4 Февруари, 2020 14:15 9 740 11

ФАКТИ предупреждава: Внимавайте за измама с капаро и биткойни

  • биткойн-
  • капаро-
  • измама

Получателят остава анонимен и парите на практика са невъзвръщаеми

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

За измамна схема, в която купувачи плащат на практика невъзвръщаемо капаро, научи "ФАКТИ". За какво става въпрос? Схемата е колкото класическа, толкова и ефективна, ако потребителят не внимава достатъчно. Клиент на сайтове с обяви се обажда, за да договори дадената стока. Заявено му е, че към нея има голям интерес и за да си гарантира, че именно той ще я придобие, трябва да плати капаро. Става дума за суми около и над 200 лева. Преводът трябва да стане чрез Easypay, като купувачът дава съответен код за плащане. Когато операторът на Easypay го въвежда, става ясно, че парите минават през фирма, занимаваща се с търговия на криптовалути, под формата на биткойни и са получени от техен клиент, който остава анонимен. От "ФАКТИ" се свързахме с Васил Альошин, съдружник във въпросната фирма - "Бонеккс". Ето какво разказа той:

"За първи път подобно нещо се случи на нашата фирма, но имаме сигнали от други колеги за такива случаи. Опитваме се да предотвратяваме подобни схеми. Обезщетихме потърпевшия в случая, само на добра воля, без да имаме някаква вина, тъй като държим на името си, но е много важно да бъдат образовани клиентите. Това са неподготвени клиенти. Ето каква е схемата - измамникът публикува обява със занижена цена, за да е привлекателна. Обажда се човек, който проявява интерес и му е казано, че има още потенциални купувачи, така че трябва да се действа бързо, т.е. да се запази стоката с капаро. Капарото е неголяма сума, тъй като при по-големи суми нашата компания проверява по-детайлно транзакциите. Човекът отива в Easypay, където в платежното, преди да се преведат парите, пише покупка на биткойн, а не пише капаро за покупка на еди какво си. И въпреки това клиентът потвърждава плащането... След този случай обаче решихме, че започваме да правим пълна верификация на транзакциите, независимо за каква сума са. Хората трябва да знаят, че при трансфер на пари за биткойн, получателят може да бъде анонимен. Засякохме въпросния измамник, че пуска обяви за кучета, дърва и т.н. Обявите са направени много добре. Искам изрично да кажа, че в биткойните няма нищо лошо. Той е решение за бедни райони. България към момента е много богата на биткойн. Разпространява се и е добре да се ограмоти обществото, защото има и много измами. Достатъчно е да се спомене Ружа Игнатова, която стана световноизвестна. Щом се касае за плащане в биткойн, човекът иска да получи парите по начин, по който това да остане скрит от обществото като официален получател, освен ако той самият не се обяви. Искам да наблегна на това, че сме твърдо решени да дадем образование на хората, нека се свържат с нас, готови сме да помагаме на всички, когато имат каквито и да било съмнения при покупка или някой ги кара да плащат нещо в биткойн. Планираме съвсем скоро да сформираме сдружение, заедно с другите големи фирми от нашата сфера, неговата цел ще е именно помощ и ограмотяване. Контактуваме и с Ева Майдел, искаме този пазар да се урегулира в България, тъй като към момента не е, за разлика от много други държави в ЕС. По този начин те са много милиони напред, т.е. това може да е добро за българската икономика. Говорим за пазар за над 250 милиарда долара."

Така за момента конкретният случай е разрешен, но без измамникът на практика да е принуден да спре своята дейност. Обявата му вече е изтрита, а на посочения телефон не отговаря. От "ФАКТИ" призоваваме потребителите да са особено внимателни и да не прибързват, когато става дума за собствените им пари.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния софиянец

    10 6 Отговор
    БИТ КОЙ Н. Кой бит, кой е.. ан. Далавера да има.

    Коментиран от #2

  • 2 РЗС

    13 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния софиянец":

    биткойна не е измама, а е използван от измамници, които са така наивни да мислят, че биткойна е анонимна транзакция, което въобще не е вярно. Ако са ужилени достатъчно народ и фбр се заеме, измамника може да бъде хванат и парите върнати. Биткойна не е анонимен, има други крипто валути, които са.
  • 3 Morgoth

    8 0 Отговор
    Вие му публикувайте името и адреса на измамника, пък измамените ще се погрижат повече да не прави така ... или поне следващите няколко месеца да няма тази възможност от леглото в Пирогов.
  • 4 Радо

    6 1 Отговор
    Трупам под дюшека наполеоните и алтъните и не се занимавам с простотии.
  • 5 Ивайло

    0 19 Отговор
    Затова използвайте crypto. Bg може през изипей а за по малки суми може през кеш терминал.
    От 4 месеца се занимавам с един сайт който изглеждаше съмнителен, реших да пробвам тъй като не ми коства нищо. Миналата седмица изкарах 1287лв. След таксите и т. н. Доволен съм тъй като не губиш нищо. https://freebitco.in/?r=34541387

    Коментиран от #7

  • 6 Bogatir

    13 0 Отговор
    Ивайло , не ти ли омръзна да лъжеш хората?
  • 7 РЗС

    12 0 Отговор

    До коментар #5 от "Ивайло":

    а стига с тия реферали бе ма;гал
  • 8 Стан

    5 2 Отговор
    Как звънни от телефон и остава анонимен???
    Фейк тъпня.
    С цел на оранят престижа на крипто валутите
  • 9 изипей

    7 0 Отговор
    Тази схема е има от три години
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.