Ниска раждаемост,за сметка на това-висока заболеваемост и смъртност.Престъпност по вертикалата-от горе,до долу.Стотици села,сходни на Галиче./ако да съм роден в София,жълтите павета не са България/.Застаряване на населението.Сериозен брой чавета,в геометрична прогресия.
Всичко това са"успехи".

Оценка:
-2 +46

Д-р Менгеле
6 Отговор
Ние си ги избираме, ние си ги търпим, гледаме ги как ни унищожават, и си седим на топло в къщи и чакаме някой да ни спаси. Ама вълшебствата са само в приказките, така че търпим си и си траем.

Коментиран от #13


Оценка:
-2 +42

Гост
7 Отговор
Крайно време е,да се вземе властта от народа,и да се даде на народа.
Крайно време е,да се възстанови смъртното наказание за убийцити,без всякаква жалост.
Крайно време е промяна в НК,с железни закони,иначе няма управия в егати държавата!

Оценка:
-2 +28

Японеца
8 Отговор
Водата е ясно че се краде и излива и губи от некадърност! Виновни няма да има! Така е след 1944 до сега

Коментиран от #12


Оценка:
-7 +10

Агент Димитър
9 Отговор
Не ми е мерило за нравственост.

Коментиран от #20


Оценка:
-18 +3

ТОЧКАТА
10 Отговор
Разбира се ,Каракачанов!!!!!На диаметрални полюси сте!!!!!ТОЙ на МОРАЛНИЯ,ТИ на америчкия.....

Коментиран от #11


Оценка:
-9 +4

ТОЧКАТА
11 Отговор

До коментар #10 от "ТОЧКАТА":


...към коментар 9....

Оценка:
-4 +4

ТОЧКАТА
12 Отговор

До коментар #8 от "Японеца":


Тъпанар,ВСИЧКО е НАПРАВЕНО СЛЕД 1944Г!!!!ЗДРАВЕ,УЧИЛИЩЕ,ПЪТИЩА,ВОДОСНАБДЯВАНЕ,НАПОЯВАНЕ!!!Ха а къде е ТО????????

Оценка:
-8 +21

13
Този коментар е премахнат от модератор.
Айде,бе
14 Отговор
То бива, бива, ама точно този ли говори за морал!???

Оценка:
-17 +2

Наблюдател
15 Отговор
Единственото убийство което броди като призрак из България е 6бийството на народа.... Лилето прибра 32 мл.... Покрай нея още.....
Вода няма , а цената расте и народа ще 7м плаща кражбите и далавери те.... Вече на много места цената на водата е повишена... Вече ще плащам за куб вода 3.485 лв.... Не стига че по водомер показания, ами и още толкова щото някой края.. Друг пък не плащал.... До кога ще крадете и народа ще плаща.. До кога.... Ние не сме народ...а овце..... Ще плащаме до като можем така ли.... А когато вече не можем ,, ще се самоубиваме.......
Н7кога народа не е бил толкова зле както сега. Че то под турско във всяко село е имало чешми.... Големи улуци... Хората са си перли черги и всичко.... По соца малка бях като гледах как биволите приеха вода от селската чешма.... Всичко окрадоха... Може ли в 21 век да точиш водата на народа за да си правиш далавери те.... Защо са тия въртележки из нивите нали и за тях плащаме ток... И накрая вец, тец.... Ами който си има да си мисли... А къде е рибата.... Такива като Харизанов и други лизачи до кога.... Само бандити и престъпни лица в управлението.... За полицай не можеш, щото дядото бил съден.... А тяхните уж в Белене лежал и а как управляват.... Щом са лежал и значи е имало защо.... Нали така казват,,, щом си сгрешил ще лежиш...
Да , Гешев да си ги прибира всички щото документите почнаха да изчезват и накрая няма доказателства.... Кви доказателства от това че язовира

Оценка:
-2 +13

Д-р Менгеле
16 Отговор

До коментар #13 от "ТОЧКАТА":


Да прав си те ни ги редят, но електората ги избира. А виждайки езика и арогантността ти, се разбира че, тук избиваш болните си комплекси, а после се криеш в дупката си и си църкаш.

Коментиран от #25


Оценка:
-4 +4

Браво за статията
17 Отговор
Почти няма хора в Бгто които говорят истината

Оценка:
-1 +12

18
Този коментар е премахнат от модератор.
Когато ме питът откъде си
19 Отговор
Казвам Франция защото ме е СРАМ да кажа че съм българин!# Shame to be Bulgarian!

Оценка:
-3 +11

По добре агент Димитър да ти е мерило
20 Отговор

До коментар #9 от "Агент Димитър":


Отколкото Агент Гоце

Оценка:
-0 +5

С торбичка Билла към просперитет
21 Отговор
Напред напред

Оценка:
-1 +8

Гост
22 Отговор
Много добре го е казал Кеворкян, няма какво да се добави почти...аз ще добавя само едно - помнете 1944-та година. Много народ тогава е бил избит от яростните бедняци и не са комунистите виновни за това. народния т съд само успокоява страстите на беднотията. Пак ще дйде такова реме - колибите срещу Бастилията.

Оценка:
-4 +7

Свобода или смърт!
23 Отговор
Който иска нещо различно от сегашното чудовищно положение - да действа. Кажете нна всичките си приятели в София и в околността, в Перник най-вече, че Възраждане организират протест-искане на оставка на ОПГ герб на 27 януари и викат всички, които искат махането на ОПГ герб и останалите българоубийци от властта. И елате. Няма кой друг да свърши работата ви вместо вас.
Както те ни пускат атака след атака, така и ние - простест след простест. Само че пред тях, а не пред празните кабинети. Всеки път все по-силно докато или не се разкарат, или докато не ги изхвърлим от там.

Оценка:
-2 +4

цв. и цач
24 Отговор
Бочко-тъпото ни върна 20години назад ,когато посетия друга държава се вижда ясно ,че изоставнахме във всички области ,инфраструктура,стандарт на живот ,покупателна неспособност ,освен да му благодарим ,все едно е 2000та година .

Оценка:
-1 +7

Д-р Менгеле
25 Отговор

До коментар #16 от "Д-р Менгеле":


Не използвай чужд никнейм.

Оценка:
-0 +2

Ц.ц.
26 Отговор
Този доносник кеворкян е подъл и лъжец не разбирам защо няма и дума за ДПС те са в власта и ни съсипаха с постояни манипулациш и заблуди на населеншето което не си дава сменка че постояно му сочат грешната посока

Оценка:
-6 +2

гост
27 Отговор
той бибитко каза още преди неколко години че скоро немало да има вода всички са в един кюп само с революция можем да се отървем от тиа мародери требва да стане като с чаушескуза да се спаси българия

Оценка:
-0 +1

Аз, Врачанката,
28 Отговор
До коментар#1-Еее. И сте прав господине! Действително правителството,гледа как да ни унищожи. Не стига,че им плащаме солидните заплати,а и на всичкото отгоре нас народът ни нямат за нищо. Много малко са виновните,които заслужено си понасят наказанията. Сега Нено Димов,може би,ще си понесе наказанието,но ако се позамислим малко,ще ни стане ясно,че не само той е виновен за тази ситуация има и други виновни,които ще се отърват от наказание,но нали все пак,някой трябва да е ,,черната овца,,. И искам да попитам,(защото изобщо не ми е ясно) какво прави толкова много италиански боклук в България-питам се защо е тук и не мога да си отговоря на този въпрос, та чак и тук във Враца има тайно складиран от него. Питам се...докога България,ще бъде бунището на Европа(извинявам се за грубият тон).

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери
Иван Гешев
Главният прокурор Иван Гешев коментира дейността на държавното обвинение
Радев, Борисов и Каракачанов да не си правят вятър на устата"

Още бисери
ТОП 5