Last news in Fakti

5 Февруари, 2020 10:00 8 681 47

Двама са кандидати за ”черния списък” на САЩ

  • херо мустафа-
  • сащ-
  • забрана

В разследването по закона „Магнитски“ са обсъждани и коментирани две имена: Сотир Цацаров, доскорошен главен прокурор и Делян Пеевски, депутат от ДПС

Двама са кандидати за ”черния списък” на САЩ - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Огнян Стефанов за сайта „Фрогнюз“

Ако беше станала авария в АЕЦ „Козлодуй“ щеше да има по-малка буря, отколкото от изявленията на американската посланичка Херо Мустафа и последвалото обръщение на президента Румен Радев към българския народ. Причината е проста: поне 80 на сто от българите чакат промяна. Каквато ѝ да е, но промяна.

На всички им писна, освен на тези във властта, политиката и близките до тях, да сме последни по стандарт и първи по смъртност и корупция в Европа. Ние ли сме най-големите идиоти, та толкова години не можахме да се качим поне едно стъпало нагоре в черните класации?! Розовите твърдения на управляващите, че се развиваме прекрасно и живеем прекрасно, са балони и дъвки. И те не си вярват, защото най-добре знаят за какъв срив на институционалността става дума. По-страшен отколкото дори предполагаме.

И понеже хиляди българи си задават въпроса, кой ще бъде обявен от Държавния департамент за корумпиран и поради това нежелан в САЩ, нека поразсъждаваме върху думите на Н.Пр. Херо Мустафа. Тя каза: "САЩ имат намерение да предприемат по-твърди мерки, мерки със зъби, в борбата с корупцията. Затова скоро ще оповестим първия българин, на когото ще бъде наложена забрана за влизане в САЩ заради корупция. Има конкретна разпоредба в законодателството на Конгреса, която дава право на държавния секретар на САЩ да назове длъжностни лица, замесени в корупционна дейност. Месец, след като казах, че ще направим това, ние действително ще оповестим име. Причината е, че защото смятам, че е важно да работим заедно в борбата с корупцията и когато можем да свършим нашата работа, ние го правим. Това ще бъде само първото име, но после ще има и други. Впоследствие ще разгледаме целесъобразността на приложим глобалния закон „Магнитски” и други твърди мерки. Ние не се отнасяме към този въпрос повърхностно. За да назовем конкретно лице, трябва да имаме доказателства. Този първи случай е много ясен и затова решихме да действаме бързо. И това ще се случи след няколко дни”.

В разследването по закона „Магнитски“ са обсъждани и коментирани две имена: Сотир Цацаров, доскорошен главен прокурор и Делян Пеевски, депутат от ДПС, олигарх и лице на кръга #Кой. Разследването продължава повече от две години. Събирани са документи, доказателства и свидетелски показания. Ще разгледаме целесъобразността да приложим глобалния закон „Магнитски”, - казва посланичката на САЩ. Това стеснява обсега до две лица, вече споменати.

Всеки може сам да предположи. Ако съдим по устойчивото присъствие на едно от имената в десетки скандали, предположенията добиват още по-конкретни очертания.

И ако - засега тезата е хипотетична, - се стигне до обявяване на едно от двете имена, не се съмнявайте, че земетръс ще удари статуквото у нас. Всички опити на управници и политици да се правят на спокойни са измамни. Защото след това обявяване ще последват още, обеща г-жа Мустафа. А тя само предава мнение от Белия дом през Държавния департамент. Защото резултатите по "Магнитски" се обявяват от президента на САЩ. Така е по закон.

Дали някой вярва в съвпадението, че американският посланик и българският президент говорят за едно и също в един ден? Ако смятате, че „да“ - не се обзалагайте, ще загубите.

Има нещо много тъжно в това очакване за промяна. Руснаците ни освобождаваха два пъти. Спорно или безспорно – въпрос на гледна точка. Посрещали сме и германците с хляб и сол на Орлов мост. Днес се надяваме пак отвън – в случая американците, да са следващите, които ни поднасят нещо, което би трябвало да извоювами сами. Наистина е тъжно. И унизително. Спомням си думите на Георги С. Раковски: Нашата свобода от нас зависи! Глухи ли сме?

П.П. Забележете троловете каква активност ще развият. По тях ще се ориентирате, на кой му пари под краката...


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 42 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Виме

    89 3 Отговор
    Дааа баш Пеевски ще думнат, размечтахте се! Ако това стане ще ударят и ДПС/ТИМ и Доган

    Коментиран от #7

  • 2 ърт

    84 4 Отговор
    Само чрез силите от чужбина българската мафията ще се унищожи и изгорени.Като тумори са тия боклуци.Браво САЩ
  • 3 ДОКО

    79 11 Отговор
    БОЙКО БОРИСОВ И ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ..ЧЕРЕН ПЕЧАТ ТРЕБЕ ДА ИМА И КАКА ЦЕЦКА НО ПОНЕЖЕ Е МНОГО КРАСИВА ИМА ПРАВО ДА ОСТАНЕ В САЩ ЕДНА СЕДМИЦА..
  • 4 гост

    59 11 Отговор
    Бойко Борисов ще получи забрана за влизане в САЩ.
  • 5 4ervenata rukavi4ka

    59 20 Отговор
    САЩ ги създадоха, САЩ ги и унищожават
    Крадеца вика: “Дръжте крадеца!”

    Коментиран от #11, #13, #24

  • 6 Гостилничаря

    50 1 Отговор
    Оооо, много повече са...
  • 7 Груйо

    67 4 Отговор

    До коментар #1 от "Виме":

    Амчи те Пеевски и Доган, някой бръсне ли ги за слива в САЩ, само тук на местно ниво са големци. За стандартите на Америка са дребни тарикати.

    Коментиран от #25

  • 8 Някой си

    74 8 Отговор
    Не всеки е трол Стефанов, анонимни сме да, но не значи че сме тролове!
    Доган, Пеевски, Борисов, Горанов, МенТа Стоянова, Каракачанов, Симеонов, Орешарски, Станишев, Костов, Бакърджиев.......безброй са имената и всеки от тях е повече от заслужил!
    Плевнелиев, Цветанов, Пацо Терасата, Цялата КПКОНПИ, Депутатите без изключения......
  • 9 Жана

    40 7 Отговор
    Аз мисля за КаракачанТов
  • 10 Смях

    79 3 Отговор
    Само двама? Сигурен съм, че за не повече от 5 минути, всеки един от нас ще напише списък с поне сто айдука, които са директно за пандиза.
  • 11 Borislav Popov

    32 41 Отговор

    До коментар #5 от "4ervenata rukavi4ka":

    САЩ ги били създали, ама всичките са "бивши" кадри на ДС, респективно на КГБ. Никак не е лесно да си червен червенотиквеник.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Айде бе...

    27 24 Отговор

    До коментар #5 от "4ervenata rukavi4ka":

    Създаде ги ДС, БКП и приятелчетата и опекуните им от Кремъл.
  • 14 Рошко

    44 10 Отговор
    То ако краварите бяха толкова добронамерени към нас, щяха всички политици от прехода насам да са в черен списък, да ама не по готино е да си ги купиш пък те да доят стадото, демек нас
  • 15 Gesch

    10 48 Отговор
    Платена предателска статия. Такива комунисти, като автора и ще бъдат арестувани за държавна измяна.
  • 16 Анонимен

    35 15 Отговор
    Всички искат промяна но интересното е как да продължим като повечето познати лица са обвързани в някакви кръгове и далавери.Нямаме лидер който да ни поведе .Единствения за който се сещам е Президента за който не съм чул да е обвързан с фирми или кръгове.
  • 17 Учуден

    47 4 Отговор
    И какво ще стане, ако е Пеевски, и му забранят да влиза в САЩ? Той се утрепал, като гледам да ходи там. Нищо няма да се случи... бла, бла, бла
  • 18 Анонимен

    27 15 Отговор
    След 89 трябваше публично да се обесят няколко айдука от СДС и сега по друг начин може би щяхме да живеем.

    Коментиран от #20, #35

  • 19 безпартиен

    30 2 Отговор
    След обявяване името на когото и да е не последва и наказателно преследване в България,нищо няма да се промени!За такова наказателно преследване със сигурност има събрана достатъчно информация в МВР,ГДБОП а и в НСС!!!Само трябва някой с "топки" да разреши реализацията на оперативните дела!Трябва да знаем,че в МВР има информация за всеки и всичко и само и единствено от т.нар."изпълнителна власт" в лицето на министър председатела и министъра на вътрешните работи зависи какво ще се представи на прокуратурата!Всички другиизпълнения но "ниско ниво"са обречени да бъдат смачкани,а изпълнителите отстранени дори и с почести!!!
  • 20 Хихи

    9 2 Отговор

    До коментар #18 от "Анонимен":

    Ти ли си бе, Менгеле?
  • 21 киро

    23 10 Отговор
    САЩ са най-добри в ИЗНУДВАНЕ , а това не е ли един вид корупция ????? Сега набелязания N1 ако се поддаде на изнудването и спре Балкански поток , ще назоват N2- Пеевски , ако ли не спре Балкански поток ще си търсим нов премиер !
  • 22 Пожелание

    36 10 Отговор
    Номер едно в списъка, ако са почтени и честни (мое виждане) би следвало да е Бойко Борисов - три опропастени мандата управление - българите на дъното по всичко. Бедност, здраве, скъпотия, корупция, цензура.
  • 23 Я па тиа

    24 1 Отговор
    На нормалните хора им отказват визи и без да са крали или олигарси,ако не са куманяги или заптиета от ДС ограбили Народа от което логически следва,че играят заедно куманягите от международната шайка бандити.
  • 24 Трифонов

    41 8 Отговор

    До коментар #5 от "4ervenata rukavi4ka":

    Недей глупости да ръсиш на килограм, че смешен ставаш. САЩ нямат нищо общо със създаването на стотиците олигарси из бившия социалистически лагер, включително и в България. САЩ дори нямат нищо общо с падането на комунизма в световен план... Независимо, че се опитват да си препишат заслугите за това. Комунизмът беше подменен тихомълком от самите комунисти навсякъде, където той падна. Решиха, че ще сторят капитализъм, ще ограбят държавите си, ще присвоят всичко и ще продължат безпроблемно да управляват и при новото държавно, обществено и икономическо устройство. Както се и случи. А което си беше и закономерно, щото като прибереш богатството на цяла една държава и народа й, няма проблем да държиш властта в нея. Е те, тея, дето свалиха комунистическите режими - младата смяна в управлението на комунистическите партии към 1989г. - откраднаха парите, създадоха олигарсите и управляват в тези държави, включително у нас и до днес. Подкрепят се помежду си и международно даже. Разликата е, че от време на време, на САЩ им писва някакви ченгеджийски кратуни да им мътят водата тук и там и се намесват. У нас твърде рядко просто, защото интересите на САЩ тук рядко са съществени. Днес обаче са. И явно са решили да се намесят.
  • 25 Гост

    18 1 Отговор

    До коментар #7 от "Груйо":

    То като цяло ние сме дребни риби за тях все пак България е с население близо 2 пъти по-малко от град Ню йорк.
  • 26 Froid

    5 7 Отговор
    USA - HELP !!!
  • 27 гост

    6 8 Отговор
    Цветан Василев и точка и на Огито ще му се стъжни,бас ловя.
  • 28 Логика

    30 5 Отговор
    Т.е. казано простичко - сащ ще отстраняват хора от управлението, които не работят за тях.
  • 29 САП

    23 2 Отговор
    За съжаление в България да се добереш до подобни нива в управлението трябва яко да си в кюпа.
    Ако не си от никой отбор просто ще те закопаят някъде или ще те използват като козел за опущение.
    Пример за това е кварталната кметица Д. Иванчева.
    Просто я сготвиха по полицейски маниер женица.
    Начин на задържане такъв, че да е максимално съсипващ репутацията. Присъда, каквато не дават за предумишлено убийство.
    В България за да се бориш с тия по демократичен начин не става.
    А САЩ се опитват да се борят с поредното чудовище, което сами създадоха с цел разграбването на една страна. Просто чудовището стана твърде лакомо и почва да не ги слуша.
  • 30 Hhhhhhh

    10 6 Отговор
    Ще е този който най мого защитава българските интереси. Ще посегнат на президента.

    Коментиран от #43

  • 31 Асен Илиев

    2 1 Отговор
    3-ма са! АЗ съм единия :)
    https://imgflip.com/i/3o4fm7
  • 32 Пико

    18 8 Отговор
    Преди повече от половин година писах ,че протестите на българите трябва да са само пред американското посолство-с въпрос защо подържат бандити да ни управляват.Давам110 процента гаранция,че след 100дни на протести България ще е като нова .Както ББ го е страх от протестите ,така и американците ги е страх да ни ги намрази българския народ.Те не са прости и помнят подобни случаи в други страни.
  • 33 филмоглед

    6 3 Отговор
    Вече спряха Ушев за Оскарите.
  • 34 Аз съм българче

    21 6 Отговор
    А Б.Борисов,него кой ще посочи или той се бетонира със сделката за 8-те Ф-16 за които ще плащат обикновените данъкоплатци?
  • 35 Казуар

    18 6 Отговор

    До коментар #18 от "Анонимен":

    Комунистите заграбиха икономиката на България. Дивите комунисти станаха диви капиталисти. Гробокопачите на капитализма станаха капиталисти.
  • 36 Иван

    8 4 Отговор
    Няма по-глупави хора от нас българите. Никога не сме знаели какво искаме, как да го постигнем и винаги други са ни ръководели и другите са все виновни. Като погледна историята може би благодарение на Османската империя сме останали като народ, по-добре да бяха ни ликвидирали или да сме станали резняци.
  • 37 Бай хой

    6 6 Отговор
    Санкционирания ще бъде или Горанов или Боко тиквата. Който се заиграе с хамитата накрая го изяжда. Справка Садам Хюсеин и много други.
  • 38 Картар

    9 1 Отговор
    Доги и без това не ходи никъде, а е пирон в политиката на световните терористи номер едно на света - Американския оръжеен комплекс. А пък Мусака е е дна изфирясала манджа, пионка в ръцете на Държавния Апартамент.
  • 39 Мечти момински

    7 1 Отговор
    "Изгорелият" ще е на по-ниско ниво - шефа на хазарта напр.
  • 40 Джендо

    8 3 Отговор
    Херо вкара щатите в страхотен капан с това изявление. Когато и да посочат все ще са уцелили, но недостатъчно точно. Конкуренцията за "първи" в класацията е ожесточена. А има и един много чувствителен, ако не оглави класация....
  • 41 Morgoth

    7 3 Отговор
    Пеевски се покри последно време, не е модерен, не е във властта поне официално и няма да има голям ефект, ако е той. Всеки ще си каже, че американците са оповестили публична тайна. Но ако е Цацаров ще има сътресения, това би означавало, че официално обявяват нашата прокуратура за купена, при това не само бившия, но и назначения от него сегашен главен прокурор.
  • 42 Огнян Стефанов, журнаГлист

    4 5 Отговор
    - Кой не лиже като мен, е трол.
  • 43 О соле мио

    2 7 Отговор

    До коментар #30 от "Hhhhhhh":

    Президента радев е марионетка на Сащ. Затова слага подписа си под всички антируски декларации на ЕС и НАТО.
  • 44 Май

    1 3 Отговор
    Не случайно Цецо е в щатите и който посочи ще го отнесе ....
  • 45 Balgarin

    3 1 Отговор
    Momer 1.Rumen Radev
    2.Kornelia ninova.

    Коментиран от #47

  • 46 О соле мио

    1 0 Отговор
    Щом сме допуснали да сме вашингтонска губерния заслужаваме си униженията. Метрополията чрез генерал-губернстора си Мустафа ще бесней над бащино ни огнище...
  • 47 Мустафа

    0 0 Отговор

    До коментар #45 от "Balgarin":

    Казаха ти, кои са Тролчо, ама не ти е изгодно да са те. Да не са ти работодатели Пеевсли и Цацаров?