Last news in Fakti

1 Юли, 2022 19:00 4 232 18

БНТ пак с Кошлуков - не без специалното участие на президента

  • емил кошлуков-
  • бнт-
  • сем-
  • сашо диков-
  • венелин петков-
  • провал-
  • телевизия-
  • конкурс-
  • румен радев

Трудно е да се повярва, че СЕМ не подкрепи Венелин Петков по собствена воля

БНТ пак с Кошлуков - не без специалното участие на президента - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

СЕМ не избра никого за генерален директор на БНТ, въпреки че направи три поредни заседания, както законът изисква. Членовете му би трябвало да си дават сметка, че конкурсът е двоен, защото е и за тях. Докато СЕМ оценява кандидатите по компетентност и независимост, обществото го оценява него по същите критерии. Тази година първият конкурс фактически беше отменен и скоро ще трябва да се обяви нов, с което вторият конкурс завърши с провал за СЕМ. Казвам го с тъга и дори доза съчувствие, тъй като през годините съм бил в медийния регулатор и знам колко трудна и неблагодарна работа са тези избори.

Нереформирана структура

На върха на БНТ, поради това, че е една от най-нереформираните пирамидални структури в държавата, се качва свръховластена персона, което създава непосилни очаквания към нея. Политиците я атакуват от всички страни, като си въобразяват, че колкото по-често се появяват в „телевизията-майка“, особено по време на избори, толкова по-силно ще ги заобича народът (обикновено е обратното). А управляващите, запазили си правото да определят „на око“ бюджета на медията, направо гледат на генералните ѝ директори като на свои служители, следвайки кръчмарската поговорка „Който плаща, той поръчва музиката“.

Затова, въпреки престижността на поста, няма кой знае какъв наплив за него. Но винаги се намират десетина ентусиасти, сред които поне един-двама, които дават лицето на конкурса. И този път беше така – никой от кандидатите не си позволи да се яви неподготвен пред СЕМ, повечето от тях безпогрешно напипваха болните места на медията в момента, някои имаха и свои идеи за бъдещето ѝ.

Но предварително изглеждаше, а и презентацията го потвърди, че най-подходящ за поста е Венелин Петков – като специализирано образование (той сам е преподавател), като професионална биография, като гражданска култура и като устойчивост на характера. Последното е от първостепенна важност за шефа на БНТ, защото битката му е да не трябва да позволи на друг да я управлява през главата му.

Защо Венелин Петков беше най-подходящ

Пролет Велкова, която единствена от СЕМ твърдо гласува за Петков, казва: „За характера на Венелин неведнъж са свидетелствали негови колеги от времето, когато отговаряше за новините в bTV – принципен и обективен, неподдаващ се на политически натиск при никакви обстоятелства. Високи цели, точно идентифицирани проблеми, ясен път за решаването им и воля да го осъществи. Силни журналистически екипи, които не просто следват дневния ред на институциите, а създават новините, не само информират, а поставят информацията в контекст. Журналистика, която умее да анализира и има смелостта да разследва. Венелин може да направи БНТ и привлекателна, и смислена, и модерна!“.

Въпреки това, освен гласа на Велкова, не се намериха още два, които да го подкрепят. Завъртяха се на посоки няколко имена, така че мачът да завърши 0:0. Сякаш че има „дрийм тим“ от кандидати, които само чакат настоящият конкурс да се провали, за да се явят на следващия. Като че ли не е ясно, че след като СЕМ зачеркна без каквито и да е аргументи всички, озовали се на поканата му, вече няма да има самоуважаващ се професионалист, готов да се подложи на подобно унижение. Има ли наивници, които си мислят, че този резултат е случаен и петте дами в регулатора, ако са искали, не са могли да намерят решение, с което да изпълнят правомощията си по закон?

Провалът на СЕМ

Провалът на СЕМ даже не е, че не избра никого, а че пак избра настоящия генерален директор Емил Кошлуков. И тези, които го подкрепят, очевидно добре съзнават това, защото ги беше срам открито да застанат зад него. Предпочетоха да използват хватка, с която да го оставят на поста му до следващия конкурс, когато да гласуват за него, поради липса на вече отблъснатите от тях конкуренти. Но дори да не стане така, Кошлуков ще може да изпълни ангажиментите в задаващите си парламентарни избори.

Ако човек познава досегашните професионални позиции на новоназначените членове в регулатора – Габриела Наплатанова и д-р Симона Велева, му е трудно да повярва, че не са подкрепили Венелин Петков по собствена воля. По вероятно е да са се съобразили с актуалните политически турбуленции, не без специалното участие на президента, който има своя квота в СЕМ.

БНТ си остава сред институциите, които промяна не ги лови. Честито на победителите!

Автор: Георги Лозанов


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ицето

    13 4 Отговор
    ГЕОРГИ ИВАНОВ И СУЗИТО ,ЩЕ СИ ХОДЯТ ЗА РЪЧИЧКА.
  • 2 656569875213254789

    28 2 Отговор
    Соня Момчилова. Депесарска гнус. Вие какво очаквате.
  • 3 Гост

    18 7 Отговор
    Е.и му ма..та, цяла България ли е продажна, зависима и проста! Трагедия е тая смешна държавичка
  • 4 Язък

    27 2 Отговор
    Резиденчето открито си играе с Шиши и Бойко срущу българския народ.Язък че съм гласувал за него.Съжалявам
  • 5 Тома

    26 6 Отговор
    Кошлука е човек на хюм дружинката.Те го обичат за средния пръст който показа на българските зрители
  • 6 Видял

    30 6 Отговор
    От 33 години така са се навързали, като свински черва !
  • 7 ха ааа

    21 8 Отговор
    ПРОДЪЛЖАВАМЕ С ВЪРТЕНЕТО НА МИЛИЦИОНЕРСКИ ФИЛМИ//БЕЗИНТЕРЕСНИ НЯКАКВИ СИ СТУДИА//ВЕКИЛКИ МЕКИЛКИ РУДОЗЕМСКИ МЕТРЕСИ АГРАРНО ЗЕМЕДЕЛСКИ ВУЙНИ
  • 8 Дипломат Чукча

    14 8 Отговор
    Като при изборите БФС ще гледаме никъф футбол никва тв
  • 9 Tутанкамон

    22 7 Отговор
    Кошлуков е с Доган,агенти на ДС

    Коментиран от #10

  • 10 дс на бкп

    20 7 Отговор

    До коментар #9 от "Tутанкамон":

    ВКАРАХА ГО В ЗАТВОРА КАТО СЛУШАЛКА И СЛЕД ТОВА ГО КОМПЕНСИРАХА С ОБУЧЕНИЕ В САЩ
  • 11 плюс минус

    16 6 Отговор
    Не съм съгласна, че Венелин Петков беше най-подходящ, защото когато работиш 10 и повече години в частна медия, ще ти е трудно да работиш в обществена такава.
    Вече имаш психо, професионални и интелектуални натрупвания, които няма как да отърсиш от себе си.
    Всеки от кандидатите имаше плюсове и минуси.
    Но най- голям минус слагам на членките на СЕМ.
    Този орган СЕМ е и вреден, и безполезен.
    Като утихнат политическите вълнения, може би трябва да се помисли за друг начин при избор на генерален на БНТ.
    Например, след представяне на концепциите на кандидатите, всички работещи в БНТ да дадат своя глас за най-подходящия според всеки гласуващ.
  • 12 Куши

    13 7 Отговор
    Ало Куши пак си за панделката. Ама тоя път ще е заслужено
  • 13 Зрител

    18 6 Отговор
    Кошлука - на боклука!
  • 14 СЗО

    19 6 Отговор
    Каквато държавата, какъв и СЕМ, БНТ, БФС, КФН, КЗК, БНБ, АПИ, ДКФН, И.Т.Н. .. ..Матряла да му мисли.
  • 15 зрител

    12 8 Отговор
    ало семкаджиите махайте го тоя индиец шошуков превърна телевизията в сметище,искам да гледам телевизия а не ромативи
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 име

    5 5 Отговор
    Дойче ВеЦе всеки знае какво представлява. А откак прочетох една статия как неваксинираните сме били заплаха за обществото и още други глупости на георги лозанов, смятам че никой не трябва да взима мнеието му под внимание. Дори по-добре че не са избрали венелинчо. Предполагам че при него соpocoидната пропаганда щеше да е в апогей. А заглавието е ясно, да оплюем президента, въпреки че не става ясно каква е неговата вина и участие и дари с жще два гласа на ножназначените венелинчо е щял да стане шеф.
  • 18 Един

    7 8 Отговор
    Щом го плюят и е трън в очите на анархистите значи работи добре. Успех Емиле.