Last news in Fakti

17 Юли, 2012 16:41 2 131 14

Местан: Провалът на ГЕРБ не може да се компенсира и с 420 км магистрали

  • лютви местан-
  • филиз хюсменова-
  • докладът на ек-
  • герб-
  • цветанов-
  • ек-
  • мониторинг
Местан: Провалът на ГЕРБ не може да се компенсира и с 420 км магистрали - 1
Снимка БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

С уговорката, че това е коментар върху чернови ескизи от Доклада на ЕК, с огорчение констатираме, че той е откровено негативен за България. Няма никакво значение с каква лексика е облечена тази оценка. Заключенията са безпощадно категорични, спестена е всякаква политическа вежливост. Няма го вече клишираният евфемизъм за политическата воля на управлението на ГЕРБ.Това заяви Лютви Местан по повод черновата версия на доклада на ЕК.

Понеже това е оценка за 5-годишния механизъм за сътрудничество и проверка, има един самодостатъчен критерий дали Докладът е положителен или отрицателен – снема ли се, или остава мониторингът. Бих препоръчал властта този път да не се самозалъгва и да не влиза в ненужен спор и с опозицията, и с обществеността, защото мониторингът остава, ерго оценката е слаба. Затова Докладът представя европейска оценка за провалилото се управление на ГЕРБ. Тази партия губи двете средни букви от абревиатурата си, защото не може да осигури европейското развитие на България.
     Успешното управление наистина предполага политическата воля, но подплатена с конкретни резултати. Тя няма нищо общо с герберското клише „ние имаме политическа воля“, зад което се крият безпощадно констатираните и от ЕК управленски дефицити.
     Казваме всичко това с истинско огорчение. Нито един отговорен български политик не би могъл да злорадства. Оценката е провокирана от проваленото управление на ГЕРБ, но, за съжаление, е за България като цяло. Този Доклад сваля маските, оголва неприятните истини и превръща в гротеска  високите оценки, включително и по шестобалната система. Истината е доста по-горчива.
     Това е първото правителство, след Жан Виденов, без реализирана стратегическа цел, без знаков, от гледна точка на историята, успех. Нека припомним:
     Кабинетът Костов на ОДС осигури пътната карта за НАТО и ЕС. Паднаха Шенгенските визи и започна преговорният процес.
    Кабинетът Сакскобургготски на НДСВ и ДПС  постигна членството в НАТО и ускори преговорният процес за ЕС.
    Кабинетът Станишев на Тройната коалиция завърши преговорния процес и постигна историческото членство на България в ЕС и завеща на ГЕРБ най-лесното – вече разписаното в Договора за присъединяване включване към Шенген.
     Прекият резултат от продължаването на мониторинга е, че България скоро няма да види Шенген и този провал на ГЕРБ не може да се компенсира не с 42, а с 420 км построени магистрали.
     Докладът изправя пред тежко изпитание страната. Убеден съм, българските граждани ще осъзнаят, че моделът ГЕРБ е изчерпан и има необходимост от друго управление, с друг модел и философия, способно да отговори на обективните критики в Доклада и да превърне България в нормална европейска държава.

Филиз Хюсменова: Докладът на ЕК носи лоша новина - механизмът за сътрудничество и проверка ще продължи

Докладът на Еврокомисията за вътрешния ред и съдебната система на България носи лоша новина - механизмът за сътрудничество и проверка ще продължи. За пет години страната ни не успя да реформира тези области. Тя остана в плен на престъпността и корупцията, въпреки че управляващите дойдоха на власт именно с обещания за справяне с тях. И това е лош знак към всички други страни в Евросъюза.  Шенгенското пространство остава химера за настоящото правителство.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 неутрален

    0 1 Отговор
    ХАХАХА....
    " Кабинетът Станишев на Тройната коалиция завърши преговорния процес и постигна историческото членство на България в ЕС и завеща на ГЕРБ най-лесното – вече разписаното в Договора за присъединяване включване към Шенген."

    леле и тия говорят глупости на тонове...
    Еврофондовете бяха БЛОКИРАНИ благодарение на Станишев и КО.
    МАХАЙТЕ СЕ ОТ БЪЛГАРИЯ !
  • 2 шуменец

    0 0 Отговор
    Сюнетчия дава акъли ай стига ве
  • 3 РУСЕ

    0 1 Отговор
    Марш във Турция бе
  • 4 aishe

    0 0 Отговор
    begai be tolko da ste m iprotivni TURCII marsh v turciq 500 stigat
  • 5 Захарче

    0 0 Отговор
    Какво ще каже "Магистрал паша" , както го наричате ?
  • 6 Коста

    0 1 Отговор
    Единствената смислена цел на всяко правителство може да бъде само подобряването на живота на гражданите. Членството в ЕС, НАТО или където и да е било може да е само средство. Така че е по-добре глад с магистрали, отколкото глад без магистрали. Сегашните не ме кефят, ама тези не мога да ги гледам. Самият Местан говори за период от пет години. Две от годините са на Триглавата ламя.
  • 7 бьл...

    0 0 Отговор
    на тия които се правят 'навеждат' на турци да им се конфискува вси4ко и право при читаците
  • 8 VVV

    1 0 Отговор
    Че то отдавна се знае че съдебната система за нищо не става и това си остава най-големият проблем.ако тя не се оправи нищо няма да се оправи в държавата!!!
  • 9 Gost

    0 0 Отговор
    То преди ГЕРБ 6тото не се краде6е и съдебната система бе6е просто идеална нали.А колкото до това дали съм в ЕС и и в НАТО въобще не ме интересува.Аз искам заплата за да храня семействтото си не ми пука в какви съузи е тъпата ми държава.А Стани6ев с тези си негови пенсии да върви на м....та си.Искам с парите от данъците ми да е строят пъти6та и магистрали,за6тото и без това през тези 20 години разбиха вси4ко.А и с тези пари от магистралите колкото и милиарда лева да са не може да се пови6и стандрта на заплатите.Но троийната им колаиция праве6е точно това-даде бонуси на пенсиите еднократно по 100 лв и хайде всички гласуват за тях.Твърдо пак за ГЕРБ!!!
  • 10 петьо

    0 0 Отговор
    Станишев и останалите от тройката пречат на БОРИСОВ непрекъснато със техните лъжи .Затова тези трябва да бъдат изгонени от парламента.
  • 11 pacoran

    0 0 Отговор
    maiko tia kato prikazvat mai naizust samo 6toto ne se 4uvat kvo drunkat tolkova otkradnaha to se vijda po ku6tite im koito sa kato hoteli i koito sa postroeni sus otkradnati ot durjavata pari a Boiko pone si e bogat i to dosta predi da stane ministur predsedatel i predi da stane kmet i predi da se namurda v vlasta a ne kato tia izmikiari DPS i BSP kude si4ki biaha bedni kato curkovni mi6ki naroda im glasuva doverie a te mu go .......... na naroda kato go okradoha a i spriaha parite to evropa ta da moje o6te pove4e da gladuva naroda i za6to za6toto nemojaha da se razberat koi kolko 6e otkradne ......... turska i komunistka da se mahate ot Bulgaria nikoi ne vi iska i samo za GERB 6e se glasuva ve4e
  • 12 Грую

    0 0 Отговор
    Никого не защитавам, но защо след всяка изстрадана промяна ние българите отричаме миналото и събаряме паметниците? кога най-сетне ще има приемственост и няма в края на всеки мандат да коментираме провалът на поредното правителство. Аз не съм гласувал за Герб и няма да ги защитавам, но Вие нали си го избрахте министър - председателя. По един или по друг начин другите политици го дакараха на власт. Ами сърбайте му сега попарата. Той човекът си каза, че ще строи с европейски фондове и точно това прави. за Белене и за заплати и пенсии няма пари - това е. Приемете, че в края на мандата на това правителство ще имате повече магистрали и по-малко пари, т.е. ще бъдете по-мобилни и по-бедни и дано този, който ще дойде след него да може да приеме това, което той е направил с партията си и с властта си и ще направи нещо и за вашия джоб. А дотогава е добре да не се натяга излишно обстановката.
  • 13 дедо поп

    0 0 Отговор
    един кръст имахте и него го откраднахте,утре кому ще целувате
  • 14 asparuh

    0 0 Отговор
    glasuvah za gerb ama sega ve4e naistina vijdam gre6kata si...Kolkoto i da mi e nepriqtno v momenta edinsvenata partiq koqto moje da izvede balgariq ot krizata tova sa dps za6toto ot otdavna gi nabludavam i vijdam 4e te naistina imat edin mn dobar elektorat