Last news in Fakti

11 Февруари, 2020 23:15 3 200 13

Подхлъзването

  • лед-
  • поледица-
  • подхлъзване

За какво се бях замислил не помня, но ти да видиш, при наличието на куп възможности, минах точно по същия лед и с мен се случи нещо подобно

Подхлъзването - 1
Снимка: Фейсбук
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Часът беше седем и половина сутринта. Просветляваше. Температурата беше минус четири градуса. Доста студено. По улиците имаше една от най - коварните комбинации – черен лед, покрит с бял подмамващ сняг. И поради недоглеждане от моя страна, вървяхме с петгодишната ми внучка, точно по него.

Пуснах ѝ ръката, за да ѝ подам сандвича, който грижливата ѝ баба беше подготвила. И, хоп , внучката падна. Беше облечена в ескимос с дебела качулка. Само се засмя, стана , изтръска се и продължихме. Направи няколко крачки и пак падна. И пак нищо. Но това ми даде повод да ѝ изнеса лекция на тема „ как се ходи по тънък лед“ – на малки, ситни крачки, леко разкрачен и т. н . Но първото, което трябва да направиш – и казах аз – е да се огледаш и минаваш оттам, където няма лед. Тя се съгласи с мен и аз доволен от себе си я съпроводих до автобуса , който щеше да я отведе до детската градина. Казахме си довиждане и аз поех обратно.

За какво се бях замислил не помня, но ти да видиш, при наличието на куп възможности, минах точно по същия лед и с мен се случи нещо подобно. Казвам подобно, защото само ледът беше същият. Внучката ми беше лекичка като врабче и падна отниско като шушулка. Аз паднах отвисоко. Подхлъзнах се, опънах инстинктивно тялото си , издигнах се и от около 30 – 40 сантиметра височина се сгромолясах прав като талпа върху твърдия и гладък като стъкло лед. Горката ми глава се разтресе като че ли ток мина през нея. Всъщност съприкосновението с бетонираната някогашна манастирска ливада, беше повсеместно, равномерно разпределено по цялото тяло, от главата до петите. Чувал съм, че в подобни случаи на някои хора животът им минавал като на филмова лента само за един момент. Кога намират тези хора време за това, не знам. Убеден съм, че и на дигитален запис да беше животът ми, аз пак нямаше нищо да видя. Помня само , че в този момент не знаех къде се намирам и въобще намирам ли се някъде. Чувствах главата си като изтръпнал крак. За миг ми изплува историята на онзи умник, който се хвалел , че непрекъснато чувствал прилив на липси в празната си глава. Честно да си призная в този момент му завидях. Гарантирано този нямаше да изпита никаква болка, поне в главата.

Застанах в поза „ четири лапи „. Първото, с което се заех, беше да разбера -аз ли съм или не съм аз-?, след това къде се намирам? , двама ли сме в една глава или е един ? и т. н. , предполагам обичайните подробности в такива ситуации. Но умът ми, този тъй важен за човека орган, започна да заеква. Все пак това беше положителното в случая, тъй като макар и не веднага, бях в очакване да чуя нещо хубаво, например анализ на ситуацията и предложение за по – нататъшни действия. Защото има случаи, при които въобще отказва да разговаря с теб. Ти му нареждаш : „Анализирай ситуацията!“ , а той ти казва: „Изморен съм и не съм в състояние да работя“ . Или още по – лошо – просто шумно мълчи!

Изправих се и чак тогава в наранената ми глава се прокрадна чувството, че белята не беше само в нея. Болките уверено плъзнаха по цялото ми тяло – гръб, кръст, гърди, бедра. На всичко отгоре не можех да си поема и въздух. Абе ако имах времето на онези с филмовата лента, със сигурност щях да се опитам да умра поне два пъти. Но като че ли, най - много болеше вратът. Успокоих се с факта, че същото чувство ме е спохождало, когато съм бил схванат. Нищо необичайно – успокоих се аз.

Прибрах се в къщи. Посрещна ме жена ми. Аз веднага се похвалих и тогава започна втората серия на премеждието. „ Не видя ли, че има лед? Защо мина оттам ? Ами ако беше паднала внучката ? „ - занарежда тя. И нито дума за изтормозеното ми тяло.

Жена ми ме наклевети пред дъщерята и тя тутакси влетя от съседния апартамент и с обичайната си истинска загриженост за мен , даде началото на третата серия на същото премеждие. „ Как се чувстваш? Повръща ли ти се ? Много ли те боли ? Веднага се обади на лекуващата лекарка! „ И след това - „ Защо мина точно по платното , след като тротоарът е почистен ? „. Честно казано пишман станах, че паднах!

Обадих се на приятел, за да го известя, че отлагам днешната ни среща. Нямаше как, признах за деянието си под формата на оправдание. И той обяви старта на четвъртата серия на въпросното премеждие. „ Успя ли да си счупиш нещо? Абе, чудя ти се , къде си тръгнал на тези години като малко дете по пързалките ? Не си ли се нарадвал до сега на снега?“ И за сетен път безкрайно съжалих, че успях да падна върху пустия му лед !

Колко по – хубаво би било, всички хора да са заредени с позитивно мислене в такива ситуации.

Да чуеш : „ Ти си голям късметлия, нямаш нищо счупено ! Не се притеснявай, главата ти е като при махмурлук ! Това ти е познато ! Ще ти се оправи! То зимата почти свърши и лед ще има чак догодина! От утре температурите тръгват нагоре! „ и т.н.

Така е , колко по – щастлив е животът, когато сме заредени с положителна енергия и оптимизъм, когато вярваме в добрия развой на събитията, когато вярваме , че ще ни се случи нещо хубаво и сме настроени за хубави изживявания!

Съвети не си позволявам да давам, но ще ви дам една идея : Не ходете по лед, особено когато е коварно тънък! А най-добре – първо се огледайте! Така се живее разумно и щастливо !


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 16 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 3 Отговор
    животът на хората е строго индивидуален
  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 3 Отговор
    времето лети ние сме във времето животът никога не спира а светът е вечно млад
  • 3 Кикимора

    28 2 Отговор
    Поздравления за чувството за хумор на автора! Забавно четиво! Браво и на Факти , нещо различно и весело!
  • 4 Blackthorn

    11 1 Отговор
    Идеята за позитивното ми хареса много, но... "бетонираната някогашна манастирска ливада" - къде сте се заврели в това гето бе братче!!! Искрено ви съжалявам!
  • 5 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 3 Отговор
    ЩАСТЛИВИТЕ НЕ ОБИЧАТ НЕЩАСТНИТЕ КАКТО СИТ НА ГЛАДЕН НЕ ВЯРВА
  • 6 месара

    6 3 Отговор
    гледайте си в краката, не у телефоно!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 оня с коня

    6 4 Отговор
    Поздравления за "Факти" относно свежия Материал с пожелание за повече Такива,а не Онакива - със снимките на Кеворкян и Бабикян!
  • 9 Име

    2 2 Отговор
    Абе, каква е тая умствена диария? Само си загубих времето.
  • 10 Робовладелец

    2 5 Отговор
    Руcия e кaтo дeкoрaтивнo крacивo кучeнцe, кoeтo рaзгнeви ceмeйcтвo питбули излежаващи се кротко на припек. Русия в сравнение със САЩ и НАТО е като френска булонка, която само лае. Вeчe рaзгнeви питбулa мaйкa и дeceткитe питбутлчeтa!!! Руcия e кaтo булoнкa, лaeщa cрeщу питбулкa и зaплaшвaщa, чe щe ядe питбулчeтaтa:):)Представяте ли си каква трепереща от страх ''смелост'' изпитва Русия...??? Руcкaтa aрмия бeшe рaзмaзaнa кaтo oхлюв oт вaляк в Aфгaниcтaн oт нaй-oбикнoвeни брaдaти oвчaри, въoръжeни caмo c прeмeтнaти прeз рaмo прeнocими aмeрикaнcки рaкeтни cиcтeми!!! Зaгубитe нa бoйнa тeхникa включвaт: 385 тaнкa, 2530 брoнирaни мaшини, 510 инжeнeрни мaшини, 11369 кaмиoнa и бeнзинoвoзи, 433 aртилeрийcки cиcтeми, 118 caмoлeтa и 333 вeртoлeтa. И тoвa oт нaй-oбикнoвeни муджaхидини.Прeдcтaвятe ли cи кaквo щe ce cлучи c Руcия при иcтинcкa вoйнa c иcтинcки вoйcки и aкo тръгнeм вcички зaeднo ний cмeлитe и oбучeни нaтoвcки вoини?? Питaм и oтгoвoр нe иcкaм и нe чeтa тeзи, кoитo щe мe кoмeнтирaт, зaщoтo вaшaтa Руcия ce изтeгли нac.aнa oттaм къдeтo я бихa лoшo....и вeднaгa cлeд тoвa ce рaзпaднa кaтo импeриятa CCCР, пoтънaлa oт cрaм и унищoжeнa oт нaй-oбикнoвeни oвчaри c кoзи...45 ГOДИНИ РУCКO РOБCТВO CТИГAТ И CЛEД OCВOБOЖДEНИEТO НИ OТ РУCКO ИГO ПРEЗ 1989 ГOДИНA, ВEЧE НE CМE РOБИ, A РOБOВЛAДEЛЦИ НA РOБИТE В бЪЛГAРИЯ, КOИТO ПOРAДИ НEГРAМOТНOCТ ПРOДЪЛЖAВAТ ДA БЪДAТ ПOД РУCКO ИГO...

    Коментиран от #11

  • 11 Име

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Робовладелец":

    Всеки си има своя Виетнам.
  • 12 незнайко

    0 0 Отговор
    ЕДНА МАЛКА НОВЕЛА !
  • 13 Дедо

    0 0 Отговор
    Преди една година се случи същото и с мен. Нямах късмета на господина и лежах един час на леда със счупено рамо, защото минаващите ме заобикаляха от пет метра и те така.