27 Февруари, 2020 10:28 14 370 27

Сашо Диков: Гешев да се поинтересува от консултантския договор за 34 млн. евро на Иван Саздов

  • сашо диков-
  • иван саздов

Написал съм писмо още през март 2018 г. до Бойко Борисов с въпроси защо е спрян проектът и какви са взаимоотношенията му с Иван Саздов, но отговор няма, казва журналистът

Сашо Диков: Гешев да се поинтересува от консултантския договор за 34 млн. евро на Иван Саздов - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Главния прокурор не иска ли да се поинтересува за консултантския договор с Иван Саздов за 34 милиона евро свързан с най-голямата нереализирана чуждестранна инвестиция у нас? Това е супер скандално, чиста проба корупция, но от никъде никой не реагира. Тотално мълчание вече две години. Дори от страна на Бойко Борисов. Обикновено правителствената информационна служба реагира много бързо, сега две години мълчат. Това каза Сашо Диков пред frognews.bg по повод изказване на близкия приятел на премиера Бойко Борисов - Иван Саздов, който в интервю заявява, че журналистът е получавал пари, за да свали от поста министър-председателя. Ето какво още каза Диков в отговор на въпроса си дали познава г-н Саздов и защо е ходил при него.

Този господин, възпитаникът на ВИФ „Георги Димитров“, аз го познавам от две години. Тогава отидох при него, защото разбрах, че Иван Саздов е сключил консултантски договор за 34 милиона евро, с компания на китайският бизнесмен Стивън Ло, който искаше да строи „Лас Вегас на Балканите“, както се казваше проектът.

Този бизнесмен имаше договор с правителството на Орешарски за инвеститор I клас, но меморандумите по него бяха подписани в края на Орешарски. Когато след оставката на това правителство дойде Бойко Борисов, фактически вече бе направена сериозна инвестиция – бяха купили голф комплекса до Елин Пелин, много декари земи, но трябваше да бъдат закупени още земи. По твърденията на Александър Томов, който е срещнал лично Бойко Борисов със Стивън Ло, премиерът му е казал, че Иван Саздов е човекът, който ще движи нещата.

След това е сключен този консултантски договор за 34 милиона евро. Иван Саздов е трябвало да помага да се реализира този проект, но той не е продължен. Александър Томов, който е изпълнителен директор на проекта, в моето предаване „Евродиков“ заявява, че е бил отстранен, когато Борисов става министър-председател.

Написал съм писмо още през март 2018 г. до Бойко Борисов с въпроси защо е спрян проектът и какви са взаимоотношенията му с Иван Саздов, но отговор няма.

Преди две години, когато се срещнах с г-н Саздов, направих интервю с него. Тогава показах и договора му за 34 милиона евро. Той каза „Да, китайците дойдоха при мен, настояваха аз да съм техен консултант, но Бойко Борисов няма нищо общо с тази работа. Знам, че искаш да накиснеш Борисов, но аз искам да кажа истината.“ Това е истината по нашите отношения със Саздов.

Той може всичко да каже. Аз съм платен единствено, по време на цялата си кариера, от собствениците или ръководителите, за които съм работил. Всеки може да си говори каквото си иска. Сто пъти съм казвал и, че в момента, в който някой успее да докаже, че съм взел една стотинка извън заплатата ми, първото нещо, което ще направя е на секундата да спра да упражнявам тази професия. Саздов не е първият, нито последният, човек, който говори такива неща. Интервюто с него може да се види, то е първото ми предаване по телевизия Евроком, от април 2018 година.

Тези изяви на г-н Саздов не са нищо ново под слънцето. На всички тези хора, не им остава нищо друго освен да говорят, че съм платен. Включително главния прокурор Иван Гешев, който заяви, че аз и Люба Кулезич сме ходили в Белград при Цветан Василев да си „зареждаме батериите“.

Понеже знам, че г-н Гешев е много чувствителен към съвети, а не искам да си помисли такова нещо, не под формата на съвет, а факти мога да му предложа – този проект на Стивън Ло трябваше да е най-голямата чуждестранна инвестиция в България, която бе оценена на 1 милиард и 600 милиона евро. По времето на Бойко Борисов тя се провали.

Питам - ще представлява ли интерес за г-н Гешев да полюбопитства защо се е провалил този проект и тази изключително голяма инвестиция за целия преход? Тя е по-голяма от завода на Фолксваген. Всичко върви нормално до появата на Саздов. Нека да проучи г-н Гешев.

Единият вариант е, че инвеститорът се е отказал, но нека да разберем защо се е случило това, какви са били пречките. Да се поинтересува 34 милиона евро дали са нормална сума за консултантски договор. Има ли някаква роля г-н Борисов към насочването на инвеститорите към точно този консултант, също може да се проучи. По договора е платена първата вноска, признава си го самия г-н Саздов. Сега съдят китайската компания, че не е изпълнено плащането по този договора. Саздов продава фирмата си, но купувачът ѝ продължава да съди китайците. То е цяла сага. Това е тема, която е известна от две години, но никой не я подхваща, нито по политическа, нито по журналистическа линия.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 57 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 илия

    46 113 Отговор
    диков кажи за техноимпекс и катастрофата с бащата на радев

    Коментиран от #8, #16, #25

  • 2 Йосарян

    106 20 Отговор
    Каскета е зает да бяга по селата. Той е примерен Цървул, който ще си пази банкянският Шебек!
  • 3 12345

    78 9 Отговор
    Да, ама не. Този назначеният, само разиграва филм режисиран от баш бащицата.
  • 4 Бойкобългароубиец

    110 19 Отговор
    Бойко Методиев Борисов е най-големия крадец в досегашната история на България!!

    Коментиран от #6, #7

  • 5 Да си го кажем направо

    84 15 Отговор
    То е ясно от пръв поглед, че за такъв голям проект китаецът е нямало да мине само с 34 млн. Поискани са му били от шайката поне още 100. Но той не се е поддал на рекета и затова е спрян проекта.

    Коментиран от #27

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Bingo

    59 16 Отговор

    До коментар #1 от "илия":

    Ква катастрофа те гони, тук говорим за 1.6 миларда инвестиция а ти ни занимаваш с някакъв пенсионер. Като взимаш пари за тролене поне си върши работата качествено и намери нещо по скандално за президента, а не някви кьорфишеци.
  • 9 Byg

    24 78 Отговор
    ДикOF става все по неадекватен , не че някога е ставал за нещо , но сега от глад ли , за повече копейки ли , не зная но вече е тотално изпляскал.

    Коментиран от #23

  • 10 Борис

    19 68 Отговор
    този Диков - мекащия, досега едно свестно разследване не е направил. Все някои му пречи и липсата на истински факти май най-много му упречи. Ам да спре да пише, защото и писането му е като мецането му.
  • 11 гост

    15 36 Отговор
    И къде е тук държавата не разбрах? Това не са ли частни проекти?Какъв в Томов ,Саздов и т. н.? Защо никой от тях не се е обърнал към прокуратурата,ако е бил изпързалян?И защо Гешев да отговаря на твоето любопитство,питай китайчето бе,Диков! Според мен ,тук има намеса на ЕС и САЩ ,който не искат Китай в Европа.
  • 12 ДОКО

    30 11 Отговор
    БОКО СЛАГАЙ СВИНСКА МАЗ НА ДУПЕТО...
  • 13 Тошко

    13 34 Отговор
    Гешев да направи ревизия на тв ЕК, как се финансира и колко пъти ДикоФ е ходил до Белград и с каква цел !!!!
  • 14 аман вече от такива

    19 33 Отговор
    Сашо Диков и той е завършил ВИФ.От скиор стана журналист,без да има нужното образование,но с големи връзки.
  • 15 хихихиххи

    19 10 Отговор
    Сичката козяшка соросня на амбразурата!
  • 16 Baihoi

    11 4 Отговор

    До коментар #1 от "илия":

    Илия, кажи ти бе, троле.
  • 17 Нямам къща, нямам къща

    25 7 Отговор
    БОЙКО, ПРИЗНАЙ СИ!
  • 18 Челмето

    26 8 Отговор
    И троловете на Тиквата са от същия бостан
  • 19 333

    30 4 Отговор
    Саздов епредседател на инициативния комитет, който издига кандидатурата на Борисов за кмет на София през 2005 г,Това е публично. Случайно вероятно е консултант с договор за 34 милиона.
  • 20 САШО DICKoff

    7 13 Отговор
    Ти си кълвач Саше
  • 21 абе

    8 21 Отговор
    Абе сашко а бе пелтек мрьсен вземи да се осьзнаеш малко това да не са ти ските,ама ти и там беше гола вода ,женати ти избяга,с каквото си се захванал си провал,затова не плюй на ляво и на дясно ще се задавиш в собствените си плюнки.
  • 22 Лея

    3 11 Отговор
    Абе,Dick, вече май съвсем си off! Какъв си пък ти, че Гешев да ходи да ти разследва квото ти скимнало!? Според мен ти е време за безкрайна почивка! Абе,ти не се ли наяде, не се ли наплю,дърт болшевик смотан??? Всъщност ходи се гръмни най-добре, няма повече да ти чуваме пискливия, дразнещ гласец,как реди глупост след глупост по някоя кабеларка!!!

    Коментиран от #26

  • 23 А Ти....О!

    6 1 Отговор

    До коментар #9 от "Byg":

    Защо говориш за копейки по адрес на Диков говори за този който прави турско балкански поток наричан още в Русия Южен Герб е внучето на Бкп
  • 24 ПЕНКО

    0 5 Отговор
    НА 70 ГОДИНИ -СВЕЖ МОЗЪК !!! ДАЙТЕ МУ ЛИЦЕНЗ ДА ИНТЕРВЮИРА В "ПЛЯМПАМ-МЕНТЯ" САМО "ПУТКОДАТИТЕ" С БОЯДИСАНА КОСА - ОТ ВСИЧКИ " ПАФИИ " !!!!!!
  • 25 Усмивката

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "илия":

    Еи , това гербаджии сте мноо прости кратуни.Само това ли може да измислите като контра.
  • 26 Бивш Главен Склададжия,Военна рампа- БДЖ

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "Лея":

    А на Каскета и Тиквуний ли да слуша омайните гласчета бре Пача недоклатена...??? Той хубаво пита,ама има ки някой от шайката на Гербаджиите,включително и Гешев,който да отговори бре Мадам...??!! Да кажат и за Барцелоната,за БМФ,за КТБ,......за Пеевски,Доган,Домузите,Цеките,.....мога да ти изброявам до 9 коляно ако искаш,но с твоя кокоши заблуден мозък едва ли ще възприемеш нещо...!!!
  • 27 Направо

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Да си го кажем направо":

    Какво общо има борисов договора е подписан от орешарски каква е вината на борисов че радев като шеф на орешарски/като комунисти/е искал комисионно и китаеца избягал