2 Октомври, 2024 13:02 892 43

Проф. Лъчезар Гроздински: Парламентарната демокрация у нас е една голяма измама

  • проф. лъчезар гроздински-
  • парламентарна демокрация-
  • българия-
  • измама-
  • избори

А баницата са нашите пари, които или отиват на вятъра или са ограбени

Проф. Лъчезар Гроздински: Парламентарната демокрация у нас е една голяма измама - 1
Снимка: Гласове
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Интeресно, колко още безсмислени избори трябва да се проведат у нас, за да разбере българският народ, че цялата работа, наричана с гръмкото име парламентарна демокрация всъщност е една голяма измама. Тази теза може да ви се стори преувеличена, но ако се направи непредубеден анализ, ще се окаже вярна. Няма нормално обяснение на факта, че парламентарните партии в България не могат да изберат правителство. Ние ходим до урните и гласуваме с надеждата, че ще изберем достойни хора, които да ни управляват. Но това не се случва. Партиите се борят помежду си за власт и пари, за това кой да отчупи по-голямо парче от баницата. А баницата са нашите пари, които или отиват на вятъра или са ограбени.

Това коментира проф. Лъчезар Гроздински за "Гласове".

Избраните от нас депутати полагат клетва, че ще служат на България и българският народ. Но нищо подобно не се случва. Те се борят помежду си, борят се за власт и пари и хич не ги е еня какво се случва с България и българите. Ако ние, работещите българи не произвеждаме никакъв продукт, ходейки на работа, няма да получим заплата и неизбежно ще бъдем уволнени. Защо този елементарен принцип не важи за депутатите? Защо получават заплата за несвършена работа и защо не можем да ги уволним, а постоянно ги преизбираме? Може би по въпроса ще се изкаже Конституционният съд? Едва ли, тъй като той е продукт именно на тези импотентни и патологични партии.

Все пак, има известна надежда за бъдещето. Няколко стари партии се разпаднаха и са на път да отидат в небитието. Бившите комунисти – социалисти, които направиха всичко възможно, за да забавят преминаването ни от тоталитарна държава в демократична и от планова в пазарна икономика, най-накрая се сринаха, защото не можаха да се превърнат в социалдемократи. Турската партия – ДПС така и не защити малцинствата в България и бе завладяна от българи, за да я превърнат от полубизнес партия, в модерна бизнес партия. Христо Иванов избяга от провалилата се коалиция, опитвайки се да спаси политическата си кариера, след юридическите бози, които сътвори. Партията с неясното име „Да, България“ без него вероятно ще изчезне. Жалките останки от СДС – „Демократи за силна България“, които всъщност унищожиха своята майка – СДС, са управлявани от интелектуално и биологично джудже и е крайно време да си ходят. Любопитно е, как постепенно се спихва балонът на фалшивата партия на харвардските мошеници – ПП. Преодолял успешно Атлантическият океан, балонът на тези евроатлантици се спука. Те наистина успяха да направят промяна – доразрушиха България. Партията на телевизионният шоумен Слави също се провали. Оказа се, че политическото шоу е много по-сложно от телевизионното. Проруската партия на Константинов - „Възраждане“, която събира протестния и проруски вот на българите, се държи като догматична и стерилна партия и на практика е политически импотентна.

Остава водещата българска партия ГЕРБ, с лидер Бойко Борисов. Хитрият и умен пожарникар Бойко, успя да оцелее, въпреки масовите протести на част от народа. Все пак, той управлява сравнително успешно България в продължение на десет години. Да, той оцеля, не отиде в затвора, но каква цена плати и на кого? Никой не знае. Той спаси и себе си и партията, която остана първа политическа сила. Но никой не иска да си играе с него, защото знае, че ще бъде изяден. Бойко, за когото все още гласува немалка част от народа, не само че няма силата, но и не желае да управлява като водеща партия в една коалиция. Той, вероятно по нареждане, предаде властта на ПП-ДБ, с надеждата, че те ще го обикнат. Но те никога няма да го обикнат. Ще продължат да го мразят. Защото са не по-малко жадни за власт и пари от него. Да, Бойко спаси затвора, но угроби партията си и тя също няма бъдеще. Освен ако той не се оттегли в Банкя, където успешно да играе футбол. Може би, ако му гарантират, че няма да влезе в затвора, ще го направи.

Кажете за кого да гласуваме? За фалшиви, безотговорни, корумпирани, импотентни и полумъртви партии и политици, които не само че не служат на народа, а всъщност са против него. Политолозите и партийните лидери постоянно ни призовават да гласуваме. Да но за кого? Демокрацията предполага осигуряване на власт на народа. Но какво общо има тази партийна олигархия, която постоянно се преизбира, с народа? Не, лъжат ни, че има демокрация. Лъжат ни, че народът управлява България. Всъщност ни управлява малка група лакоми за власт хора, недостатъчно компетентни, вероятно корумпирани и напълно безотговорни. Това няма нищо общо с демокрацията. Всъщност, това е една голяма измама.

Има ли алтернатива на катастрофиралата парламентарна демокрация? Забрана на тези партии? Премахване на държавното субсидиране? Създаване на нови партии? Смяна на парламентарна, с президентска република? Мечти, мечти...

И все пак, българският народ трябва да покаже на тези партии, че вече не ги желае, че ги смята за некомпетентни и импотентни. Затова призовавам изобщо да не гласуваме. Нека се прочуем като парламентарна демокрация, в която никой не желае да гласува за партиите. Има и друга възможност. Да гласуваме за гордият носител на ордена „Магнитски“, за унищожителят на стари партии. Нека го изберем за министър-председател, с надеждата, че ще ликвидира всички партии. Тогава ще започнем на чисто.

Проф. д-р Лъчезар Начев Гроздински дмн завършва медицина през 1974 г. в МА-София. През 1981 г. защититава кандидатска дисертация в областта на ангиологията. През 2008 г. защитава голяма докторска дисертация. През февруари 2010 г. е избран за професор по Ангиология. От 2014 работи като началник Клиника по Ангиология и флебология и зам.-медицински директор в Ачибадем-Сити клиник – Сърдечносъдов център. През 2007 г. създава специалността Ангиология и е първият сертифициран ангиолог в България. Автор е на общо 137 научни труда в областта на ангиологията, включително на четири монографии. Бил е на специализации в Англия – 1989 г. и САЩ – Харвард – 1992 г. Председател е на Българското дружество по Ангиология.

Автор е на четири книги: „Никой никога не умира”, „Насилието – начин на живот”, „ Размисли за комунизма“ и „Истината ще ни направи свободни“.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    17 0 Отговор
    Ха дубрутру‼️
  • 2 Трол

    0 19 Отговор
    Демокрацията е най-доброто, с което разполагаме.

    Коментиран от #7, #35

  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    10 0 Отговор
    Никой дори не смее да спомене думата
    М.Е.Р.И.Т.О.К.Р.А.Ц.И.Я ‼️
    Тя забранена ли е ❓
  • 4 Заврян зет

    21 0 Отговор
    Да обобщим ситуацията в България за момента:
    - Налице е олигархично-мафиотска сглобка от чужди агенти с неопределен пол на служба към посолствоТо, която разкатава и разпродава останалото от Държавата все още неразграбено за 34 години богатство.
    - По-умните и несъгласни да слугуват за жълти стотинки на местните Дерибеи си стегнаха куфарите и се изнесоха в чужбина.
    - Останаха.... Огледайте се сами без да си кривите душата и ще разберете кои останаха.
    - Една малка част от будни граждани се мъчи 10 години вече, да отвори очите и ушите на слепи и глухи индивиди, носещи телевизор вместо глава на раменете си, но с променлив успех.
    - Хора със зависимости, дългове, страхове, отчаяния, роболепие и егоисти са готови да разменят даже и душата си с дявола, за кратковременна облага и привидно спокойствие.
    - Два пътя има. Или продължавате да си избирате престъпниците като гласувате за тях дори и като си стоите в къщи, защото това е равносилно, или си размърдвате горната и долна части на тялото и вземате съдбата и тази на децата и внуците си в собствени ръце.

    За оплаквания, сърцераздерателни драми и жалби след това - моля при
    Арменския поп.
  • 5 Българин

    13 1 Отговор
    "Интeресно, колко още безсмислени избори трябва да се проведат у нас, за да разбере българският народ, че цялата работа, наричана с гръмкото име парламентарна демокрация всъщност е една голяма измама." Ако под понятието "българския народ" се има предвид простолюдието, то и сто пъти да се направят избори, пак няма да разбере тази измама. Интелигенцията обаче е напълно наясно с нещата.

    Коментиран от #9

  • 6 Кила за лев

    14 0 Отговор
    При демокрацията най-много поевтиняха професорите и торбичките за боклук.
  • 7 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "Трол":

    Виж първо що е то ДЕМОС и ДЕМОКРАЦИЯ‼️
    Това е подмяна , като
    "загинал от приятелски огън"
    "убит погрешка от свои"‼️

    Коментиран от #14

  • 8 честен ционист

    8 4 Отговор
    В България никога не е имало демокрация.

    Коментиран от #10

  • 9 Интересно

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    Интелигенцията как обяснява, че е по-лесно да купиш 240++, пред това да купиш един?

    Коментиран от #13

  • 10 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    11 0 Отговор

    До коментар #8 от "честен ционист":

    Така е❗
    По-рано имаше много комунист,
    но нямаше КУМУНИЗЪМ❗
    Сега всички са демократи,
    но няма ДЕМОКРАЦИЯ ‼️

    Коментиран от #11

  • 11 Така е

    9 1 Отговор

    До коментар #10 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Обяснението е просто, защото тези които бяха КОМУНИСТИ, сега се преоцветиха на ДЕМОКРАТИ, но както знаем, вълкът кожата си мени, но нравът, никога!
  • 12 ТаУмВзе

    5 1 Отговор
    Територията със бивше име България е Приключила Вчера бре! Кво като некой се е усетил по телевистан да се изреже а? Нещата тепърва ще ставам Много ма Много по ЗЛЕ!
  • 13 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    5 1 Отговор

    До коментар #9 от "Интересно":

    Някпй се продават, други просто слушкат :
    "Борисов: Ще дам 10 депутати на Слави Трифонов да го подкрепят
    Да не дезертират"🥸🥸🥸
  • 14 Българин

    9 0 Отговор

    До коментар #7 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    А къде някога е съществувала демокрация? Нали тази дума идва от старогръцкото съществително δῆμος (народ) и глагола κρατέω (владея). Следователно думата δημοκρατία (демокрация) означава народовластие. Къде е съществувало това явление в действителност?

    Коментиран от #20, #22, #25

  • 15 Механик

    10 0 Отговор
    Парламентарната демокрация е измама не само в БГ. То да беше само тука, ура да вика човек.
  • 16 Пълен кретен

    8 7 Отговор
    Всъщност народа има много власт но не я използва, като следва призива на такива малоумници да не гласува понеже "няма за кого". Не ми стана ясно как този титан на мисълта реши че Възраждане била "про Руска партия" след като всичките и действия са в защита на България и Българите от Евроатлантизма??? Хората които следим поведението на партиите имаме за кой да гласуваме и ще гласуваме, независимо от какво "мислели" разни като този. България е толкова зле заради изобилието на неспособни да мислят като този.
  • 17 Тоя не е добре

    7 0 Отговор
    "Лудост е да повтаряш едно и също и да очакваш друг резултат". Та този "умния" ни призовава да повторим негласуването от предишните избори за да "накажем" управляващите. Човек който може да мисли, би направил обратното и би гласувал ако иска различен резултат. Но къде ти толкова акъл в Бай Ганьо. Завайкал се как нямало демокрация, докато той не гласувал???? Хора като този май никога не са имали способност за мислене.
  • 18 В нормалните демокрации има

    1 1 Отговор
    Двукамарен парламент с горна и долна камара
  • 19 истина ти казвам

    4 0 Отговор
    Че то това си е на всекъде измама! По добре кажи как да се справим със таа демокрация бе ,,професоре????!!
  • 20 Прав си ама ако смениш словореда

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "Българин":

    Става Владея Народа въпрос на прочит
    Демокрация е имало в Атина защото градовете държави са се готвили за войни тука е разграден двор
  • 21 Простия народ си го заслужава

    8 0 Отговор
    Ами демокрацията е дадена за мислещи хора, а не такива като този, които не гласуват. Този няма да гласува и после ще се вайка че нямало демокрация понеже ГЕРБ и ДПС са пак на първите места, понеже техните избиратели са гласували. Вие разбирате ли от каква степен на малоумие страда този български "интелект"?
  • 22 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "Българин":

    Не става само с четене отгоре-отгоре!
    Виж кои са били включени в ДЕМОСА ❗

    Коментиран от #23

  • 23 Българин

    3 0 Отговор

    До коментар #22 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Ами, аз казвам същото за демоса, което и ти. Къде е спорът ни?

    Коментиран от #26

  • 24 За Възраждане гласувайте

    5 2 Отговор
    Те са единствените, които обичат народа и имат шанс да оправят нещата.

    Има и други, на не им
    Позволяват да минат 4% бариера.
  • 25 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Българин":

    Хубаво е да прочетеш и
    КОЛКО ВИДА ДЕМОКРАЦИЯ
    има днес ‼️
    Добре е да прочетеш и що е то
    МЕРИТОКРАЦИЯ и да разбереш много неща‼️
  • 26 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    3 0 Отговор

    До коментар #23 от "Българин":

    Ами не, демосът не е включвал много групи , които сега включва народ ‼️
    Там е разликата ❗
    Виж що е то
    ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ и
    ПРЕДСТАВИТЕЛНА ДЕМОКРАЦИЯ ❗

    Коментиран от #27, #29

  • 27 Българин

    2 0 Отговор

    До коментар #26 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Приятелю, това ми е ясно. Но демосът в Древна Гърция никога не е държал властта. Това е било само номинално. Властта винаги е била в ръцете на силни личности. Нито демосът, още по-малко пък съвременното понятие "народ" може да държи властта. Знаем и за атинските законодатели Солон и Клистен.

    Коментиран от #30, #31

  • 28 Точен

    3 1 Отговор
    ВЪЗРАЖДАНЕ ще ти покаже кой е импотентен, соросче.
  • 29 Българин

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Допълнение. Ако мислиш, че гражданите в Древна Атина са имали дори част от властта на Перикъл (500-429 г. пр. н. е. - давам го като характерен пример), то нямаш точен поглед върху нещата.
  • 30 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Българин":

    Перефразирам :
    Сталин попитал своя американски колега :
    "- Каква е разликата между нашето народовластие и вашата демокрация ?"
    "- Ами демокрация е когато властта е в ръцете на АМЕРИКАНСКИЯ народ!"-
    бил отговорът😉
  • 31 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    1 1 Отговор

    До коментар #27 от "Българин":

    А ти какво разбираш под демокрация/народовластие-
    целият народ да е на власт ли ❗❓
    На власт над кого 🤔

    Коментиран от #33

  • 32 Джо

    0 0 Отговор
    Демокрация е когато пролетариата няма право да гласува. Така е било в древна Гърция.
  • 33 Българин

    1 0 Отговор

    До коментар #31 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Виж член 1, алинея 3 на нашата "скъпоценна" Конституция. Там пише за тези неща. Питай създателите ѝ. Аз не съм човекът, който ще отговаря за измислените от тях разпоредби.
  • 34 Спасението е само едно!

    2 1 Отговор
    Връщане на Закона за Защита на Държавата от 30-те години и забрана на всички партии!
  • 35 В И Ленин

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Трол":

    "Капиталистическата Демокрация е скрита форма на Диктатура на Капитала. Който притежава - той и управлява"
  • 36 ИНЖ1

    1 2 Отговор
    Абе защо така оплюваната Демокрация само у нас не работи???
    Най-богатите и влиятелни държави в света са демокрации.....

    Коментиран от #38, #40

  • 37 БгТопИдиот🇧🇬

    1 0 Отговор
    Проф. Лъчезар Гроздински: Парламентарната демокрация у нас е една голяма измама.

    Добрютро професоре !
  • 38 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    2 0 Отговор

    До коментар #36 от "ИНЖ1":

    Ами защото там богатите влизат в управлението,
    а у нас влизат в управлението за да станат богати❗
    Справка др. Костов влезе в НС с пловер, защото нямал костюм!
    А после нямаше костюм под 5 бона ......
  • 39 Защо?

    1 0 Отговор
    Защо? Просто са Сбъркали Думата! - Феодална Демокрация!
  • 40 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "ИНЖ1":

    Защото там управляват завършили университети, а у нас като управляват, завършват образование❗
    Справка - няма нужда от образование за да станеш депутат❗
  • 41 обикновен българин

    0 1 Отговор
    Не е нужно да си професор, за да се досетиш, че така наречената парламентарна демокрация е политически игрички с ефтим сценарии, но скъпо струващи на народа. И като го знаеме, що оттова?! Моля професора да отговори на този въпрос: Какво реално може да направи българския народ?!
  • 42 Никой

    0 0 Отговор
    " ДЕМОКРАЦИЯТА " ни я подари БКП през 1989 г., тя не бе извоювана от българския народ. Забравихте за П. Младенов и " Боянските ливади " на Желев Така,че за каква демокрация говорим. Спрете да сънувате. Това си е чисто олигархична завладяна държава.
  • 43 анонимин

    1 0 Отговор
    Човека казва истината,но народът спи!