25 Февруари, 2020 17:31 14 277 68

"Барселонагейт" отвори кутията на българската Пандора

  • барселонагейт-
  • барселона-
  • бойко борисов

Тече мащабно международно разследване

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Докато премиерът на България Бойко Борисов се обяснява пред шофьор качен в трактор - има или няма къща в Барселона и как с кака му, майка му и татко му деляли една стая, в Брюксел се проведе среща на високо ниво при закрити врати, за която пише сайтът Liberta.bg.

Срещата е била поискана от лица на високи ръководни постове в Испания, имало е представители на държави от ЕС, както и от Европол, а поставената тема на разговор - "Барселонагейт", прането на пари и запознаване на европейските служби и държави за българския случай и испанското разследване, водещо към премиера на България Бойко Борисов. Акцентирано е било, че това не е изолиран кейс (case, cosa), но със сигналите и материалите по него е бил запознат още действащият тогава главен прокурор на България Сотир Цацaров, който не е предприел никакви действия.

Междувременно, разследването на каталунската полиция и антикорупционна прокуратура на Испания, за което писа първи вестник El Periodico, е предизвикало отварянето на масиви от файлове с други сигнали, писма, жалби, петиции, отправени към властите на над 4 държави, имащи връзка с министър-председателя Бойко Борисов и с неговото управление. Проверката по случая с пране на пари в Барселона вече не е работа само на барселонската прокуратура и служби, а с нея са ангажирани над четири държави със своите възможности и капацитет за разследване в сътрудничество с испанците, включително и САЩ, относно офшорните фирми зад океана на свързани с Борисов лица.

Паралелно с разследването "Барселонагейт", прокуратурата на Чехия и на България разследват почетния председател на ДПС Ахмед Доган за сделката с ТЕЦ "Варна" по сигнал от Прага.
В САЩ също има разследване в заключителен стадий, което касае бивши и настоящи политици, магистрати, длъжностни лица и олигарси.

Като воденичен камък на врата на депутата от ДПС и бизнесмен Делян Пеевски все повече започват да тежат аферите с "Булгартабак", КТБ, "Виваком", "Lafka"... и много скоро медийната му империя може да се окаже на свободния пазар, където без монопол и в конкурентна среда да бъде заличена.

Liberta.bg научи още, че въпреки все още несформирания екип на главния прокурор на ЕС Лаура Кьовеши, от днес тя е започнала работа по "Барселонагейт" и вероятно това ще бъде първият ѝ казус с повдигане на обвинения за финансови престъпления и източване на еврофондове чрез подставени лица, свързани с властимащи в България.

Главният прокурор на Република България Иван Гешев е изправен пред тежката и трудна задача - дали да застане на страната на народа си и да започне зачеркването на имена от "списъка" - който включва бивши и настоящи политици, министри и др. официални лица и олигарси, или да покровителства българската овластена мафия като предшественика си.

Решение, от което зависи дали ще завърши пълния си 7-годишен мандат.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 96 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 7238

    151 4 Отговор
    Търceли пoлoт зa caмoлeт и нa интeрвютo зa рaбoтa чaкaли гeрмaнeц фрaнцузин и бългaрин, влизa първo гeрмaнeцa и кaзвa цвaйн дрaин штрин и тaкa... влизa фрaнцузинa, мн културeн чoкeв и нaкрaя кaзaл зa злaплaтa пoд 40 000 нямa кaквo дa гoвoрим и cи тръгнaл. изпитвaщия ce хвaнaл зa глaвaтa 40 хиляди. нaкрaя идвa бългaринa и гo питa кaрaл ли cи прeди caмoлeт кaкъв oпит имaтe бългaринa кaзвa нe cъм кaрaл прeди нямaм никaв oпит, питa гo кaквa зaплaтa oчaквa.Бългaринa кaзaл 60 000 и изпитвaщия му кaзaл ти луд ли cи a бългaринa oтгoвoрил чaкaй мaлкo 20 000 зa тeбe 20 000 зa мeнe и 20 000 зa гeрмaнчeтo дa кaрa caмoлeтa
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Аре да ги почваме бе!

    189 7 Отговор
    Бой и марш от България!
  • 4 без име

    139 8 Отговор
    Оф,не искам да съм на мястото на ББ и останалите около него.
  • 5 Реджеп

    15 174 Отговор
    Руски подлоги !
  • 6 вЕрващ

    20 130 Отговор
    Ама .моля ви се !!! Веднага повЕрвах (тъй като съм едноклетъчно) на Liberta.bg (ЩОТО НА ТЯХ - ВСИЧКИ ЕС ЛИДЕРИ ИМ СЕ ИЗПОВЯДВАТ ВСЕКИ ДЕН).
  • 7 София

    158 8 Отговор
    Това ли е проститутката на крадецът Боко ?
  • 8 Тъпо тролче

    170 8 Отговор
    Тез испанските "мисирки" в крайна сметка съвсем ще изядат "тиквата"! 🤔

    Коментиран от #13

  • 9 нико

    152 6 Отговор
    Ние обикновенните българи не можем да разберем , защо не могат да се вземат проби от пропадналите участъци по магистралите и от материалите на санираните блокове . Нали ние с такси и налози ще плащаме за техните ремонти . Не можем да проумеем как се дават по ДВЕ хиляди лева за ЕДИН метър водопровод покрай пътя и на равен терен .

    Коментиран от #16

  • 10 когато фактите говорят

    12 147 Отговор
    След всичката помия ,която се излива във ФАКТИ ,как па барем не отима поне един ФАКТ ?! Ама - трудно се изкарват пари , копейките девалвират ,а па от Русия не щат да увеличат "хонорарите" ,та за това е така .

    Коментиран от #12, #66

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Пловдив

    102 5 Отговор

    До коментар #10 от "когато фактите говорят":

    На такива като слепци като Вас и теорема с доказателства да изведат пак ще повтарят като идиоти едно и също
  • 13 🖕 🖕 🖕 🖕 🖕 🖕 🖕 🖕

    31 4 Отговор

    До коментар #8 от "Тъпо тролче":

    Почвай ги черпя
  • 14 дано

    7 91 Отговор
    Дано КГБ ,Цецко Белградски и Черепа да плащат достатъчно (щото Курни - не плаща ,тъй като сама опапа всичко) на сайтчето ,защото като ги подпукат адвокатите на ББ - ще се наложи яко вадене .
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Пако

    96 5 Отговор

    До коментар #9 от "нико":

    Питай и как се взимат заеми за 30млрд. и йок файда, освен за хотели и къщи за гости, дето си ги раздадоха по "свойски" барабар с апартаментите... то бая се събра, но на прост народ само чалга му е в главата и билетчета за търкане. Улицата е за фукане с нови дрешки и ново джипче, а не за протести. Те в Румъния и Гърция не мошат да повярват, колко страхливи и продажни са българите
  • 17 Ivan

    101 3 Отговор
    Ако е вярно то границата на търпимост е преминала всякаква приемливост
  • 18 Едно е ясно

    84 3 Отговор
    Гернерски тролове, почвайте да посещавате джобса по-често! Скоро ще сте на улицата без обезщетения! Няма кой да ви държи вече по министерства и учреждения без да вършите работа! Баста! Ще има яка чистка!
  • 19 Съдията Дред

    86 4 Отговор
    Не виждам за какво да се радваме. Всичко, което научат чуждите служби за Боко, ще служи за изнудването му да прокарва решения в тяхна полза. То навремето и американците бяха почнали да го атакуват, имаше комисия от трима сенатори. И в един момент Боко отиде в Щатите, целуна ръка/може и други части/ на когото трябва, обеща каквото трябва, и оттогава няма проблеми с хамериканците. Само едни документи от Уикилийкс останаха като следа, какво мислят за него.

    Коментиран от #30

  • 20 Borislav Popov

    79 6 Отговор
    Тази развръзка се очакваше. Много доказателства по случая са ясни. Б.Б. ще отговаря.

    Коментиран от #68

  • 21 Гост

    83 2 Отговор
    Възмездие ще има. Винаги има. По един или друг начин всеки получава това което заслужава.
  • 22 СеСеСерем

    87 4 Отговор
    Горките герберски тролове. Толкова са зомбирани, че не могат да възприемат очевадна истина.
  • 23 Ахахахаха

    87 5 Отговор
    Сто пъти казахме на Мутрата да погледа филмчето за бившия словашки премиер! Но уви! Бобо, подавай оствките и се изнасяй в чужбина! Тук те чакат големи ядове! Краят ти ще е плачевен и позорен! Самото цру ще те размаже, на тях ме им пука за теб! С елементарните ти пиарски акции няма да сполучиш!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Червен изрод

    11 71 Отговор
    Журналистически глупости. Всичко това са думи, думи и мантипулация. Лошото е, че когато затворят разследването поради липса на състав, никой няма да разбере, защото вече няма да е интересно за продажните журналисти. Чудя се кога нашата прокуратура ще започне да разследва Путин за голям комплекс на нашето море и Тръмп за парцелите под посолството на САЩ в Лозенец . Дали има някой, срещу когото да не може да се скалъпи компромат ?
  • 27 Aндрешко

    57 4 Отговор
    Баце,бегай у Дубай...или пълни Гроб самолета и за Китай...
  • 28 Някой си

    44 6 Отговор
    Бибитко каза, че никога не е бил в Барселона!
    Значи е невинен:)
  • 29 Матей

    44 5 Отговор
    Какво се промени,та изведнъж му се нахвърлиха на Бойко,палатът в Барцелона реално е повторение на гледан филм,както и много други мафиотски афери?Важното е дали ще бъде принуден да абдикира и подгонен от Интерпол да запраши по Хавайските острови.И какво после,пак ли подмолни договорки на антинародни партии и мафиотски сговор.Преходното правителство би трябвало да свърши титанична дейност за да преобърне стремглавото пропадане на България.

    Коментиран от #46

  • 30 Идиот

    30 4 Отговор

    До коментар #19 от "Съдията Дред":

    Май не си наясно. Тръмп с готвят всички блюдолизци на Демократите. Песента на нашия е изпята. Проблема е че нас ще продължават да ни онождат от към задния двор. Да ни е честито.
  • 31 слаботоков

    59 3 Отговор
    Време е Лаура Кьовеши да си каже тежката дума!!!!

    Коментиран от #37

  • 32 Хорейшио

    46 1 Отговор
    За да й дава пари и купува къща, при положение, че вече е в друга държава, значи детето е 100% на Бойко Борисов.
  • 33 Хора успокойте се

    10 51 Отговор
    Колко удобно точно по време и малко след аферата на Божков Черепа с Националната лотария гръмна и това за Бойко, ама защо простия Българин вярва на всичко което му подхвърлят, не мислите ли че има хора с пари ама много пари като Божков които могат да си купят едно разследване като Барселонагейт а й БСП има доста силна подкрепа в лицето на Серго Станишев председател на ПЕС:-) така че много добре пресявайте информацията и внимавайте в какво вярвате все пак всеки е интелигентен малко или повече да си прецени за него а не като стадо да вярваме на всяка подхвърлена новина:-)

    Коментиран от #34, #35, #39

  • 34 ванга

    27 5 Отговор

    До коментар #33 от "Хора успокойте се":

    Без бойко ще търсиш работа в джобс кат нас познах ли
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 АНЕНЕРБЕ

    42 1 Отговор
    БОРИСОВ , ДОГАН И СИЕ не са върха на айсберг.

    ПАРАЛЕЛНАТА ДЪРЖАВА ОТ ОСТАНАЛИТЕ ОТ ВРЕМЕТО НА ЖИВКОВ ВЪНШНОТЪРГОВСКИ ФИРМИ УПРАВЛЯВАНИ ОТ СТОЯН МАРКОВ И ЕКИПА МУ В КОЙТО ПРИСЪСТВА ШОФЬОРА МУ СПАС РУСЕВ , БРАТА НА ЗЕТ МУ ГЬОРГИ -Милен Велчев и разбира се МАДРИТСКИЯ ТАРИКАТ са тези които управляват АКТИВИТЕ , а в държавата на ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ са пасивите на това ПРЕСТЪПНО СЧЕТОВОДСТВО.

    Може би сте забравили САВОЙСКАТА АФЕРА, по която през 2005 година в Италия бяха повдигнати обвинения срещу СИМЕОН БОРИСОВ САКСКОБЕРГГОТСКИ , МИЛЕН ВЕЛЧЕВ , СПАС РУСЕВ и все едни лица присъстващи на снимките на "ЯХТЕНИЯ СКАНДАЛ" за които бе застрелян като куче в колата му ИВАН ТОДОРОВ /ДОКТОРА/

    Тогава материалите от италианското дело попаднаха в ръцете на тогавашния главен прокурор Борис Велчев и не видяха бял свят.

    СЕГА ОТНОВО СЕ ПРАВИ ОПИТ ДА БЪДАТ ЗАЛИЧЕНИ СЛЕДИТЕ ОТ ПРАНЕТО НА ПАРИ.

    МИСЛЯ, ЧЕ ТОЗИ ПЪТ ОПИТЪТ ЩЕ БЪДЕ БЕЗУСПЕШЕН!

    Коментиран от #38, #42

  • 37 Гошко

    15 1 Отговор

    До коментар #31 от "слаботоков":

    Ха дано. Но не разбирам защо ми изтрихте предишния коментар вече си мисля че сте ГЕРБ нюууз.
  • 38 Отговора

    19 1 Отговор

    До коментар #36 от "АНЕНЕРБЕ":

    Е в българския народ , трябва да си търси правата със зъби и нокти по всички възможни начини.
  • 39 Усмивката

    29 1 Отговор

    До коментар #33 от "Хора успокойте се":

    Слушай пич. Обиждаш българина. Не подлежи на съмнение за връзката която ти споменаваш.Това автоматично не ги прави изнеслите информацията за къщата ,,ГАДОВЕ."Противници на некадърното и некомпетентно обрасло в схеми за ограбване на България правителство, ,,оглавявано " от въпросният премиер съм и самият аз. Надяваме се на час по скоро да излезе истината.За съжаление не без чужда помощ.
  • 40 БЪЛГАРИН

    46 7 Отговор
    БРАТЯ И СЕСТРИ , ВРЕМЕ Е ДА СИ ВЪРНЕМ ДЪРЖАВАТА. ТЕЗИ ХОРА СА ЩАСТЛИВИ И СИ УСТРОЙВАТ ПРАЗНЕНСТВА ,А НАРОДА ИЗНЕМОГВА. НЯМА НАКЪДЕ ПОВЕЧЕ ДА ОТСТЪПВАМЕ, ВИЖДА ИМ СЕ КРАЯ НА ГЕРБ. ЗА 10 ГОДИНИ РАЗБИХА ,ОГРАБИХА ДЪРЖАВАТА И СЪСИПАХА МНОГО ЧОВЕШКИ СЪДБИ. ВЕЧЕ ЦЯЛ СВЯТ ЗНАЕ ЗА БЪЛГАРИЯ БЛАГОДАРЕНИЕ НА БОЙКО БОРИСОВ. ЛАУРА КЬОВЕШИ, ВИЕ СТЕ НА ХОД.

    Коментиран от #44

  • 41 Истината боли много...

    28 3 Отговор
    На някои прави ли им впечатление ,че двама от прехода за разграбване на България са винаги в първите редици на главните действащи лица и тях никой не може да ги пипне дори и с пръст до сега! Банкянската тиква и Сокола от Сарайте!Тези двамината си въртят ортаклъка от зората на разграбването и съсипването на Българската държава..Всички съдебни системи и контролни органи плюс ,,опозицията участват в това пъклено дело...За едните парите,за другите земята и населението..
  • 42 Чул те Господ!

    34 3 Отговор

    До коментар #36 от "АНЕНЕРБЕ":

    Дай Боже Европа да погледне и към нас и ни помогне да се отървем от това робство.Надеждата ни е вече в ЛАУРА КЬОВЕШИ!
  • 43 weiss

    34 3 Отговор
    Добрата новина е, че платените тролове, дето квичат за дежурния Путин, под коментарите събират минуси в порядък десет към едно. ЯВно Тиквоча е пътник, надявам се!
  • 44 слаботоков

    17 3 Отговор

    До коментар #40 от "БЪЛГАРИН":

    Браво за написаното! Поздравявам те! Писах ти плюсче!
  • 45 Бойко Тиквата от Банкя

    20 4 Отговор
    Ще покажа ,че съм Евнух,както в политиката ,така и секса.Ще направя тест за бащинство на тази манекенка.Аз само гледах как я оправят.
  • 46 без име

    16 7 Отговор

    До коментар #29 от "Матей":

    Палатът в Барселона е гледан филм от българската покоратура,а сега вече същия филм се гледа от каталунската прокоратура.Ето,това е промяната.
  • 47 синя барета

    1 1 Отговор

    До коментар #35 от "Ахахах":

    Явно си си правил щом знаеш, мисля , че си се облъчил малко повече от нормалното,но не се тревожи ти и преди това си беше така!
  • 48 anonimna

    6 29 Отговор
    лайнометите по ББ са от платените тролчета. ами да предложат друг за управител на България, ама не могат. Кой ще се наеме да управлява такива дeбил.и. И бабаяга да докарат и тя ше се откаже. Няма желаещи да си го набиват четвъртит.

    Коментиран от #54

  • 49 Квази Модо

    10 3 Отговор
    Кво ша напраи тоя плеливец гешев ве,тя нали мафията го тури там.Следващата плюнка.Краварите мноо добре го знаят къф е мутрата борисофф,нали те го крепят че им изнася.Спомнете писмото на гея байерли от уикилийкс..ай зектир ит циркове.По скоро кьовеши ще я уволнят,отколкото да посежнат на златната си кокошка от еффрогейския парлиамнет разийш.Циркове съм се нагледал.
  • 50 КОНСТАНТИНОВ

    22 3 Отговор
    НЕЗАБАВЕН АРЕСТ НА БОРИСОВ И 8 МЕСЕЦА В АРЕСТА ДОКАТО СЕ ДОКАЖЕ ЧЕ Е НЕВИНЕН.ТАКА СЕ ПОСТЪПВА С ВСЕКИ ГРАБДАНИН НА БЪЛГАРИЯ ,ЗАЩО НЕ И С БОРИСОВ?
  • 51 Един

    6 10 Отговор
    Бойко не е удобен за управляващия световен елит и затова ще се освободят от него! Явно руши авторитета на елита, не играе по свирката ... и внася "борчески" смут в общоевропейската атмосфера! Е, пускат го по пързалката!

    Коментиран от #53

  • 52 ДОКО

    12 1 Отговор
    ГЕНЕРАЛ БОКО СЛАГАЙ МОКРИ КЪРПИ НА ГЛАВАТА..И СЕ МОЛИ БАБА ВАНГА ДА Е С ТЕБ..
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Бай хой

    13 2 Отговор

    До коментар #48 от "anonimna":

    И накрая управлява ма? С жичката ли? Да еа и тъпите гербавите малоумници. Управляват ги с жипка.
  • 55 НАСКО

    1 2 Отговор
    НИВНИЦИ! През Барселона не са изпрани какви да е пари! Изпрана е гаранцията на Бг. за валутния борд! И тук не само тиквата се е облажил!Така, че се гответе българи за голямо фиаско! Боко ще го спаси донякъде само китайската корнка!
  • 56 бай Симо

    3 7 Отговор
    Соц компроматите на Корнела и Йончева едва ли ще хванат декиш в Европа... Лошото е, че те това са го знаели и планирали, но вредят на България без капка свян, само и само БГ загладнелите крадливи комунисти да се докопат до властта и да започнат да източват отново Еврофондовете! Същите фондове, които при Станишев и Орешарски бяха спряни заради фрапиращи злоупотреби! Т.е. крадецът вика дръжте крадеца!

    Коментиран от #57

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Шаран БГ

    1 5 Отговор
    Да, да... ще му ....... накривите капата на бати Ви Бойко ! Колкото са отговаряли в миналото най-големите убийци в качеството си на "държавни глави", колкото отговарят и сега, толкова ще "отговаря" и ББ. Защо не поискате някаква отговорност от Църния Ваньо или на онези родолюбиви стотина българи, които с куфарчетата дар от Луканов си накупиха преди четвърт век къщички в Маями - САЩ и си живеят там ? Само се пените като сапун "Петел" - имаше едно бреме такъв.......

    Коментиран от #59

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Холандия

    4 1 Отговор
    Дойде време да му вземат всичките милиарди.
  • 61 Сретан е след това на ред

    5 0 Отговор
    Кьовеши !!! А Баце едно време не се изказа, ама никак ласкаво за тази жена. Дано тя си спомни и това и дано спази Закона "точ в точ" и стовари цялата му строгост на виновните. Амин.
  • 62 БОРИСОВ СЕЛЯНДУРА

    3 1 Отговор
    .

    Има една много добра новина в целия този барселонски случай!
    Прокурор по делото е човекът, заради чието продължително корупционно разследване на принцеса Кристина и нейния съпруг Иняки Урдангарин, испанският крал Хуан Карлос абдикира.
    Как мислите, дали на СИК-аджията ще му се размине?!
    Все пак говорим за Краля на Испания!
  • 63 1122

    2 0 Отговор
    ББ и маникенката могат да се срещат навсякъде пари бол.
  • 64 Арахангел

    2 1 Отговор
    Скапаняците туристи, които шарят насам-натам из държавите ще унищожат човечеството!Отменям /забранявам/ парада за 9 май в Москва, заради целувките на Червения площад и чумата, която може да тръшне лидерите там! Също забранявам целувките и сбирките в Брюксел. Бойко и Путин ще останат нецелунати тази година, а Радев пак няма да присъства на военен парад! 😂😂😂На българските комунисти нареждам /заповядвам/ да тръпнат в очакване пристигането на новичките ни f-16, защото други самолети няма да могат да видят, нито на руски, нито на български парад повече!!
  • 65 Брах ви лайката гербаджийска

    4 1 Отговор
    Удри тая сган крадлива от години точат държавата безнаказано, боко шиши сокола под ножа
  • 66 аман от евроатлантически дебили

    1 2 Отговор

    До коментар #10 от "когато фактите говорят":

    Те фактите очите ще ти избодят, децата и в детските градини знаят що за държава сме и каква мафия е герб, а ти пак си лаеш Русия та Русия, идиоте третополов евроатлантически
  • 67 Ново

    0 1 Отговор
    Не разбрах кои е пилота защото само радев е шофьор на самолет/изврати два в ЕС / Христов и иончева/не знам как ги дели парите
  • 68 Ново

    0 2 Отговор

    До коментар #20 от "Borislav Popov":

    Испанските власти се произнесеха няма пране на пари /никои ли комунист не знае испански/